Szanowni Państwo, Wasze Ekscelencje!
Podjąłem decyzję o startowaniu na urząd Prezydenta Republiki Bialeńskiej po przerwie w sprawowaniu urzędu trwającej dwie kadencje, łącznie ponad 3 miesiące.
1. Podjąłem decyzję o przedstawieniu już w trakcie kampanii osoby, która będzie
stałym Wiceprezydentem Republiki Bialeńskiej. Będzie nim lord
Krzysztof Razorblade, jeden z najbardziej doświadczonych i najbardziej zasłużonych Bialeńczyków.
Jestem przekonany, że będziemy się
doskonale uzupełniać. Mamy różne charaktery i różne kwestie nas interesują. Każdy z nas będzie realizował zadania odpowiednie do własnych umiejętności.
2.Po licznych Radach Ministrów oraz Radzie Doradców, czas na coś nowego. Jeżeli zostanę prezydentem, stworzę
Radę Państwa, na której czele stanę ja, jako Przewodniczący Rady Państwa, a Wiceprzewodniczącym Rady Państwa (Wiceprezydentem) będzie Marszałek Razorblade.
Będzie to
kolegialny organ naczelny władzy państwowej w Republice Bialeńskiej. Oprócz nas dwóch, w skład Rady wejdą też członkowie zwykli oraz- być może- sekretarz. Kolegialność Rady Doradców się sprawdziła, współpraca nielicznej
grupy ekspertów ponad osobistymi urazami- też. Należy to więc kontynuować.
3.W trakcie ostatniej kadencji nasza
polityka zagraniczna posunęła się naprzód. Będę starał się współtworzyć
sojusz podobnych do siebie państw- pod względem poziomu merytorycznego i liczby obywateli (choć w tym drugim oczywiście mogą występować pewne rozbieżności, co jest nie do uniknięcia). Odsuńmy na bok wszelkie, choćby i nieoficjalne stosunki z
nieszanującymi nas gigantami, jak i państwami o
wyjątkowo niskim poziomie spowodowanym kloningiem, trollingiem oraz niskim rozwojem umysłowym twórcy. Obie formy stosunków obniżają powagę naszego kraju na arenie międzynarodowej.
Powinniśmy skupiać się na współpracy z przede wszystkim Królestwem Dreamlandu, Republiką La Palmy, Mandragoratem i Królestwem Hasselandu, któremu spróbujemy pomóc w wyjściu z kryzysu.
4.Nie należy oczekiwać, iż moja prezydentura będzie wyglądała w sposób drastycznie inny, niż 7 kadencji w trakcie których pełniłem obowiązki Prezydent RB. W wielu kwestiach zamierzam również
kontynuować politykę mojego poprzednika Jana de Kaniewskiego oraz Rady Doradców, w skład której miałem zaszczyt wchodzić.
Z pewnością
odzyskałem świeżość oraz w spokojniejszym czasie
uporządkowałem sobie doświadczenie, które uzyskałem przez ostatnie kilkanaście miesięcy. Zamierzam w dalszym ciągu
słuchać ludzi i starać się tworzyć
przyjazną Bialenię, która w dalszym ciągu będzie miała być wymarzonym azylem emigrantów z innych miejsc Pollinu.
5.
Mam zamiar
poprawić komunikację Rządu z obywatelami. Przygotowywane będą
regularne raporty z prac Rządu, które zamierzam usystematyzować. Członkowie Rady Państwa będą mieli wyznaczone konkretne zadania, które będą musieli realizować.
Zrobię wszystko, aby Rada Państwa była rzeczywiście
aktywnym i pożytecznym elementem naszej społeczności. Będę starał się pełnić rolę
menedżera władz państwa i
aktywizatora pozytywnych inicjatyw społecznych.
Jestem przekonany, że wspólnie z Krzysztofem i pozostałymi członkami Rady Państwa, uda nam się osiągnąć zamierzone cele. Nie mam zamiaru rzucać obietnic na wiatr, ponieważ większość spraw i tak wychodzi w praniu. Gwarantuję jedynie dalszą pracę i dołożeniem wszelkich starań, aby Bialenia stała się jeszcze przyjaźniejszym i jeszcze silniejszym krajem.
6.Zachęcam wszystkich obywateli do zadawania konkretnych pytań, na które z pewnością postaram się udzielić odpowiedzi. W tym miejscu chciałbym zaprezentować w formie żartu piosenkę, która ma reklamować moją kandydaturę.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=6BNkA9hMtBc[/youtube]
Dziękuję za uwagę!