Autor Wątek: Bank dla mikronacji  (Przeczytany 725 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline inz_zwell

• Przechodzień
  • *
  • : 0
    • Odznaczenia
Bank dla mikronacji
« dnia: Wto, 16 Gru 2014, 21:59:30 »
Witam wszystkich,

Niektórzy zapewnie kojarzą mnie z Wandystanu. Chwilowo utknąłem koncepcyjnie ze SKOKiem "Żenady" i w ramach odskoczni porobiłbym coś innego. Stąd też i Kaddafi dla Bialeni powstał.

W każdym razie:

Obserwując polskie mikronacje, zwłaszcza te młodsze stażem (to absolutnie nie obelga, z mojej perspektywy 3 letnia mikronacja jest świeżynką) zauwżyłem, że mało która ma zautomatyzowany bank - a jeśli już to przedpotopowy phpBank który pamiętam jeszcze sprzed wielu lat. Widziałem też idee wymiany walut między mikronacjami, unii walutowych itp.

I tak sobie pomyślałem, że przydałby się prosty w instalacji, darmowy bank z opcją integracji z innymi bankami. Z racji tego że pisząc Kaddafiego trochę się zagłębilem i teraz wiem jak od strony technicznej zintegrowac różne rzeczy z takim forum jak Wasze, a z racji dawnych prac m.in. dla Siedmiogrodu wiem także jak zrobić to z forum phpbb3 bank taki nie wymagałby osobnego logowania. Poprawcie mnie jeśli źle kombinuję ale większość mikronacji używa tych dwoch rodzajów forum? Jestem w stanie napisać taki bank razem z instrukcją instalacji i możliwością dostosowania sobie nazwy banku i nazwy waluty. Nie jest to jakaś wielka filozofia (oczywiście nie jakiś mega skomplikowany, raczej z tych prostszych bo mi się zwyczajnie nie chce siedzieć kilka miesięcy nad tym).
Bank taki owininen pozwalać na zakładanie kont prywatnych i dla instytucji (z limitem na osobę albo i nie - do przemyślenia), zapisywanie historii przelewów i... tyle - podatki to kwestia pozasystemowa. Państwo powinno mieć formy nacisku itp itd. System bankowy, a podatkowy to dwie różne kwestie.

Co do wymiany między mikronacjami: Wyobraźcie sobie, że każde, nawet najmniejsze i najśmieszniejsze państewko może pobrać i zainstalować nasz bank - ma pełną władzę nad ilością dodrukowywanej kasy itp. Oprócz tego mamy jedną, niezależną od poszczególnych władz państwowych (czy prywatnych banków) stronę na której taki bank możemy sobie  zarejestrować. Po zarejestrowaniu banku (wymagałoby to podania jakie państwo/instytucja, podstawowych o nim informacji, adres instalacji banku itp) byłby on widoczny w spisie banków. Przedstawiciel zarejstrowanego banku mógłby w prosty sposób ustawić którym bankom zezwala na przelewy, pobrac odpowiednie skrypty integracyjne itp.

Może na przykładzie: Mamy Republikę A, Królestwo B, Królestwo C i  Cesarstwo D. Każde z tych państw pobrało, zainstalowało i zarejestrowało swój bank i ma nad nim pełnię władzy. Władze Rep. A i Król. B podpisały umowę o wymianie waluty. Administratorzy banków A i B logują się na głównej i z listy dostępnych banków oznaczają swoje banki nawzajem jako "zaufane" - od tej chwili przelewy między tymi bankami są możliwe. Jeżeli Królestwo C chce dołączyć - od tego są politycy. Ufamy, że partnerzy nie nadrukują miliardów peso - dopuszczamy przelewy. Moim zdaniem bez zbędnej centralizacji i z całkowitą samodzielnością podmiotów. Kurs ustalany bardzo prosto: Jeżeli w banku na wszystkich kontach jest łącznie 100 peso, a w banku B jest 1000 rubli to 1 peso to 10 rubli, prawda? Oczywiście w chwili gdy ktoś zacznie grzebać w skryptach żeby oszukać zabawa może się popsuć - ale to już wspomniane wcześniej zaufanie:) Nie wspomniałem o Cesarstwie D? A to dlatego, że nie ufa ono stronie do rejestracji banków i uważa innych uczestnikow za złych komunistów. No ale skrypty darmowe pobrało, niech ma:P

Trochę się rozpisałem, ale to z nudów.

Pozdrawiam!
« Ostatnia zmiana: Wto, 16 Gru 2014, 22:02:28 wysłana przez inz_zwell »
inż. Max Zwell, WKTiR
wktir@wandystan.eu

Offline AndrzejSwarzewski

Odp: Bank dla mikronacji
« Odpowiedź #1 dnia: Wto, 16 Gru 2014, 22:12:56 »
Jest to świetna idea i gdyby pomysł ten stał się faktem, to byłoby super. :)
Z tego co rozumiem, to nie narzucałoby to raczej żadnych rozwiązań, więc każdy chętny kraj mógłby to użyć. Więc super. :)

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
  • : 62
    • NPE: BI14020800101
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2 dnia: Wto, 16 Gru 2014, 22:57:17 »
Pomysł naprawdę wspaniały i godny podziwu.  ;) Być może będzie to wstęp do jakiegoś wspólnego systemu gospodarczego wielu mikronacji i ostatecznie stworzy to coś w stylu Ligi Hanzeatyckiej.

/-/ Markus Felix Spirkin von Wettin
- Minister Spraw Zagranicznych Republiki Bialeńskiej

Offline Tomasz Anter

• Obserwator
  • **
  • : 2
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #3 dnia: Nie, 04 Sty 2015, 01:29:02 »
Za namową z IRC, zamieszczam tutaj opis mojego pomysłu na bank międzynarodowy który powstał w mojej głowie jeszcze za czasów Rzeczpospolitej Eskwilińskiej.  Opis ten jest bardzo luźny a sam pomysł niedopracowany (np kwestie techniczne itp).

Celem pomysłu miała by być stymulacja wymiany gospodarczej między krajami, dodanie elementu realizmu do wirtualnych finansów (pieniądz staje się trudnodostępny), a także uczynienie ciekawszym polityki międzynarodowej (państwa mogły by między sobą dyskutować udzielanie pomocy itp).

Pomysł polegał by na wprowadzeniu specjalnej waluty. Waluta ta była by emitowana i zarządzana przez specjalny Bank Międzynarodowy.  Na potrzeby tej dyskusji nazwijmy ją po prostu "walutą" i oznaczmy symbolem W - w praktyce oczywiście nazwa była by inna, "oryginalna" ;).

Państwa dołączające do systemu na start otrzymywały by 0 W. Aby móc coś kupować, płacić pensje urzędnikom etc państwo musiało by jakoś pozyskać te środki. Np:

-Nakładając podatki na swoich obywateli (o ile ci mają jakieś środki w Walucie, zarobione np z pracy w innych krajach).
-Biorąc kredyt - od Banku lub innego państwa, a nawet osób prywatnych mających W.
-Świadcząc usługi innym państwom (firma państwowa pozyskująca "dewizy" z innych państw lub prywatna płacąca podatek).

W było by używane do kupowania usług między państwami, mogło by stanowić "oparcie" dla walut krajowych.

Offline Jan Kaniewski

• Obywatel
  • Stary wyga
  • : 39
    • NPE: BI13111600133
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #4 dnia: Nie, 04 Sty 2015, 12:09:10 »
Ja sądzę, że dało by to większą szansę na prawdziwą mikronacyjną gospodarkę. Celem może nawet nie chodzi tutaj wprost o integrację, ale do narzędzia do niej. I taki bank mógłby dawać tez szansę na wyczucie nastrojów, rozwijanie w dalszej perspektywie lepszych stosunków. Także mógłby zachęcić też tych którzy od razu nie chcą jakiejś integracji. Po prostu jeśli by to wypaliło to pierwszy raz albo jeden z nielicznych byłaby możliwość prowadzenia bardziej ciekawszych stosunków międzynarodowych, takie coś należy popierać dla samej idei.
To będzie także zachęcało do tworzenia struktur gospodarczych w poszczególnych mikronacjach.

A na marginesie w Bialenii mamy inflację rzędu ok. 400% i byłby to sposób na wyjście z patu. Jako Republika Bialeńska jesteśmy przygotowani  na wejście do "obiegu międzynarodowego". Nawet to zjawisko, które opisałem czyli inflacja nie jest nią tak w do końca. To dziwna sytuacja gdy faktycznie operuje się mniejszymi kwotami od obecnych na kontach może nawet mikroświat powinien poznać nowy termin ekonomii mikroświata - deinflację. To takie zawieszenie pomiędzy deflacją, a inflacją. Licząc wyszło mi, że w obiegu faktycznie obracamy teraz zaledwie ok.7%(po doliczeniu inwestycji) obecnych w gospodarce bialenów.
« Ostatnia zmiana: Nie, 04 Sty 2015, 12:10:30 wysłana przez Jan Kaniewski »

Offline inz_zwell

• Przechodzień
  • *
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #5 dnia: Nie, 04 Sty 2015, 13:43:45 »
Za namową z IRC, zamieszczam tutaj opis mojego pomysłu na bank międzynarodowy który powstał w mojej głowie jeszcze za czasów Rzeczpospolitej Eskwilińskiej.  Opis ten jest bardzo luźny a sam pomysł niedopracowany (np kwestie techniczne itp).

Celem pomysłu miała by być stymulacja wymiany gospodarczej między krajami, dodanie elementu realizmu do wirtualnych finansów (pieniądz staje się trudnodostępny), a także uczynienie ciekawszym polityki międzynarodowej (państwa mogły by między sobą dyskutować udzielanie pomocy itp).

Pomysł polegał by na wprowadzeniu specjalnej waluty. Waluta ta była by emitowana i zarządzana przez specjalny Bank Międzynarodowy.  Na potrzeby tej dyskusji nazwijmy ją po prostu "walutą" i oznaczmy symbolem W - w praktyce oczywiście nazwa była by inna, "oryginalna" ;).

Państwa dołączające do systemu na start otrzymywały by 0 W. Aby móc coś kupować, płacić pensje urzędnikom etc państwo musiało by jakoś pozyskać te środki. Np:

-Nakładając podatki na swoich obywateli (o ile ci mają jakieś środki w Walucie, zarobione np z pracy w innych krajach).
-Biorąc kredyt - od Banku lub innego państwa, a nawet osób prywatnych mających W.
-Świadcząc usługi innym państwom (firma państwowa pozyskująca "dewizy" z innych państw lub prywatna płacąca podatek).

W było by używane do kupowania usług między państwami, mogło by stanowić "oparcie" dla walut krajowych.

Bardzo mi się podoba ten pomysł i jeśli będę kiedykolwiek pisał bank dla mikronacji to myślę, że skorzystam (za pozwoleniem) z tej idei.
inż. Max Zwell, WKTiR
wktir@wandystan.eu

Offline Geraint Glyndŵr

• Przechodzień
  • *
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #6 dnia: Nie, 04 Sty 2015, 17:17:20 »
Świetny pomysł.   :)

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #7 dnia: Nie, 04 Sty 2015, 18:05:39 »
To byłoby jakieś rozwiązanie - gdyby całe państwa angażowały się w gospodarkę... A tak nie jest.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Tomasz Anter

• Obserwator
  • **
  • : 2
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #8 dnia: Nie, 04 Sty 2015, 20:15:08 »
Bardzo mi się podoba ten pomysł i jeśli będę kiedykolwiek pisał bank dla mikronacji to myślę, że skorzystam (za pozwoleniem) z tej idei.

Ależ proszę :) Ja nawet będę szczęśliwy że do czegoś się przydało. :)

Offline Jan Kaniewski

• Obywatel
  • Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #9 dnia: Pon, 05 Sty 2015, 01:30:07 »
Ale jeśli takie coś powstanie to sądzę, że i zainteresowanie gospodarką i jej działaniem jako dźwignią rozwoju będzie także. Sama perspektywa przepływu osób, co będzie także promocją mikronacji też jest interesująca chyba dla wielu. Jeśli chodzi o Nasz kraj sądzę, że do udziału w takiej inicjatywie jesteśmy gotowi wziąć udział.  Byłoby też to wyjście dla Nas z deinflacji, która od kilku ładnych miesięcy sprawia, że bialeny są, ale w większości nieużywane. Nie tworzyliśmy dalszych struktur gospodarczych więc dalej jest to nasz problem, który dzięki takiej inicjatywie może stać się przeszłością.

Offline AndrzejSwarzewski

« Odpowiedź #10 dnia: Wto, 06 Sty 2015, 15:12:33 »
Byłoby też to wyjście dla Nas z deinflacji, która od kilku ładnych miesięcy sprawia, że bialeny są, ale w większości nieużywane.
Państwo musi posiadać pewne zasoby pieniędzy, aby móc udzielać dotacji, wspierać różnego rodzaju inicjatywy. Koniecznie jest, aby było panem sytuacji gospodarczej i nie musiało destabilizować rynku nakładaniem dodatkowych podatków.

Offline Jan Kaniewski

• Obywatel
  • Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #11 dnia: Pią, 09 Sty 2015, 22:27:03 »
I jeszcze jakby kolejny argument za powstaniem międzymikronacyjnego systemu gospodarczego jest to, że każda pojedyncza mikronacja ma generalnie zawsze niewystarczającą  liczbę obywateli udzielających się w systemie. Dlatego taki system mógłby doprowadzić do powstania specjalizacji branżowych w mikronacjach. Jedna np. miałby może obywateli, którzy chcą zajmować się bardziej sprawami żywnościowymi, a w innej znów czym innym. Wtedy rośnie wartość pieniądza samego w sobie, jako środek do dokonania transakcji.