Autor Wątek: Program polityczny  (Przeczytany 1638 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
Odp: Program polityczny
« Odpowiedź #25 dnia: Czw, 13 Lis 2014, 20:12:38 »
Zatem zakazujemy 2 kadencji prezydentowi?
Chyba ciągle się nie rozumiemy. Ja tylko stosuję analogię, przedstawiając sytuację, która miała miejsce w rzeczywistości, żeby pokazać, do czego może doprowadzić pomysł, od którego skomentowania przeze mnie się zaczęła ta wymiana zdań.
A ja ciągle ten analogii nie widzę.
Jaśniej już nie mogę objaśnić. Chociaż chciałbym.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline AndrzejSwarzewski

« Odpowiedź #26 dnia: Czw, 13 Lis 2014, 20:15:55 »
Kwestia jest tylko taka, że powodem odejścia mojego i Feliksa oraz zmniejszenia aktywności pozostałych "kuców" nie były przegrane wybory. I nie wiem, jak można ten sam temat wywlekać w nieskończoność przy każdej okazji. Jakbym komuś jakąś krzywdę tu zrobił. A starałem się z każdym postępować możliwie jak najlepiej, nie wyrzucać zupełnie z "wielkiego świata", każdemu przyznawać jakąś funkcję. No nie każde mógł być premierem, Macieju. Ale skoro już Martin naprawił mój "błąd", to może przestaniesz?

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #27 dnia: Czw, 13 Lis 2014, 20:23:02 »
Kwestia jest tylko taka, że powodem odejścia mojego i Feliksa oraz zmniejszenia aktywności pozostałych "kuców" nie były przegrane wybory. I nie wiem, jak można ten sam temat wywlekać w nieskończoność przy każdej okazji. Jakbym komuś jakąś krzywdę tu zrobił. A starałem się z każdym postępować możliwie jak najlepiej, nie wyrzucać zupełnie z "wielkiego świata", każdemu przyznawać jakąś funkcję. No nie każde mógł być premierem, Macieju. Ale skoro już Martin naprawił mój "błąd", to może przestaniesz?
Chyba też nie rozumiesz. Nic o żadnych wyborach tu nie mówiłem.
I premierem (jednym z gorszych, co tu dużo mówić) nie bez powodu zostałem dopiero w ósmej kadencji, chociaż jestem tu od początku. I nie bez powodu tylko raz kandydowałem na Prezydenta. Ale szczegółów nie wyjawię... tajemnica korespondencji.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

« Odpowiedź #28 dnia: Czw, 13 Lis 2014, 20:28:19 »
Dobra, chyba już rozumiem. Krzysztof coś wspominał, że to miała być nauczka dla mnie, żebym nie podejmował żadnych działań (vide: Pakt Swarzewski-Smirnoff) bez zgody "arystokracji". A wyszło, jak wyszło...
O to chodzi, tak? Nie było dla mnie żadną tajemnicą, jak wyglądała "procedura" zmiany  głowy państwa. ;)

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #29 dnia: Czw, 13 Lis 2014, 20:34:15 »
Przedstawiasz to nieco inaczej niż ja to widzę, ale... tak, o tę sytuację chodzi.

Offline MvP

• Bohater
  • : 7
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #30 dnia: Czw, 13 Lis 2014, 20:38:05 »
Przedstawiasz to nieco inaczej niż ja to widzę, ale... tak, o tę sytuację chodzi.
Cytując "Chyba że rozumiesz go jako monarchę obalonego przez arystokratów w takim razie system Adama sprawdził się wyśmienicie." :) Zatem sam przyznałeś że system kontroli działał i sprawdził się (bo chyba nikt nie oczekuje że obalony władca podskoczy z radości i wycałuje swoich rywali prywatnych Brutusów), zatem powinieneś go poprzeć.

Maria von Primisz

II Prezydent Republiki Bialenii
Premier IV i V Kadencji    Poseł IV, V i VI, VII, IX Kadencji
Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #31 dnia: Czw, 13 Lis 2014, 20:44:46 »
Cytując "Chyba że rozumiesz go jako monarchę obalonego przez arystokratów w takim razie system Adama sprawdził się wyśmienicie." :) Zatem sam przyznałeś że system kontroli działał i sprawdził się (bo chyba nikt nie oczekuje że obalony władca podskoczy z radości i wycałuje swoich rywali prywatnych Brutusów), zatem powinieneś go poprzeć.
A późniejszy efekt tego skutecznego działania wszyscy widzieliśmy.

Offline MvP

• Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #32 dnia: Czw, 13 Lis 2014, 20:51:33 »
A późniejszy efekt tego skutecznego działania wszyscy widzieliśmy.
Ale zasadniczo on był do przewidzenia. Bunt przeciw kuc-idei i blikowanie liberalizacji (zniechęcający Feliksa i na pewno nie uspakajający dopiero co obalonego Andrzeja, a poza tym zniechęcajacy Taliba i Akrypę) nie mógł sie skończyć dobrze dla aktywności kraju, reakcja Andrzeja na zmianę była ostra, w mojej opinii przesadzona ale sama w sobie jeszcze by nei spowodowała takich zniszczeń.
Maria von Primisz

Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice

« Odpowiedź #33 dnia: Czw, 13 Lis 2014, 20:54:46 »
I co z tego wynika? :D Że Prezydent nie powinien być kadencyjny? :D Też sądzę, że gdybym pozostał prezydentem to nam wszystkim wyszłoby to na dobre, ale to tylko moje zdanie. A demokracja polega na tym, że rządzi większość. Przeważnie kierowana przez "arystokrację", czy to w postaci grupy krasomówców, czy mediów, czy jeszcze coś innego. ;)
Także nie ma sensu do tego wracać. Ten kryzys mógł skończyć się dużo gorzej. ;)

I nie rozumiem używania słowa "obalenie". ;)
« Ostatnia zmiana: Czw, 13 Lis 2014, 20:55:25 wysłana przez AndrzejSwarzewski »

Offline Alberto de Medici

• Moderator
  • Fundament
  • : 173
  • Zapluty podmiot reakcji, mały naleśnik
    • NPE: LS14060400070
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #34 dnia: Czw, 13 Lis 2014, 22:47:44 »
Nie do końca orientuję się w realiach bialeńskiej polityki sprzed kilku miesięcy (tegoż feralnego okresu ;)) dlatego proszę mi wybaczyć jeśli coś źle zrozumiałem. Lord Kamiński obawia się, że idea "detronizacji" (choćby nawet uzasadniona) zawsze spowodowałaby zamieszanie w kraju. Według mnie możliwość owego "obalenia z tronu" jest wyłącznie ostatecznością, stosowaną tylko i wyłącznie w naprawdę ciężkich przypadkach. Winna być poprzedzona dyskusjami, zarówno wewnątrz arystokratów, jak i na zewnątrz tejże "elity" - konsultacje z monarchą tudzież z ludem. Jeśli mimo debaty i licznych rozmów monarcha nadal trwałby przy swojej "destrukcyjnej dla kraju polityce" w ostateczności mógłby zostać obalony.

Pałowanie z rana - jak śmietana :D.
(-) Alberto Carlos de Médici y Zep

Offline MvP

• Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #35 dnia: Czw, 13 Lis 2014, 23:06:44 »
Lord Kamiński mówił że on już tak raz "zdetronizował" władce, który (o dziwo) się za to obraził i dlatego nie powinno się tego powtarzać, lecz nie sprecyzował jak temu zapobiec (gdyż ja widzę jedynie zakaz reelekcji jako możliwość).
Maria von Primisz