Autor Wątek: Świeżość i doświadczenie- prezentacja kandydatury AS  (Przeczytany 750 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AndrzejSwarzewski

Świeżość i doświadczenie- prezentacja kandydatury AS
« dnia: Pon, 01 Gru 2014, 21:24:22 »
Szanowni Państwo, Wasze Ekscelencje!
Podjąłem decyzję o startowaniu na urząd Prezydenta Republiki Bialeńskiej po przerwie w sprawowaniu urzędu trwającej dwie kadencje, łącznie ponad 3 miesiące.

1. Podjąłem decyzję o przedstawieniu już w trakcie kampanii osoby, która będzie stałym Wiceprezydentem Republiki Bialeńskiej. Będzie nim lord Krzysztof Razorblade, jeden z najbardziej doświadczonych i najbardziej zasłużonych Bialeńczyków.
Jestem przekonany, że będziemy się doskonale uzupełniać. Mamy różne charaktery i różne kwestie nas interesują. Każdy z nas będzie realizował zadania odpowiednie do własnych umiejętności.
2.Po licznych Radach Ministrów oraz Radzie Doradców, czas na coś nowego. Jeżeli zostanę prezydentem, stworzę Radę Państwa, na której czele stanę ja, jako Przewodniczący Rady Państwa, a Wiceprzewodniczącym Rady Państwa (Wiceprezydentem) będzie Marszałek Razorblade.
Będzie to kolegialny organ naczelny władzy państwowej w Republice Bialeńskiej. Oprócz nas dwóch, w skład Rady wejdą też członkowie zwykli oraz- być może- sekretarz. Kolegialność Rady Doradców się sprawdziła, współpraca nielicznej grupy ekspertów ponad osobistymi urazami- też. Należy to więc kontynuować.
3.
W trakcie ostatniej kadencji nasza polityka zagraniczna posunęła się naprzód. Będę starał się współtworzyć sojusz podobnych do siebie państw- pod względem poziomu merytorycznego i liczby obywateli (choć w tym drugim oczywiście mogą występować pewne rozbieżności, co jest nie do uniknięcia). Odsuńmy na bok wszelkie, choćby i nieoficjalne stosunki z nieszanującymi nas gigantami, jak i państwami o wyjątkowo niskim poziomie spowodowanym kloningiem, trollingiem oraz niskim rozwojem umysłowym twórcy. Obie formy stosunków obniżają powagę naszego kraju na arenie międzynarodowej.
Powinniśmy skupiać się na współpracy z przede wszystkim Królestwem Dreamlandu, Republiką La Palmy, Mandragoratem i Królestwem Hasselandu, któremu spróbujemy pomóc w wyjściu z kryzysu.
4.
Nie należy oczekiwać, iż moja prezydentura będzie wyglądała w sposób drastycznie inny, niż 7 kadencji w trakcie których pełniłem obowiązki Prezydent RB. W wielu kwestiach zamierzam również kontynuować politykę mojego poprzednika Jana de Kaniewskiego oraz Rady Doradców, w skład której miałem zaszczyt wchodzić.
Z pewnością odzyskałem świeżość oraz w spokojniejszym czasie uporządkowałem sobie doświadczenie, które uzyskałem przez ostatnie kilkanaście miesięcy. Zamierzam w dalszym ciągu słuchać ludzi i starać się tworzyć przyjazną Bialenię, która w dalszym ciągu będzie miała być wymarzonym azylem emigrantów z innych miejsc Pollinu.
5.
Mam zamiar poprawić komunikację Rządu z obywatelami. Przygotowywane będą regularne raporty z prac Rządu, które zamierzam usystematyzować. Członkowie Rady Państwa będą mieli wyznaczone konkretne zadania, które będą musieli realizować.
Zrobię wszystko, aby Rada Państwa była rzeczywiście aktywnym i pożytecznym elementem naszej społeczności. Będę starał się pełnić rolę menedżera władz państwa i aktywizatora pozytywnych inicjatyw społecznych.
Jestem przekonany, że wspólnie z Krzysztofem i pozostałymi członkami Rady Państwa, uda nam się osiągnąć zamierzone cele. Nie mam zamiaru rzucać obietnic na wiatr, ponieważ większość spraw i tak wychodzi w praniu. Gwarantuję jedynie dalszą pracę i dołożeniem wszelkich starań, aby Bialenia stała się jeszcze przyjaźniejszym i jeszcze silniejszym krajem.
6.
Zachęcam wszystkich obywateli do zadawania konkretnych pytań, na które z pewnością postaram się udzielić odpowiedzi. W tym miejscu chciałbym zaprezentować w formie żartu piosenkę, która ma reklamować moją kandydaturę. :D
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=6BNkA9hMtBc[/youtube]
Dziękuję za uwagę! :)
« Ostatnia zmiana: Pon, 01 Gru 2014, 21:26:54 wysłana przez AndrzejSwarzewski »

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
Odp: Świeżość i doświadczenie- prezentacja kandydatury AS
« Odpowiedź #1 dnia: Pon, 01 Gru 2014, 21:30:01 »
Nauczysz się w końcu porządnie stawiać myślniki? ;)

A tak poza tym, nie ma wątpliwości, że Twoja kandydatura co najmniej otrzyma dużo głosów, choćbyś i nie napisał ani słowa w jej prezentacji. ;)
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2 dnia: Pon, 01 Gru 2014, 21:34:55 »
Mam dwa pytania:

W programie nie napomknął Pan nic o sojuszu na rzecz rozwoju. Czy oznacza to, uwzględniając również Pańską znikomą w nim aktywność, że Bielenia za pańskich rządów opuści sojusz lub przynajmniej go bardzo zaniedba?

Jaki będzie miał pan stosunek do ewentualnych ściślejszych więzów (unia/federacja) z innymi państwami?

@Edit: Jeszcze 2:

Czy nie uważa Pan, że przerwa na dwie kadencję nie wprowadzi dużo świeżości? Szczególnie, że był Pan w tym czasie aktywny jako doradca Prezydenta.

Jak na pańską prezydenturę przełoży się fakt, iż był Pan prezydentem Federacji Brodryjskiej, którą chcąc nie chcąc doprowadził Pan w pewnym stopniu do upadku. Czy podobnie może stać się z Bialenią?
« Ostatnia zmiana: Pon, 01 Gru 2014, 21:43:02 wysłana przez Eddard Noqtern »
Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

« Odpowiedź #3 dnia: Pon, 01 Gru 2014, 21:45:22 »
W programie nie napomknął Pan nic o sojuszu na rzecz rozwoju. Czu oznacza to, uwzględniając również Pańską znikomą w nim aktywność, że Bielenia za pańskich rządów opuści sojusz lub przynajmniej go bardzo zaniedba?
Byłem wielkim zwolennikiem Sojuszu, jednakże obecnie jego sytuacja jest niewesoła. Jeśli będzie taka możliwość, to będę dążył do jego uratowania. Jeśli jednak nie, to po prostu warto będzie skupić się na relacjach dwustronnych z Królestwem Hasselandu oraz- w razie wyrażenia takiej woli przez drugą stronę- z Królestwem Surmenii planującym wyjście z Sojuszu.
Jaki będzie miał pan stosunek do ewentualnych ściślejszych więzów (unia/federacja) z innymi państwami?
Wszystko oczywiście zależ od sytuacji. Ogólnie rzecz biorąc, jestem zwolennikiem integracji międzynarodowej. Moim marzeniem jest wspólne forum dla wszystkich mikronacji oraz powiązane systemy informatyczne i gospodarcze. Jednakże w chwili obecnej jest to utopia i będę realizował interes Republiki Bialeńskiej.
Będę dążył do bliskich stosunków z państwami sojuszniczymi oraz podpisania nowych traktatów sojuszniczych, aczkolwiek w kwestii tak poważnej jak konfederacja, nie będę się śpieszył. Co nie znaczy, że nie jestem zwolennikiem takiego rozwiązania. Po prostu wszystko należy robić z głową, bo "bez głowy" już się zjednoczyliśmy z Siedmiogrodem i każdy wie, co z tego wyszło. ;)

Offline Jan Kaniewski

• Obywatel
  • Stary wyga
  • : 39
    • NPE: BI13111600133
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #4 dnia: Pon, 01 Gru 2014, 22:24:55 »
Ta kandydatura ma moje poparcie gdyż pamiętamy, że rządy Andrzeja Swarzewskiego zapisały się in plus dla Bialenii. Sądzę, że jest to przewidywalna kandydatura, która zawiera też elementy przemyśleń z puktu innego niż fotel prezydencki.

« Odpowiedź #5 dnia: Pon, 01 Gru 2014, 22:26:12 »
Ta kandydatura ma moje poparcie gdyż pamiętamy, że rządy Andrzeja Swarzewskiego zapisały się in plus dla Bialenii. Sądzę, że jest to przewidywalna kandydatura, która zawiera też elementy przemyśleń z puktu innego niż fotel prezydencki.
Bardzo dziękuję Panu Prezydentowi za poparcie. :) Będę starał się kontynuować Pańską pracę z ostatnich 5 tygodni.

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #6 dnia: Wto, 02 Gru 2014, 01:51:20 »
Szanowni Obywatele Republiki!

Po wystąpieniu kandydata na Prezydenta RB Andrzeja Swarzewskiego wypada i mnie zabrać głos, jako osobie desygnowanej na ewentualnego wiceprezydenta.

Pomysł współpracy w taki sposób rodził się już jakiś czas, choć nie spodziewaliśmy, że nastąpi to tak szybko i na skutek dymisji osoby pełniącej urząd prezydencki. Taka opcja prezydentury, ze stałym Wiceprezydentem ma na celu spowodowanie, aby grupy mieszkańców mających różne podejście do działań w Republice Bialeńskiej mogły być reprezentowane we władzach najwyższych państwa. jak zapewne wiecie obaj mamy różne charaktery, a jednocześnie interesuje nas co innego w ramach działalności państwowej.

Daje to możliwość, aby Kancelaria Prezydenta zajmowała się możliwie szeroką działalnością, a jednocześnie pozwoli to unikać sytuacji jak bywała dotychczas, że Prezydent zajmował się bardziej tymi sprawami, które go interesowały - na inne zwracał mniej uwagi i przez to mniej wspierając działających w tych dziedzinach. Ma to zabezpieczyć interesy miłośników narracji, jak i lubujących się w konkretach i "księgowości".

Nie ulega chyba wątpliwości, że obaj jesteśmy osobami aktywnymi - a współpraca w ramach układu prezydent-wiceprezydent spowoduje, że praktycznie zawsze któryś z nas będzie mógł być w miarę szybko na Forum, co poprawi sprawność działania Republiki.

Osobiście mam zamiar skierować swoją uwagę na sprawy, które Andrzeja mniej interesują czyli np. system gospodarczy, współpraca w dziedzinie wojskowości - szczególnie, że obecnie mamy już stosunki dyplomatyczne z państwami, z którymi można takie działania prowadzić czy współpraca w dziedzinie kartografii.

We wspomniany systemie gospodarczym Republiki chciałbym przeprowadzić reformy, które uprościłyby działanie obywateli w ramach gospodarki RB. Pewne pomysły są już w fazie opracowania, bo miały być wprowadzone w ramach dotychczasowej prezydentury... no ale się nie dogadaliśmy. Uważam, że należy uprościć system zależności gospodarczy czyli nie rezygnując z zależności pomiędzy firmami spowodować by obywatel prowadzący działalność gospodarczą miał mniej czynności do wykonania. W tym celu najprawdopodobniej powstanie jedna wielka i państwowa firma energetyczno-paliwowa, która będzie odbierała koszty z obrotów firm i rozsyłała je dalej. Przedsiębiorca miałby przelewać kwotę kosztów tylko w to jedno miejsce i raz na miesiąc płacić podatek. Ograniczy to czasochłonność "księgową" w firmach - dalszą dystrybucję środków przejmie te państwowa firma czyli ciężar przesunie się w kierunku działań pracowników państwowych, upraszczając pracę przedsiębiorcom. Myślę, że to korzystnie wpłynie  na rozwój gospodarczy... będzie prościej.

Mam też pomysły jak uczynić folwarki nie tylko niematerialnym wyróżnieniem za aktywność i zasługi, ale także by mogły łatwo przynosić dochód osobom, które tego będą chciały (nic na przymus)... mam kilka koncepcji, które przedstawię wkrótce po wyborach jeżeli otrzymamy od społeczeństwa RB kredyt zaufania, o który się ubiegamy.
« Ostatnia zmiana: Wto, 02 Gru 2014, 14:33:49 wysłana przez Krzysztof Razorblade »

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

Offline Jan Kaniewski

• Obywatel
  • Stary wyga
  • : 39
    • NPE: BI13111600133
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #7 dnia: Wto, 02 Gru 2014, 11:50:34 »
Widzę tu także elementy integralistyczne, czyli biskie mojej osobie. Uważam, że w obecnych warunkach nie ma sensu mnożyć ministerialnych bytów i taka brzytawa Ockhama dobrze zrobiła. Rada Doradców którą utworzyłem miała zajmowć się całością spraw bialeńskich. To tworzyło dobre warunki do różnych oddolnych inicjatyw. Niestety poprzez problemy komunikacyjne połamałem sobie na tym "zęby". Dobre zmiany, likwidacja dodruku bialeów były taką "jaskółką". Jednak podczas mojej kadencji okazało się, że głębsze reformy w takiej atmosferze nie są możliwe. To mi uświadomiło też, że przy moich realnych technicznych problemach wypełnianie obowiązków prezydenta jest niemożliwe. Dlatego taka, a nie inna decyzja. Dzisiaj wszystko wiedzie ku przekonaniu, że potrzeba silnego, zaangażowanego przywódcy.
« Ostatnia zmiana: Wto, 02 Gru 2014, 13:28:01 wysłana przez Jan Kaniewski »

« Odpowiedź #8 dnia: Wto, 02 Gru 2014, 21:09:36 »
Doskonale rozumiem Twoją sytuację. Sprawdziłeś się jako prezydent i postanowiłem honoru odejść, gdy stwierdziłeś, iż dalsze trwanie niewiele by wnosiło. Pełen respekt. :)

« Odpowiedź #9 dnia: Czw, 04 Gru 2014, 21:14:29 »
Garść konkretów:
1) Będę prowadził prezydenckiego aska. Obywatele będą mogli anonimowo zadawać mi pytania. Zobowiązuję się do odpowiadania na wszystkie, na bieżąco! :)
2) Utworzę aktywną gazetę, której działanie będę osobiście doglądał. Na jej łamach będą pojawiać się m.in. regularne komunikaty Rady Państwa.
3) We wszystkich istotnych sprawach będą przeprowadzane referenda konsultacyjne na Forum Obywatelskim.
4) Będę przeprowadzał rekonstrukcje rządu. Poza Wiceprezydentem i Ministrem Spraw Zagraniczny, którzy- jeśli nie dojdzie do nadzwyczajnych sytuacji- będą stali, w skład Rady Państwa będą wchodzili też aktualnie najaktywniejsi i najbardziej pomysłowi obywateli. To zmniejszy dystans między rządem, a społeczeństwem, które w ciągu 9 tygodni może znacznie się zmienić.
5) Postawię na politykę prorodzinną. Opracowana zostanie ustawa o rodach, na podstawie konsultacji społecznych, a zwłaszcza konsultacji z von Vincisami (w tym odrębnie z odnogą Dostojewskich von Vincis, jako rodziną carską).
c.d.n.
« Ostatnia zmiana: Czw, 04 Gru 2014, 21:14:41 wysłana przez AndrzejSwarzewski »

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #10 dnia: Czw, 04 Gru 2014, 21:39:50 »
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

« Odpowiedź #11 dnia: Czw, 04 Gru 2014, 21:41:11 »
Ad. 2: https://bialenia.wordpress.com/
Rzeczywiście, można będzie to aktywować, link do tego dać na stronie głównej RB i na forum.