Autor Wątek: Projekt ustawy o panstwach nieprzyjaznych.  (Przeczytany 3792 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
Odp: Projekt ustawy o panstwach nieprzyjaznych.
« Odpowiedź #25 dnia: Sob, 10 Sty 2015, 15:13:45 »
Ale po co to wymagać?

A po to by przyjąć zasadę ignorowania wrogich państw i nie zniżania się RB do poziomu np. takiej Sarmacji. Jeżeli siedzą tam obywatele RB będące osobami prywatnymi to pal pies... nic na to poradzić nie można. Natomiast należy zrobić wszystko, aby nie miało to znamion działania jako państwo, a każda osoba pełniąca w państwie funkcje publiczne może być w państwem kojarzona.

Poza tym, wzorowanie się na nieistniejącym realu jest chociażby chore dlatego, gdyż w v-świecie nie ma czegoś takiego jak przymus mieszkania.
I Ty w to wierzysz? Cały czas tworząc prawo RB świadomie lub nie wzorujemy się na zasadach tworzenia prawa w realu... zapisy są inne, specyficzne, dostosowane do warunków mikronacji i RB - ale zasady tworzenia prawa cały czas czerpiemy w reala.

A odpowiadając na drugie pytanie: bo wychodzi na to, iż Jedna Bialenia jest jedyną rozsądną partią w tej kadencji.
To Twoja wersja... ja coraz bardziej zaczynam nabierać podejrzeń, że Wasi członkowie jednak mają jakieś konszachty z wrogimi RB państwami. Im bardziej oponuje przeciwko takim rozwiązaniom, które nakazywałyby dokonać wyboru pomiędzy pełnieniem funkcji publicznych w RB, a udzielaniem się we wrogich państwach.

Bo generalnie osoby, które takich kontrowersyjnych praktyk nie stosują... w zasadzie taki zapis prawny, ani ziębi, ani parzy. Co najmniej dziwne...

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

Offline Kristian Arped

• Obywatel
  • Bohater
  • : 13
    • NPE: BI14053100132
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #26 dnia: Sob, 10 Sty 2015, 15:22:25 »
A po to by przyjąć zasadę ignorowania wrogich państw i nie zniżania się RB do poziomu np. takiej Sarmacji. Jeżeli siedzą tam obywatele RB będące osobami prywatnymi to pal pies... nic na to poradzić nie można. Natomiast należy zrobić wszystko, aby nie miało to znamion działania jako państwo, a każda osoba pełniąca w państwie funkcje publiczne może być w państwem kojarzona.

Nie odpowiadam za błędne interpretacje.

I Ty w to wierzysz? Cały czas tworząc prawo RB świadomie lub nie wzorujemy się na zasadach tworzenia prawa w realu... zapisy są inne, specyficzne, dostosowane do warunków mikronacji i RB - ale zasady tworzenia prawa cały czas czerpiemy w reala.

I ja w to wierzę.

To Twoja wersja... ja coraz bardziej zaczynam nabierać podejrzeń, że Wasi członkowie jednak mają jakieś konszachty z wrogimi RB państwami. Im bardziej oponuje przeciwko takim rozwiązaniom, które nakazywałyby dokonać wyboru pomiędzy pełnieniem funkcji publicznych w RB, a udzielaniem się we wrogich państwach.

Bo generalnie osoby, które takich kontrowersyjnych praktyk nie stosują... w zasadzie taki zapis prawny, ani ziębi, ani parzy. Co najmniej dziwne...

Tego się nie spodziewałem, że za stanie na straży wolności gwarantowanych mi przez konstytucję zostanę oskarżony o bycie sarmackim agentem.
(–) Kristian Arped

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #27 dnia: Sob, 10 Sty 2015, 15:26:05 »
A propos Konstytucji... właśnie usiłujesz ją zmienić - to co za problem dopisać pewnych kwestii dotyczących "państw nieprzyjaznych" w Konstytucji? Problemu, który widzisz nie będzie.

Tego się nie spodziewałem, że za stanie na straży wolności gwarantowanych mi przez konstytucję zostanę oskarżony o bycie sarmackim agentem.
A gdzieś tak napisałem? Działalność szkodliwa dla RB wcale nie musi wynikać ze złej woli (agentura)... przed działaniem wynikającym z nierozsądku, niefrasobliwości też należy się bronić.

Bo chyba trudno zaprzeczyć, że jednoczesna działalność w RB i w państwach RB wrogich nie jest czymś co należałoby popierać czy nawet rozumieć...
« Ostatnia zmiana: Sob, 10 Sty 2015, 15:29:37 wysłana przez Krzysztof Razorblade »

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

Offline Kristian Arped

• Obywatel
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #28 dnia: Sob, 10 Sty 2015, 15:31:11 »
A propos Konstytucji... właśnie usiłujesz ją zmienić - to co za problem dopisać pewnych kwestii dotyczących "państw nieprzyjaznych" w Konstytucji? Problemu, który widzisz nie będzie.

Taki, że nie mam zamiaru ograniczać nikomu wolności.

A gdzieś tak napisałem? Działalność szkodliwa dla RB wcale nie musi wynikać ze złej woli (agentura)... przed działaniem wynikającym z nierozsądku, niefrasobliwości też należy się bronić.

Ostatnie zdanie Twojej wypowiedzi ostatniej. ;) To może inaczej - w jaki sposób szkodzę Bialenii?
(–) Kristian Arped

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #29 dnia: Sob, 10 Sty 2015, 15:56:18 »
Taki, że nie mam zamiaru ograniczać nikomu wolności.
Konszachty wrogimi państwami uważasz za "wolności"?

Ostatnie zdanie Twojej wypowiedzi ostatniej. ;)
Nie - nie sugerowało żadnej "agentury", a tylko ewentualny fakt bywania u wroga "na salonach"... niekoniecznie ze złymi zamiarami wobec RB, jednak nie jest to korzystne dla RB.

To może inaczej - w jaki sposób szkodzę Bialenii?
Czyżby taka forma sugerowała, że jednak osobiście bywasz w pewnym wrogim kraju? Czy to tylko taka językowa prowokacja dla Twojej walki o źle (moim zdaniem) pojmowaną "wolność". Bo po kim jak po kim, ale akurat po to bym się tego nie spodziewał...  :o

Dlaczego to szkodliwe? No chyba już raz to pisałem... taki proceder sugeruje, że akceptuje się poziom takiego kraju, ludzi tam działających... a w sumie to w pewien sposób zrównuje kraj w którym działasz jako osoba pełniąca funkcje publiczne z jakimiś podejrzanymi miejscami.

Tutaj najlepiej to chyba ujął Andrzej... dość dosadnie, ale prawdziwie. Ja to ujmę oględniej - chcąc trzymać pewien poziom nie należy zadawać się z pewnymi osobnikami i bywać w pewnych miejscach.

Jeżeli jakiś v-kraj jest zdeklarowanym wrogiem RB, w którym pełnisz funkcje publiczne to działanie tam jest dla RB szkodliwe... już choćby przez fakt zauważania tego kraju, co może świadczyć o tym, że RB poprzez osoby zajmujące funkcje publiczne traktuje taki kraj jako godny zauważania i wypowiedzi tam.

Po prostu pewnych rzeczy się nie robi i w pewne towarzystwa nie wchodzi (bo nie dość, że po prostu nie wypada, to jeszcze w sumie szkodzi to środowisku które reprezentujesz) - to chyba powinno obowiązywać nie tylko w realu?

Offline Zdzisław Marlena Pytkiewicz

• Lokator
  • **
  • : 16
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #30 dnia: Sob, 10 Sty 2015, 16:06:11 »
Jako obywatel Republiki jestem zdecydowanie przeciwny. Panuje wolność osiedlania, a każdy może udzielać się gdzie chce i, za przeproszeniem, chuj nam do tego. To jest istotne ograniczanie podstawowych swobód, jakie powinno gwarantować swoim obywatelom demokratyczne państwo. Komunistyczna Partia Bialenii stanowczo sprzeciwia się powyższemu projektowi, a przypadku wejścia w życie niniejszej ustawy KPB rozpocznie działania przeciwko władzy wolnogradzkiej.  Lud bialeńskich miast i wsi, chłopstwo, klasa robotnicza i postępowa, socjalistyczna inteligencja stawi zbrojny opór.

/-/ Lud
@Sukces IRC #bialenia

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #31 dnia: Sob, 10 Sty 2015, 16:08:04 »
W kwestii formalnej - nie przypominam sobie aby Marszałek Parlamentu dopuścił do tej debaty osoby spoza Parlamentu.

Cytat: Regulamin Parlamentu
Artykuł 8.

1. Prawo do zabierania głosu na terenie parlamentu posiadają:

a) wybrani w demokratycznych wyborach na daną kadencje posłowie,

b) Prezydent Republiki,

c) Premier i Ministrowie,

d) osoby wywołane do zabrania głosu przez Marszałka Sejmu,

e) członkowie komisji parlamentarnych, lecz jedynie w sali komisji oraz w debatach nad ustawami bezpośrednio komisji dotyczącymi,

[...]

3. Osoba nieuprawniona do zabrania głosu w Parlamencie nie ma prawa tego uczynić, a wszystkie jej wypowiedzi zostają przeniesione do działu "Kosz". Marszałek Parlamentu może zadecydować o odebraniu danej osobie prawa wstępu do Parlamentu, jeżeli nagminnie narusza ona ten ustęp Regulaminu.

Czyli post - kierunek kosz, bardzo proszę.

PS. O stosowaniu wulgaryzmów już nie wspominam, bo o tym też Regulamin Parlamentu cos wspomina.
« Ostatnia zmiana: Sob, 10 Sty 2015, 16:12:05 wysłana przez Krzysztof Razorblade »

Offline MvP

• Bohater
  • : 7
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #32 dnia: Sob, 10 Sty 2015, 16:09:35 »
W kwestii formalnej - nie przypominam sobie aby Marszałek Parlamentu dopuścił do tej debaty osoby spoza Parlamentu.
Fakt, niedopuściłam ale teraz to naprawiam i dopuszczam do debaty wszystkich mieszkańców republiki gdyż w sytuacji próby zamachu na ich wolność powinni mieć coś do powiedzenia.
Maria von Primisz

II Prezydent Republiki Bialenii
Premier IV i V Kadencji    Poseł IV, V i VI, VII, IX Kadencji
Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice

Offline Kristian Arped

• Obywatel
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #33 dnia: Sob, 10 Sty 2015, 16:12:40 »
Konszachty wrogimi państwami uważasz za "wolności"?

Nikt nigdy w takowe nie wchodził. Jeżeli znajdziesz mi kogoś, kto w nie wszedł i pełni jakąś ważną funkcję w RB, to zastanowię się nad poparciem projektu.

Nie - nie sugerowało żadnej "agentury", a tylko ewentualny fakt bywania u wroga "na salonach"... niekoniecznie ze złymi zamiarami wobec RB, jednak nie jest to korzystne dla RB.

Moja aktywność w Sarmacji: dyskusja o Anatolię, pokazanie, że zamach w Rotrii nie był przygotowany przez Bialenię, upomnienie Gauleitera Kakulskiego, że to z klonami z RB to był tylko żart. W czym szkodziłem?

Czyżby taka forma sugerowała, że jednak osobiście bywasz w pewnym wrogim kraju? Czy to tylko taka językowa prowokacja dla Twojej walki o źle (moim zdaniem) pojmowaną "wolność". Bo po kim jak po kim, ale akurat po to bym się tego nie spodziewał...  :o

Owszem, jestem na sarmackim IRC-u. Jestem również na baridajskim, wandejskim, dreamlandzkim oraz solardyjskim. Co w tym złego?

Dlaczego to szkodliwe? No chyba już raz to pisałem... taki proceder sugeruje, że akceptuje się poziom takiego kraju, ludzi tam działających... a w sumie to w pewien sposób zrównuje kraj w którym działasz jako osoba pełniąca funkcje publiczne z jakimiś podejrzanymi miejscami.

Powtórzę: nie odpowiadam za błędne interpretacje.

Tutaj najlepiej to chyba ujął Andrzej... dość dosadnie, ale prawdziwie. Ja to ujmę oględniej - chcąc trzymać pewien poziom nie należy zadawać się z pewnymi osobnikami i bywać w pewnych miejscach.

Republika Bialeńska placówką wychowawczą. 

Jeżeli jakiś v-kraj jest zdeklarowanym wrogiem RB, w którym pełnisz funkcje publiczne to działanie tam jest dla RB szkodliwe... już choćby przez fakt zauważania tego kraju, co może świadczyć o tym, że RB poprzez osoby zajmujące funkcje publiczne traktuje taki kraj jako godny zauważania i wypowiedzi tam.

W jaki sposób Sarmacja jest zadeklarowanym wrogiem RB? Gdzie uznali nas oficjalnie jako wroga?

Po prostu pewnych rzeczy się nie robi i w pewne towarzystwa nie wchodzi (bo nie dość, że po prostu nie wypada, to jeszcze w sumie szkodzi to środowisku które reprezentujesz) - to chyba powinno obowiązywać nie tylko w realu?

To co robię, gdzie bywam, z kim piszę i z kim gram w gry (przyznam się, rozegrałem partię w Dotę 2 z byłą kanclerz, hańba!) jest tylko i wyłącznie moją osobistą sprawą i nie pozwolę, by ktoś wciskał w moje prywatne życie swojego nochala. No i powtórzę raz jeszcze - jak ktoś ma problem z odróżnieniem wypowiedzi oficjalnych od tych prywatnych, to polecam powtórzenie cyklu edukacyjnego.
(–) Kristian Arped

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #34 dnia: Sob, 10 Sty 2015, 16:14:31 »
Fakt, niedopuściłam ale teraz to naprawiam i dopuszczam do debaty wszystkich mieszkańców republiki gdyż w sytuacji próby zamachu na ich wolność powinni mieć coś do powiedzenia.

Zabawne... po fakcie. Jak widać wpływ na to ma oczywiście zgodność wyrażonego "poglądu" z przyjętą linią partii Marszałka w tej debacie.
« Ostatnia zmiana: Sob, 10 Sty 2015, 16:32:44 wysłana przez Krzysztof Razorblade »

Offline Kristian Arped

• Obywatel
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #35 dnia: Sob, 10 Sty 2015, 16:16:11 »
Ach, i jeszcze jedno: czy przyjmowanie podobnej ustawy do tej sclavińskiej nie jest zniżeniem się do tak przez was nielubianej Sarmacji?
(–) Kristian Arped

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #36 dnia: Sob, 10 Sty 2015, 16:19:06 »
W czym szkodziłem?
Pokazywaniem, że Sarmackie brednie są traktowane poważnie i uznawane za coś na co warto reagować?

W jaki sposób Sarmacja jest zadeklarowanym wrogiem RB? Gdzie uznali nas oficjalnie jako wroga?
Od "zawsze" jest... no wybacz, ale nie będę tutaj przytaczał iluś tam cytatów wypowiedzi w tej materii. To już zakrawa na śmieszność... choć oczywiście sądzę, że to akurat "celowa niewiedza" w tym momencie dyskusji.

W zasadzie dalsza dyskusja nie ma sensu... wystarczająco dotychczasowa pokazała "kto jest kim". To pewnie nawet cenniejsze niż sama ta ustawa, gdyby miała szanse przejść...  >:D
« Ostatnia zmiana: Sob, 10 Sty 2015, 16:22:16 wysłana przez Krzysztof Razorblade »

Offline Kristian Arped

• Obywatel
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #37 dnia: Sob, 10 Sty 2015, 16:23:03 »
Pokazywaniem, że Sarmackie brednie są traktowane poważnie i uznawane za coś na co warto reagować?

Są traktowane poważnie przeze mnie, bo lubię dyskutować. Lubię się spierać, lubię dochodzić do wniosków po dyskusjach. Dlaczego chcecie to odbierać? Nawet dyskusje z idiotami kształcą.

Od "zawsze" jest... no wybacz, ale nie będę tutaj przytaczał iluś tam cytatów wypowiedzi w tej materii.

Owszem, ale nieoficjalnie, a mowa była tylko i wyłącznie o oficjalnej wrogości.
(–) Kristian Arped

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #38 dnia: Sob, 10 Sty 2015, 16:49:00 »
Wypowiadanie się na forum, krzykopudełku oraz IRC-u też, gdyż są to oficjalne miejsca publiczne państwa, o które teraz chodzi.
Podróż a wypowiadanie się podczas podróży to dwie różne rzeczy.
Z poprawką poczekam na odpowiedź na to.

Tak czy siak jesteś obowiązana tamten post wykopać. Ja nie mogę, Policja ma zakaz wstępu.

Nikt nigdy w takowe nie wchodził. Jeżeli znajdziesz mi kogoś, kto w nie wszedł i pełni jakąś ważną funkcję w RB, to zastanowię się nad poparciem projektu.
Poseł Abdullah Aykm.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

• Lokator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #39 dnia: Sob, 10 Sty 2015, 16:50:37 »
Z całym szacunkiem, towarzyszu Razorblade, ale jako obywatel bez względu na jakiekolwiek stratuty czy regulaminy mam prawo do wypowiadania się w kwestiach, które mnie dotyczą lub wpływają na ograniczenie mojej swobody. Nikt nie ma prawa do odbierania mi wolności słowa, a tym bardziej towarzysz.
@Sukces IRC #bialenia

Offline Kristian Arped

• Obywatel
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #40 dnia: Sob, 10 Sty 2015, 16:55:05 »
W zasadzie dalsza dyskusja nie ma sensu... wystarczająco dotychczasowa pokazała "kto jest kim". To pewnie nawet cenniejsze niż sama ta ustawa, gdyby miała szanse przejść...  >:D

Wystarczająco pokazała, że chcecie przeprowadzić zamach na wolności obywatelskie oraz pozbyć się swoich przeciwników w parlamencie. Pokazała, iż absolutyzm jest waszym zamiarem.

Cytat: Maciej Kamiński
Poseł Abdullah Aykm.

Nie był uniewinniony czasem... i to nawet przeze mnie? ;>
(–) Kristian Arped

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #41 dnia: Sob, 10 Sty 2015, 17:19:44 »
Z całym szacunkiem, towarzyszu Razorblade, ale jako obywatel bez względu na jakiekolwiek stratuty czy regulaminy mam prawo do wypowiadania się w kwestiach, które mnie dotyczą lub wpływają na ograniczenie mojej swobody. Nikt nie ma prawa do odbierania mi wolności słowa, a tym bardziej towarzysz.
Również z całym szacunkiem - nie masz Towarzyszu takiego prawa wypowiedzi na sali Parlamentarnej - dopuszczenie przez Marszałka nastąpiło po fakcie czyli nie dotyczy wcześniejszego postu, który jak słusznie zauważył Maciej powinien trafić do kosza... no chyba, że Marszałek też ma gdzieś Regulamin Parlamentu.

Natomiast jak najbardziej masz prawo do komentowania poczynań Parlamentu oraz poszczególnych posłów poza Parlamentem - nawet specjalny temat do tego jest na "Placu Zielonym".

A tak na marginesie nikt nie usiłuje ograniczać wolności obywatelom - a tylko pohamować od czynnego udziału w krajach RB wrogich, osoby które zdecydowały się (przecież całkowicie dobrowolnie) na pełnienie ważnych funkcji w RB (przez co powinni być świadomi, że jednocześnie reprezentują to v-państwo). Nie mam nic do działań "zwyczajnych obywateli" RB. To ich sprawa i ich wolność wyboru... wyboru, który powinna tylko dokonać osoba chcąca pełnić funkcje publiczne w RB czyli wybrać czy działa w RB czy w kraju/krajach wrogich RB. Bo z chwilą przyjęcia na siebie pewnych obowiązków tak naprawdę przestaje być "osoba prywatną" i czy tego chce czy nie chce reprezentuje ten kraj. A więc w czasie pełnienia funkcji i tylko w czasie gdy je pełni powinna się powstrzymywać od działań na nieprzyjaznym RB terenie.

Wystarczająco pokazała, że chcecie przeprowadzić zamach na wolności obywatelskie oraz pozbyć się swoich przeciwników w parlamencie. Pokazała, iż absolutyzm jest waszym zamiarem.
Nie pleć bzdur... bo akurat pomimo bycia z JB to w zasadzie prawie zawsze (nie pamiętam wszystkich wyborów oczywiście) miałeś moje poparcie i doskonale zdajesz sobie z tego sprawę - bo kogo jak kogo, ale akurat Ciebie traktuję bardzo poważnie i uważam Ciebie za osobę na poziomie (pomimo tego, że reprezentujesz RB ;)).

I nie mam zamiaru prowadzić do jakiegokolwiek pozbywania się Ciebie skądkolwiek w RB. Ba... nawet nie wiedziałem, że może chodzić o Twoją osobę... bo nigdy bym się tego po Tobie nie spodziewał, a osobiście nie bywam... w "podejrzanych" v-krajach to niby skąd mam wiedzieć (słyszałem tylko, że "niektórzy" taki proceder uprawiają).

Zamiarem moim nie było pozbywanie się nikogo stąd, a tylko spowodowanie by osoby pełniące funkcje publiczne się opamiętały i zaprzestały legitymizowania swoimi wypowiedziami państw wrogich RB - w najlepszym interesie RB.. Bo jak napisałem, dla mnie wypowiedzi w takich miejscach przez osoby pełniące funkcje w RB dodają powagi i znaczenia państwom "nieprzyjaznym" i ich obywatelom, a tego robić nie należy pełniąc funkcje w RB.
« Ostatnia zmiana: Sob, 10 Sty 2015, 17:39:34 wysłana przez Krzysztof Razorblade »

• Lokator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #42 dnia: Sob, 10 Sty 2015, 17:43:24 »
Mam jednak nadzieję, iż dla towarzyszki von Primisz ważniejsze od kretyńskiego prawa jest zdrowy rozsądek, i że kierując się zdrowym rozsądkiem nie przyłoży ręki do jakiejkolwiek cenzury.

PS. Cenzura, ograniczanie swobody wypowiedzi, pozbawianie obywateli podstawowych praw, w tym prawa do sprawowania urzędów jedynie na podstawie tego w jakiej mikronacji się udzielają, jaką opcję polityczne popierają... czy to nie jest takie... sarmackie?  ;)
@Sukces IRC #bialenia

Offline Kristian Arped

• Obywatel
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #43 dnia: Sob, 10 Sty 2015, 17:50:17 »
Nie pleć bzdur... bo akurat pomimo bycia z JB to w zasadzie prawie zawsze (nie pamiętam wszystkich wyborów oczywiście) miałeś moje poparcie i doskonale zdajesz sobie z tego sprawę - bo kog jak kogo, to akurat Ciebie traktuję bardzo poważnie i uważam Ciebie za osobę na poziomie (pomimo tego, że reprezentujesz RB ;)). I nie mam zamiaru prowadzić do jakiegokolwiek pozbywania się Ciebie skądkolwiek w RB. Ba... nawet nie wiedziałem, że może chodzić o Twoją osobę... bo nigdy bym się tego po Tobie nie spodziewał, a osobiście nie bywam... w "podejrzanych" v-krajach.

Chodziło chyba o reprezentację JB, czyż nie? :) Ale do meritum. Poza samym niepopieraniem ustawy ze względów ideologicznych, nie popieram jej też, ponieważ ktoś może omylnie wziąć aktywność w Królestwie Baridasu za aktywność w Księstwie Sarmacji, gdyż oba państwa dzielą forum, oraz bywanie na sarmackim kanale IRC pozwala mi "złapać" administratora sieci mizure, na którym też jest nasz kanał, gdy potrzebuję jakiejś pomocy technicznej. Zanim ktoś zaproponuje przeniesienie się na inny serwer - ograniczy to jeszcze bardziej możliwość pomocy od tzw. operatora sieci, ponieważ na innych serwerach jest o wiele więcej kanałów.

A co do mojego zbulwersowania - wybacz, ale strasznie nie lubię, gdy ktoś próbuje mi powiedzieć, że jestem antybialeński, gdyż kontaktuję się z Sarmatami. Rozmawiam z nimi czysto towarzysko, często na tematy niezwiązane z v-światem, więc takie insynuacje są po prostu krzywdzące dla osoby, która jednak się trochę zaangażowała w życie Bialenii, a przed nią nie miała innego "wirtualnego domu". Gdyby na naszym IRC-u była podobna aktywność, wówczas prawdopodobnie nigdy nie przyszłaby mi myśl, by dodać ich kanały do autodołączania podczas uruchamiania klienta IRC... a jak już o tym mowa, to jestem leniem i nie chce mi się usuwać ich z autodołączania.

Jeszcze a propos aktywności - rozwijanie języka baridajskiego z Adrienem, którego tu większość chyba zna oraz który chyba nigdy się negatywnie o nas nie wypowiedział, ma na celu w późniejszym czasie zaktywizowanie mojej działalności na Uniwersytecie, na którym chciałbym wykładać języki mikronacyjne... i tu w zasadzie się moja aktywyność kończy.

Strasznie nie spodobał mi się ton lekko konspiracyjny. Wiadomo kto jest kim, nie spodziewałbym się tego po tobie etc. Wybacz, ale osoby mocno przewrażliwione na punkcie swojej opinii wśród innych często potrafią dojść do różnych dziwnych wniosków pod wpływem tych hmm... dość stymulujących do rozmyśleń wypowiedzi.

W wypowiedź dot. wulgaryzmów chyba chodziło o moją wypowiedź, więc sprostuję: idiota ma dwa znaczenia, wg mojego słownika języka polskiego. Pierwsze jest oczywiste i jest wulgaryzmem, natomiast drugie znaczy tyle co «człowiek głęboko upośledzony umysłowo» i nijak jest to wulgaryzmem ni obelgą, lecz stwierdzeniem faktu. Chyba nie myślicie, iż bycie nazywanym bielańskim ścierwem jest dla mnie przyjemne, czyż nie? Mimo to na ichniejszym kanale jest sporo osób, z którymi rozmowa sprawia mi przyjemność i zabranianie mi rozmów z nimi jest dość... niesmaczne.

Naprawdę, musicie się zniżać do poziomu Sarmacji przyjmując taką ustawę? Chyba nie zaprzeczycie, iż jest ona odpowiedzią na pewne ichniejsze ustawy prowincjonalne. Poza tym, musimy zaogniać konflikt?

Ostatnia kwestia - obecnie biorę udział w turnieju w snookera. Gdyby ustawa przeszła, musiałbym zrezygnować z niego, a nie chcę, gdyż startuje tam Hugo Miramontes, z którym chcę mieć rewanż za pojedynki w zawodach wszechstronnych uzdolnień. Pojedynki oczywiście czysto sportowe. :D

(–) Kristian Arped

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #44 dnia: Sob, 10 Sty 2015, 17:59:45 »
Mam jednak nadzieję, iż dla towarzyszki von Primisz ważniejsze od kretyńskiego prawa jest zdrowy rozsądek, i że kierując się zdrowym rozsądkiem nie przyłoży ręki do jakiejkolwiek cenzury.
A ja mam nadzieję, że Marszałek Parlamentu nie uważa Regulaminu Parlamentu za "kretyńskie prawo"...

Cenzura, ograniczanie swobody wypowiedzi, pozbawianie obywateli podstawowych praw, w tym prawa do sprawowania urzędów jedynie na podstawie tego w jakiej mikronacji się udzielają, jaką opcję polityczne popierają... czy to nie jest takie... sarmackie?  ;)
Nikt nie pozbawia prawa do sprawowania urzędów - a tylko chciałby wymóc na sprawujących funkcje tego typu, aby na czas sprawowania funkcji zawieszali aktywność w państwach wrogich (i tylko wrogich), państwu, w którym chcą sprawować urząd. Jest to całkowicie logiczne... i w zasadzie tego wymaga zwykła przyzwoitość - szkoda, że jak widać trzeba ją próbować (jak widać nieskutecznie) wymuszać.

A gdzie tu padło słowo na temat ograniczania czegokolwiek ze względu na "opcje polityczne"? To albo złośliwość albo nadinterpretacja. Powtarza po raz kolejny - chodzi tylko i wyłącznie o v-państwa będące jawnie nieprzyjaznymi czy wrogimi RB. To zostało powiedziane chyba wystarczająco czytelnie?

W wypowiedź dot. wulgaryzmów chyba chodziło o moją wypowiedź, więc sprostuję: idiota...
Słowo "idiota" nie jest wulgaryzmem - może być co najwyżej słowem obraźliwym i to tylko wtedy gdy nie wynika z diagnozy lekarskiej. Natomiast akurat chodziło mi tutaj o używanie przez inne osoby słowa na "ch" - które wulgaryzmem zdecydowanie jest.

No cóż... bo zadziwiającym oporze przeciwko wprowadzeniu jakiś zasad przyzwoitości dla osób chcących pełnić funkcje publiczne w RB widać, że projekt nie na żadnych szans. Jednak przegłosować go trzeba bo tak przewiduje "kretyńskie prawo", a więc załatwmy to i po temacie.

PS.

Poza tym, musimy zaogniać konflikt?
Nie nie musimy i nie powinniśmy - dlatego "od zawsze" jestem zwolennikiem działania polegającego na całkowitym ignorowaniu tworu zwanego Sarmacją.
« Ostatnia zmiana: Sob, 10 Sty 2015, 18:02:24 wysłana przez Krzysztof Razorblade »

Offline Konstanty Jerzy Michalski

• Immanuel Kartografii Tamostosowanej
  • Obywatel
  • Bohater
  • : 21
  • GG: 50930927
    • NPE: BI13111600010
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #45 dnia: Sob, 10 Sty 2015, 18:04:11 »
Ja proponuje poprawkę, może trochę to poprawi sytuację.
3. Za aktywność na forum mikronacji uznanej za nieprzyjazną uważa się:

a/ Posiadanie tam konta - jeżeli zostało założone po uznaniu mikronacji za nieprzyjazną.*

b/ Pisanie innych postów i artykułów niż te w celach naukowych i kulturalnych, czy też popieranie anty-bialeńskich opinii od chwili uznania mikronacji za nieprzyjazną.**[/s]

c/ Uczestnictwo w dyskusjach na forum mikronacji uznanej za nieprzyjazną w formach innych niż pisanie postów np. Shoutbox czy IRC od chwili uznania mikronacji za nieprzyjazną.***

d/ Uczestnictwo w najróżniejszych formacjach politycznych (aktywne) i wojsku państwa nieprzyjaznego****.

* Podróż, cele rozrywkowe. Czasem niektóre działy są niewidoczne dla niezalogowanych. Kwestie praktyczne.

** Dlaczego? Udzielanie się w jakichkolwiek innych formach to istota ustawy. Anty-bialeńskie opinie posła? Bo bez żartów.

*** Vide post Kristiana.

**** Jawna zdrada?

PS Według tej ustawy też miałbym problemy, ale cóż. :)

« Ostatnia zmiana: Sob, 10 Sty 2015, 18:05:15 wysłana przez Konstanty Jerzy Michalski »
/-/ Konstanty Jerzy wielki kniaź Michalski
Immanuel Kartografii Tamostosowanej
Rednacz Gazety Bialeńskiej

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #46 dnia: Sob, 10 Sty 2015, 18:11:16 »
Skoro jak widzę nie ma najmniejszych szans na większe ograniczenie działań osób pełniących publiczne funkcje w RB (dlaczego, wyjaśniłem swój pogląd - powtarzać się nie będę, a że nie spotkał się ze zrozumieniem to przyjmuje do wiadomości) na forach nieprzyjaznych RB mikronacji to jestem w stanie zaaprobować, a nawet poprzeć poprawkę proponowaną przez Konstantego... lepsze to niż nic. No cóż życie jest całym pasmem kompromisów... to wirtualne również.
« Ostatnia zmiana: Sob, 10 Sty 2015, 18:13:13 wysłana przez Krzysztof Razorblade »

• Lokator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #47 dnia: Sob, 10 Sty 2015, 18:12:43 »

Nie nie musimy i nie powinniśmy - dlatego "od zawsze" jestem zwolennikiem działania polegającego na całkowitym ignorowaniu tworu zwanego Sarmacją.

Towarzysz ma, za przeproszeniem, jakieś rozdwojenie jaźni? Z jednej strony piszecie, że Sarmacje trzeba ignorować, traktować jak powietrze, a  następnie zgłaszacie projekt ustawy (kretyńskiej ustawy), która przewiduje ograniczenie praw obywateli bialeńskich tam się udzielających. Nonsens.
@Sukces IRC #bialenia

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #48 dnia: Sob, 10 Sty 2015, 18:16:55 »
Towarzysz ma, za przeproszeniem, jakieś rozdwojenie jaźni? Z jednej strony piszecie, że Sarmacje trzeba ignorować, traktować jak powietrze, a  następnie zgłaszacie projekt ustawy (kretyńskiej ustawy), która przewiduje ograniczenie praw obywateli bialeńskich tam się udzielających. Nonsens.
Nikt nie chce ograniczać praw obywateli bialeńskich, a tylko chce się domagać, aby nie łączyć aktywności na forach państw wrogich z pełnieniem funkcji publicznych w RB. Bo to jest tzw. "konflikt interesów". Proszę czytać ze zrozumieniem.
« Ostatnia zmiana: Sob, 10 Sty 2015, 18:17:48 wysłana przez Krzysztof Razorblade »

Offline AndrzejSwarzewski

« Odpowiedź #49 dnia: Sob, 10 Sty 2015, 18:45:33 »
Ja powiem wręcz, że nie wystąpił od razu do Parlamentu z wnioskiem o uznanie Sarmacji za państwo nieprzyjazne. Ani tym bardziej nie uznałbym ich za państwo nie przyjazny, gdyby to miało zależeć tylko ode mnie.
Uważam, że takie działanie byłoby ostatecznością, gdybyśmy nie potrafili sobie poradzić. A potrafimy sobie poradzić i w rywalizacji o obywateli i ich aktywność, to my wygrywamy.

Widzę jednak, że są sprzeciwy, więc może zrobimy tak, że po prostu nie można łączyć obywatelstw, jeśli się chce w Bialenii pełnić jakieś funkcje. W Sarmacji jest tak (albo do niedawna było, ostatnio przestałem przeglądać na bieżąco ich Dziennik Praw), że poseł nie może mieć obywatelstwa żadnego państwa obcego (ani oczywiście inny urzędnik). I dla mnie oraz dla mojej v-małżonki nie było problemem zrzec się obywatelstwa ZSKHiW, gdy kandydowaliśmy w KS do Sejmu. To wynika z tego, co jest priorytetem.

Ja chciałbym zauważyć, że nie mam nic przeciwko osobom, które rozsądnie udzielają się w Sarmacji, np. Ivan Kazakov. W swoich działaniach w Bialenii kieruje się on racjami bialeńskimi, pomimo tego, że jego pierwotnym państwem jest Sarmacja. Jednakże nie wszyscy są rozsądni i nie wszyscy potrafią rozdzielić interesy dwóch państw. W monarchiach uzyskując obywatelstwo przysięga się wierność monarsze. W przypadku państw nieprzyjaznych taka wierność może stać w sprzeczności z wiernością Republice. Nie ma to nic wspólnego z antysarmatyzm (bowiem ustawa ta nie jest pisana pod Sarmację i w chwili obecnej nie uznałbym KS za państwo niebezpieczne, zwłaszcza, że w ostatnim czasie nie spotkałem się z roszczeniami w stosunku do Anatolii, wręcz przeciwnie, spotkałem się z głosami zrozumienia naszej sytuacji i naszych obaw).

Niesmak może budzić ostentacyjne próby wkupienia się w łaski państwa obcego, które nie ukrywa swojej- delikatnie mówiąc- nie najlepszej woli. W Bialenii jest miejsce dla każdego, każdy może być aktywny na forum, zagospodarowywać miasta i Anatolię (swego czasu nawet Sclavińczykom to zaproponowano i gdyby nie Andronik, to rzeczywiście mogłoby to dojść do skutku!), uczestniczyć w gospodarce. Jednakże sprawowanie najwyższych urzędów państwie, to pewna odpowiedzialność. Jeśli chcemy być podmiotem, a nie przedmiotem polityki zagranicy, to musimy się szanować i powierzać wysokie stanowiska Bialeńczykom o jasnym priorytecie, którym być powinno dobro Republiki.