Autor Wątek: Brodria do likwidacji!?  (Przeczytany 1181 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Alberto de Medici

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
  • : 173
  • Zapluty podmiot reakcji, mały naleśnik
    • NPE: LS14060400070
    • Odznaczenia
Brodria do likwidacji!?
« dnia: Pią, 20 Mar 2015, 16:03:33 »
Pytanie nieco prowokacyjne, ale zadałe je by zwrócić na się uwagę. Może sytuacja nie jest aż tak drastyczna, by decydować się na destrukcję struktur państwowych, lecz stagnacja jest faktem niezparzeczalnym. Przejawia się ona na dwóch płaszczyznach - niewielka aktywność oraz niedobór obywateli (czy też ich wielonarodowość...).
Problem niedostatecznej aktywności sprawia, że ci z obywateli, którzy chcą coś osiągnąć - mają głowę pełną pomysłów i projketków, tracą zapał. Bo czymże jest nawet najciekawszy projekt jeśli nie spotyka się on z brakiem zainteresowania?
Kwestia braku obywateli również zmusza nas do refleksji. Czy jest to wina "zamieszkiwania" na forum Bialenii? Czy raczej niedostatecznej atrakcyjności naszego kraju?

Czy istniej remiedium na kryzys? Co możemy zrobić?
1/ Przenieść się na włąsny serwer.
2/ Dokonać likwidacji państwa.
3/ Wejść w skład Republiki Bialeńskiej.
4/ Przeczekiwać w obecnej formie i czekać na "lepsze czasy".
5/ ?

Cóż zatem radzicie? Zapraszam wszystkich do dyskusji.
(-) Alberto Carlos de Médici y Zep

Offline AndrzejSwarzewski

Odp: Brodria do likwidacji!?
« Odpowiedź #1 dnia: Pią, 20 Mar 2015, 16:15:23 »
1. No niby można, ale sensowny serwer trochę by kosztował, a nas wielu jest. A jeśli to ma wyglądać tak, jak za FB, to ja dziękuję...
2. Najgorsze rozwiązanie. Nic nam nie da, stracimy to co ponad rok budowaliśmy, a na dodatek yoyonacje wejdą na brodryjskie ziemie.
3. To byłoby ciekawe, przychyliłbym się, gdyby taka była wola większości. Carstwo mogłoby być autonomią o szczególnym statusie. Miałoby dalej swojego Cara i Dumę, ale nie prowadziłoby niezależnej polityki zagranicznej i podlegałoby prawu centralnemu RB.
4. Tak też można, ale i tak byłbym za jakimś prawnym uregulowaniem kwestii przebywania na bialeńskim forum, np. umowa o wspólnym forum i administracji.

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2 dnia: Pią, 20 Mar 2015, 17:03:26 »
Ad.1.
Kto mówi o płatnym serwerze? Aguria działa na pun.pl już od kilku lat, a jest krajem pod tym względem wyjątkowo stabilnym  ;). Plus jest taki, że nowe forum mogłoby zapewnić Carstwu nowych (miejmy nadzieję aktywnych) mieszkańców.

Ad.2.
W sumie... zgoda, miejmy nadzieję, że to rozwiązanie nie będzie potrzebne.

Ad.3.
Tak, tylko że nie rozwiązałoby to problemu mieszkańców - żywot "autonomi" mógłby zakończyć się podobnie jako reszty regionów bialeńskich. Choć nie ulega wątpliwości, że jest to kwestia wart rozważenia.

Ad.4.
Zgoda, taki akt mógłby się przydać - jeśli mielibyśmy zamiar "zostać" w Bialenii na dłużej. Póki co wszystko odbywa się w zasadzie na "niepisanej umowie".  ;D

« Odpowiedź #3 dnia: Pią, 20 Mar 2015, 17:13:51 »
1. Różnie z tym napływem mogłoby być, równie dobrze mógłby niestety nastąpić odpływ.
3. W umowie stowarzyszeniowej z pewnością zapisalibyśmy, iż Carstwa nie można zlikwidować, ani odebrać autonomii. A co do liczby obywateli, to wiele państw ma z tym problem, ale dzielenie się jest moim zdaniem złym przeciwdziałaniem. Jestem jednak zwolennikiem łączenia się. ;)

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
  • : 62
    • NPE: BI14020800101
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #4 dnia: Pią, 20 Mar 2015, 17:20:10 »
1/ Przenieść się na włąsny serwer.
Obawiam się, że Brodria nie posiada tylu mieszkańców, aby mogła sama prosperować.
2/ Dokonać likwidacji państwa.
I wyszłoby, że to wina Bialenii. ;D A tak na serio, to szkoda tego wszystkiego. I nie daj Boże ktoś postanowiłby jeszcze dalej kontynuować dziedzictwo Brodrii pod dość yoyonacyjną postacią.
3/ Wejść w skład Republiki Bialeńskiej.
W zasadzie nic to nie zmieni na lepsze, ani na gorsze.
4/ Przeczekiwać w obecnej formie i czekać na "lepsze czasy".
Obawiam się, że może być tylko gorzej.

/-/ Markus Felix Spirkin von Wettin
- Minister Spraw Zagranicznych Republiki Bialeńskiej

Offline Aleksandra Dostojewska

• Narzeczona Alberta Medycejskiego y Zep
  • Stary wyga
  • : 75
  • Tytularna Królowa Bialenii
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #5 dnia: Pią, 20 Mar 2015, 20:52:00 »
Niestety tak jest kiedy się obala dobrze prosperującą monarchinię.
A trzeba było strzelać do rewolucji.... bo widzę, że prowokatorzy nie śpią.
BYŁY PREZYDENT RB
Jej Carska Wysokość Aleksandra Izabella Dostojewska de domo Salazar Savinion, secondo voto Swarzewska, Imperatorowa, Caryca Brodrii, Caryca Rosyji, Arcyksiężna Uhrainy do 30.01.2016 r., Księżna Czuwacji
Dwukrotnie Prezydent Republiki Bialeńskiej

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #6 dnia: Pią, 20 Mar 2015, 21:34:43 »
Nie rozumiem, jaka rewolucja? Jakie strzały? Jacy prowokatorzy?
Co do obalania - nikt nikogo nie obalił. Z pewnością byłby dobrze, podobnie jak w Bialenii Andrzej w Brodrii rządziłby w Pani imieniu Regent.  :D

Ale odkładając na bok te amerytoryczne spory...
@ Feliks Sprokin
To cóż mamy zrobić?  ;D
Jakaż jest przeciw włóczni złego twoja tarcza,

człowiecze z końca wieku?... Głowę zwiesił niemy.

A jaka jest opinia Waszej Carskiej Mości?

« Odpowiedź #7 dnia: Pią, 20 Mar 2015, 21:49:08 »
Ja myślę, że Carstwo powinno wykonać krok w jedną lub drugą stronę. Brodria już prawie 5 miesięcy znajduje się w pewnym rozkroku pomiędzy prawną suwerennością, a praktycznym uzależnieniem od strony administracyjnej od Bialenii. Obecnie strony na tym zyskały: Brodria zyskała stabilność i dobre warunki pod przemiany ustrojowe oraz ogarnięcie spraw wewnętrznych bez nacisków ze strony dawnych władz o skłonnościach kloningowo-autorytarnych. Bialenia zyskała bardzo sensownych ludzi, jak chociaż obecna Prezydent RB Aleksandra Dostojewska-Swarzewski i parlamentarzysta oraz lider czołowej partii Adam Aleksander Dostojewski von Vincis. Jednakże teraz nadszedł już czas, by wybrać. Ja widzę trzy główne opcje:
1) Całkowite uniezależnienie się od Bialenii, stworzenie swojego forum.
Plusy: Brodryjczycy będą mogli robić cokolwiek zechcą i jakkolwiek zechcą.
Minusy: Brodria ponownie będzie niestabilna, stanie się celem ataku klonów i może dostać się pod kontrolę tych, którzy kierowali nią przed listopadem. 5-miesięczna praca może pójść na marne.
2) Wejście w skład Republiki Bialeńskiej jako autonomia o dużych uprawnieniach.
Plusy: Utrzymanie stabilności i bezpieczeństwa, możliwość dalszej wymiany myśli i kultury z Bialeńczykami
Minusy: Koniec niezależnej polityki zagranicznej
3) Mieszanka opcji nr 1 i 2: Podpisanie z Bialenią umowy stowarzyszeniowej o wspólnym forum i oddaniu się pod opiekę techniczną. De facto potwierdzenie obecnego stanu.
Plusy i minusy analogiczne do tego, co mamy teraz.

Offline Mikołaj Patryk Dostojewski

• Moderator
  • Stary wyga
  • : 58
    • NPE: BR14081100041
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #8 dnia: Wto, 24 Mar 2015, 08:48:21 »
Zacni Obywatele!

Na początku chciałem przeprosić za moją niezapowiedzianą, kikudniową nieobecność. Wybaczcie mi że ot tak opuściłem Brodrię. Powodem tej nieaktywności jest choroba, którą przeszedłem. Na szczęście wracam już do zdrowia i z moją aktywnością nie powinno być problemu.

Jeżeli wyjaśniłem już powody zniknięcia, pora przejść do omawianej w wątku kwestii. Fakt, znajdujemy się w sytuacji kiedy aktywność w państwie drastycznie spada. Mój przedmówca, Pan Swarzewski zaprezentował trzy możliwe rozwiązania.

Rozwiązanie pierwsze - niesie ze sobą ryzyko ataków klonów. Gdybyśmy zdecydowali się na osobne foum, mógłby dodatkowo jeszcze szybciej postępować proces niżu deograficznego - niektórym nie chciałoby się przenosić na nowe forum i generalnie nieaktywność pogłębiłaby się.

Rozwiązanie drugie - niesie ze sobą korzyści, które opisał mój przedmówca, jednak nieodwracalna utrata niepodległości Brodrii też się za dobrze mi nie widzi.

Rozwiązanie trzecie - aby je spełnić, wystarczy po prostu nic nie robić. Wszak już w tym momencie mamy wspólne forum, opiekę techniczną.

Jakie zatem jest najlepsze rozwiązanie?
Moim zdaniem złotego środka trzeba się doszukać gdzieś między drugą a trzecią opcją. Współpraca z Bialenią uratowała Brodrię od upadku i trzymała ją przy życiu niczym rozrusznik przez te 5 miesięcy. Dlatego warto te stosunki zacieśnić. Brodria mogłaby stać się szeroko uprawnionym protektoratem Bialenii z prawem secesji. Byłyby korzyści, bo być może więcej bialeńskich obywateli rozpoczęłoby swoją karierę w Brodrii. A gdy jako protektorat wzmocnimy się, stopniowo zależności pomiędzy Bialenią a Brodrią byłyby rozluźniane by w dalszej perspektywie Brodria całkowicie odzyskała niezależność. Jednak z taką decyzją wstrzymałbym się jeszcze jakiś czas.
Mikołaj Patryk Dostojewski von Vincis vel Hyjek
- Car - Senior Brodrii, syn byłego Cara Brodrii Alberto de Medici i Carycy Aleksandry Izabeli, ojciec Tomasza I Bagrata i Jana Lubomirskiego - Dostojewskiego
- lord bialeński,  pan na Patrykpolisie; trener Korony Patrykpolis
- członek Wspólnoty Rozwoju

« Odpowiedź #9 dnia: Wto, 24 Mar 2015, 11:28:19 »
W zasadzie zgadzam się z Carem. Brodria mogłaby być krajem stowarzyszonym z RB na czas określony, np. pół roku.

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #10 dnia: Wto, 24 Mar 2015, 12:41:33 »
Albo coś w stylu unii personalnej z możliwością przeprowadzenia referendum niepodległościowego. Unia oczywiście na zasadzie, że prezydent ma zakaz wtrącania się w sprawy Brodrii i cara.

Offline Mikołaj Patryk Dostojewski

• Moderator
  • Stary wyga
  • : 58
    • NPE: BR14081100041
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #11 dnia: Wto, 24 Mar 2015, 13:05:32 »
Unia personalna jak sama nazwa wskazuje polega na połączeniu dwóch państw jednym władcą i nie byłoby to możliwe w przypadku Bialenii i Brodrii. Ja proponowałem protektorat. Możemy też stworzyć jakąś organizację międzynarodową.
Mikołaj Patryk Dostojewski von Vincis vel Hyjek
- Car - Senior Brodrii, syn byłego Cara Brodrii Alberto de Medici i Carycy Aleksandry Izabeli, ojciec Tomasza I Bagrata i Jana Lubomirskiego - Dostojewskiego
- lord bialeński,  pan na Patrykpolisie; trener Korony Patrykpolis
- członek Wspólnoty Rozwoju

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #12 dnia: Wto, 24 Mar 2015, 13:44:26 »
No tak. Chodziło mi o to, by Brodria i Bialenia tworzyły jeden organizm, lecz posiadały odrębność prawną, polityczną oraz ustrojową.

« Odpowiedź #13 dnia: Wto, 24 Mar 2015, 16:53:41 »
Ja myślę, że najrozsądniej byłoby spisać umowę na mocy której Brodria wchodzi w skład Republiki Bialeńskiej na okres np. pół roku. Przez ten czas nie byłoby możliwości secesji (Bialenia nie może pozwolić sobie na to, żeby co chwilę dochodziło do takich zawirowań), lecz po minięciu ustalonego okresu Carstwo ponownie byłoby w pełni niepodległe. Umowę moglibyśmy przedłużać tak długo, jak długo Brodria nie uzna, że może sobie pozwolić na niezależność.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #14 dnia: Wto, 24 Mar 2015, 16:54:02 »
No tak. Chodziło mi o to, by Brodria i Bialenia tworzyły jeden organizm, lecz posiadały odrębność prawną, polityczną oraz ustrojową.
Czyli Siedmiogród bis?
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

« Odpowiedź #15 dnia: Wto, 24 Mar 2015, 16:56:13 »
Czyli ziszczenie planu zjednoczenia całego Pollinu. ;) Bialenia i Brodria mogłyby dać przykład innym krajom, iż można pokojowo i bez sporów stworzyć konfederację. ;)

Offline Tomasz Anter

• Obserwator
  • **
  • : 2
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #16 dnia: Śro, 25 Mar 2015, 03:22:17 »
Nie wiem, czy mnie jako osobie niebędącej obywatelem  ani brodryjskim, ani bialeńskim (moje tymczasowe obywatelstwo wygasło) wypada się w tej kwestii i w tym miejscu wypowiadać. Z drugiej strony - jako nie-obywatel mam pewne prawo uważać się za swego rodzaju "bezstronnego obserwatora"  ;) więc pozwolę sobie przyjąć że jednak mogę wyrazić swoją opinię.

Do rzeczy:

Z punktu widzenia interesów Republiki Bialeńskiej sprawa zasadniczo jest jasna: najbardziej optymalnym rozwiązaniem była by opcja "3".  Wszak które państwo nie chciało by mieć jak najwięcej obywateli?  :)

Z perspektywy brodryjskiej sprawa jest nieco bardziej złożona. Brodria może spróbować podjąć samodzielną egzystencję - jest to jednak rozwiązanie ogromnie ryzykowne, z przyczyn które wymienili moi przedmówcy.

Brodria może kontynuować obecny model działania - aktywność w ramach forum bialeńskiego. Ma to swoje zalety (zachowanie pełnej suwerenności). To rozwiązanie ma jednak zasadniczą wadę: Brodryjczycy podlegają "technicznemu nadzorowi" innego państwa (Republiki Bialeńskiej).

Ja osobiście uważał bym za najbardziej korzystne dla obu państw wejście Brodrii w skład Republiki Bialeńskiej na zasadach nieco analogicznych do tych w jakich funkcjonuje np. Hong Kong w ramach Chińskiej Republiki Ludowej:

-Brodria zachowa całkowitą autonomię w sprawach dotyczących własnego ustroju politycznego.
-Obywatele brodryjscy otrzymują automatycznie obywatelstwo bialeńskie ze wszystkimi tego prawami i obowiązkami. Mogąc głosować w wyborach bialeńskich otrzymują pewną kontrolę nad państwem zarządzającym ich forum. Bialenia w zamian otrzymuje zastrzyk świeżej krwi w formie nowych obywateli.
-Za politykę zagraniczną i obronną odpowiadała by Bialenia. W przeciwieństwie do wspomnianego Hong Kongu polityka gospodarcza leżała by w kwestii władz centralnych(Bialeńskich) - po prostu mamy za małą populację aby "się rozdrabniąc".

« Odpowiedź #17 dnia: Śro, 25 Mar 2015, 13:35:58 »
To tez dobry pomysł. Jednak chciałbym zauważyć, ze obywatele brodryjscy już mają obywatelstwo bialeńskie. ;)

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #18 dnia: Śro, 25 Mar 2015, 14:37:30 »
To tez dobry pomysł. Jednak chciałbym zauważyć, ze obywatele brodryjscy już mają obywatelstwo bialeńskie. ;)
Ale nie z automatu - taki Herman Kolineusz czy Grutin w kolejnym wcieleniu nie byli obywatelami RB.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

« Odpowiedź #19 dnia: Śro, 25 Mar 2015, 16:24:37 »
Nie z automatu. Ale myślę, że przymusu też nie powinno być. Jeśli ktoś chce mieć tylko obywatelstwo brodryjskie, to niech ma. ;)

« Odpowiedź #20 dnia: Sob, 28 Mar 2015, 09:52:06 »
A więc może Dwór podsumuje debatę, podsumuje oczekiwania Brodrii i będziemy mogli rozpocząć negocjacje z RB.

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #21 dnia: Czw, 02 Kwi 2015, 14:51:03 »
Skoro Jego Carska Wysokość raczył scedować na moją osobę swoje obowiązki, a co za tym idzie obdarzył mnie pewną dozą zaufania, postaram się dokonać podsumowania rozmowy. Oficjalne stanowisko dworu w tej kwestii jest takie (wyrażone zostało przez JCW):

Moim zdaniem złotego środka trzeba się doszukać gdzieś między drugą a trzecią opcją. Współpraca z Bialenią uratowała Brodrię od upadku i trzymała ją przy życiu niczym rozrusznik przez te 5 miesięcy. Dlatego warto te stosunki zacieśnić. Brodria mogłaby stać się szeroko uprawnionym protektoratem Bialenii z prawem secesji. Byłyby korzyści, bo być może więcej bialeńskich obywateli rozpoczęłoby swoją karierę w Brodrii. A gdy jako protektorat wzmocnimy się, stopniowo zależności pomiędzy Bialenią a Brodrią byłyby rozluźniane by w dalszej perspektywie Brodria całkowicie odzyskała niezależność. Jednak z taką decyzją wstrzymałbym się jeszcze jakiś czas.

Myślę że optymalnym rozwiązaniem byłoby włączenie Carstwa Brodryjskiego do Bialenii na prawach autonomii (z możliwością secesji) dotyczącej ustroju, systemu prawnego - z poszanowaniem praw bialeńskich oraz gospodarki. W sprawie polityki zagranicznej - myślę że moglibyśmy ustalić, iż prowadzona ona będzie przez rząd Republiki, jednakże w sprawach, bezpośrednio dotyczących Carstwa rząd bialeński będzie miał obowiązek konsultować się z władzami Najjaśniejszego Carstwa.

« Odpowiedź #22 dnia: Czw, 02 Kwi 2015, 15:11:31 »
Mi to odpowiada, mam tylko jedno zastrzeżenie. Bialenia nie może sobie pozwolić na secesję ad hoc, z dnia na dzień. Dlatego pozostaję przy propozycji podpisywania paktu zjednoczeniowego na czas określony.

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #23 dnia: Pią, 03 Kwi 2015, 17:37:23 »
Jak dla mnie nie jest to problemem, lecz co o tym - i o całym projekcie - myśli reszta obywateli Carstwa? Możemy podpisać taką umowę na cztery miesiące, potem zobaczymy, czy jest sens ją przedłużyć. Co do samego projektu umowy - postaram się (mam nadzieję, że we współpracy z Andrzejem) go przedstawić jeszcze dziś, by wszyscy obywatele mogli zapoznać się z jego treścią.

Jednakże z ewentualną ratyfikacją wstrzymałbym się do powrotu JCM.

« Odpowiedź #24 dnia: Pią, 03 Kwi 2015, 17:45:09 »
OK, chętnie pomogę. Na GG? O której?