Autor Wątek: Nadszedł czas agrarnej dominacji  (Przeczytany 3967 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AndrzejSwarzewski

Nadszedł czas agrarnej dominacji
« dnia: Pon, 17 Lis 2014, 18:22:52 »
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=nGdQZYe2HzA[/youtube]
Tak bliski jest czas żniw,
O którym niegdyś śniłem
Zakalcem wyszedł chleb
A ja ciągle marzyłem
Łopatą obić ryj,
Tym którzy wieś niszczyli
Zapłatą będzie śmierć,
Ja liczę wasze winy!
Zamienię swoje grabie na karabin maszynowy
Kpiłeś z moich plonów,
Co teraz kurwo zrobisz?
Śmierć to jest mój wyrok,
Nadeszły nasze czasy.
Poranek rewolucji,
Odnowa wiejskiej klasy!

Kosa, sierp w imieniu wiejskiej racji
PSL, od dzisiaj już na zawsze
Szczodry plon,
Combat Wiejskiej klasie!

Szczodry plon,
Combat Wiejskiej klasie!

Za każdą kroplę miodu
Od każdej z moich pasiek
Za import i limity
Wymierzone w Klasę!
Kapitalistyczny bank
I lata zadłużenia
Korwinistyczny chłam
I czasy zbydlęcenia
A gdy pewnego dnia
Zatrzęsą ci się pory
To idzie przeznaczenie
Jadą nasze traktory
Zapłonie siana stos
Co nigdy już nie zgaśnie
Zbrojne ramię rewolucji - Combat wiejskiej klasie!

Szczodry plon,
Combat Wiejskiej klasie!

PSL - cała nasza władza
Szczodry plon,
Combat Waldek Pawlak!

Odp: Nadszedł czas agrarnej dominacji
« Odpowiedź #1 dnia: Pon, 17 Lis 2014, 18:34:27 »
:D

Offline PrezerwatywTradycja

• Lokator
  • **
  • : 22
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2 dnia: Wto, 18 Lis 2014, 23:28:53 »
Narodowy agraryzm jedyną drogą dla kraju!
{~} Prezerwatyw Tradycja Radziecki

Offline MvP

• Bohater
  • : 7
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #3 dnia: Śro, 19 Lis 2014, 01:05:35 »
Wyniki wyborów wg strony tvn24 sprzed chwili:

Można ustawić wybory ale wypadało by przy tym mieć choć odrobinę wstydu...

+ ciekawostka porównanie wyników w świętokrzyskim:
« Ostatnia zmiana: Śro, 19 Lis 2014, 01:07:04 wysłana przez MvP »
Maria von Primisz

II Prezydent Republiki Bialenii
Premier IV i V Kadencji    Poseł IV, V i VI, VII, IX Kadencji
Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice

Offline MvP

• Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #4 dnia: Śro, 19 Lis 2014, 01:39:50 »
Na prawdą powinnam iść spać, wyniki w sejmikach wg moich obliczeń np. danych ze strony tvn24.

1. PSL - 29,18
2. PIS - 25,38
3. PO - 22,77
4. SLD - 8,71
5. NP - 3,54
6. RN - 1,58

Nie sądziłam że dożyje czasów gdy psl będzie miało 30%...
« Ostatnia zmiana: Śro, 19 Lis 2014, 01:40:07 wysłana przez MvP »
Maria von Primisz

Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice

• Lokator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #5 dnia: Śro, 19 Lis 2014, 10:25:34 »
Tej siły już nie powstrzymacie! Wyniosą was na widłach!

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #6 dnia: Śro, 19 Lis 2014, 12:07:31 »
Jeśli faktycznie się okaże (po przedstawieniu oficjalnych wyników wyborów), że PSL osiągnął jeszcze wyższy wynik wyborczy, czy nawet przebił PO i PIS to będzie to klasyczna sytuacja na zasadzie: "Gdzie dwóch się bije, tam trzeci korzysta".

Ale w sumie wcale bym się nie zdziwił... PSL jest zasadniczo umiarkowany (jednak większość ludzi wybiera umiarkowane rządy), a zawsze to lepiej, że PSL niż PIS - w zasadzie każdy jest lepszy przy władzy niż PIS (pomijam "oszołomskie" i przez to niepoważne ugrupowania w stylu "korwinowców" i "palikotowców"). PSL na tyle długo nie miał większego znaczenia (był dodatkiem do rządzących lub opozycją), że mało kto pamięta, że potrafili nawet głosować przeciwko własnemu rządowi i premierowi... bo to dawno było.

Do tego Polak zasadniczo jest typowym narzekaczem i obwinia o wszystko innych, a już szczególnie rząd. Rządząc dwie kadencje nie sposób unikać decyzji niepopularnych i obszczekiwanych przez opozycyjnych populistów, stąd zmiana przy władzy jest chyba nieunikniona. Jest tylko nadzieja, że elektorat negatywny PIS jest na tyle duży by nie dopuścić tej skrajnie populistycznej partii do władzy. Oczywiście w wyborach parlamentarnych, bo wyniki tych samorządowych się z zasady różnią od parlamentarnych - już choćby dlatego, że pewną liczbę głosów mają komitety wyborcze niezależne od wielkich partii (w niektórych rejonach czy miastach to spory procent - nawet 25) i nie wiadomo jak się rozłożą ich głosy w sytuacji gdy będą tylko partie liczące się na politycznej scenie.

Diabli wiedzą... może faktycznie PSL na tym skorzysta (choć oni zawsze w samorządowych mają o wiele lepszy wynik niż w parlamentarnych), bo scena polityczna jest dość ograniczona - PO, PSL, SLD i PIS (reszta się nie liczy). Gdy przyjdzie wybierać to niechętni PO mogą wybrać PSL, bo jednak u wielu PIS budzi tylko obrzydzenie czy śmieszność. Może tak być, że PSL w następnej kadencji będzie miał o wiele więcej do gadania niż teraz. W sumie lepiej oni niż PIS.

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

• Lokator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #7 dnia: Czw, 20 Lis 2014, 09:37:05 »
PSL jest zasadniczo umiarkowany (...)
Generalnie jest to ta sama edycja katolickiej konserwy, którą obserwujemy w Polsce, po prostu inny "smak" - wiejsko-zaściankowy zamiast miejsko-liberalny czy paranoidalno-awanturniczy. Same shit, diffrent flavour.

Natomiast PSL jako koalicjant jest, z doświadczenia, zawsze jedną nogą na zewnątrz. To, że potrafią krytykować rzad w którym są to nic nowego - bo przecież na zewnątrz może czekać inny koalicjant. Za duetu Tusk-Pawlak było tego mniej, ale od momentu wejścia Piechocińskiego, a już w szczególności od zastąpienia Tuska przez Kopacz widać "zaostrzenie" kursu.

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #8 dnia: Czw, 20 Lis 2014, 10:09:32 »
PSL jest zasadniczo umiarkowany (...)
Generalnie jest to ta sama edycja katolickiej konserwy, którą obserwujemy w Polsce, po prostu inny "smak" - wiejsko-zaściankowy zamiast miejsko-liberalny czy paranoidalno-awanturniczy. Same shit, diffrent flavour.
Zgadza się - ale ze względu na brak tej wojowniczości są właśnie partią umiarkowaną, a przez to strawniejszą niż "pisuary" itd.

Bo w sumie co ma zrobić ktoś, kto ma tam jakiś "żal" do PO (Polacy kochają zwalać swoje niepowodzenia życiowe na "zły rząd" - jaki by on nie był), z wiadomych przyczyn PIS budzi jego obrzydzenie, a jednocześnie partyjek w stylu "korwinowców" i "palikotowców" nie traktuje poważnie... bo polityczny kabaret udał się tylko raz i był to "numer na raz" - Polska Partia Przyjaciół Piwa w 1991 (pod kierownictwem Rewińskiego - potem już nie). Pozostaje takim ludziom tylko SLD i właśnie PSL - tyle, że SLD się mocno "zgrało". Była to całkiem sensowna partia (jeszcze jako SdRP), ale w czasach Cimoszewicza i "pierwszego Millera" (osobiście uważam, że rząd Cimoszewicza* był najlepszym rządem w czasach "popeerelowskich"), ale potem popełniła kilka błędów... przewodnictwo Olejniczaka i potem Napieralskiego "położyłoa" tę partię (moje poparcie wtedy też stracili) i już się nie podnieśli i chyba nie podniosą. Stąd choć nie popieram i raczej nie poprę nigdy PSL (ale w sumie nigdy nie mów nigdy - bo nie wiesz co się jeszcze wydarzyć może...) - i na razie od czasów rezygnacji Cimoszewicz nie mam własnego typu i głosują na mniejsze zło czyli po prostu przeciwko PIS, to nie dziwię się, że ludzie nie mający na kogo głosować decydowali się na PSL.

Niestety u nas nie ma poważnej partii antyklerykalnej - kiedyś próbowało SLD, ale chcąc był "partią dla wszystkich" mocno spuścili z tonu , co im bokiem wyszło... bo stracili tych, dla których antykleralizm w lewicy był ważny, a jednocześnie tych, którym rozpasanie Krk nie przeszkadza poszli do PIS, który pomimo bycia "prawicą" jest bardziej lewicowy (w poglądach np. na nadmiernie rozpasany socjal itd.) od SLD. Wyszło im to bokiem... bo po prostu stali się partią nijaką.

Inne partie chcące czerpać z antyklerykalizmu się za bardzo nie udały (Ruch NIE na ten przykład) - bo przecież normalni i rozsądni ludzie nie głosują na partie, które cały swój program opierają tylko na antyklerykaliźmie... nawet zdeklarowani antyklerykałowie. W końcu światopogląd tego czy innego typu jest na drugim czy trzecim miejscu, po sprawach ważniejszych dla naszego bytowania czyli funkcjonowaniu państwa, poziomie życia itd.

*) Błędem Cimoszewicza była szczerość - powiedział w 1997 głośno to co myślała cała kupa rozsądnych ludzi, ale jako polityk nie powinien tego mówić w kraju, w którym nikt nigdy nie poczuwa się do własnej winy i własnej nieroztropności.
« Ostatnia zmiana: Czw, 20 Lis 2014, 10:13:19 wysłana przez Krzysztof Razorblade »

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

• Lokator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #9 dnia: Czw, 20 Lis 2014, 11:01:50 »
Zgadza się - ale ze względu na brak tej wojowniczości są właśnie partią umiarkowaną, a przez to strawniejszą niż "pisuary" itd.
Dla kogo strawniejszą... ;-) Paradoksalnie w PiS łatwiej mi dostrzec jakieś jaśniejsze światełka niż w PSL. Wiadomo - dżęder i brzoza rządzą w PiS, ale i PSL ze swoją przaśnością budzi u mnie gigantyczny niesmak (chociażby prezentowane jakiś czas temu poetyckie przemówienie Piechocińskiego, kiedy recytował z kamienną twarzą wyjątki z piosenek patriotycznych).

Bo w sumie co ma zrobić ktoś, kto ma tam jakiś "żal" do PO (Polacy kochają zwalać swoje niepowodzenia życiowe na "zły rząd" - jaki by on nie był),
Oczywiście, antyrzadowość jest naturalna - choć równoważona po częsci przez koniunkturalizm. Przy czym moim zdaniem w wielu miejscach PO jest słusznie punktowane - niezależnie czy punktuje PiS czy inne partie.

z wiadomych przyczyn PIS budzi jego obrzydzenie
Sondaże by wskazywało że takich ludzi nie jest aż tak wielu. Mi do PiSu daaaaleeeko, ale nie lubię takiego wyrzygiwania się na PiS i straszenia nim jak piątym jeźdźcem apokalipsy. PiS u władzy już było, nie szło im najlepiej - ale też nie aż tak bardzo gorzej, a państwo jak było tak jest. Więc bez paranoi :)

a jednocześnie partyjek w stylu "korwinowców" i "palikotowców" nie traktuje poważnie... bo polityczny kabaret udał się tylko raz i był to "numer na raz" - Polska Partia Przyjaciół Piwa w 1991 (pod kierownictwem Rewińskiego - potem już nie).

No ja bym tu nie uogólniał w tym kierunku. Bo o ile wiadomo, że PPPP był kabaretem (czy się udał to nie wiem - miał ilu, 4 posłów? I to wtedy gdy nie było progu wyborczego, więc i Korwin był w Sejmie), o tyle mówienie o KNP czy TR jako o kabarecie jest moim zdaniem nadużyciem. Oczywiście, można się z nich śmiać (jak ze wszystkich partii) - ale ich śmieszność nie jest zamierzona, więc i kabaret z nich żaden. KNP powoli kapitalizuje poparcie na wolnorynkowym bełkocie ekonomicznym, łatwym do podania i uwierzenia. Palikot miał całkiem sporą szanse, bo uderzył w dobry elektorat - ale nie potrafił go zachować, miotając się między lewicową gęba, a liberalno-prawicowymi prawdziwymi poglądami. Oczywiście, obie te partie miały różnego rodzaju happeningi i kontrowersyjne zachowania i  wypowiedzi liderów - ale nie doszukujmy się kabaretu tam, gdzie są po prostu nietypowe jednostki.

Pozostaje takim ludziom tylko SLD i właśnie PSL - tyle, że SLD się mocno "zgrało". Była to całkiem sensowna partia (jeszcze jako SdRP), ale w czasach Cimoszewicza i "pierwszego Millera" (osobiście uważam, że rząd Cimoszewicza* był najlepszym rządem w czasach "popeerelowskich"), ale potem popełniła kilka błędów... przewodnictwo Olejniczaka i potem Napieralskiego "położyłoa" tę partię (moje poparcie wtedy też stracili) i już się nie podnieśli i chyba nie podniosą.
Dla mnie powrót Millera był dowodem na to, że SLD całkowicie pogubiło się w tym, gdzie chce iść. Za Olejniczaka (przynajmniej tak mi się zdawało) próbowało otworzyć się nieco bardziej na nowe nurty lewicy (choć sam Olejniczak to wychowanek aparatczyków, po rpostu taka polityka marketingowa), podczas gdy Napieralski to już reakcja bonzów i zabetonowanie. Millera wezwano chyba tylko dlatego, że wie jak sobie z tymi SLDowskimi działaczami radzić, ale ja nie widzę szans na ekspansję na nowy elektorat.

Stąd choć nie popieram i raczej nie poprę nigdy PSL (ale w sumie nigdy nie mów nigdy - bo nie wiesz co się jeszcze wydarzyć może...) - i na razie od czasów rezygnacji Cimoszewicz nie mam własnego typu i głosują na mniejsze zło czyli po prostu przeciwko PIS, to nie dziwię się, że ludzie nie mający na kogo głosować decydowali się na PSL.
No ja mam to szczęście, że nigdy na mniejsze zło nie głosowałem - choć zdarzyło mi się oddać głos nieważny. I uważam, że głosowanie na mniejsze zło jest przeciwskuteczne, bo czasami musi byc jeszcze gorzej żeby się polepszyło... ;-)

Niestety u nas nie ma poważnej partii antyklerykalnej - kiedyś próbowało SLD, ale chcąc był "partią dla wszystkich" mocno spuścili z tonu , co im bokiem wyszło... bo stracili tych, dla których antykleralizm w lewicy był ważny, a jednocześnie tych, którym rozpasanie Krk nie przeszkadza poszli do PIS, który pomimo bycia "prawicą" jest bardziej lewicowy (w poglądach np. na nadmiernie rozpasany socjal itd.) od SLD. Wyszło im to bokiem... bo po prostu stali się partią nijaką.
Cóż, SLD nigdy nie było partią faktycznie antyklerykalną, tak samo jak PiS nigdy nie był lewicowy (co by wam uczeni korwiniści nie mówili). Rzekoma wrażliwość społeczna PiSu kończy się na bardzo wybiórczo potraktowanej nauce społecznej kościoła. A antyklerykalizm SLD kończy się chyba na Unii Pracy, he he he.

Inne partie chcące czerpać z antyklerykalizmu się za bardzo nie udały (Ruch NIE na ten przykład) - bo przecież normalni i rozsądni ludzie nie głosują na partie, które cały swój program opierają tylko na antyklerykaliźmie... nawet zdeklarowani antyklerykałowie. W końcu światopogląd tego czy innego typu jest na drugim czy trzecim miejscu, po sprawach ważniejszych dla naszego bytowania czyli funkcjonowaniu państwa, poziomie życia itd.
Problem polega na tym, że w Polsce (i gdzie indziej) o głosowaniu naprawdę decyduję sprawy trzecio- i czwartorzędne. Antyklerykalizm napompował Palikota, tak jak antyfeminizm i aspołeczność pompują Korwina (choć niektórzy mówią że po prostu zjadł rurkowca i spuchł), a antyrosyjskość pompuje Kaczyńskiego. Można powiedzieć, że sprawy bytowe decydują o głosowaniu tylko wtedy, gdy mamy w rodzinie działacza partii, który będzie mógł nam coś załatwić  po dojściu do władzy...

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #10 dnia: Czw, 20 Lis 2014, 11:52:02 »
Sondaże by wskazywało że takich ludzi nie jest aż tak wielu.
Pomimo posiadania całkiem sporego elektoratu pozytywnego, ta partia ma jednak prawie największy elektorat negatywny. Można więc stwierdzić, że jednak wiele osób, które nigdy nie zagłosują na PIS (w skrajnym przypadku odpuszczą sobie głosowanie w ogóle) i o to mi chodziło.

Elektorat negatywny większy od PIS-u to ma chyba tylko Palikot i spółka - jeżeli elektorat negatywny wynosi dobrze ponad 30% społeczeństwa to uzasadnionym jest pisanie o "wielu" - 1/3 społeczeństwa to jednak "wiele".

Mi do PiSu daaaaleeeko, ale nie lubię takiego wyrzygiwania się na PiS i straszenia nim jak piątym jeźdźcem apokalipsy. PiS u władzy już było, nie szło im najlepiej - ale też nie aż tak bardzo gorzej, a państwo jak było tak jest. Więc bez paranoi :)
Nie zrozumieliśmy się... owszem jak słusznie zauważasz nie szło im najlepiej (ale minęło trochę lat i wielu o tym zapomniało, a niektórzy nie pamiętają - stąd większy odsetek bardzo młodych głosujących obecnie na ta partię).

Oczywiście - że nawet PIS nie jest w stanie zniszczyć państwa... pewne mechanizmy to chronią i żaden, najgorszy nawet rząd tego nie dokona legalną drogą. Pisząc o "obrzydzeniu" w stosunku do PIS to nie należy mylić tego ze strachem przed nimi - to raczej "odruch wymiotny" na to wszystko co ta partia i jej politycy sobą reprezentują.

Jak ktoś przeżył 22 lata w PRL-u, potem pierwszą pieciolatkę "zmian systemowych" i radził sobie całkiem nieźle to naprawdę trudno go jakąś partią "zastraszyć" - strach i obrzydzenie to dwa różne uczucia....

Bo o ile wiadomo, że PPPP był kabaretem (czy się udał to nie wiem - miał ilu, 4 posłów? I to wtedy gdy nie było progu wyborczego, więc i Korwin był w Sejmie)
Ale ja wyraźnie pisałem o 1991 i Rewińskim - 16 posłów. Byliby ponad progiem - nawet wtedy gdy on się pojawił wtedy. Doskonale pamiętam - to był wtedy naprawdę pewien fenomen, a do tego paru posłów, którzy weszli właśnie dzięki PPPP potem działało w poważnych ugrupowaniach.

To UPR Korwina dostał się dzięki brakowi progów i miał 3 posłów na starcie - [potem już do Sejmu nie weszli...

...o tyle mówienie o KNP czy TR jako o kabarecie jest moim zdaniem nadużyciem. Oczywiście, można się z nich śmiać (jak ze wszystkich partii) - ale ich śmieszność nie jest zamierzona, więc i kabaret z nich żaden.
Jeśli ich śmieszność nie jest zamierzona to tym gorzej dla nich - bo jak nie celowo, to już tylko do psychiatry się udać powinni...  ;)

Prawda jest taka, że JKM potrafi ośmieszyć każda ideę, którą wspiera. Swego czasu ośmieszał (pewnie niezamierzenie - ale to już jakiś lekarz specjalista wie pewnie dlaczego) pewną ideę (akurat nie związaną z polityką - choć w sumie wszystko w jakiś tam sposób się z nią wiąże - chodziło o dostęp do broni palnej), która była mi bliska i która wpierając działałem w stowarzyszeniach oraz starałem się robić jej "dobrą prasę". Wystarczyło jednak zaprosić do TV JKM, który się ośmieszał i przy okazji to co niby chciał wspierać, aby znowu było pod górę.

Palikot miał całkiem sporą szanse, bo uderzył w dobry elektorat - ale nie potrafił go zachować, miotając się między lewicową gęba, a liberalno-prawicowymi prawdziwymi poglądami. Oczywiście, obie te partie miały różnego rodzaju happeningi i kontrowersyjne zachowania i  wypowiedzi liderów - ale nie doszukujmy się kabaretu tam, gdzie są po prostu nietypowe jednostki.

W sumie nie ma znaczenia co chcą osiągnąć - osiągają zasadniczo śmieszność... A z tymi "nietypowymi jednostkami" to jest trochę tak jak się żartobliwie mówi o pewnych ludziach - "inteligentni inaczej" (parafrazują określenie stosowane czasem do niepełnosprawnych).

Dla mnie powrót Millera był dowodem na to, że SLD całkowicie pogubiło się w tym, gdzie chce iść. Za Olejniczaka (przynajmniej tak mi się zdawało) próbowało otworzyć się nieco bardziej na nowe nurty lewicy (choć sam Olejniczak to wychowanek aparatczyków, po rpostu taka polityka marketingowa), podczas gdy Napieralski to już reakcja bonzów i zabetonowanie. Millera wezwano chyba tylko dlatego, że wie jak sobie z tymi SLDowskimi działaczami radzić, ale ja nie widzę szans na ekspansję na nowy elektorat.
To temat na głębsza analizę - zapewne przyczyn ich upadku jest wiele... ja (i parę osób, które znam) upatrują to w właśnie w nijakości tej partii, która nastała właśnie za Olejniczaka. Na pewno swoimi wypowiedziami pozbył się np. dużej części elektoratu antyklerykalnego. Podobnie jak miotanie się pomiędzy umiarkowaną lewicą, a centrum doprowadziło do tego, że ta partia przestała wyrażać cokolwiek. Podejrzewam, że powrót Millera miał być próbą ratowania tego co już się uratować nie dało... za późno. Zmarnowali potencjał jaki dała im sprawa UE... Zgadzam się, że już się nie podniosą.

Cóż, SLD nigdy nie było partią faktycznie antyklerykalną, tak samo jak PiS nigdy nie był lewicowy (co by wam uczeni korwiniści nie mówili). Rzekoma wrażliwość społeczna PiSu kończy się na bardzo wybiórczo potraktowanej nauce społecznej kościoła. A antyklerykalizm SLD kończy się chyba na Unii Pracy, he he he.
Pod względem podejścia do opiekuńczego państwa, do rozpasania socjalu jednak PIS jest bliski lewicy. Jak dla mnie to po prostu narodowi-socjaliści (oczywiście nie mylić tego z pewną partią o takim określeniu znaną z przeszłości) - a co o nich mówią "korwiniści" to nawet nie wiem... jakoś niczego sensownego to się od nich nie spodziewam.

No ja mam to szczęście, że nigdy na mniejsze zło nie głosowałem - choć zdarzyło mi się oddać głos nieważny. I uważam, że głosowanie na mniejsze zło jest przeciwskuteczne, bo czasami musi byc jeszcze gorzej żeby się polepszyło... ;
No cóż będą zdecydowanie antyklerykałem, ale jednocześnie przeciwnikiem rozpasania socjalu, opiekuńczości państwa oraz będąc zdanie, że jest tym lepiej im się państwo w życie i pracę obywatela oraz "regulowanie gospodarki" mniej miesza, do tego nie mam żadnych fobii w stosunku do innych narodowości, państw, osób mających inny niż mój styl życia i "upodobania", a do tego jestem niewrażliwy na jakiejkolwiek slogany patriotyczno-narodowe, traktując układ państwo-obywatel jako "czysto biznesowy"  - raczej nie znajduję partii, która choćby w dużej części była zgodna z moimi przekonaniami.

Pozostaje głosowanie na mniejsze zło - czyli przeciwko takim, których na pewno nie chciałbym widzieć nigdy więcej przy władzy, którzy mnie brzydzą - a głosując na takich których władze jestem w stanie tolerować, nawet jak ich zbytnio nie cenię, to mnie od nich nie odrzuca.

Problem polega na tym, że w Polsce (i gdzie indziej) o głosowaniu naprawdę decyduję sprawy trzecio- i czwartorzędne.
A tutaj się zgodzę... większość głosujących nawet nie jest w stanie wyrazić swoich (a nie zasłyszanych w sloganach) poglądów, na sprawy ważne - na państwo, na gospodarkę i na to co faktycznie ma wpływ na ich poziom życia. Smutne, ale prawdziwe...
« Ostatnia zmiana: Czw, 20 Lis 2014, 12:27:21 wysłana przez Krzysztof Razorblade »

• Lokator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #11 dnia: Czw, 20 Lis 2014, 14:13:52 »
To temat na głębsza analizę - zapewne przyczyn ich upadku jest wiele... ja (i parę osób, które znam) upatrują to w właśnie w nijakości tej partii, która nastała właśnie za Olejniczaka. Na pewno swoimi wypowiedziami pozbył się np. dużej części elektoratu antyklerykalnego. Podobnie jak miotanie się pomiędzy umiarkowaną lewicą, a centrum doprowadziło do tego, że ta partia przestała wyrażać cokolwiek. Podejrzewam, że powrót Millera miał być próbą ratowania tego co już się uratować nie dało... za późno. Zmarnowali potencjał jaki dała im sprawa UE... Zgadzam się, że już się nie podniosą.
Cóż, wielkośc SLD jest paradoksalnie i plusem i minusem. Ich "żelazny" elektorat z jednej strony ciąży gdy SLD chce wyjść gdzieś dalej i otworzyć się na więcej - a z drugiej strony daje im to co konieczne, czyli te 10% wyniku wyborczego. De facto dopóki sztywna cześć elektoratu SLD nie wymrze, to SLD nie pójdzie nigdzie dalej - a dopóki SLD istnieje, to konkurencja na lewicy ma małe szanse coś ugrać.

Pod względem podejścia do opiekuńczego państwa, do rozpasania socjalu jednak PIS jest bliski lewicy. Jak dla mnie to po prostu narodowi-socjaliści (oczywiście nie mylić tego z pewną partią o takim określeniu znaną z przeszłości) - a co o nich mówią "korwiniści" to nawet nie wiem... jakoś niczego sensownego to się od nich nie spodziewam.
Tu żeby głębiej dyskutować trza by zdefiniować "rozpasanie socjalu". Bo jak mi się zdaje, to PiS w swoim rządzie równo wpisywało się w politykę liberalną, szczególnie z podkradzioną z PO Gilowską jako ministrem wiodącym. Oczywiście, jak wspomniałem, PiS wyciera sobie gębę frazesami opiekuńczymi, ale w praktyce nie oferują w polityce społeczno-gospodarczej wiele więcej niż PO czy właśnie SLD. Mogą krytykowac, że prywatyzacja była realizowana źle, ale to nie znaczy że są jej przeciwnikami. Mogą się wpisać w szerszy, nieco ponadpolityczny nurt krytyki np. umów śmieciowych czy podwyżki wieku emerytalnego, ale będąc u władzy realizowali by te same działania - bo nie oferują całkowicie odmiennego programu gospodarczego. 

No cóż będą zdecydowanie antyklerykałem, ale jednocześnie przeciwnikiem rozpasania socjalu, opiekuńczości państwa oraz będąc zdanie, że jest tym lepiej im się państwo w życie i pracę obywatela oraz "regulowanie gospodarki" mniej miesza, do tego nie mam żadnych fobii w stosunku do innych narodowości, państw, osób mających inny niż mój styl życia i "upodobania", a do tego jestem niewrażliwy na jakiejkolwiek slogany patriotyczno-narodowe, traktując układ państwo-obywatel jako "czysto biznesowy"  - raczej nie znajduję partii, która choćby w dużej części była zgodna z moimi przekonaniami.
Wszędzie znajdzie się nisza niszy ;-) Na podstawie w/w skromnego opisu strzelałbym w jakiś "postkorwinizm z ludzką twarzą", czyli egzystująca jeszcze gdzieś UPR czy bardziej nowe twory w postaci Partii Libertariańskiej... No a bardzo mainstreamowo to pewnie takie liberalne frakcje w Platformie Obywatelskiej są, choć oczywiście nie w głównym nurcie tej partii.

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #12 dnia: Czw, 20 Lis 2014, 18:37:38 »
A tak z ciekawości to w moim województwie (kujawsko-pomorskie) już policzyli i są wyniki oficjalne w 33 osobowym sejmiku: 14 PO, 10 PSL, 7 PIS, 2 SLD.

Offline Piotr Konstanty Pawłowicz

• Великий князь Руси Батавской
  • Obywatel
  • Osiedlowiec
  • "Niech powstanie Ruś Batawska!"
    • NPE: BI14111900121
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #13 dnia: Czw, 20 Lis 2014, 21:28:32 »
Czytam ten temat, ale nadal nie wiem co to TEN "Narodowy Agraryzm", prosiłbym o wytłumaczenie xD

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #14 dnia: Czw, 20 Lis 2014, 21:52:12 »
Piechociński przejmuje władzę nad całą Polską, całą Europą, a ostatecznie bierze we władania cały świat.
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline MvP

• Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #15 dnia: Czw, 20 Lis 2014, 22:07:12 »
Maria von Primisz

« Odpowiedź #16 dnia: Czw, 20 Lis 2014, 22:11:06 »
Pawlak lepiej pasował na wodza narodowego agraryzmu. :(

Offline Alberto de Medici

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
  • : 173
  • Zapluty podmiot reakcji, mały naleśnik
    • NPE: LS14060400070
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #17 dnia: Czw, 20 Lis 2014, 22:12:36 »
Czyżby światowa rewolucja Piechocińskiego miała zostać zdławiona w zarodku?

http://wpolityce.pl/polityka/222874-okupacja-siedziby-pkw-grzegorz-braun-te-wybory-to-farsa-trzeba-zmiesc-te-elite-wladzy
(-) Alberto Carlos de Médici y Zep

« Odpowiedź #18 dnia: Czw, 20 Lis 2014, 22:18:16 »
Monarchista Braun walczy o demokrację, lól. :D

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #19 dnia: Czw, 20 Lis 2014, 22:23:08 »
To jest już chore pomylenie demokracji z burdą i anarchią... Czy w tym kraju naprawdę policja i inne służby nie może sobie poradzić z bandą przestępców?

Kodeks Karny
Art. 249.

Kto przemocą, groźbą bezprawną lub podstępem przeszkadza:

- odbyciu zgromadzenia poprzedzającego głosowanie,
- swobodnemu wykonywaniu prawa do kandydowania lub głosowania,
- głosowaniu lub obliczaniu głosów,
- sporządzaniu protokołów lub innych dokumentów wyborczych albo referendalnych,

podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
« Ostatnia zmiana: Czw, 20 Lis 2014, 22:26:38 wysłana przez Krzysztof Razorblade »

« Odpowiedź #20 dnia: Czw, 20 Lis 2014, 22:31:03 »
Ale obecnie nie mamy demokracji. Wybory są ewidentnie sfałszowane na masową skalę.
Nie, żeby mi to przeszkadzało. Jak dla mnie nie ma to żadnego znaczenia. Ja popieram Korwina, a on nie ma i tak szans na zwycięstwo. A, czy rządzą kato-kaczyści, kato-wieśniacy, czy kato-atlantyści, to nie robi dla mnie specjalnej różnicy. ;)

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #21 dnia: Czw, 20 Lis 2014, 22:46:21 »
Ale obecnie nie mamy demokracji. Wybory są ewidentnie sfałszowane na masową skalę.
A niby dlaczego tak sądzisz?

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #22 dnia: Czw, 20 Lis 2014, 22:58:34 »

Nie mam takowej wiedzy by potwierdzić lub zaprzeczyć temuż stwierdzeniu. Mimo to moim zdaniem jeśli okazałoby się ona prawdziwe takowe działania, mam na myśli wkroczenie do lokalu PKW byłby jak najbardziej uzasadnione. Mój mały idealistyczny umysł podpowiada mi, że w opisanym przez mnie powyżej przypadku byłaby to forma obywatelskiego nieposłuszeństwa, czyli świadomego złamania prawa przeciw niesprawiedliwości, w tym przypadku komisji wyborczej tudzież całego systemu politycznego.

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #23 dnia: Czw, 20 Lis 2014, 23:14:48 »
Nie mam takowej wiedzy by potwierdzić lub zaprzeczyć temuż stwierdzeniu.
Tak.. i na takiej zasadzie to co można stwierdzić? Nie mam wiedzy (z braku wiedzy?) czy było uczciwie to oznacza, że było nieuczciwie? Jaką wiedzę ma ten motłoch? Żadnej... Polega to na zasadzie - przegraliśmy, nie osiągnęliśmy pożądanego wyniku to "na pewno" nas oszukali. Jakoś nie chce trafić do przekonania, że po prostu wyborcy ich nie chcą. A to jest dla mnie akurat dużo bardziej prawdopodobne niż jakiś szeroko zakrojony spisek zmierzający do sfałszowania wyborów... tym razem na rzecz PSL jak mniemam...

Mój mały idealistyczny umysł podpowiada mi, że w opisanym przez mnie powyżej przypadku byłaby to forma obywatelskiego nieposłuszeństwa, czyli świadomego złamania prawa przeciw niesprawiedliwości, w tym przypadku komisji wyborczej tudzież całego systemu politycznego.
Zacznijmy od tego, że ta grupa przestępców (bo dla mnie to jest typowe naruszenie art. 249 - czyli przestępstwo) to są akurat narodowcy... czyli nie mamy tutaj do czynienia z "obywatelskim nieposłuszeństwem" (bo ono polega na czym innym) tylko ze zwykłą burdą typową dla tych środowisk.
« Ostatnia zmiana: Czw, 20 Lis 2014, 23:15:05 wysłana przez Krzysztof Razorblade »

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #24 dnia: Czw, 20 Lis 2014, 23:27:10 »
W takim razie podaj mi definicję obywatelskiego nieposłuszeństwa.

Co do ,,motłochu", wybory przegrywają już nie pierwszy (i zapewne nie ostatni raz) jakoś wcześniej takich działań nie podejmowali. Jeśli sprawa tyczy się fałszu, to nawet mnie, osobę z dystansem podchodzącą do zagadnień politycznych zastanawia fakt, iż w sondażach PSL zdobyło ,,tylko" 17%, a po podliczeniu i publikacji części wyników miało już 40% poparcia. Czyżby sondaźe aż tak się myliły? Zazwyczaj granica błędu wynosi kilka punktów procentowych...

Mało bo z komórki.