Autor Wątek: Nadszedł czas agrarnej dominacji  (Przeczytany 3944 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jan Kaniewski

• Obywatel
  • Stary wyga
  • : 39
    • NPE: BI13111600133
    • Odznaczenia
Odp: Nadszedł czas agrarnej dominacji
« Odpowiedź #50 dnia: Pon, 24 Lis 2014, 21:00:42 »
Jeszcze zaraz spróbujecie mnie wpisać tak modny dla lewicy - bo postulat zmian ról społecznych to ma kolor i jest nim czerwony, jako przedstawiciela ciemnogrodu. Jeszcze dodacie, że sam sobie jestem winien, bo nie jestem w tej kwestii "trendy". Bo to nie jest powiedzenie, że to kolej rzeczy jak to ewidentnie dla każdego o nawet o nie specjalnym wysiku intelektualnym zaprzeczenie logiki. I nie mówię tutaj, że "kobiety do garów" tylko po co mamy tworzyć jakieś na siłę mechanizmy płciowej rywalizacji itp. Przykładowe są np. parytety, które nawet niektórym kobietom uwłaczają stawiając je jako jakieś "wykluczone" co przypomina jakiś podział, czy chęć podziału, ale w imię czego? Równości gwarantowanej w najwyższym prawie - konstytucji?

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #51 dnia: Pon, 24 Lis 2014, 21:03:11 »
Wybacz, jeśli Cię uraziłem. Nie mam ukrytych złych intencji, jedynie takie, jakie wprost wyrażam swoimi wypowiedziami.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline PrezerwatywTradycja

• Lokator
  • **
  • : 22
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #52 dnia: Pon, 24 Lis 2014, 21:48:11 »
Jeszcze zaraz spróbujecie mnie wpisać tak modny dla lewicy - bo postulat zmian ról społecznych to ma kolor i jest nim czerwony, jako przedstawiciela ciemnogrodu.
Nie rozumię. Poproszę jeszcze raz, po polsku. W tym zdaniu za dużo gramatyki szwankuje, żebym mógł się pokusić choćby o rekonstrukcję.

Jeszcze dodacie, że sam sobie jestem winien, bo nie jestem w tej kwestii "trendy".
Nie. Sam jesteś sobie winien, bo nie jesteś w tej kwestii rozsądny.

Bo to nie jest powiedzenie, że to kolej rzeczy jak to ewidentnie dla każdego o nawet o nie specjalnym wysiku intelektualnym zaprzeczenie logiki.
Znowu szwankuje gramatyka, ale tym razem chyba nawet zrozumiałem myśl. Wydaje mi się, że dla większości osób, które poświęciły temu tematowi jakiś bardziej specjalny wysiłek intelektualny, możliwe było zaobserwowanie prawidłowości w zmianie społecznej w zakresie spraw dot. płci i orientacji seksualnej w stopniu wystarczającym aby mówić o "kolei rzeczy".

Zresztą - skoro już o logice mowa - czy wszak nie jest jednym ze sztandarowych haseł antydżenderystów i homofobów, że dziś transseksualizm i małżeństwa homoseksualne, a jutro pedofilia, zoofila a pojutrze małżeństwa z tosterami? Oczywiście nie jest to rozumowanie logiczne, ale biorąc pod uwagę uzycie takich argumentów, to czy nie jest trochę przeciwskuteczne zaprzeczanie samemu procesowi, przeciwko któremu się protestuje?

I nie mówię tutaj, że "kobiety do garów" tylko po co mamy tworzyć jakieś na siłę mechanizmy płciowej rywalizacji itp. Przykładowe są np. parytety, które nawet niektórym kobietom uwłaczają stawiając je jako jakieś "wykluczone" co przypomina jakiś podział, czy chęć podziału, ale w imię czego? Równości gwarantowanej w najwyższym prawie - konstytucji?
Tu się trochę zgubiłem, bo płynnie od "dżenderów" przeszliśmy do feminizmu i parytetów. Zabawne jak doszliśmy do punktu, ze to feminizm jest problemem tworzącym nierówność, pomijając samą istotę i centralny punkt feminizmu - czyli walkę z istniejącą i obiektywnie mierzalną gorsza pozycją kobiet w społeczeństwie.
{~} Prezerwatyw Tradycja Radziecki

Offline Alberto de Medici

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
  • : 173
  • Zapluty podmiot reakcji, mały naleśnik
    • NPE: LS14060400070
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #53 dnia: Pon, 24 Lis 2014, 22:54:12 »
A zatem zgodna z szeroko pojętą naturą jest możliwość zmiany płci? Powiedzmy, że urodziłem się mężczyzną a czuję się kobietą, czy to jest naturalna kolej rzeczy?

Czy założenia "teorii queer" są zgodne z naturą? Dlaczego?

Skoro to taki "subiektywny" temat to dlaczego nie można polemizować z twoimi założeniami? Czy każdy kto się nie zgadza z tematem, który sam określiłeś jako subiektywny jestw błędzie?
(-) Alberto Carlos de Médici y Zep

Offline Kristian Arped

• Obywatel
  • Bohater
  • : 13
    • NPE: BI14053100132
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #54 dnia: Pon, 24 Lis 2014, 23:04:34 »
A zatem zgodna z szeroko pojętą naturą jest możliwość zmiany płci? Powiedzmy, że urodziłem się mężczyzną a czuję się kobietą, czy to jest naturalna kolej rzeczy?

Skoro to taki "subiektywny" temat to dlaczego nie można polemizować z twoimi założeniami? Czy każdy kto się nie zgadza z tematem, który sam określiłeś jako subiektywny jestw błędzie?
Może PTR-em nie jestem ale odpowiem. Uwazam, iż to, co ktoś robi z własnym ciałem jest sprawą tylko i wyłącznie posiadacza tegoż ciała. Nikogo innego.
(–) Kristian Arped

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #55 dnia: Pon, 24 Lis 2014, 23:12:21 »
Czyli to jest naturalne?

Idąc tym rozumowaniem możemy powiedzieć, że to jakie ma poglądy [dajmy na to polityczne] to wyłącznie jego sprawa, czyż nie? Nawet jeśli są one sprzeczne z naturą. Nawet jeżeli bardzo mocno je "manifestuje" tak, że inni mimo woli im ulegają.

Offline Kristian Arped

• Obywatel
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #56 dnia: Pon, 24 Lis 2014, 23:20:13 »
Czyli to jest naturalne?
Zależy, jak się pojmuje naturalność. Mógłbym poprosić Cię o jej definicję?
(–) Kristian Arped

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #57 dnia: Pon, 24 Lis 2014, 23:32:02 »
Wyczuwam sofizm.

Postępowanie według ogólnie przyjętych norm moralnych, które nakłada na nas przez Boga (jako Stwórcę i arystotelesowskiego "pierwszego poruszyciela").

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #58 dnia: Pon, 24 Lis 2014, 23:32:57 »
Transseksualizm jest swoistym błędem genetycznym i ogromną tragedią dla osób, które to dotyka. Znałem kiedyś taką osobę (pisze znałem - choć mam nadzieję, że jeszcze żyje i ma się dobrze - po prostu zerwała wszelkie kontakty na pewnym etapie życia i wyprowadziła się jak najdalej od miejsca gdzie ją znano), od dziecka - moja rówieśniczka, córka znajomych moich rodziców. Tyle, że było to w czasach (lata 70-te. potem jeszcze 80-te), gdy takich ludzi wyśmiewano, jako dziwadła (w dzieciństwie) i "zboki" (gdy trochę podrośli) - nikt (systemowo) nie usiłował ich zrozumieć i pomóc, a ci ludzie naprawdę swoją tragedię przeżywali w samotności, czasem tylko rozumieli to bliscy znajomi, rodzina (ale i to niewielu). Przez ponad 20-lat mogłem widzieć jak cierpi taka osoba... Dopiero teraz ludziska mają większą wiedzę (oczywiście nie wszyscy - "elektorat PiS" i im podobni... nie bardzo), rozumieją o co w tym chodzi, a i rozwój nauki pozwala tym ludziom (choć trochę) pomóc. Niektórzy tego do wiadomości nie przyjmują - ale głupoty niestety zoperować się nie da....

Zmiana płci jest niezgodna z naturą? Tak owszem - podobnie jak operowanie wielu innych wad wrodzonych (kompletnie nie związanych z seksualnością, płcią itd.), bo przecież naturalnie to ludzie z wadami powinni umierać lub żyć "niosąc z bólem swój krzyż". A jednak rozwój nauki i medycyny pozwala działać niezgodnie z naturą, ale ratując życie, naprawiając wady organizmu, lecząc czasem wrodzone choroby czy choćby ulżyć w cierpieniu.

Zmiana płci to coś co daje tym ludziom namiastkę normalności (namiastkę, bo to w pewnej części jest swoista protetyka), jak rozumiem nie warto... tak jak nie warto operować innych wad wrodzonych, przecież tak "chciała natura" czy może (dla niektórych) jacyś sadystyczni bogowie (czy inne nadprzyrodzone moce -  nie znam się...) - to niech cierpią. Ci ludzie nie starają się o te operacje i nie poddają się im dla zabawy czy kaprysu - to jest naprawa tego co schrzaniła ta natura.
« Ostatnia zmiana: Pon, 24 Lis 2014, 23:37:00 wysłana przez Krzysztof Razorblade »

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

Offline Kristian Arped

• Obywatel
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #59 dnia: Pon, 24 Lis 2014, 23:38:48 »
Postępowanie według ogólnie przyjętych norm moralnych, które nakłada na nas przez Boga (jako Stwórcę i arystotelesowskiego "pierwszego poruszyciela").
Ach. Tak więc, którą normę moralną łamie operacja zmiany płci?
(–) Kristian Arped

Offline Jan Kaniewski

• Obywatel
  • Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #60 dnia: Pon, 24 Lis 2014, 23:39:40 »
Znaczy się w mojej wcześniejszej wypowiedzi pojawiły się pewne lapsusy gramatyczne i jeśli chodzi o ciemnogród to jest to ulubiony element szufladkowania innych poglądów niż te "nowoczesne". Sądzę, że dzisiaj świat stara się dać ludziom dużo "wolności", liberalizmu, ale bez odpowiedzialności. Wszystko stara się usprawiedliwić daje ten liberalizm lecz jednocześnie nie jest to prawdziwa wolność, a raczej suwerenność jednostki, która jest zdolna do wchodzenia w więzi społeczne i także odczucia skutków decyzji suwerennych. Oby nie skończyło się jak z gospodarką gdzie liberalni ekonomiści wmawiają, że kryzysy gospodarcze, nawet tak duże są naturalne i właściwie to nie powinniśmy się tym zajmować. To już widoczne usprawiedliwienie swojej nieudolności, rzec by szerzej utopijności.

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #61 dnia: Wto, 25 Lis 2014, 00:06:50 »
Po czym Pan Bóg z żebra, które wyjął z mężczyzny, zbudował niewiastę. A gdy ją przyprowadził do mężczyzny, 23 mężczyzna powiedział:
"Ta dopiero jest kością z moich kości i ciałem z mego ciała!
Ta będzie się zwała niewiastą, bo ta z mężczyzny została wzięta".
24 Dlatego to mężczyzna opuszcza ojca swego i matkę swoją i łączy się ze swą żoną tak ściśle, że stają się jednym ciałem.

Mowa nasza prosta: tak, tak, nie, nie.

Czekam na komentarze jakoe to Pismu Święte staromodne i niedostosowane do naszych czasów.

Offline Kristian Arped

• Obywatel
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #62 dnia: Wto, 25 Lis 2014, 00:22:29 »
Czekam na komentarze jakoe to Pismu Święte staromodne i niedostosowane do naszych czasów.
Nie mam zamiaru. Biblię szanuję tak samo jak każde inne słowo pisane.

A co do przytoczonego fragmentu, to wybacz, ale nie widzę nigdzie zabronienia przeprowadzania operacji kosmetycznych na ludzkich ciałach (oczywiście nie chodzi mi o dosłowne zabronienie, aż taki głupi to nie jestem).
(–) Kristian Arped

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #63 dnia: Wto, 25 Lis 2014, 00:34:44 »
Nie chodzi o zmiany kosmetyczne acz o zmiany w myśleniu, w postrzeganiu własnej seksualności. Bóg stworzył kobietę kobietą a mężczyznę mężczyzną. Amen.

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #64 dnia: Wto, 25 Lis 2014, 01:19:41 »
Nie chodzi o zmiany kosmetyczne acz o zmiany w myśleniu, w postrzeganiu własnej seksualności.
Słucham? Sugestia, że operacja zmiany płci jest "zmianą kosmetyczną"? Zmianą kosmetyczną to są np. sztuczne cycki - a nie operacja naprawiająca (z zasadzie nie do końca bo będąca raczej swoistą protetyką) wadę genetyczną.

Bóg stworzył kobietę kobietą a mężczyznę mężczyzną. Amen.
Ciężko dyskutować o poważnych problemach ludzkich z poziomu jakiś mocy nadprzyrodzonych...

Ale spróbujmy zejść do tego "poziomu"... a jak ten Wasz bóg/bogowie się pomylili przy produkcji konkretnego egzemplarza (w sumie przy tej ilości - może się zdarzyć, nawet bogom) to co, nie można spróbować naprawić tego błędu? Czy lepiej zostawić jak jest i niech się męczy w swoim ciele - sadystyczny musi być ten Wasz bóg. A sumie czemu wg tych religijnych teorii nie można spróbować naprawić/poprawić "zdeformowanej" kwestii płciowej, a można np. poprawić zdeformowaną twarz. Przecież z jednym i drugim problemem da się żyć - zasadniczo to problem estetyczno-psychiczny.

W zasadzie idąc dalej to należałoby potępić medycynę jaką taką - w końcu przeciwstawia się "wyrokom boskim"...
« Ostatnia zmiana: Wto, 25 Lis 2014, 01:20:14 wysłana przez Krzysztof Razorblade »

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

Offline Kristian Arped

• Obywatel
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #65 dnia: Wto, 25 Lis 2014, 07:39:42 »
Nie chodzi o zmiany kosmetyczne acz o zmiany w myśleniu, w postrzeganiu własnej seksualności. Bóg stworzył kobietę kobietą a mężczyznę mężczyzną. Amen.
A jeżeli stworzył kobietę w męskim ciele lub mężczyznę w ciele kobiety? Biblia, chyba, nie neguje możliwości takiego przypadku.

Słucham? Sugestia, że operacja zmiany płci jest "zmianą kosmetyczną"? Zmianą kosmetyczną to są np. sztuczne cycki - a nie operacja naprawiająca (z zasadzie nie do końca bo będąca raczej swoistą protetyką) wadę genetyczną.
Tutaj odpowiem, bo to ja użyłem chyba po raz pierwszy tego określenia. Wyszedłem z założenia, że skoro ta operacja zmienia wygląd, to jest operacją kosmetyczną. Nijak nie chciałem umniejszyć powadze tej operacji, czy też jej ośmieszyć.
(–) Kristian Arped

Offline Jan Kaniewski

• Obywatel
  • Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #66 dnia: Wto, 25 Lis 2014, 07:44:30 »
Wiem, że statystycznie takie przypadki mogą być i pierwsza zasada nie należy tych ludzi odtrącać, ale podstawy to stwierdzające nie mogą oprzeć się na "widzi mi się". Takie coś serwuje nam bodajże Canda, jeśli chodzi o płeć.

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #67 dnia: Wto, 25 Lis 2014, 08:02:40 »
Wiem, że statystycznie takie przypadki mogą być i pierwsza zasada nie należy tych ludzi odtrącać, ale podstawy to stwierdzające nie mogą oprzeć się na "widzi mi się".
A zdajesz sobie sprawę jak skomplikowana jest procedura zmiany płci? To są badania lekarskie i psychologiczne oraz normalna diagnoza lekarska jak w przypadku każdej innej choroby, co skutkuje odpowiednim skierowaniem. Potem kolejne - bardzo specjalistyczne w tym psychiatryczne, następnie dość długa terapia hormonalna. Potem trzeba przejść przez procedurę sadową (a to u nas nie jest proste i szybkie), aby prawnie zmienić płeć i mieć podstawę do operacji. To też nie jest łatwe - bo sądy powołują rodziny takich ludzi, sprawdzają czy nie sprzeciwów i taka procedura to ponoć minimum pół roku, a zwykle znacznie dłużej (jak u nas pracują sądy to chyba nie trzeba tłumaczyć). Dopiero potem może odbyć się operacja (a w zasadzie operacje - bo nie jest to jeden zabieg), która w sumie prosta nie jest i po niej jest dłuższy czas mało komfortowej rekonwalescencji. Ponoć cały proces minimum to 1,5 roku, ale przy bardzo dużej dozie szczęścia - często o wiele, czasem parokrotnie dłużej, zarówno ze względów medycznych, jak i prawnych. O kosztach nawet nie wspominam... Trudno tutaj mówić o operacjach zmiany płci wg "widzi mi się".

Zresztą w przypadku transseksualistów to nie jest problem prawny (jak w przypadku homoseksualistów), bo ci ludzie prawnie mają zmienioną płeć, ze wszystkimi tego konsekwencjami - to jest problem w akceptacji części społeczeństwa, zresztą tej samej, która ma zwykle gębę nabita frazesami "o miłości bliźniego" i takie tam...

Wyszedłem z założenia, że skoro ta operacja zmienia wygląd, to jest operacją kosmetyczną. Nijak nie chciałem umniejszyć powadze tej operacji, czy też jej ośmieszyć.
Mam spore wątpliwości czy operacje podczas, których dokonuje się przeszczepu także nerwów są tylko operacjami zmiany wyglądu. Zresztą jest to operacja, która nie tylko zmienia wygląd, ale też w pewnym sensie (bo nie całkowicie) funkcjonowanie organów. Nie wspominając już, że takie operacje wykonują bardzo renomowane placówki medyczne i ludzie o naprawdę dużym dorobku w dziedzinie medycyny - często jeszcze mający dodatkowe warunki, w postaci honorowania opinii psychologicznych i seksuologicznych, od konkretnych, równie utytułowanych specjalistów.
« Ostatnia zmiana: Wto, 25 Lis 2014, 09:37:31 wysłana przez Krzysztof Razorblade »

Offline Jan Kaniewski

• Obywatel
  • Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #68 dnia: Wto, 25 Lis 2014, 09:51:30 »
No i tak powinno pozostać. Bo obecnie to ja raczej widzę tendencje do tego aby jak we wspomnianej Kanadzie pozostawić rubrykę dotyczącą płci niewypełnioną od urodzenia. O ile dzisiaj raczej są to rzeczywiście prawdziwe przypadki, uzasadnione to za chwilę może się okazać co innego. Ułatwienia w tej materii mogą prowadzić do zbyt frywolnego potraktowania tych spraw.

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
  • : 62
    • NPE: BI14020800101
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #69 dnia: Wto, 25 Lis 2014, 10:13:39 »
Zaraz zapewne zostanę nazwany faszystą, a ktoś inny zrobi mi wywód na pół strony, ale normy moralne powinno ustanawiać państwo. Jeśli dajemy zbyt dużą wolność jednostce, to często zaczyna jej odwalać i naśladować amerykanów, i bawić się w parady równości. Jak ktoś nadal twierdzi, że takie rzeczy nie powinny być regulowane to - https://www.facebook.com/mwpoznan/photos/pcb.732136253541105/732134193541311/?type=1&theater . Upadek moralny białego człowieka doprowadzi do tego, że naprawdę będziemy 5 razy dziennie bić głową w stronę Mekki.  ^^

/-/ Markus Felix Spirkin von Wettin
- Minister Spraw Zagranicznych Republiki Bialeńskiej

Offline Kristian Arped

• Obywatel
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #70 dnia: Wto, 25 Lis 2014, 10:17:24 »
Cytat: Krzysztof Razorblade
Mam spore wątpliwości czy operacje podczas, których dokonuje się przeszczepu także nerwów są tylko operacjami zmiany wyglądu. Zresztą jest to operacja, która nie tylko zmienia wygląd, ale też w pewnym sensie (bo nie całkowicie) funkcjonowanie organów. Nie wspominając już, że takie operacje wykonują bardzo renomowane placówki medyczne i ludzie o naprawdę dużym dorobku w dziedzinie medycyny - często jeszcze mający dodatkowe warunki, w postaci honorowania opinii psychologicznych i seksuologicznych, od konkretnych, równie utytułowanych specjalistów.
Pozwolę zacytować sobie:
Chirurgia plastyczna (kosmetyczna lub estetyczna) - dziedzina medycyny zajmująca się korektą rzeczywistych lub odczuwanych defektów ciała. Związana ściśle z chirurgią dziecięcą, neurochirurgią, laryngologią, okulistyką, traumatologią, ortopedią oraz równie ważnymi jak fizjologia, patologia, immunologia, rehabilitacja, psychologia, psychiatria.
Ale w zasadzie, to masz rację. Błędnie określiłem zmianę płci jako jeden zabieg.
(–) Kristian Arped

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #71 dnia: Wto, 25 Lis 2014, 10:32:43 »
No i tak powinno pozostać.
Medycznie jak najbardziej tak... i nie widzę tutaj żadnej tendencji dla zmian. Jednak co do procedur sądowych, to w sumie działania sądów rozciągające się w czasie nie z przyczyn merytorycznych, a tylko dlatego, że są one nadmiernie obciążone ilością rozpraw jednak warto chyba byłoby zmienić - i to bynajmniej nie tylko w sprawach o zmianę płci, tylko tak ogólnie... w każdych sprawach z jakimi musimy biegać do sądu.

Bo obecnie to ja raczej widzę tendencje do tego aby jak we wspomnianej Kanadzie pozostawić rubrykę dotyczącą płci niewypełnioną od urodzenia.
Nie znam kanadyjskiego prawa (i w sumie mało mnie ono obchodzi... nie wybieram się), ale nie wiem czy czasem takie działania nie mają na celu ułatwień właśnie prawnych (w sensie niepotrzebnego rozciągania ich w czasie, konieczności zmiany wszystkich dokumentów, łącznie z metryką itd.)? Może jest to związane z innymi pozytywnymi działaniami państwa w stylu wczesnego wykrywania zaburzeń seksualności? To chyba trzeba by rozpatrywać bardziej kompleksowo i bez kompletnej wiedzy o kanadyjskich działaniach w tym zakresie trudno coś powiedzieć. Choć to chyba trochę przesadne - to w końcu problem dotykający 1/30 tys. mężczyzn i 1/100 tys. kobiet.

W sumie z tego co można wyczytać to akurat chcąc zrobić operacje zmiany płci za granicą (w krajach "cywilizowanych"... oczywiście, pomijam niektóre azjatyckie itp.) w zasadzie pod względem medycznym to wymogi się wiele nie różnią. Co najwyżej czas oczekiwania na badania i zabiegi operacyjne jest krótszy - ale znowu to coś co i u nas przydałoby się zmienić i to w stosunku nie do jakiś konkretnych, a ogólnie.

O ile dzisiaj raczej są to rzeczywiście prawdziwe przypadki, uzasadnione to za chwilę może się okazać co innego. Ułatwienia w tej materii mogą prowadzić do zbyt frywolnego potraktowania tych spraw.
Znając (jak wspomniałem z bliskich obserwacji) problem życiowy takich ludzi (no jednej osoby, ale mi to wystarcza) to jakoś średnio sobie wyobrażam sobie "frywolność", co sugeruje poddawanie się takim skomplikowanym zabiegom operacyjnym "dla zabawy". Nie wspominając już nawet, że mężczyzna z tożsamością męską raczej nie będzie sobie niczego "obcinał", a kobieta z kobiecą tożsamością "doprawiała".

Zaraz zapewne zostanę nazwany faszystą, a ktoś inny zrobi mi wywód na pół strony...
Po co? Dyskusja z Tobą na jakikolwiek temat w sposób merytoryczny jest niemożliwa, co już sprawdziłem przy okazji kwestii historycznych i gospodarczych. Twoje podejście do jakiegokolwiek problemu kończy się na sloganach, gdy dochodzi do próby merytorycznej polemiki, dyskusję kończysz... bo zapewne nie masz nic do powiedzenia, albo nie potrafisz znaleźć merytorycznych kontrargumentów. A więc szkoda czasu....

A tymi obrazkami (i "inteligentnymi inaczej" komentarzami do nich), myleniem pojęć transseksualizmu, o którym jest aktualnie mowa z homoseksualizmem (a pewnie i zoofilią) - w zasadzie wykazujesz tylko jedno: niski poziom umysłowy ludzi spod znaku MW. Ale to coś czego zasadniczo nie trzeba wykazywać, bo to widać na pierwszy rzut oka i to od lat.
« Ostatnia zmiana: Wto, 25 Lis 2014, 10:45:24 wysłana przez Krzysztof Razorblade »

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #72 dnia: Wto, 25 Lis 2014, 16:25:37 »
Nie czuję się na tyle kompetentny by rozstrzygać takie zawiłe spory moralne jak ten przedstawiony przez Ciebię. Mimo to, choć tobie może to wydawać się śmieszne, że Bóg ma swój plan na życie każdego człowieka. Tacy ludzie na pewno zasługują na empatię, ale przede wszystkim na modlitwę.

W tym całym gender nie podoba mi się to, że jest on(o) mocno propagowane i silnie oddziałuje. Przez co ulec mu mogą zupełnie normalni ludzi, którzy nagle uświadomią sobie, że są innej płci.

Proszę mnie pomylić jeśli się myle, ale ów gender/queer zakłada, że pod wpływem czynników zewnetrznych jednostka może podjąć decyzję o zmianie płci, czyż nie? Podam przykład z "Rozmów w toku" ;D, facet w dzieciństwie mógł ubierać sie w sukienki i spodnie, oglądał różne bajki. Później jak dorósł zaczął się malować i ubierać jak kobieta, ale nie chciał zmieniać płci - zmienił tylko imię na Bambino (?).

@Kristian
Biblia przedstawia obraz stworzenia człowieka. Mężczyzny w ciele mężczyzny o cechach męskich i kobiety w ciele kobiety o cechach kobiety. Wzajemnie się uzupełniają. Jak dla mnie sprawa jest prosta i nie wymaga zagłębienia.

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #73 dnia: Wto, 25 Lis 2014, 16:49:24 »
Proszę mnie pomylić jeśli się myle, ale ów gender/queer zakłada, że pod wpływem czynników zewnetrznych jednostka może podjąć decyzję o zmianie płci, czyż nie?
Przecież gender zajmuje się kwestiami kulturowymi, sprawami ról i zachowań w społeczeństwie itd., przypisywanym poszczególnym płciom, ich zmianami itd. Gender nie ma nic wspólnego z cechami fizycznymi (płciowymi) i zachowaniami seksualnymi (poza tymi kulturowymi) w tym związanymi. Co ma więc gender do zmiany płci? Transseksualizm to jest kwestia medyczna (przecież to ma klasyfikację medyczną, kryteria diagnostyczne itd.)... a nie kulturowa.

Przypisywanie tego o czym piszesz gender to jakieś pomieszanie pojęć rodem "spod ambony" - choć owszem tzw. przeciwnicy gender (szczególnie politycy i kler) takimi bredniami się posługują, zwykle chyba nawet nie wiedząc o czym bredzą, albo im się faktycznie wszystko chyba tylko z d... kojarzy.

Ciemnotę Wam z tej ambony wciskają... choć mają w tym oczywiście swój cel. Nie da się "kulturowo wychować" transseksualisty, homoseksualisty czy też oczywiście heteroseksualisty (bo jak to się dzieje, że w "tradycyjnych" rodzinach hetero biorą się homoseksualiści i transseksualiści?)... to jest uwarunkowane genetycznie, pierwsze dwa to są po prostu zaburzenia opisane medycznie. Eksperymenty z "wychowaniem" w innej płci to USA zdaje się w latach 60-tych, a i tak wykazały że się nie da. Nikt przy zdrowych zmysłach dzisiaj już nie twierdzi, że te zaburzenia mają podłoże kulturowe... bo ono co najwyżej wpływa na zaprzeczanie rzeczywistości, ukrywaniu się tych ludzi, piętnowaniu itd.

W tym całym gender nie podoba mi się to, że jest on(o) mocno propagowane i silnie oddziałuje. Przez co ulec mu mogą zupełnie normalni ludzi, którzy nagle uświadomią sobie, że są innej płci.
Żeby coś się "nie podobało" to najpierw warto się dowiedzieć o co w tym (gender) naprawdę chodzi - bo inaczej pisze się takie brednie (bez urazy - ale to są brednie - choć zapewne powtarzane po jakiejś ogłupiającej propagandzie kleru czy polityków, którzy nic sobą nie reprezentują, to mają swój sposób na przyciąganie "wiernych") jak powyżej.

Podam przykład z "Rozmów w toku"
Litości... zaraz do poważnej dyskusji zaczniemy przywoływać "mądrości" rodem z jakiegoś Faktu czy innego brukowca, albo z kolejnych durnych programów TV dla upośledzonych "gospodyń domowych" (upośledzonych bo normalne takimi bredniami się też nie zajmują). Chyba nie wierzysz, że w takich programach itp. - ktoś przedstawia rzeczywistość? To jest TV-show, mający na celu zarobienie kasy na "lotnych tematach" i nic więcej.
« Ostatnia zmiana: Wto, 25 Lis 2014, 17:16:42 wysłana przez Krzysztof Razorblade »

Offline PrezerwatywTradycja

• Lokator
  • **
  • : 22
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #74 dnia: Wto, 25 Lis 2014, 18:49:31 »
O Wando, trudno będzie odpowiedzieć na wszystko, biorąc pod uwagę ilość postów ;-) Odniosę się do pytań skierowanych bezpośrednio do mnie:

Cytat: Adam Aleksander von Vincis
Uważam to za błędnie zadane pytanie. Wymagałoby to zdefiniowania pojęcia natury. A użyte przez towarzysza odwołanie do norm moralnych ustanowionych przez Boga czyni to pojęcie całkowicie bezużytecznym w tej dyskusji.

I naprawdę nie chodzi tu o przywołany w kolejnej wiadomości argument, że Pismo Święte jest "staromodne". Zauważyłem, że taką argumentację przywołują osoby które starają się "bronić" religii, a nie jej krytycy. Bo to z religijnego punktu widzenia brak religijności wynika z "mody" - co oczywiście jest reakcją obronną w stylu "przecież wiadomo że ateizm czy obojętność na religię to efekt bezmyślnej mody i lenistwa, a nie przemyślanej decyzji". Każdy podupadający system wartości się w ten sposób broni (bikiniarze w PRL też byli bezmyślni i szli za modą). A mój powyższy argument wynika z tego, że do teologii można się odnieść w dyskusji w gronie jednolicie katolickim. A jeżeli dyskutujemy w przestrzeni publicznej, o sprawach publicznych - to powoływanie się na jakąkolwiek argumentację teologiczną (bibilijną, talmudyczną, koraniczną) jest bezsensowne.

Natomiast, jeżeli by przyjąć możliwie potoczne znaczenie natury w sensie biologicznym, to uważam że nic w teorii queer (która, przypominam, mówi że tożsamość seksualna i płciowa są indywidualne i wynikają z różnych czynników) nie stoi sprzeczności z "naturą", a wręcz przeciwnie - znajduje w niej potwierdzenie.

Cytat: Adam Aleksander von Vincis
W kwestiach mocno subiektywnych w ogóle niewiele jest miejsca na polemikę - bo po prostu nie ma podstaw do zbudowania obiektywnej opinii/oceny. Szczególnie w takich sprawach jak orientacja seksualna i płeć można mówić o autokreacji - każdy sam wie i decyduje, jakiej jest płci i jakie ma preferencje seksualne. Oczywiście silna presja może to zmienić -- tak samo jak tortury i "złamanie" może zamienić bohaterskiego działacza w wysługującego się władzy donosiciela. Ale tu chyba się zgodzimy (?) że wywieranie silnej presji na osobowość ludzkiej jednostki, w szczególności w kwestiach niekryminalnych, jest negatywnym zjawiskiem.

Ponieważ jest to kwestia subiektywna, również system społeczno-polityczny powinien tak na to spoglądać. Czyli - tu już moje poglądy, niestety, nie rzeczywistość - każdej jednostce powinny przysługiwać te same prawa, niezależnie od czynników takich jak płeć, orientacja, wyznanie itp., bez żadnych preferencji ze strony instytucji które z samej swojej istoty powinny traktować wszystkich obywateli identycznie.
« Ostatnia zmiana: Wto, 25 Lis 2014, 18:49:52 wysłana przez PrezerwatywTradycja »
{~} Prezerwatyw Tradycja Radziecki