Autor Wątek: Sprawa Grutina  (Przeczytany 3266 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mikołaj Patryk Dostojewski

• Poseł
  • Stary wyga
  • : 58
    • NPE: BR14081100041
    • Odznaczenia
Odp: Sprawa Grutina
« Odpowiedź #25 dnia: Pon, 26 Sty 2015, 20:37:56 »
Co za nieporozumienie... :-[
Ale przynajmniej na przyszłość jak zauważę podobny wniosek za drzwiami to nie będę miał powodów do tworzenia teorii spiskowych.
Mikołaj Patryk Dostojewski von Vincis vel Hyjek
- Car - Senior Brodrii, syn byłego Cara Brodrii Alberto de Medici i Carycy Aleksandry Izabeli, ojciec Tomasza I Bagrata i Jana Lubomirskiego - Dostojewskiego
- lord bialeński,  pan na Patrykpolisie; trener Korony Patrykpolis
- członek Wspólnoty Rozwoju

Offline AndrzejSwarzewski

« Odpowiedź #26 dnia: Pon, 26 Sty 2015, 20:45:03 »
UWAGA! UWAGA!

Podjąłem decyzję. Warunkowo ułaskawię Grutina na określony czas, jeśli uzyska wcześniej wybaczenie ze strony Krzysztofa (to Jemu zamknął firmy w Brodrii) i Macieja (to on najwięcej się namęczył na forum z Grutinem).

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #27 dnia: Pon, 26 Sty 2015, 21:56:54 »
No to nie ułaskawisz Grutina. ;)
Pomijając już to, co ostatecznie ustali Sąd.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

« Odpowiedź #28 dnia: Pon, 26 Sty 2015, 22:00:58 »
Cóż, mimo wszystko mam nadzieję, że Grutin swoim zachowaniem (rezygnacja z tworzenia kolejnych mikronacji i wycofanie oskarżeń pod adresem Bialenii) wywoła Twoją łaskę.
Zachęcam, żeby skontaktował się z Maciejem i Krzysztofem (GG nie mają, więc nie będzie to takie łatwe, ale kto powiedział, że uzyskanie łaski po karze śmierci ma być łatwe ;) ) i osobiście poprosił o wybaczenie, przekonał ich do swojej przemiany.

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #29 dnia: Pon, 26 Sty 2015, 22:41:16 »
Jak na razie jestem sceptyczny... ale i tak najpierw poczekam na to co powie Sąd - bo może jakakolwiek dyskusja na temat Grutina jest bezprzedmiotowa.

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

Offline Akrypa Rabotowicz von Primisz

• Klacz Teutońska
  • Policja Krajowa
  • Fanatyk
  • : 38
  • Pałowniczka
    • NPE: BI14020900117
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #30 dnia: Wto, 27 Sty 2015, 10:52:14 »
Ja jestem na nie, Andrzej chce go wykorzystać z pewnością do swoich gierek na rzecz wprowadzenia większego swarzyzmu!

A teraz poważniej. Andrzej, to nie jest sytuacja jak z tobą w Sarmacji. Tu mamy do czynienia z trwałym okłamywaniem, trollowaniem i działaniem na niekorzyść państwa. A wyrażenie skruchy występuje akurat w momencie kiedy Grutin już nic nie znaczy. Po za tym ja oczekuje na jego pisemne przeprosiny do wszystkich obywateli RB którym swoją obecnością zaszkodził.
I jeszcze coś, osoba która jak ty uważa, że interes kraju jest ważniejszy od interesu jednostki chce się szkodzić na tak "niepewną" osobę? ;)

Była premierka Republiki Bialeńskiej, Kalifka Bialenii j ziem obok, Spahbod, Lordessa, Biskupka, Masonerka, Akryponystka, Padawanka Mocy, Policjantka, Posiadaczka 69 wsi.
"Kocham noc i niebo, o wiele bardziej niż ludzkich bogów." ~ Camus
"Używamy rozumu tylko po to, by wyartykułować nasze indywidualne interesy, by wmanipulować innych w służbę naszym przyjemnościom. To świat, któremu brak wszelkiej duchowej substancji, w którym ludzie zachowują się jak inteligentne zwierzęta. Stanowimy uduchowione społeczeństwo zwierząt." ~ Hegel

« Odpowiedź #31 dnia: Wto, 27 Sty 2015, 11:04:06 »
Dementuję, żebym uważał interes państwa za ważniejszy od interesu jednostki. ;) No i uważam, że każdy może się zmienić, nawet Grutin. Musi nam to udowodnić, ale powinniśmy dać mu szansę.

« Odpowiedź #32 dnia: Wto, 27 Sty 2015, 21:22:16 »
"List otwarty do Narodu Bialeńskiego

Szanowni Bialeńczycy!
Szanowne Władze Republiki Bialeńskiej!

Jak wiadomo, wniosłem niedawno o ułaskawienie na terytorium Republiki Bialeńskiej. Żeby zostać oczyszczonym z zarzutów, żeby były one darowane- trzeba się naprawić. I ja w dniu dzisiejszym chciałem przeprosić cały naród za działanie na Waszą szkodę. Przeprosić za każde słowo i czyn wymierzony w kierunku Republiki Bialeńskiej i jej dobra ogólnego. Pana Kamińskiego i Pana Razorblade także. Jednocześnie dziękuję tym, którzy opowiadają się za tym, aby dać mi ostatnią szansę na poprawę. Ja o tę szansę chciałem prosić raz jeszcze osobiście. Jednak decyzja leży w Waszych rękach i jeśli zdecydujecie o nieułaskawieniu mojej osoby- odejdę w niesławie. Można by mówić długo i nudzić, a że ja długich przemówień nigdy nie lubiłem to rozkręcać się nie będę.

Pozdrawiam,
Władimir Grutin. "

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #33 dnia: Czw, 29 Sty 2015, 15:42:12 »
Kierunek: odejście w niesławie.
Na wieki.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #34 dnia: Czw, 29 Sty 2015, 17:43:36 »
Kierunek: odejście w niesławie.
Mam to samo zdanie.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

« Odpowiedź #35 dnia: Czw, 29 Sty 2015, 18:05:06 »
Moim zdaniem nie jest to słuszna decyzja, ale cóż mogę uczynić...

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #36 dnia: Czw, 29 Sty 2015, 20:28:50 »
Moim zdaniem nie jest to słuszna decyzja...
Decyzję to akurat Ty podejmujesz... oczywiście jeżeli Sąd uzna, że to w ogóle możliwe.

A ja powiem krótko: Nie widzę niczego pozytywnego co mógłby wnieść kontakt z Grutinem.

Zresztą decyzja o wpuszczeniu go tutaj byłaby trochę śmieszna... w końcu jako warunek normalizacji stosunków z ZB stawialiśmy brak Grutina itd. I teraz nagle mielibyśmy uznać, że Grutin ma jednak sens? Jak dla mnie trochę absurdalne by to było.

« Odpowiedź #37 dnia: Czw, 29 Sty 2015, 20:47:26 »
Decyzję to akurat Ty podejmujesz... oczywiście jeżeli Sąd uzna, że to w ogóle możliwe.
Moją decyzją było to, że wpuszczę tu Grutina w przypadku przyjęcia przeprosin przez Ciebie i Macieja. Jeśli nie ma Waszej zgody, to nie będę narażał Władimira na lincz, bo to jeszcze gorzej świadczyłoby o Bialenii, niż nie ułaskawienie go w ogóle.

Zresztą decyzja o wpuszczeniu go tutaj byłaby trochę śmieszna... w końcu jako warunek normalizacji stosunków z ZB stawialiśmy brak Grutina itd. I teraz nagle mielibyśmy uznać, że Grutin ma jednak sens? Jak dla mnie trochę absurdalne by to było.
Różnica jest taka, że my byśmy przyjmowali Grutina, jako pokutującego człowieka, a nie przywódcę organizacji terrorystycznej (za jaką uznano ZB, zgodnie z rozporządzeniem MSZ) zagrażającej naszemu sojusznikowi.
Zdaję sobie sprawę z faktu, że Grutin jest postacią bardzo kontrowersyjną i w pewnych okresach wrogą Bialenii, aczkolwiek ja zawsze powtarzam, że w Bialenii jest miejsce dla wszystkich. Pewien morderca powiedział "Nie ma wolności dla wrogów wolności." Mam całkowicie odmienne zdanie, wolność dotyczy wszystkich, a szacunek należy się absolutnie każdemu człowiekowi.

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #38 dnia: Czw, 29 Sty 2015, 20:54:45 »
Jeśli nie ma Waszej zgody, to nie będę narażał Władimira na lincz
Nie zamierzam nikogo linczować... jeżeli podejmiesz decyzję o wpuszczeniu tutaj Grutina to po prostu nie będę się z nim zadawał i tyle... ani też uczestniczył w dyskusjach z jego udziałem. Opór mogę postawić dopiero wtedy gdyby ktoś chciałby mu nadać obywatelstwo.

... a szacunek należy się absolutnie każdemu człowiekowi.
W "mojej filozofii życiowej" szacunek należy się tym, którzy na to zasługują. Sami wybierają drogę jaką podążają...

« Odpowiedź #39 dnia: Czw, 29 Sty 2015, 20:59:33 »
Co do pierwszego, to nie pozostaje mi nic innego, niż wierzyć na słowo.

A co do "filozofii życiowej", to ja wyznaję taką, że nie ma odpowiedniej miary "zasługiwania" na szacunek i każdego powinno się traktować odpowiednio. ;)

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #40 dnia: Czw, 29 Sty 2015, 21:04:09 »
... odpowiednio. ;)
No właśnie "odpowiednio"...  ;)

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #41 dnia: Czw, 29 Sty 2015, 21:20:28 »
Czyli trolla traktujemy jak trolla - i banujemy. Ten akurat został jeszcze skazany w (zbyt) długim procesie, zamiast zostać odstrzelony przeze mnie, gdy tylko była taka możliwość.

Offline Kristian Arped

• Obywatel
  • Bohater
  • : 13
    • NPE: BI14053100132
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #42 dnia: Czw, 29 Sty 2015, 22:24:36 »
Poza tym prawo łaski nie powinno być stosowane na osobach słusznie skazanych, lecz na osobach skazanych omyłkowo.
(–) Kristian Arped

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #43 dnia: Czw, 29 Sty 2015, 22:36:54 »
Poza tym prawo łaski nie powinno być stosowane na osobach słusznie skazanych, lecz na osobach skazanych omyłkowo.
No może nie tak do końca... jeżeli wiadomo, że skazanie jest omyłkowe, to... należy sprawę rozpatrzyć ponownie itd.

Natomiast prawo łaski powinno być stosowane wtedy gdy co prawda dana osoba została skazana zgodnie z prawem i popełniła czyn, za który została skazana - jednak pewne czynniki mogą przemawiać za niesłusznością skazania np. niedoskonałość prawa, wyjątkowe okoliczności których czasem prawo nie może przewidzieć i nie mieszczą się w kodeksach (idealne prawo nie istnieje). Mogą to być także względy humanitarne czy społeczne... których twarde kodeksowe prawo czasem objąć nie może.

« Odpowiedź #44 dnia: Pią, 30 Sty 2015, 15:33:05 »
Odpowiednio, czyli z szacunkiem przynależnym każdemu człowiekowi. :)
Przypominam, że to wszystko jest zabawą, a Grutin jest po prostu osobą, która bawiła się trochę inaczej od nas (chociaż nie znowu tak bardzo, za wyjątkiem jego całkiem końcowego klonotwórstwa) i jeżeli uznał, że jednak nasza zabawa jest sensowniejsza, to nie widzę powodu, by mu to utrudniać.

Offline Zdzisław Marlena Pytkiewicz

• Lokator
  • **
  • : 16
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #45 dnia: Pią, 30 Sty 2015, 16:09:41 »
Odpowiednio, czyli z szacunkiem przynależnym każdemu człowiekowi. :)
Przypominam, że to wszystko jest zabawą, a Grutin jest po prostu osobą, która bawiła się trochę inaczej od nas.

Grutin się nie bawił, Grutin psuł zabawę innym.
@Sukces IRC #bialenia