Autor Wątek: Projekt zmiany Ordynacji  (Przeczytany 1622 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AndrzejSwarzewski

Projekt zmiany Ordynacji
« dnia: Pon, 29 Gru 2014, 16:27:16 »

USTAWA O ZMIANIE ORDYNACJI WYBORCZEJ Z DNIA 2 GRUDNIA 2014 R.

x styczeń 2015 r.

Artykuł 1.

Ustęp 1 artykułu 2 przyjmuje brzmienie:

1. Każdy obywatel Republiki Bialeńskie ma prawo i obowiązek wzięcia udziału w wyborach.

Artykuł 2.

Ustawa wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia.

(-) Andrzej Swarzewski
Panie Marszałku Seniorze!
Wysoka Izbo!

Projekt ten ma na celu zmobilizowanie obywateli do głosowania w wyborach. Nie przewiduję na chwilę obecną jakichś kar za nie oddanie głosu, ale powinno być jasno powiedziane, że głosowanie jest obywatelskim obowiązkiem. Należy doceniać zdobycze demokracji, ponieważ wciąż są narody, które nie mogą się nimi w pełni cieszyć.
« Ostatnia zmiana: Pon, 29 Gru 2014, 16:27:35 wysłana przez AndrzejSwarzewski »

Offline Akrypa Rabotowicz von Primisz

• Klacz Teutońska
  • Policja Krajowa
  • Fanatyk
  • : 38
  • Pałowniczka
    • NPE: BI14020900117
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
Odp: Projekt zmiany Ordynacji
« Odpowiedź #1 dnia: Pon, 29 Gru 2014, 16:31:39 »
Jak dla mnie lepszym będzie rozwiązanie: "Każdy obywatel Republiki Bialeńskie ma prawo i obowiązek wzięcia udziału w wyborach. Jeśli nie spełni tego obowiązku traci obywatelstwo."
Jak nie chcę głosować to niech odda pusty głos. Ma 3 dni więc na pewno uda m się wejść 1 minute i kliknąć kilka guzików jeśli był w środku dżungli to po prostu jak wróci do Polski złoży wniosek o nowe obywatelstwo.
« Ostatnia zmiana: Pon, 29 Gru 2014, 16:32:15 wysłana przez Tomasz Rabotowicz »

Była premierka Republiki Bialeńskiej, Kalifka Bialenii j ziem obok, Spahbod, Lordessa, Biskupka, Masonerka, Akryponystka, Padawanka Mocy, Policjantka, Posiadaczka 69 wsi.
"Kocham noc i niebo, o wiele bardziej niż ludzkich bogów." ~ Camus
"Używamy rozumu tylko po to, by wyartykułować nasze indywidualne interesy, by wmanipulować innych w służbę naszym przyjemnościom. To świat, któremu brak wszelkiej duchowej substancji, w którym ludzie zachowują się jak inteligentne zwierzęta. Stanowimy uduchowione społeczeństwo zwierząt." ~ Hegel

« Odpowiedź #2 dnia: Pon, 29 Gru 2014, 16:35:56 »
Można wprowadzić opcję głosów pustych (której obecnie nie ma), jednakże niewiele by to zmieniło, poza ew. podniesieniem frekwencji. Uważam jednak, że obywatel powinien wziąć udział w wyborze swoich przedstawicieli.
Odbieranie obywatelstwa może i miałoby sens, aczkolwiek wymagałoby zmian także innych ustaw, a nie wiem, czy nie konstytucji...

Offline MvP

• Bohater
  • : 7
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #3 dnia: Pon, 29 Gru 2014, 16:40:40 »
Ustawa w formie zaprezentowanej mija się z celem gdyż nie proponuje żadnych kar za jej złamanie. Podpisuję się pod propozycją utarty obywatelstwa.
Maria von Primisz

II Prezydent Republiki Bialenii
Premier IV i V Kadencji    Poseł IV, V i VI, VII, IX Kadencji
Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice

• Klacz Teutońska
  • Policja Krajowa
  • Fanatyk
  • Pałowniczka
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #4 dnia: Pon, 29 Gru 2014, 16:43:32 »
Można wprowadzić opcję głosów pustych (której obecnie nie ma), jednakże niewiele by to zmieniło, poza ew. podniesieniem frekwencji. Uważam jednak, że obywatel powinien wziąć udział w wyborze swoich przedstawicieli.
Odbieranie obywatelstwa może i miałoby sens, aczkolwiek wymagałoby zmian także innych ustaw, a nie wiem, czy nie konstytucji...
Od tego jesteśmy posłami by zmieniać ustawy a jeśli trzeba konstytucje. Jedyną sprawą jest to czy posłowie poprą mój pomysł.

Była premierka Republiki Bialeńskiej, Kalifka Bialenii j ziem obok, Spahbod, Lordessa, Biskupka, Masonerka, Akryponystka, Padawanka Mocy, Policjantka, Posiadaczka 69 wsi.
"Używamy rozumu tylko po to, by wyartykułować nasze indywidualne interesy, by wmanipulować innych w służbę naszym przyjemnościom. To świat, któremu brak wszelkiej duchowej substancji, w którym ludzie zachowują się jak inteligentne zwierzęta. Stanowimy uduchowione społeczeństwo zwierząt." ~ Hegel

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #5 dnia: Pon, 29 Gru 2014, 16:43:59 »
Ja nie widzę sensu wprowadzania przymusu głosowania.
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

« Odpowiedź #6 dnia: Pon, 29 Gru 2014, 16:44:57 »
Ustawa w formie zaprezentowanej mija się z celem gdyż nie proponuje żadnych kar za jej złamanie. Podpisuję się pod propozycją utarty obywatelstwa.
Nie wiem jaki jest cel pani poseł, aczkolwiek z moim celem się bynajmniej nie mija. Mój cel wprowadzenia tej ustawy jest napisany w poście zaczynającym ten wątek, pod samym projektem. Chodzi o to, żeby istniał jasny sygnał, iż głosowanie jest obywatelskim obowiązkiem. Nie chodzi o to, żeby obywateli za wszystko karać, ale by ich wychowywać w duchu demokracji i odpowiedzialności za społeczność.

Od tego jesteśmy posłami by zmieniać ustawy a jeśli trzeba konstytucje. Jedyną sprawą jest to czy posłowie poprą mój pomysł.
Oczywiście. Ja byłbym skłonny się przychylić do tego pomysłu.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #7 dnia: Pon, 29 Gru 2014, 16:46:33 »
Nie przeginacie czasami? Czy frekwencja jest aż tyle warta?

Czekam na Kristiana z tekstem o podwyższeniu wymogów ubiegania się o obywatelstwo. ::)
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #8 dnia: Pon, 29 Gru 2014, 16:46:47 »
Nie popadajmy w przesadę... z tym odbieraniem obywatelstwa za brak chęci lub czasu do uczestnictwa w wyborach. W zasadzie to naturalne, że przy stosunkowo dużej liczbie uczestników naszej zabawy nie wszyscy interesują się wszystkim. - dyscyplinowanie pod karą jest zbędne, choć sam zapis proponowany przez Andrzeja, jako bardziej próba przekonania do głosowania, niż forma zmuszania ma jak najbardziej sens.

Z drugiej strony nie przesadzajmy z problemem frekwencji... na 21 uprawnionych głosowało 17. Z tego pewnie nie głosował jeden co to na pewno olał ten v-kraj i dzisiaj traci obywatelstwo, a pozostali pewnie też się nie logowali jakiś czas albo są obywatelami, którzy czują się bardziej związani z innymi mikronacjami, a tutaj bywają "od święta". Moim zdaniem próbujecie "leczyć" problem, którego nie ma.

PS. A w okresie urlopowo-wakacyjnym też macie zamiar wymagać wchodzenia ciągle na forum? Bo jeśli chcecie karać to jeszcze trzeba od razu dopisać punkt o możliwych urlopach z RB.
« Ostatnia zmiana: Pon, 29 Gru 2014, 16:48:06 wysłana przez Krzysztof Razorblade »

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

• Klacz Teutońska
  • Policja Krajowa
  • Fanatyk
  • Pałowniczka
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #9 dnia: Pon, 29 Gru 2014, 16:47:28 »
Żebyśmy nie mieli pustych obywateli którzy zaniżają frekwencje i sztucznie podwyższają nasze statystyki. 

Offline MvP

• Bohater
  • : 7
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #10 dnia: Pon, 29 Gru 2014, 16:52:08 »
Ale bądźmy Andrzeju poważni, jeśli ktoś jest na tyle ambitny by choć zajrzeć do Ordynacji Wyborczej, to zagłosuje niezależnie czy jest w niej pusty bon mot czy nie ma, a jeśli ktoś nie jest na tyle zainteresowany polityką żeby oddać głos to TYMBARDZIEJ nie będzie przeglądał chyba Biuletynu Ustaw. Ten zapis (w formie bez karania) przypomina mi kazanie jakiegoś księdza w którym przez 15 min narzeka on że ludzie nie chcą przychodzić do kościoła i odchodzą od religii "i tak być nie może".
Maria von Primisz

II Prezydent Republiki Bialenii
Premier IV i V Kadencji    Poseł IV, V i VI, VII, IX Kadencji
Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #11 dnia: Pon, 29 Gru 2014, 16:56:42 »
Żebyśmy nie mieli pustych obywateli którzy zaniżają frekwencje i sztucznie podwyższają nasze statystyki.

Nie mamy "pustych obywateli"... i pod tym względem jesteśmy dość rygorystyczną mikronacją, bo miesiąc absencji i utrata obywatelstwa. Ludziska nie przesadzajcie... to jest zabawa, chcecie wywalać bo ktoś nie ma czasem czasu czy ochoty na tą zabawę przez parę dni.

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

• Klacz Teutońska
  • Policja Krajowa
  • Fanatyk
  • Pałowniczka
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #12 dnia: Pon, 29 Gru 2014, 17:02:11 »

Nie mamy "pustych obywateli"... i pod tym względem jesteśmy dość rygorystyczną mikronacją, bo miesiąc absencji i utrata obywatelstwa. Ludziska nie przesadzajcie... to jest zabawa, chcecie wywalać bo ktoś nie ma czasem czasu czy ochoty na tą zabawę przez parę dni.
Pisałem na początku, że jak nie ma czasu to może ponownie ubiegać się o obywatelstwo. To nie jest prawo jazdy czy matura. Wystarczy jeden post i znów jesteś obywatelem a ten wymóg usunie da możliwość byśmy nie mieli nawet w przyszłości pustych obywateli.

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #13 dnia: Pon, 29 Gru 2014, 17:08:29 »

Trzeba być kompletnym idiotą pustakiem, żeby patrzeć wyłącznie na statystyki.
W tej chwili Pan Poseł stwierdza, że jak panicz nie ma czasu albo chwilowo nie może wejść na forum to następuje "spieprzaj dziadu bo nam statystyki psujesz".
Grutin też twierdził, że niby Bialenia zagarnia Brodrię żeby lepiej wypaść w rankingu demograficznym. Czy na tym rzecz polega?

Ten projekt nie jest żadną mobilizacją. Jedynym argumentem, żeby przyjąć tę poprawkę jest pozbawienie ludzi obywatelstwa ze względu na statystyki. Szczerze powiem, że tylko w państwach totalitarnych zdarzało się, że frekwencja w wyborach wynosiła 100% bo inaczej groził obóz pracy, gdzie na liście był jeden kandydat do wyboru. A przymuszanie do głosowania w wyborach mija się z celem demokracji.
Zapowiadam, że będę głosować przeciwko projektowi.
« Ostatnia zmiana: Pon, 29 Gru 2014, 17:16:17 wysłana przez Hugon Hewret »
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

• Klacz Teutońska
  • Policja Krajowa
  • Fanatyk
  • Pałowniczka
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #14 dnia: Pon, 29 Gru 2014, 17:16:26 »

Trzeba być kompletnym idiotą pustakiem, żeby patrzeć wyłącznie na statystyki.
W tej chwili Pan Poseł stwierdza, że jak panicz nie ma czasu albo chwilowo nie może wejść na forum to następuje "spieprzaj dziadu bo nam statystyki psujesz".
Trzeci raz piszę że, ten "dziad" możesz bez problemu dostać znów obywatelstwo. I nie chodzi mi tu o statystyki. Ten postulat jest jednym z kilku żeby min. nie było sytuacji w której rządzą osoby które raz na miesiąc się zalogują i zagłosują w wyborach.

Jakby chodziło mi o statystyki to wolał bym byśmy mieli 80 nieaktywnych obywateli bo będziemy wyżej w rankingu w porównaniu z innymi państwami a jak ktoś się nie loguje przesz miesiąc, nie pisze postów i nie zamierza głosować to nie potrzebujemy takiego obywatela tylko dla "statystyk".
I proszę nie pisać, że są obywatele których nie interesuje polityka tylko inne sfery v-życia po akurat pod tym względem z was to ja mogę się najbardziej wypowiadać a na pewno nie ty Hugonie.
« Ostatnia zmiana: Pon, 29 Gru 2014, 17:19:39 wysłana przez Tomasz Rabotowicz »

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #15 dnia: Pon, 29 Gru 2014, 17:23:24 »
Właśnie przez takie wydziwianie stwarzacie burdel w państwie, przez ciągłe zmiany w prawie i przez stwarzanie coraz to większych problemów niektórym osobom. Po co odbierać obywatelstwa? Jeśli ktoś stara się o obywatelstwo, to rzeczywiście chce tutaj działać. Inaczej człowiek by nie zadawał sobie trudu, żeby uzyskać aprobatę dwóch osób oraz spamować forum 30 postami przez kilka dni. Normalnie widzę tutaj Nasz kochany sejmik przy ul. Wiejskiej w Warszawie. Ogólnie krętactwo, kombinowanie i wymyślanie milion problemów, które nie istnieją. Nic dziwnego i nie widzę mentalnej zmiany w polskim społeczeństwie przez najbliższe kilkanaście lat... Nie ważne, wracając do tematu...
A może kogoś nie interesuje polityka i nie bierze udziału w wyborach? W rzeczywistości tak jest i w III RP frekwencje utrzymują się na poziomie ~45%, bo takie jest zainteresowanie obywateli polityką. Oczywiście, można agitować i nakłaniać do głosowania, ale zmusić się nie da, gdyż jest to wbrew zasadom wolnej jednostki, wolności wyboru. No chyba, że chcemy tutaj wprowadzać dyktaturę biurokratyczną, to proszę bardzo. Ale ja w kolejnym cyrku udziału brać nie będę...

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #16 dnia: Pon, 29 Gru 2014, 17:24:29 »
Edytowałeś post, kiedy ja pisałem wypowiedź...

a na pewno nie ty Hugonie.

Masz mi coś do zarzucenia? To słucham.
« Ostatnia zmiana: Pon, 29 Gru 2014, 17:24:38 wysłana przez Hugon Hewret »

• Klacz Teutońska
  • Policja Krajowa
  • Fanatyk
  • Pałowniczka
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #17 dnia: Pon, 29 Gru 2014, 17:30:05 »
Edytowałeś post, kiedy ja pisałem wypowiedź...

a na pewno nie ty Hugonie.

Masz mi coś do zarzucenia? To słucham.
Ty zrobiłeś to samo dlatego musiałem edytować.
Mam tylko to, że mnie obrażasz nic więcej.
Właśnie przez takie wydziwianie stwarzacie burdel w państwie, przez ciągłe zmiany w prawie i przez stwarzanie coraz to większych problemów niektórym osobom. Po co odbierać obywatelstwa? Jeśli ktoś stara się o obywatelstwo, to rzeczywiście chce tutaj działać. Inaczej człowiek by nie zadawał sobie trudu, żeby uzyskać aprobatę dwóch osób oraz spamować forum 30 postami przez kilka dni. Normalnie widzę tutaj Nasz kochany sejmik przy ul. Wiejskiej w Warszawie. Ogólnie krętactwo, kombinowanie i wymyślanie milion problemów, które nie istnieją. Nic dziwnego i nie widzę mentalnej zmiany w polskim społeczeństwie przez najbliższe kilkanaście lat... Nie ważne, wracając do tematu...
To zostawię bez komentarza...
A może kogoś nie interesuje polityka i nie bierze udziału w wyborach? W rzeczywistości tak jest i w III RP frekwencje utrzymują się na poziomie ~45%, bo takie jest zainteresowanie obywateli polityką. Oczywiście, można agitować i nakłaniać do głosowania, ale zmusić się nie da, gdyż jest to wbrew zasadom wolnej jednostki, wolności wyboru. No chyba, że chcemy tutaj wprowadzać dyktaturę biurokratyczną, to proszę bardzo. Ale ja w kolejnym cyrku udziału brać nie będę...
To niech odda pusty głos to aż tak nie boli.
Tylko, że po za mną mało jest osób których interesuje coś poza działem "polityka/polityka zagranica" i sprawy z nią związane. Nikogo nie zmuszamy do głosowania, jak jesteś już na forum to wystarczy kliknąć guzik. To nie real gdzie musisz wstać od telewizora i ruszyć się z domu.
« Ostatnia zmiana: Pon, 29 Gru 2014, 17:31:35 wysłana przez Tomasz Rabotowicz »

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #18 dnia: Pon, 29 Gru 2014, 17:32:49 »

Człowieku, gdzie ja Cię obraziłem!?

To zostaw, w Bialenii mamy przykład przeniesienia tych samych durnych spraw z rzeczywistości.

Nikogo nie zmuszamy do głosowania, jak jesteś już na forum to wystarczy kliknąć guzik.
Jasne, a dowodem czego jest w/w projekt?

Ta dyskusja przypomniała mi kłótnię na ostatnich sesjach RM w moim mieście o wysokość krawężnika.
« Ostatnia zmiana: Pon, 29 Gru 2014, 17:34:08 wysłana przez Hugon Hewret »

• Klacz Teutońska
  • Policja Krajowa
  • Fanatyk
  • Pałowniczka
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #19 dnia: Pon, 29 Gru 2014, 17:37:24 »
Człowieku, gdzie ja Cię obraziłem!?
"Trzeba być kompletnym idiotą pustakiem"
Poruwnujesz mnie do posłów RP co też jest obrażające zwłaszcza jak sam nazywasz sejm burdelem. :P

To zostaw, w Bialenii mamy przykład przeniesienia tych samych durnych spraw z rzeczywistości.
Real nie istnieje po za tym nie widziałem żeby tam był pomysł odbierania obywatelstwa za brak głosu.

Nikogo nie zmuszamy do głosowania, jak jesteś już na forum to wystarczy kliknąć guzik.
Jasne, a dowodem czego jest w/w projekt?
Możesz wsiąść udział w wyborach oddając pusty głos a nie koniecznie głosując.

« Odpowiedź #20 dnia: Pon, 29 Gru 2014, 17:40:06 »
Projekt nie zakłada odbierania obywatelstwa, panie Hewret.  :) Chciałbym też powiedzieć, że w mikronacjach frekwencja +90% jest częsta i nie oznacza totalitaryzmu. Realnie tez nie, np. w Danii.

Offline Kristian Arped

• Obywatel
  • Bohater
  • : 13
    • NPE: BI14053100132
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #21 dnia: Pon, 29 Gru 2014, 17:41:18 »
Ten projekt wymusza polityczność obywateli. Nie można zakazywać im bycia apolitycznymi, czyż nie? To byłby przymus. Poza tym, jestem ciekaw, jak będziecie to egzekwować przy tajnych wyborach.

Macieju, no i nie możemy zapomnieć o podwyższeniu wymogów potrzebnych do uzyskania obywatelstwa.
(–) Kristian Arped

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #22 dnia: Pon, 29 Gru 2014, 17:41:57 »
"Trzeba być kompletnym idiotą pustakiem"
Poruwnujesz mnie do posłów RP co też jest obrażające zwłaszcza jak sam nazywasz sejm burdelem. :P

A czy ja napisałem, że Ty jesteś pustakiem? Niekoniecznie od razu porównuję, dzielę się swoimi odczuciami słuchając wypowiedzi posłów na mównicy w Sejmie i zauważając ich podobieństwo do tutejszych wypowiedzi niektórych osób. Zresztą, jak nazwać miejsce które jest traktowane jak burdel przez urzędujące tam osoby?

Real nie istnieje po za tym nie widziałem żeby tam był pomysł odbierania obywatelstwa za brak głosu.
Jeden wybuch na Słońcu w stronę Ziemi i nie ma Bialenii.

Projekt nie zakłada odbierania obywatelstwa, panie Hewret.

Nie zakłada, ale już się pojawiły propozycje zmiany sformułowania.

« Odpowiedź #23 dnia: Pon, 29 Gru 2014, 17:44:41 »
Propozycje zmiany są niezależne ode mnie i nie należy odrzucać projektu ze względu na poprawki.

• Klacz Teutońska
  • Policja Krajowa
  • Fanatyk
  • Pałowniczka
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #24 dnia: Pon, 29 Gru 2014, 17:45:09 »
Propozycje zmiany są niezależne ode mnie i nie należy odrzucać projektu ze względu na poprawki.
Której póki co nie ma. :P