0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Poprawka do Kodeksu PorządkowegoArt. 1.Dodaje się u. 3. w art. 1. do Kodeksu Porządkowego w brzmieniu: Nie popełnia wykroczenia ten, kto popełnił czyn w związku z działalnością artystyczną.Art. 2.Dodaje się u. 2. w art. 7. do Kodeksu Porządkowego w brzmieniu: Policjanci pod żadnym pozorem nie są uprawnieni do usuwania utworów artystycznych.Art. 3.Ustawa wchodzi z chwilą ogłoszenia.
Skhandal, Femen już czeka przed budynkiem Parlamentu na posłów Kamińskiego, Razorblade'a i Redwitza.
Językiem urzędowym Republiki Bialeńskiej jest język polski.
Art. 29Obywatel bialeński ma prawo do:[...]i) Uprawiania sztuki,[...]
W zasadzie poprawka nie była potrzebna, bo prawo jest w konstytucji:CytujArt. 29Obywatel bialeński ma prawo do:[...]i) Uprawiania sztuki,[...]
Wydaje mi się, iż ja z tym problemu nie miałem.
Ale ja robiłem problemy. I jasnego posłania mojej argumentacji do piachu tam nie było.
Cytat: Maciej Kamiński w Śro, 12 Lis 2014, 18:44:09Ale ja robiłem problemy. I jasnego posłania mojej argumentacji do piachu tam nie było.Przesłałem i było, chociaż może coś pominąłem. Przytoczyłbyś?
Doskonale wiesz, że kultura nie ma swojej jasnej definicji.
Cytat: Kristian Iversen w Nie, 02 Lis 2014, 14:59:31Cytat: Krzysztof Razorblade w Nie, 02 Lis 2014, 14:50:58A jesteś w stanie w ogóle zdefiniować "sztukę"?Polecam tę lekturę. Problem w tym, że nijak tam (i gdziekolwiek) nie znajdziesz precyzyjnej definicji sztuki, tym samym trudno to ubrać w przepisy prawa. Dlatego w prawie realowym jeżeli działalność tego typu uwalnia od odpowiedzialności za stosowanie pewnych (normalnie zabronionych) elementów to jest to zasadniczo uznaniowe, a w razie problemów organy muszą rozpatrywać to pod kątem intencji używającego oraz właśnie pewnego zdrowego rozsądku.
Cytat: Krzysztof Razorblade w Nie, 02 Lis 2014, 14:50:58A jesteś w stanie w ogóle zdefiniować "sztukę"?Polecam tę lekturę.
A jesteś w stanie w ogóle zdefiniować "sztukę"?
Cytat: Krzysztof Razorblade w Nie, 02 Lis 2014, 13:15:19Ciekawszym miejscem poprzez wulgaryzację wypowiedzi? Nie sądzę...Nikt nie mówi tutaj o zwykłym, lecz artystycznym przekazie. Sztuka ma wywoływać emocje. Ma powodować zachwyt, odrazę. Smutek i radość. Ma przyciągać lub odpychać. Najgorsze, co sztuka może robić, to być obojętną. Nie możemy nakazać artystom, by szli tylko jednym kierunkiem - tym przyzwoitym. Na tym polega piękność sztuki - na dowolności.
Ciekawszym miejscem poprzez wulgaryzację wypowiedzi? Nie sądzę...