Witam wszystkich,
Niektórzy zapewnie kojarzą mnie z Wandystanu. Chwilowo utknąłem koncepcyjnie ze SKOKiem "Żenady" i w ramach odskoczni porobiłbym coś innego. Stąd też i Kaddafi dla Bialeni powstał.
W każdym razie:
Obserwując polskie mikronacje, zwłaszcza te młodsze stażem (to absolutnie nie obelga, z mojej perspektywy 3 letnia mikronacja jest świeżynką) zauwżyłem, że mało która ma zautomatyzowany bank - a jeśli już to przedpotopowy phpBank który pamiętam jeszcze sprzed wielu lat. Widziałem też idee wymiany walut między mikronacjami, unii walutowych itp.
I tak sobie pomyślałem, że przydałby się prosty w instalacji, darmowy bank z opcją integracji z innymi bankami. Z racji tego że pisząc Kaddafiego trochę się zagłębilem i teraz wiem jak od strony technicznej zintegrowac różne rzeczy z takim forum jak Wasze, a z racji dawnych prac m.in. dla Siedmiogrodu wiem także jak zrobić to z forum phpbb3 bank taki nie wymagałby osobnego logowania. Poprawcie mnie jeśli źle kombinuję ale większość mikronacji używa tych dwoch rodzajów forum? Jestem w stanie napisać taki bank razem z instrukcją instalacji i możliwością dostosowania sobie nazwy banku i nazwy waluty. Nie jest to jakaś wielka filozofia (oczywiście nie jakiś mega skomplikowany, raczej z tych prostszych bo mi się zwyczajnie nie chce siedzieć kilka miesięcy nad tym).
Bank taki owininen pozwalać na zakładanie kont prywatnych i dla instytucji (z limitem na osobę albo i nie - do przemyślenia), zapisywanie historii przelewów i... tyle - podatki to kwestia pozasystemowa. Państwo powinno mieć formy nacisku itp itd. System bankowy, a podatkowy to dwie różne kwestie.
Co do wymiany między mikronacjami: Wyobraźcie sobie, że każde, nawet najmniejsze i najśmieszniejsze państewko może pobrać i zainstalować nasz bank - ma pełną władzę nad ilością dodrukowywanej kasy itp. Oprócz tego mamy jedną, niezależną od poszczególnych władz państwowych (czy prywatnych banków) stronę na której taki bank możemy sobie zarejestrować. Po zarejestrowaniu banku (wymagałoby to podania jakie państwo/instytucja, podstawowych o nim informacji, adres instalacji banku itp) byłby on widoczny w spisie banków. Przedstawiciel zarejstrowanego banku mógłby w prosty sposób ustawić którym bankom zezwala na przelewy, pobrac odpowiednie skrypty integracyjne itp.
Może na przykładzie: Mamy Republikę A, Królestwo B, Królestwo C i Cesarstwo D. Każde z tych państw pobrało, zainstalowało i zarejestrowało swój bank i ma nad nim pełnię władzy. Władze Rep. A i Król. B podpisały umowę o wymianie waluty. Administratorzy banków A i B logują się na głównej i z listy dostępnych banków oznaczają swoje banki nawzajem jako "zaufane" - od tej chwili przelewy między tymi bankami są możliwe. Jeżeli Królestwo C chce dołączyć - od tego są politycy. Ufamy, że partnerzy nie nadrukują miliardów peso - dopuszczamy przelewy. Moim zdaniem bez zbędnej centralizacji i z całkowitą samodzielnością podmiotów. Kurs ustalany bardzo prosto: Jeżeli w banku na wszystkich kontach jest łącznie 100 peso, a w banku B jest 1000 rubli to 1 peso to 10 rubli, prawda? Oczywiście w chwili gdy ktoś zacznie grzebać w skryptach żeby oszukać zabawa może się popsuć - ale to już wspomniane wcześniej zaufanie:) Nie wspomniałem o Cesarstwie D? A to dlatego, że nie ufa ono stronie do rejestracji banków i uważa innych uczestnikow za złych komunistów. No ale skrypty darmowe pobrało, niech ma:P
Trochę się rozpisałem, ale to z nudów.
Pozdrawiam!