Autor Wątek: Debata społeczna o geografii  (Przeczytany 7282 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AndrzejSwarzewski

Re: Debata społeczna o geografii
« Odpowiedź #25 dnia: Sob, 18 Sty 2014, 16:01:32 »
Cytat: "Razorblade1967"
A tak poważniej?
A tak poważniej to można wybrać sobie dowolną pozytywną postać z naszej epopei narodowej, np. Melchizedeka, Sabina, Janowicza.
W każdym razie aktualnie prace idą na prawie 30 arkuszach - tak więc proszę się nie krępować i dawać propozycje co i gdzie byłoby pożądane umieścić...
Cieszę się, że prace idą aż tak dobrze. :)
« Ostatnia zmiana: Czw, 01 Sty 1970, 01:00:00 wysłana przez Guest »

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #26 dnia: Sob, 18 Sty 2014, 17:01:44 »
A tak poważniej to można wybrać sobie dowolną pozytywną postać z naszej epopei narodowej, np. Melchizedeka, Sabina, Janowicza.
Dodam, że nie trzeba do tego całej epopei czytać, wystarczy streszczenie pierwszej Księgi, umieszczone na początku drugiej.
Jako, że z tych dobrych to Melchizedek był związany z morzem najbardziej, proponuję wziąć nazwę od niego - może by tak Mesjano (w końcu Mesjaszem był)?

I ponowię pytanie (do osób związanych ze "starą" Bialenią) o Klume - co to i gdzie to?
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #27 dnia: Sob, 18 Sty 2014, 19:42:57 »
Widzę, że będę musiał tę epopeję poczytać, wstyd się przyznać, ale na razie nie miałem na to czasu - zbytnio zaabsorbowało mnie tworzenie tego co trzeba zrobić w sprawie map i wojska, a co chwila wychodzi coś innego (np. AIP Bialenia i podział przestrzeni powietrznej)

W każdym razie dalej proszę o Wasze pomysły, dotyczące geografii RB... Ponieważ i tak dotychczasowe arkusze ulegają pewnym zmianom, ze względu na tworzenie nowych (to musi współgrać czyli drogi, linie kolejowe itd.) proszę też o ewentualne poprawki do dotychczasowych.

Zmieniłem tez nieco kolorystykę - dotychczasowa ciemna zieleń oznaczająca teren "wilgotny" zmieniła się na nieco jaśniejszą i bardziej "soczystą". Natomiast ciemna zieleń pójdzie na lasy czyli proszę o propozycje np. puszcz na terenie Bialenii wraz z nazewnictwem.

Mam też pomysł aby na północnym cyplu (tam gdzie leży Numbres) zrobić na jego końcu jakiś teren ze skalistymi wzgórzami i zaznaczyć te jaskinie (o których wspominano) czyli też może jakieś pomysły na ich nazwy?

Przyda się jeszcze kilka różnych szczytów górskich w Górach Orlich, bo na mapie ogólnej wystarczy najwyższy, ale na szczegółowej warto zaznaczyć jeszcze parę nieco mniejszych.

Dodatkowo jakieś charakterystyczne obiekty? Stare zamki, ruiny itp. Są pomysły? Ponoć tworzy się jakaś TV - to warto zaznaczyć maszty nadawcze? Może też gdzieś jest jakaś kopalnia itd. Rzucać pomysłami, nawet sprzecznymi coś się wybierze.

Czekam na propozycję - im będzie ich więcej tym szybciej komplet map powstanie i będziemy mogli przejść do innych kwestii, bo mapy tworzy się obecnie już stosunkowo szybko (są w PSD w warstwach), a czynnikiem najbardziej hamującym jest wymyślanie co i gdzie...

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

« Odpowiedź #28 dnia: Sob, 18 Sty 2014, 20:44:00 »
proszę o propozycje np. puszcz na terenie Bialenii wraz z nazewnictwem.
Proponuję w E 08 oraz na obrzeżach sąsiednich kwadratów stworzyć jakąś puszczę. Mamy tam jakąś miejscowość od której można będzie nazwać puszczę albo chociażby jakąś bazę wojskową, lotnisko, whatever?
Mam też pomysł aby na północnym cyplu (tam gdzie leży Numbres) zrobić na jego końcu jakiś teren ze skalistymi wzgórzami i zaznaczyć te jaskinie (o których wspominano) czyli też może jakieś pomysły na ich nazwy?
Pomysł dobry, takiego terenu jeszcze w Republice nie mamy. Może być np. Jaskinia Wilcza, Jaskinia Kości (miejsce cennych znalezisk kości praludzi).
Przyda się jeszcze kilka różnych szczytów górskich w Górach Orlich, bo na mapie ogólnej wystarczy najwyższy, ale na szczegółowej warto zaznaczyć jeszcze parę nieco mniejszych.
Szczyt Janowicza (bohater epopei), Szczyt Jakoba (cesarz Teutończyków, przyjaciel Powstania).

Cytat: "Lehrabia"
I ponowię pytanie (do osób związanych ze "starą" Bialenią) o Klume - co to i gdzie to?
Nie wiem gdzie to (może na jakiejś mapie Pela Nandera by się to znalazło), jakiś klimat magiczny to miało podobno, ale nic konkretnego to chyba nie było. W sumie można będzie z tego zrobić centrum Zboru Wiedzy Tajemnej i Duchowej.

« Odpowiedź #29 dnia: Sob, 18 Sty 2014, 21:11:32 »
Na podstawie micropedii: "Od zachodu oblewają ją (Bialenię) wody Morza Gellońskiego od pn-wsch Morza Valhalla należącego do Oceanu Wirtualnego Północnego. Od pd wody Oceanu Wirtualnego Centralnego."
Czas ustalić nazwy dla zatok tworzących to może. W określaniu moich propozycji Zatok posłużę się nasza mapą i jej kwadratami
a) E-F 09 proponuję nazwać Zatoką Szkucieńską.
b) C 07 i okolice proponuję nazwać Zatoką Orlicką.
c) B 04 i okolice proponuję nazwać Zatoką Topolicką.
d) W F 03 my cokolwiek mamy?
e) H 02, I 03 oraz okolice proponuję nazwać Zatoką Auteską.

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #30 dnia: Sob, 18 Sty 2014, 22:18:07 »
W zawiązku z wątpliwościami i pomysłami z tego wątku - viewtopic.php?f=29&t=271&p=1885#p1885

Może po prostu dokonać podziału administracyjnego i utworzyć osobne działy dla regionów/prowincji/województw itp. w zależności jaki podział się ustali?

Po prostu przy kończeniu prac nad mapą (kiedy już będą wszystkie większe/ważniejsze miejscowości - zrobić pewien podział administracyjny np. 4-5 elementów (nazwa do uzgodnienia) i wtedy mieć osobne działy dla nich? Można z czasem (powiększenia się ekipy) ustalić odpowiedzialnych (gubernatorów, wojewodów itp.) za każdy z regionów... Taki luźny pomysł.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

« Odpowiedź #31 dnia: Sob, 18 Sty 2014, 22:28:56 »

Może po prostu dokonać podziału administracyjnego i utworzyć osobne działy dla regionów/prowincji/województw itp. w zależności jaki podział się ustali?
No jak najbardziej, o coś takiego mi chodziło. Nie wiem czemu zostało to od razu zinterpretowane jako wiara w to, że zapełnimy wszystkie stanowiska.  

PS. Czy dałoby się zrobić taką "supermapę", która byłaby dużym połączeniem wszystkich małych map, tych kwadratów? Podobnie do tego co robił Pel Nander.

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #32 dnia: Sob, 18 Sty 2014, 23:49:54 »
Cytat: "AndrzejSwarzewski"
No jak najbardziej, o coś takiego mi chodziło. Nie wiem czemu zostało to od razu zinterpretowane jako wiara w to, że zapełnimy wszystkie stanowiska.
Tak patrząc na mapę to najwygodniej byłoby chyba zrobić podział na 5 prowincji:
- Prowincja Centralna - stolica Wolnograd
- Prowincja Północna - stolica Bengazi
- Prowincja Południowa - stolica N.Ab'Dorst
- Prowincja Wschodnia - stolica Mesjano (czyli ten nowe duże miasto portowe - zresztą tam zrobię też stocznię)
- Prowincja Zachodnia - stolica... coś się wymyśli.

Każda wyjdzie jakieś 90-120 tys. km2 czyli w okolicy 6 kwadratów na prowincję - choć oczywiście nie będą one przebiegać po ich granicach tylko mając na uwadze to co się na mapie znajduje.

PS. Czy dałoby się zrobić taką "supermapę", która byłaby dużym połączeniem wszystkich małych map, tych kwadratów? Podobnie do tego co robił Pel Nander.
Oczywiście - po ukończeniu prac na kwadratami i dołożeniu tych morskich - można je wyciąć i skleić w jedną mapę... tylko, że bez ramki będzie miała 5000 x 5000 pikseli (nie zmniejszę - bo kwadraty są robione z gęstością do 1 piksela przy 72 pxs na cal - robienie z większą to byłaby już dość "tytaniczna praca"). Ale jest to wykonalne, choć pewnie żaden hosting takiego obrazka nie przyjmie - będzie trzeba co najwyżej dać jako plik na jakiegoś "rapida".

Można zrobić też większe mapy np. 3 x 4 kwadraty (doda się u góry i na dole morskie aby było 12) to wtedy wyjdzie 9 map o wymiarach 1500 x 2000 pikseli - to już bardziej strawne.

Mądrze robiąc granice 5 prowincji można też doprowadzić do tego, aby jedna zmieściła się na 9 kwadratach czyli można by zrobić 5 map (nie dodając żadnych niepotrzebnych kwadratów "morskich") o wymiarach 1500 x 1500 pikseli, każda obejmowałaby jedną prowincję. No maksymalnie na 12 czyli 3 x 4 kwadraty i wymiarze 1500 x 2000 pikseli.

Podobnie do tego co robił Pel Nander.
Niestety jak wiesz jestem "świeży" w tej zabawie... nie mam wiedzy o przeszłości, nie wiem jak wyglądało to co zrobił wymieniony? Jakiś link?

« Odpowiedź #33 dnia: Sob, 18 Sty 2014, 23:57:30 »
Niestety jak wiesz jestem "świeży" w tej zabawie... nie mam wiedzy o przeszłości, nie wiem jak wyglądało to co zrobił wymieniony? Jakiś link?
To są te mapy całego mikroświata, które Panu wysyłałem na początku.

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #34 dnia: Nie, 19 Sty 2014, 00:42:23 »
To są te mapy całego mikroświata, które Panu wysyłałem na początku.
Acha... ta duża map, z której wziąłem kontury Bialenii i na której obliczałem wielkość terenu na podstawie tego wirutalnego kraju o granicach przypominających nieboszczkę IIRP ma 8401 x 3601 pxs czyli około 30 mln pxs. Złożona mapa Bialenii wyjdzie 25 mln. + ramka czyli podobnie jakieś 5500 x 5500 pxs. bo to da również około 30 mln pxs. Będzie trochę pracy przy dopasowaniu (bo przy robieniu kwadratów złożenie nie wyjdzie pewnie idealnie (trudno aby drogi się spasowały co piksela), ale pokombinuję.

Ale to dopiero po zakończeniu prac nad mapami szczegółowymi...

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #35 dnia: Nie, 19 Sty 2014, 09:26:02 »
Ale to dopiero po zakończeniu prac nad mapami szczegółowymi...
Po przeanalizowaniu tej kwestii stwierdziłem jednak, że trzeba zrobić odwrotnie... czyli najpierw zrobić "supermapę", a potem ją podzielić na kwadraty. Co prawda w tej chwili nieco to opóźni pracę, ale potem będzie łatwiej, bo odejdzie kwestia dopasowania np. dróg (linia 1 pxs - obecne kwadraty aż tak dokładnie się nie zejdą) i "skakania po kwadratach" aby to popoprawiać.

Zrobienie najpierw mapy ogólnej duże umożliwi dokonanie pewnych zmian, które wyszły już podczas pracy nad kwadratami - zwiększenia zróżnicowania terenu (dodanie lasów itd.) i łatwiejszego opracowania sieci drogowej i kolejowej (czytelniejsze oznaczenia i rozbicie dróg na kategorie. Odpowiednio zrobiona duża mapa od razu zostanie przygotowana w taki sposób, aby można było łatwo potem robić na jej podstawie mapy o różnym przeznaczeniu w stylu podział przestrzeni powietrznej, mapę polityczną, mapy wojskowe itd.

« Odpowiedź #36 dnia: Nie, 19 Sty 2014, 10:28:27 »
No to świetnie. Ja nigdy czegoś takiego nie robiłem, więc nie wiem czy najpierw lepiej ogólna, czy szczegółowa. ;) Niemniej, liczę, że dalsza praca będzie tak efektywna jak obecna. :)

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #37 dnia: Nie, 19 Sty 2014, 11:43:20 »
No to świetnie. Ja nigdy czegoś takiego nie robiłem, więc nie wiem czy najpierw lepiej ogólna, czy szczegółowa. ;) Niemniej, liczę, że dalsza praca będzie tak efektywna jak obecna. :)
Wygodniej jest zrobić ogólną i wycinać kwadraty... tylko, że na początku nie przewidywałem, że to się tam rozwinie i że będzie potrzebna mapa 5000 x 5000 pxs. Była planowana mała i kilka powiększonych najważniejszych kwadratów... a przekształciło się to... no wiadomo w co.  :lol:

Na szczęście ukończone było tylko 15 kwadratów, a więc po przerzuceniu tego będę już działał z nowymi kwestiami na dużej mapie. Samo wycięcie już kwadratów i umieszczenie na osobnych arkuszach nie będzie problemem i pójdzie bardzo szybko.

Będzie tylko jeden mankament, że ta "supermapa" będzie sporo "ważyła" (wiele obiektów na jednej mapie) - tu już będziesz musiał pokombinować gdzie to potem wrzucić. Ale będzie to dość szczegółowa mapa... z systemem drogowym, kolejowym, sporą ilością opisów itd. Natomiast warstwy (dla pliku PSD) będą dla całości obiektów/terenu dla całej mapy czyli dla map specjalistycznych będzie można niektóre warstwy wygaszać i pracować na jednolitym podkładzie np. tylko z miejscowościami itd. Kolejne warstwy tej samej mapy będą mogły przestawiać np. tylko podział przestrzeni powietrznej i lotniska. ITD.

« Odpowiedź #38 dnia: Nie, 19 Sty 2014, 13:27:51 »
tylko, że na początku nie przewidywałem, że to się tam rozwinie i że będzie potrzebna mapa 5000 x 5000 pxs. Była planowana mała i kilka powiększonych najważniejszych kwadratów... a przekształciło się to... no wiadomo w co.  :lol:  
Ja się bardzo cieszę, że to się tak rozwinęło i mapy specjalistę, którzy może się tym zająć. :) No, bo ja takich rzeczy po prostu nie potrafię, nigdy się tym nie zajmowałem.
tu już będziesz musiał pokombinować gdzie to potem wrzucić.
A na naszym forum jest jakiś limit? Bo jeśli nie ma, to można korzystać śmiało, serwer phorum jest duży i pojemny.

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #39 dnia: Nie, 19 Sty 2014, 16:25:43 »
tylko, że na początku nie przewidywałem, że to się tam rozwinie i że będzie potrzebna mapa 5000 x 5000 pxs. Była planowana mała i kilka powiększonych najważniejszych kwadratów... a przekształciło się to... no wiadomo w co.  :lol:  
Ja się bardzo cieszę, że to się tak rozwinęło i mapy specjalistę, którzy może się tym zająć. :) No, bo ja takich rzeczy po prostu nie potrafię, nigdy się tym nie zajmowałem.
Nie ma problemu lubię się czasem w Photoshopie pogrzebać dla odprężenia od "klepania literek" przez pół dnia.

W zasadzie już wrzuciłem na zbiorczą mapę wszystko to co było na wykonanych kwadratach (poza tym, że drogi zrobiłem od nowa - w innym kolorze - ciemno czerwony dla autostrad i żółty dla pozostałych), poza opisami (bo te dam na końcu w paru warstwach (nazwy geograficzne, duże miasta, mniejsze miejscowości, opisy dróg, opisy obiektów wojskowych itp.).

Jak chcecie pomóc to powymyślajcie nazwy dla miejscowości (nawet jak nie chcecie kombinować gdzie jaka to już sobie poradzę), dla dużych lasów (puszcz), dla innych rzeczy jak np. jakiś rezerwat, itd. I co Wam jeszcze do głowy przychodzi. Nie będę tracił czasu na kombinowanie jak co nazwać...

Może parę jakiś wielkich zakładów przemysłowych (na razie dałem jedną stocznię) itp.

A na naszym forum jest jakiś limit? Bo jeśli nie ma, to można korzystać śmiało, serwer phorum jest duży i pojemny.
No mnie się nie pytaj... nie wiem, to Ty tutaj administrujesz. Obawiam się, że jako załącznik nie wejdzie, a normalny hosting obrazków też takiego pliku może nie przyjąć i pewnie nie przyjmie bo mają ograniczenia. Jedyne do jest dla mnie dostępne to serwer jak Rapidshare, ale tam po pewnym czasie wygasa (a ponadto problemy mają ci co nie mają normalnego swojego IP tylko zbiorczy - bo serwer ma ograniczenia w pobieraniu z jednego IP).

Zastanawiałem się czy nie możesz wrzucić na serwer bezpośrednio i wstawić jako link na forum, ale na tym to znowu ja się nie znam, choć wiem, że to możliwe (bo parę lat temu gdy robiłem moda do symulatora lotniczego to kolega tak na swoje forum to wrzucił czyli bezpośrednio na serwer i dał link).

« Odpowiedź #40 dnia: Nie, 19 Sty 2014, 16:58:36 »
Jak chcecie pomóc to powymyślajcie nazwy dla miejscowości
Garbowo, Adamiec, Jakubiec, Ajszaburg (od imion działaczy w Dżamahiriji).
dla dużych lasów (puszcz)
Tu proponuję albo od najbliższych miejscowości albo od nazw drzew, zwierząt, np. Las Dębowiecki, Puszcza Skowronia.
Może parę jakiś wielkich zakładów przemysłowych
Stocznia im. Pierwszego Maja, Bialeńskie Zakłady Motoryzacyjne im. Srebrnika (nazwa waluty w Dżamahiriji), Kopalnia Węgla im. Walk O Wyzwolenie Nowosclavińskie (walki toczyły się w okresie Dżamahiriji), Huta (czegokolwiek) im. Przyjaźni Bialeńsko-Arabskiej.

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #41 dnia: Nie, 19 Sty 2014, 19:28:31 »
Cytat: "Abdullah Aykm"
Informacja Działu Łączności TeraCom-u

Informujemy ze  nasi specjaliści  spr  Maszty Telekomunikacyjne okazało sie ze są on e w dobrym stanie (prawie jak nowe)
To niech jeszcze specjaliści podadzą położenie tych masztów wraz z ich wysokością (to będzie potrzebne też potem do stworzenia mapy przestrzeni powietrznej - jako obiekt wysokościowy) w celu naniesienia na mapę - na razie ustawiłem jeden, jakieś 20km na wschód od stolicy, ale pewnie jeszcze parę ich jest.

Offline Boris Hristow

« Odpowiedź #42 dnia: Nie, 19 Sty 2014, 19:38:26 »
Informacja Działu Łączności TeraCom-u

Informujemy ze  nasi specjaliści  spr  Maszty Telekomunikacyjne okazało sie ze są on e w dobrym stanie (prawie jak nowe)
To niech jeszcze specjaliści podadzą położenie tych masztów wraz z ich wysokością (to będzie potrzebne też potem do stworzenia mapy przestrzeni powietrznej - jako obiekt wysokościowy) w celu naniesienia na mapę - na razie ustawiłem jeden, jakieś 20km na wschód od stolicy, ale pewnie jeszcze parę ich jest.

A to ten  20km od Stolicy  maszt to , jest główny Maszt  na  cala wyspę.
Innych nie ma
.
Boris Hristow

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #43 dnia: Nie, 19 Sty 2014, 20:45:25 »
A to ten  20km od Stolicy  maszt to , jest główny Maszt  na  cala wyspę.
Innych nie ma
.
Nie znam się na tym, ale coś mi się zdaje, że to trochę mało jak na kraj o powierzchni 550 tys. km2 ...

« Odpowiedź #44 dnia: Nie, 19 Sty 2014, 20:52:33 »
I tak ta firma jest narracyjna, bo przecież nie zacznie nagrywać filmów, ani nawet wiadomości.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #45 dnia: Nie, 19 Sty 2014, 20:57:50 »
W sprawie jaskiń - jedną żem ochrzcił był Jaskinią Praojców w moim opowiadaniu na stary, zapomniany już przez Boga i ludzi konkurs rządowy. Inne moje propozycje w tej materii - Jaskinia Dzielności, Jaskinia Nietoperzy, Jaskinia Wampirza (bo stalaktyty się komuś z kłami skojarzyły) i Jaskinia Melchizedka.

Może też gdzieś jest jakaś kopalnia itd.
Można zrobić kopalnie na wschodzie Gór Orlich - jest tam wartka rzeczka (nazwa zobowiązuje :) ), a odległość od ośrodków wypoczynkowych, gdzie potrzeba czystości, jest wystarczająca.

Nie wiem gdzie to (może na jakiejś mapie Pela Nandera by się to znalazło), jakiś klimat magiczny to miało podobno, ale nic konkretnego to chyba nie było. W sumie można będzie z tego zrobić centrum Zboru Wiedzy Tajemnej i Duchowej.
Skoro magia - to przydałoby się dać to na jakimś odludziu (im większy stosunek, ze zarzucę kryteriami dawnych stepów czarnomorskich ilości wilków do ludzi, tym lepiej) na wschodzie.

Do postów ze stron 6 i 7 odniosę się jutro - jak mój Internet przestanie odmawiać współpracy.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Boris Hristow

« Odpowiedź #46 dnia: Nie, 19 Sty 2014, 21:01:09 »
Jeśli chodzi o Film to mam zamiar nagrać Film  z mojego miasta  który wam pokaże na lamach TVRB  (Miasto SLITE woj Gotland Państwo Szwecja)
Boris Hristow

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #47 dnia: Pon, 20 Sty 2014, 10:38:14 »
tu już będziesz musiał pokombinować gdzie to potem wrzucić.
Właśnie sprawdziłem (chciałem dać do obejrzenia i uwag) - mam już mapę w zasadzie całości bez jakichkolwiek opisów (nawet miejscowości) i bez pewnych brakujących szczegółów (np. mosty), ale jak się spodziewałem jako załącznik to nie wejdzie, To jest JPG o wielkości 5600x6000 pxs i 5,83 MB (a po dodaniu opisów wzrośnie) - jako załącznik to na Forum nie wejdzie.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #48 dnia: Pon, 20 Sty 2014, 11:16:30 »
A nie można by tej mapy na chomika wrzucić? Na swoim komputerze wszyscy tę mapę odczytamy, no i tak to chociaż nie wygaśnie.

« Odpowiedź #49 dnia: Pon, 20 Sty 2014, 12:42:57 »
Albo jakiś tinypic może być. Zaraz sprawdzę czy nie mógłbym tego jakoś umieścić, jako admin, ale nie sądzę.