Autor Wątek: Wasze pismo  (Przeczytany 991 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kristian Arped

• Obywatel
  • Bohater
  • : 13
    • NPE: BI14053100132
    • Odznaczenia
Wasze pismo
« dnia: Nie, 30 Lis 2014, 17:48:04 »
Postujcie wasze pisma. :D Oto moje:
(–) Kristian Arped

Offline Hewret Faradobus

Odp: Wasze pismo
« Odpowiedź #1 dnia: Nie, 30 Lis 2014, 18:06:25 »
Powodzenia.  ;D

[ Załącznik nie istnieje ]
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2 dnia: Nie, 30 Lis 2014, 18:24:21 »
Mojego byście się nie doczytali...  :P W wieku 10 lat nauczyłem się pisać na maszynie* (matka przynosiła robotę do domu, a nie lubiła korzystać z usług maszynistek*) i w zasadzie jak coś musiałem napisać "na zewnątrz" to używałem tego urządzenia... nawet potem w pracy nie potrzebowałem maszynistki, bo zasadniczo moja prędkość pisania była w granicach 180 znaków/minutę...  po latach przyszły komputery, których funkcja możliwości pisania i drukowania w latach 90-tych gdy to się zaczęło budziła mój nieukrywany zachwyt. Bo charakter pisma mam koszmarny - zwany potocznie "lekarskim", choć z medycyną wspólnego nic nie mam.

- "maszyna do pisania" to takie mechaniczne urządzenie piszące, które po uderzeniu w klawisz wybijało za pomocą metalowego "ramienia" z odpowiednią literą znak na papierze uderzając poprzez przesuwającą się taśmę nasączoną tuszem (podobna do późniejszych w drukarkach igłowych - jak je jeszcze pamiętacie). Dla ciekawostki powiem, że maszyny do pisania używane w Polsce miały układ klawiatury zaczerpnięty z niemieckiego (najlepsze na PRL-owskim rynku był NRD-owskie walizkowe maszyny do pisania - do dzisiaj mam w piwnicy, jeden egzemplarz), a dzisiaj to jest "Windzie" jako "Polski (214)" - czyli to charakterystyczne zamienianie Y i Z. Zresztą pierwsze komputery (dostosowane do sensownego edytora tekstu) rozpowszechnione w Polsce czyli Amiga (z zawrotną pamięcią 0,5 lub 1 MB) tez miały klawiatury "niemieckie", angielskie weszły razem z pierwszymi PC-etami.

- "maszynistka" - zawód i stanowisko polegające na umiejętności pisania na maszynie, zasadniczo "zawodowa maszynistka" pracowała w tempie 220-250- znaków na minutę, poniżej dwóch błędów na stronie A4. praktycznie w każdym przedsiębiorstwie lub instytucji były maszynistki, tam gdzie wytwarzano dużo pism istniały działy czy komórki nazywane "halą maszyn" czasem zatrudniające kilkanaście osób, a w skrajnych przypadkach kilkadziesiąt. A dobra maszynistka w zakładzie to był "skarb" (zresztą podobnie jak dobra sprzątaczka - która wtedy to była "Pani sprzątaczka").
« Ostatnia zmiana: Nie, 30 Lis 2014, 18:25:00 wysłana przez Krzysztof Razorblade »

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

Offline Kristian Arped

• Obywatel
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #3 dnia: Nie, 30 Lis 2014, 18:32:49 »
Co do maszyn do pisania, to mam z nimi wiele wspólnego, pomimo bycia z pokolenia lat 90. Rodzina prowadziła kiedyś lombard, więc było tam parę "rupieci" jeszcze z komuny. Była tam też maszyna do pisania. Zawsze mnie zastanawiało, jak ona działa. Kochałem na niej pisać. Uwielbiałem ten stukot podczas pisania. Niestety, moja młodzieńcza ciekawość była tak wielka, iż zdecydowałem się ją rozkręcić i sprawdzić, jak działa... i nigdy nie udało mi się jej złożyć z powrotem. :(
(–) Kristian Arped

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #4 dnia: Nie, 30 Lis 2014, 19:23:24 »
Mojego byście się nie doczytali...

Moje również trudno rozczytać. :D
Czasami to są ładne, okrągłe litery, a czasami szlaczki przypominające arabskie litery.
Dzisiaj nazwałoby się to "dysleksją" albo "dysortografią". Jako że moja rodzina to tradycjonaliści, zawdzięczam moim rodzicom że chociaż nie popełniam byków ortograficznych. Bo z tą dzisiejszą dysleksją jest tak, że w szkole wychowuje się idiotów intelektualnych - dowód: Jestem w II klasie liceum. Razem ze mną chodzi (nazwijmy go Ernest) kolega, który "życie" albo "Żeromski" potrafi napisać przez "rz".
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
  • : 62
    • NPE: BI14020800101
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #5 dnia: Nie, 30 Lis 2014, 19:40:21 »

/-/ Markus Felix Spirkin von Wettin
- Minister Spraw Zagranicznych Republiki Bialeńskiej

Offline Alberto de Medici

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
  • : 173
  • Zapluty podmiot reakcji, mały naleśnik
    • NPE: LS14060400070
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #6 dnia: Nie, 30 Lis 2014, 20:09:08 »
Dzisiaj nazwałoby się to "dysleksją" albo "dysortografią". Jako że moja rodzina to tradycjonaliści, zawdzięczam moim rodzicom że chociaż nie popełniam byków ortograficznych. Bo z tą dzisiejszą dysleksją jest tak, że w szkole wychowuje się idiotów intelektualnych - dowód: Jestem w II klasie liceum. Razem ze mną chodzi (nazwijmy go Ernest) kolega, który "życie" albo "Żeromski" potrafi napisać przez "rz".

Kiedyś nie było "dyslektyków", a ludzi z takim zaburzeniem dało się wyleczyć.
(-) Alberto Carlos de Médici y Zep

Offline Kristian Arped

• Obywatel
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #7 dnia: Nie, 30 Lis 2014, 20:10:43 »
Kiedyś nie było "dyslektyków", a ludzi z takim zaburzeniem dało się wyleczyć.
Ano. Przykładem jestem ja: kiedyś nie potrafiłem się doczytać nawet własnego pisma, od pół roku konsekwentnie nad nim pracuje. Wiem, że nadal jest mało czytelne, ale ważne jest to, że czynię postępy.
(–) Kristian Arped

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #8 dnia: Nie, 30 Lis 2014, 20:37:21 »
Bez przesady. Masz wyjątkowo czytelne pismo ;).

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #9 dnia: Nie, 30 Lis 2014, 21:01:39 »
Jeśli chodzi o te tzw. dys...cośtam to wg dzisiejszych "norm" w podstawówce spełniałem wszelkie kryteria bycia dysortografem. Na szczęście dla mnje i kolegi z klasy o podobnym problemie wtedy tych pojęć nie było i nie zostaliśmy półanalfabetami. Za to w 7 klasie pewna polonistka tak nas wzięła w obroty, że prawie powieści musieliśmy dodatkowo pisać... ale mądra była bo tematyki nam nie narzucała byśmy się nie zniechęcili. Było to wtedy upierdliwe, klęliśmy babę jak szefcy... ale do końca 8 klasy problem zniknął. W liceum już nie miałem z tym najmniejszych.

Niestety dzisiaj przez te lenioświstki, wystawiane przez czarownice zwane psychologami produkuje się magistrów półanalfabetów. Swego czasu (na szczęście już nie) po odejściu ze służby przez jakiś czas w cywilnej robocie musiałem się z takimi produktami współczesnego systemu edukacji użerać. Tytuły mieli, ale parę zdań w sensownej polszczyźnie i bez błędów to ich już mocno przerastało. Wytwór masowych szkół dających tzw. wyższe wykształcenie... porażka współczesnego systemu edukacji.

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #10 dnia: Nie, 30 Lis 2014, 21:52:24 »
Dysy nie istnieją. Pozdrawiam, dysgrafik.

Zdjęcie mojego zeszytu wstawię później.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Kristian Arped

• Obywatel
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #11 dnia: Sob, 06 Gru 2014, 02:45:43 »
Czekamy, Macieju. :D
(–) Kristian Arped

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #12 dnia: Sob, 06 Gru 2014, 08:48:23 »
Proszę bardzo. Zeszyt od matematyki. Od polskiego też chcecie?
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Mikołaj Patryk Dostojewski

• Poseł
  • Stary wyga
  • : 58
    • NPE: BR14081100041
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #13 dnia: Sob, 06 Gru 2014, 09:14:18 »
Ja mam dwa rodzaje pisma. Zwykłe i szybkonotatkowe. Pismo zwykłe jest ładne i czytelne natomiast pismo szybkonotatkowe jest takie że kolega przepisując lekcję co chwilę pyta: "A co tu pisze?".
Mikołaj Patryk Dostojewski von Vincis vel Hyjek
- Car - Senior Brodrii, syn byłego Cara Brodrii Alberto de Medici i Carycy Aleksandry Izabeli, ojciec Tomasza I Bagrata i Jana Lubomirskiego - Dostojewskiego
- lord bialeński,  pan na Patrykpolisie; trener Korony Patrykpolis
- członek Wspólnoty Rozwoju

Offline Kristian Arped

• Obywatel
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #14 dnia: Sob, 06 Gru 2014, 10:23:48 »
Biurokratyczny nieład. Prosimy. :3
(–) Kristian Arped

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #15 dnia: Sob, 06 Gru 2014, 16:33:22 »

To Ty wszystko zapisujesz jedno na drugim? :D

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #16 dnia: Sob, 06 Gru 2014, 16:39:39 »

To Ty wszystko zapisujesz jedno na drugim? :D
Bywa, że sześć lekcji mam na jednej kartce. A że wykresy czytelne muszą być tylko na sprawdzianie...
A, już drugi rok tego samego zeszytu używam.

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #17 dnia: Sob, 06 Gru 2014, 16:45:31 »
Pismo zwykłe jest ładne i czytelne natomiast pismo szybkonotatkowe jest takie że kolega przepisując lekcję co chwilę pyta: "A co tu pisze?".

Powinien pytać się: "A co tu jest napisane?".  :D

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
  • : 62
    • NPE: BI14020800101
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #18 dnia: Sob, 06 Gru 2014, 17:14:31 »
Chciałbym zobaczyć minę twej nauczycielki przy sprawdzaniu zeszytu. ;D

/-/ Markus Felix Spirkin von Wettin
- Minister Spraw Zagranicznych Republiki Bialeńskiej

Offline Kristian Arped

• Obywatel
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #19 dnia: Sob, 06 Gru 2014, 17:15:17 »
To uczucie, Macieju, gdy delta jest ujemna. </3
(–) Kristian Arped

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #20 dnia: Sob, 06 Gru 2014, 18:45:46 »
gdy delta jest ujemna. </3

To wtedy nie ma rozwiązań albo pierwiastków nierówności. ;)

Offline Kristian Arped

• Obywatel
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #21 dnia: Sob, 06 Gru 2014, 19:27:09 »
To wtedy nie ma rozwiązań albo pierwiastków nierówności. ;)
Pierwiastek nierówności? Tak się mówi? :o
(–) Kristian Arped

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #22 dnia: Sob, 06 Gru 2014, 20:03:55 »
Pierwiastkiem równania kwadratowego.

Offline Ernest von Adriss

• Zainteresowany
  • *
  • : 0
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #23 dnia: Sob, 06 Gru 2014, 20:43:08 »
Pamiętam że pierwszy raz zacząłem pisać dawno temu na komputerze (o ile można nazwać to komputerem) Amiga 500. Ciężko było więc szybo się zniechęciłem :P Później nie miałem dostępu do komputera więc wygrzebałem starą zabytkową maszynę do pisania... do tego niemiecką bez polskich znaków. I przyznam że na tym nauczyłem się dopiero biegle pisać po klawiaturze. Później nastąpiła era PC a teraz tabletów, smartfonów itp. Sorki jeśli pisze trochę nie na temat, wkrótce dodam moje własne próbki pisma ręcznego :P

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #24 dnia: Sob, 06 Gru 2014, 21:01:59 »
Chciałbym zobaczyć minę twej nauczycielki przy sprawdzaniu zeszytu. ;D
Może by się przejmowała, gdyby jej metoda sprawdzania nie polegała na patrzeniu (przez kilka sekund), czy cokolwiek jest napisane. ;)

To uczucie, Macieju, gdy delta jest ujemna. </3
Noooo... :( Mniej do liczenia.
PS. Nie "delta", tylko "wyróżnik równania kwadratowego".