Autor Wątek: Zaufaj sobie!  (Przeczytany 936 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Akrypa Rabotowicz von Primisz

• Klacz Teutońska
  • Policja Krajowa
  • Fanatyk
  • : 38
  • Pałowniczka
    • NPE: BI14020900117
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
Zaufaj sobie!
« dnia: Śro, 03 Gru 2014, 19:51:35 »
Ciof!
Witajcie!
Jestem Tomasz Rabotowicz choć wiele osób kojarzy mnie też pod nickiem "Akrypa". Swoją przygodę z mikronacjami zacząłem około 2010-2011 roku ale pewnie nikogo to nie obchodzi więc opowiem tylko o tym co robiłem w Bialenii.
Nie wszystko pamiętam ale miałem kilka ważnych funkcji. Byłem premierem w czasie jednej kadencji, 3 albo 4 razy posłem, członkiem trybunału najwyższego, gubernatorem, ministrem, sędzią ludowym a jak mówią moje ordery człowiekiem zasłużonym dla policji (spałowanie Grutina chyba było największą zasługą), kultury, budowniczego kraju i uczestnika walki o niepodległą ojczyznę. Pełniłem też kilka razy funkcję głowy państwa poza Bialenią.
Uważam iż funkcja prezydenta powinna się ograniczać do reprezentowania Bialenii i mieszkańców ew. w zaradzaniu konfliktów politycznych. Główną rolę w państwie powinien pełnić 2 izbowy parlament.
Powołam też stałego wiceprezydenta którym jeszcze nie wiem kto będzie ale najprawdopodobniej 2 po mnie osoba w wyborach.
W Bialenii mamy za mało pałowania, kodeks nalezy ograniczyć do kar grzywny, banicji i pałowania które jest najlepszą karą za znieważenie i brak kropek.
Jestem za wprowadzeniem II tury wyporów prezydenckich gdyż 1 tura to kpina z demokracji.
Uznałem, że główną władzę "wykonawczą" powinien pełnić rząd/rada ekspertów/rada państwa nazwa jest mało ważna. Członków powinna powoływać  izba parlamentu. Takimi sprawami jak kultura, sport, zagranica itd. będą zajmować się eksperci więc ja, prezydent, jako iż nie jestem ekspertem w każdej dziedzinie oddam ten zaszczyt godniejszym.
Jako prezydent mam zamiar być jednym z mieszkańców a nie wielkim bratem z za biurka jak moi poprzednicy. Nie chcę was zanudzać moją wizją kraju gdyż uważam iż wasza wizja i to jak zagłosujecie w wyborach do parlamentu jest ważniejsze. Ja jestem od tego by ładnie wyglądać a nie myśleć za was. Ufaj sobie a nie prezydentowi i rządzącym. No i najważniejsze, głosując na mnie sprawisz iż będziesz miał więcej luzu i więcej władzy w swojej małej ojczyźnie Bialenii. 
A teraz hasła wyborcze bo to one sprawią ze głosujesz w wyborach a nie małe literki.
Najpierw stare które nadal są aktualne:
Głos na mnie to głos na więcej pałowania w przestrzeni publicznej!
Głos na mnie to głos na Mnie!
Głos na mnie to głos który pozwoli mi być prezydentem!
Twój głos na mnie to głos który sprawi, że będę szczęśliwy!

A teraz nowe:
Nie wiesz oczom, głosując na mnie głosujesz tak naprawdę na siebie!
2 tura oznacza, że będziesz mógł 2 razy głosować a to 2 razy więcej zabawy!
Parlament ma fajniejszą nazwę od prezydenta więc zasługuje na więcej władzy!
Twój głos na mnie to głos który sprawi, że będziesz szczęśliwszy!
« Ostatnia zmiana: Śro, 03 Gru 2014, 20:05:33 wysłana przez Tomasz Rabotowicz »

Była premierka Republiki Bialeńskiej, Kalifka Bialenii j ziem obok, Spahbod, Lordessa, Biskupka, Masonerka, Akryponystka, Padawanka Mocy, Policjantka, Posiadaczka 69 wsi.
"Kocham noc i niebo, o wiele bardziej niż ludzkich bogów." ~ Camus
"Używamy rozumu tylko po to, by wyartykułować nasze indywidualne interesy, by wmanipulować innych w służbę naszym przyjemnościom. To świat, któremu brak wszelkiej duchowej substancji, w którym ludzie zachowują się jak inteligentne zwierzęta. Stanowimy uduchowione społeczeństwo zwierząt." ~ Hegel

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
Odp: Zaufaj sobie!
« Odpowiedź #1 dnia: Śro, 03 Gru 2014, 19:54:21 »
Jak tu wlepiać grzywny, skoro skasowaliśmy 5000 BLN na start?
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline MvP

• Bohater
  • : 7
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2 dnia: Śro, 03 Gru 2014, 19:57:17 »
Najlepszy program. (nie licząc HH) <3
Maria von Primisz

II Prezydent Republiki Bialenii
Premier IV i V Kadencji    Poseł IV, V i VI, VII, IX Kadencji
Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice

• Klacz Teutońska
  • Policja Krajowa
  • Fanatyk
  • Pałowniczka
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #3 dnia: Śro, 03 Gru 2014, 19:58:20 »
Jak tu wlepiać grzywny, skoro skasowaliśmy 5000 BLN na start?
Jak nie stać cię na grzywnę to pałowanie. :D

Była premierka Republiki Bialeńskiej, Kalifka Bialenii j ziem obok, Spahbod, Lordessa, Biskupka, Masonerka, Akryponystka, Padawanka Mocy, Policjantka, Posiadaczka 69 wsi.
"Używamy rozumu tylko po to, by wyartykułować nasze indywidualne interesy, by wmanipulować innych w służbę naszym przyjemnościom. To świat, któremu brak wszelkiej duchowej substancji, w którym ludzie zachowują się jak inteligentne zwierzęta. Stanowimy uduchowione społeczeństwo zwierząt." ~ Hegel

Offline AndrzejSwarzewski

« Odpowiedź #4 dnia: Śro, 03 Gru 2014, 20:57:29 »
Pomysł na program ciekawy, aczkolwiek w ogóle się nie zgadzam. :(

Offline Aleksandra Dostojewska

• Narzeczona Alberta Medycejskiego y Zep
  • Stary wyga
  • : 75
  • Tytularna Królowa Bialenii
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #5 dnia: Śro, 03 Gru 2014, 21:06:26 »
W bulu i nadzieji zapytam czy w realnym świecie masz na imię Bronisław?
Tłumaczyłoby to twoje aspiracje .  :P
BYŁY PREZYDENT RB
Jej Carska Wysokość Aleksandra Izabella Dostojewska de domo Salazar Savinion, secondo voto Swarzewska, Imperatorowa, Caryca Brodrii, Caryca Rosyji, Arcyksiężna Uhrainy do 30.01.2016 r., Księżna Czuwacji
Dwukrotnie Prezydent Republiki Bialeńskiej

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #6 dnia: Śro, 03 Gru 2014, 21:57:02 »
Nie ma. ;)
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

« Odpowiedź #7 dnia: Śro, 03 Gru 2014, 22:00:50 »
Facebook'owe imię wskazywałoby raczej na to, iż obywatel Rabotowicz jest premierem pewnego innego kraju. :D

• Klacz Teutońska
  • Policja Krajowa
  • Fanatyk
  • Pałowniczka
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #8 dnia: Śro, 03 Gru 2014, 22:02:45 »
Na pewno mam więcej powodów do aspiracji niż ty. ;)
I nie mam tak na imię.
Pomysł na program ciekawy, aczkolwiek w ogóle się nie zgadzam. :(
Andrzej, dlaczego nie chcesz być szczęśliwy?
Facebook'owe imię wskazywałoby raczej na to, iż obywatel Rabotowicz jest premierem pewnego innego kraju. :D
Niby jakiego? :v

« Odpowiedź #9 dnia: Śro, 03 Gru 2014, 22:06:04 »
Niby jakiego? :v
Дмитрий Анатольевич Медведев :P
Swarzyzm inaczej definiuje szczęście.   :))

• Klacz Teutońska
  • Policja Krajowa
  • Fanatyk
  • Pałowniczka
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #10 dnia: Śro, 03 Gru 2014, 22:09:55 »
Swarzyzm inaczej definiuje szczęście.   :))
Jak to mawiał György Lukács masz: niedialektyczne pojęcie szczęścia. xD
« Ostatnia zmiana: Śro, 03 Gru 2014, 22:14:36 wysłana przez Tomasz Rabotowicz »

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #11 dnia: Śro, 03 Gru 2014, 22:33:19 »
II tura - to zdecydowanie popieram. A w tych wyborach nie będzie drugiej tury? Jeśli tak to jest to jakiś żart...
Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

• Klacz Teutońska
  • Policja Krajowa
  • Fanatyk
  • Pałowniczka
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #12 dnia: Śro, 03 Gru 2014, 22:34:24 »
II tura - to zdecydowanie popieram. A w tych wyborach nie będzie drugiej tury? Jeśli tak to jest to jakiś żart...
Niestety nie, aktualne prawo decyduje tak, że wygrywa pierwszy a jak jest remis parlament decyduje.

Offline Kristian Arped

• Obywatel
  • Bohater
  • : 13
    • NPE: BI14053100132
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #13 dnia: Śro, 03 Gru 2014, 22:34:40 »
Nie będzie. Prawo się tworzy na potrzeby, a zazwyczaj mieliśmy dwóch kandydatów, tak więc nikt o tym nie pomyślał.
(–) Kristian Arped

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #14 dnia: Śro, 03 Gru 2014, 22:58:05 »
Szczerze - to jest bez sensu. Przy czterech kandydatach ktoś może wygrać, choćby 1 głosem, np. z 30%.
Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

• Klacz Teutońska
  • Policja Krajowa
  • Fanatyk
  • Pałowniczka
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #15 dnia: Śro, 03 Gru 2014, 22:59:27 »
Szczerze - to jest bez sensu. Przy czterech kandydatach ktoś może wygrać, choćby 1 głosem, np. z 30%.
To, że jest bez sensu na pewnie nie jest powodem dlaczego chcę to zmienić. :P

Offline Kristian Arped

• Obywatel
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #16 dnia: Śro, 03 Gru 2014, 23:49:05 »
Bo jak już mówiłem, raczej tłumów chętnych na obsadzenie tego stanowiska nie było. Poza tym, 2/3 parlamentu może blokować jakiekolwiek jego działania.
(–) Kristian Arped

Offline Jan Kaniewski

• Obywatel
  • Stary wyga
  • : 39
    • NPE: BI13111600133
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #17 dnia: Czw, 04 Gru 2014, 12:50:30 »
Ja też jestem sceptycznie nastawiony - mało konkretów.

• Klacz Teutońska
  • Policja Krajowa
  • Fanatyk
  • Pałowniczka
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #18 dnia: Czw, 04 Gru 2014, 14:37:20 »
Skoro jestem za tym by ograniczyć władzę wykonawczą prezydent nie mogę dawać 50 postulatów o tym co zrobię za swojej kadencji. Z resztą mój program mówi, że to ty masz robić, myśleć itd. a nie wódz prezydent rządzić samowładnie. Mikronacje to zabawa zespołowa. Cały czas zachwalamy się jaką to jesteśmy Republiką a większość osób chce by prezydent był w praktyce królem tylko wybieranym co jakiś czas.

Offline Kristian Arped

• Obywatel
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #19 dnia: Czw, 04 Gru 2014, 14:45:20 »
Och ironio.
(–) Kristian Arped

Offline Jan Kaniewski

• Obywatel
  • Stary wyga
  • : 39
    • NPE: BI13111600133
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #20 dnia: Czw, 04 Gru 2014, 19:43:31 »
Popatrz chociażby na moje działania Tomaszu w tym kierunku. Program integralistyczny w którym sprawa oddania obywatelom wpływu faktycznego była bardzo ważna. Nie było ministerstw oprócz jednego ministerstwa spraw zagranicznych. Uwarzam dalej, że bardziej hamowały potencjał społeczeństwa niż go rozwijały. Co do kompetencji prezydenckich to sądzę, że obecny model jest dobry bo każdy kto go pełni może wybrać formę do jakiej się przed wyborcami zobowiąże.
« Ostatnia zmiana: Czw, 04 Gru 2014, 19:49:29 wysłana przez Jan Kaniewski »

« Odpowiedź #21 dnia: Czw, 04 Gru 2014, 20:22:33 »
Mikronacje to zabawa zespołowa. Cały czas zachwalamy się jaką to jesteśmy Republiką a większość osób chce by prezydent był w praktyce królem tylko wybieranym co jakiś czas.
Nie chodzi o "króla". Po prostu nie doceniasz roli lidera, która jest niezbędna w większości dziedzin życia. Żadna społeczność nie składa się tylko z osób, które same mają pomysł na to, co robić i same to robią oraz czerpią satysfakcję z własnych działań.

Już abstrahuję od nieznajomości definicji republiki. Republika to ustrój polityczny, w którym władza jest sprawowana przez organ wyłoniony w wyniku wyborów na określony czas.

Ja też nie jestem zwolennikiem jakiegoś autorytaryzmu, aczkolwiek jeśli ktoś chce zostać prezydentem, to powinien mieć plan na swoje działania. I to większy, niż odebranie sobie wszystkich uprawnień. ;)