Autor Wątek: Zawiadomienie o Brytanii  (Przeczytany 3406 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
Zawiadomienie o Brytanii
« dnia: Pią, 03 Kwi 2015, 19:59:43 »
Witam Serdecznie

W imieniu Króla i całego Królestwa Hasselandu pragnę ogłosić, że od dzisiaj Hasseland związuje się unią personalną ze Zjednoczonym Królestwem Brytanii, Irlandii i Wielkich Dominiów.

Pragnę jeszcze przedstawić treść listu Króla Hasselandu do obywateli Brytanii i wszystkich innych zainteresowanych tym państwem:

Cytat: Iwan I Romanow
Szanowni Obywatele Brytanii!

Dzisiejszego dnia w me ręce została przekazana władza nad Zjednoczonym Królestwem Brytanii i Irlandii. Pragnę zawiadomić każdego obywatela brytyjskiego, iż państwowość brytyjska zacznie funkcjonować ponownie na forum Królestwa Hasselandu: http://hasseland.eu/forum/index.php

Na dowód prawdomówności, iż jestem nowym Królem Brytanii przedstawiam zdjęcie z forum Królestwa Surmenii:
http://www.gg.pl/dysk/Rsj-UC4X_BSXR8j-UC4f1IY/surmos.png

(-) Iwan I Romanow-Phillips-Mountbatten-Windsor, Król Hasselandu, Pan na Angemont, Z Bożej łaski, Zjednoczonego Królestwa Brytanii, Irlandii i Wielkich Dominiów Król, Obrońca Wiary

« Ostatnia zmiana: Pią, 03 Kwi 2015, 20:02:23 wysłana przez Eddard Noqtern »
Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
    • Odznaczenia
Odp: Zawiadomienie o Brytanii
« Odpowiedź #1 dnia: Pią, 03 Kwi 2015, 19:59:59 »
.
« Ostatnia zmiana: Pią, 03 Kwi 2015, 20:00:50 wysłana przez Eddard Noqtern »

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
  • : 62
    • NPE: BI14020800101
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2 dnia: Pią, 03 Kwi 2015, 20:03:41 »
Wspaniała wiadomość, że jednak Brytania wraca do nas z powrotem. ;) Liczę, że takie wiadomości będą do nas częściej napływały.

/-/ Markus Felix Spirkin von Wettin
- Minister Spraw Zagranicznych Republiki Bialeńskiej

Offline AndrzejSwarzewski

« Odpowiedź #3 dnia: Pią, 03 Kwi 2015, 20:13:10 »
Cudownie, gratulujemy. :)

Offline PrezerwatywTradycja

• Lokator
  • **
  • : 22
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #4 dnia: Pon, 13 Kwi 2015, 12:53:13 »
Ciekawy jestem jak społeczność i władze Bialenii odnoszą się do doniesienia,  że za rzekome odziedziczenie Brytanii przez Hasseland odpowiada surmeński archont Mikisigos (http://www.austro-wegry.net/forum/viewthread.php?thread_id=199&pid=1195#post_1195). Z chęcią poznam też generalną opinię dot. nagłej ekspansji Hasselandu i Rotrii na ziemie niczyje Orientyki, przeprowadzonej wbrew opinii innych państw kontynentu, w szczególności graniczacych z tymi ziemiami.
{~} Prezerwatyw Tradycja Radziecki

« Odpowiedź #5 dnia: Pon, 13 Kwi 2015, 14:03:27 »
Ja osobiście uważam, że obpp mogą sobie zajmować. A jak sobie narrację do tego tworzą, to też OK. ;) Ale jest to tylko moje zdanie, nie rządowe. :)

• Lokator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #6 dnia: Pon, 13 Kwi 2015, 14:23:59 »
Cóż w tym wypadku jest tu nieco więcej niż tylko "zajmowanie" obpp (na pierwszych mapach podzielono też Winktown). Hasseland i Rotria za przyzwoleniem Surmenii próbują ominąć zasady obowiązujące na Orientyce od bardzo dawna ( tj. jednomyslnosci w kwestii lokowania nowych państw i ziem), lekceważąc nawet nieoficjalne, bardziej liberalne zasady obowiązujące wszędzie w cywilizowanym Mikroświecie (tj. że sąsiad ma decydujący głos co do swojego bezpośredniego otoczenia).

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #7 dnia: Pon, 13 Kwi 2015, 16:44:36 »
To jest prawda, Orientyka to nie jest kontynent jak Nordata, gdzie każdy może sobie wziąć jakiś kawałek ziemi. Część z tych państw złamało zasady, które jak powiedział tow. Prezerwatyw panują od bardzo dawna. Przypomnijcie sobie jakie problemy miało ZSKHiW, aby dostać się na ten kontynent...choć de iure nadal chyba się nie dostało. Zresztą szkoda, że nie chcą reaktywować Kongresu Kontynentu Wschodniego.

« Odpowiedź #8 dnia: Pon, 13 Kwi 2015, 16:53:43 »
No cóż, słyszałem o tym, że złamano pewne dawne porozumienia. Jednakże jeśli jest na to przyzwolenie na kontynencie, wśród głównych państw, to moim zdaniem jest to usprawiedliwione. Oczywiście możecie mieć inne zdanie. :)

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #9 dnia: Pon, 13 Kwi 2015, 18:59:35 »
Dziwię się, że Wandystan tak interesuje się, wręcz oburza sytuacją, która ma miejsce na innym kontynencie. Sprawy Orientyki to sprawy państw, które faktycznie na tym kontynencie istnieją i działają.

Co do ZSKHiW nie wiem skąd Pan Minister ma takie informacje.  :) Zachęcam do lektury: http://hasseland.eu/forum/viewtopic.php?f=95&p=8118#p8116

Faktycznie jedynym państwem przeciwnym podziałowi ziem niczyich są Austro-Węgry.

Ja sam nie rozumiem całego oburzenia... Ziemie będą dobrze zagospodarowane i zaktywizowane. Z pewnością jest to lepsze rozwiązanie niż pozostawianie ich na pastwę losu.

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #10 dnia: Pon, 13 Kwi 2015, 19:17:42 »
Co do ZSKHiW nie wiem skąd Pan Minister ma takie informacje.  :) Zachęcam do lektury: http://hasseland.eu/forum/viewtopic.php?f=95&p=8118#p8116

W takim razie gratuluję im wytrwałości, bo nie wiem ile lat o to walczyli.

• Lokator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #11 dnia: Pon, 13 Kwi 2015, 20:44:57 »
Dziwię się, że Wandystan tak interesuje się, wręcz oburza sytuacją, która ma miejsce na innym kontynencie. Sprawy Orientyki to sprawy państw, które faktycznie na tym kontynencie istnieją i działają.
Sprawa bezpośrednio dotyczy najbliższego sojusznika Wandystanu - Winktown. Tak więc myślę, że zainteresowanie jest jak najbardziej na miejscu.

Faktycznie jedynym państwem przeciwnym podziałowi ziem niczyich są Austro-Węgry.
Z tego co wiem - a nie jest trudno się dowiedzieć, przeszedłszy się po różnych forach - przeciwne są z państw Orientyki Austro-Węgry, Trizondal, Winktown i Elderland. Czyli połowa aktywnych państw na Orientyce. Tak więc mówienie o jednostkowym sprzeciwie, czy o przyzwoleniu większych państw jest błędne. Oczywiście tak byłoby najwygodniej dla tow. Noqterna, ale cóż świat nie zawsze układa się po naszej myśli :)

Ja sam nie rozumiem całego oburzenia... Ziemie będą dobrze zagospodarowane i zaktywizowane. Z pewnością jest to lepsze rozwiązanie niż pozostawianie ich na pastwę losu.
Oczywiście, wszystko będzie dobrze... Wierzymy na słowo premierowi państwa, dla którego respektowanie zasad międzynarodowych zależy tylko od tego, czy jest to wygodne w danym momencie.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #12 dnia: Pon, 13 Kwi 2015, 20:51:57 »
Z tego co wiem - a nie jest trudno się dowiedzieć, przeszedłszy się po różnych forach - przeciwne są z państw Orientyki Austro-Węgry, Trizondal, Winktown i Elderland. Czyli połowa aktywnych państw na Orientyce. Tak więc mówienie o jednostkowym sprzeciwie, czy o przyzwoleniu większych państw jest błędne. Oczywiście tak byłoby najwygodniej dla tow. Noqterna, ale cóż świat nie zawsze układa się po naszej myśli :)

Zdanie Trizondalu jest trudne do określenia, ale w każdym razie konwencje podpisał. A co do Elderlandu - premier Witt był negatywnie nastawiony do pomysłu, ale nie był przeciwny.

P.S. Myślę, że to nie jest odpowiednie miejsce do tego typu dyskusji. Jeżeli miałby Pan jakieś pytania, czy chciałby Pan porozmawiać to zapraszam na PW lub GG. Ponadto nie mam tytułu tow. tylko markiz.
« Ostatnia zmiana: Pon, 13 Kwi 2015, 20:54:14 wysłana przez Eddard Noqtern »

• Lokator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #13 dnia: Pon, 13 Kwi 2015, 20:59:29 »
Zdanie Trizondalu jest trudne do określenia, ale w każdym razie konwencje podpisał. A co do Elderlandu - premier Witt był negatywnie nastawiony do pomysłu, ale nie był przeciwny.
Myślę, że zdanie obu tych państw nie jest trudne do określenia po lekturze forów obu tych państw. Ale rozumiem, że niepolitycznie byłoby to towarzyszowi przyznawać :)W końcu to ma być sukces na miarę stereotypowych państw Nordaty, pixelkrieg bez pokrycia. Ilu obywateli ma Hasseland, że tak rwie się do zagospodarowywania aż trzech nowych terytoriów, z którego każde jest wielokrotnie większe niż centrala? W sumie to czterech, jeżeli doliczyć do tego niedawną agresję na solardzką Cyberię. Dochodzicie chyba do punktu, gdzie będzie więcej prowincji niż obywateli... no, chyba że zastosujecie tradycyjne hasselandzkie rozwiązanie.

Offline Akrypa Rabotowicz von Primisz

• Klacz Teutońska
  • Policja Krajowa
  • Fanatyk
  • : 38
  • Pałowniczka
    • NPE: BI14020900117
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #14 dnia: Pon, 13 Kwi 2015, 21:06:55 »
Ja zwrócę uwagę na problem iż obywatele innych mikronacji rozwiązują swoje problemy u nas a nie u siebie. Od kiedy jesteśmy siedzibą ONZ ( a może nowego OPM)?

Była premierka Republiki Bialeńskiej, Kalifka Bialenii j ziem obok, Spahbod, Lordessa, Biskupka, Masonerka, Akryponystka, Padawanka Mocy, Policjantka, Posiadaczka 69 wsi.
"Kocham noc i niebo, o wiele bardziej niż ludzkich bogów." ~ Camus
"Używamy rozumu tylko po to, by wyartykułować nasze indywidualne interesy, by wmanipulować innych w służbę naszym przyjemnościom. To świat, któremu brak wszelkiej duchowej substancji, w którym ludzie zachowują się jak inteligentne zwierzęta. Stanowimy uduchowione społeczeństwo zwierząt." ~ Hegel

• Lokator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #15 dnia: Pon, 13 Kwi 2015, 21:16:43 »
Dyskutować chyba można?  :)  A co do rozwiązywania to ja wpadłem spytać o opinie Bialeńczyków, co widać w moim pierwszym poście. Jako osoba prywatna, bo juz nie jestem KLDSZ.
« Ostatnia zmiana: Pon, 13 Kwi 2015, 21:17:08 wysłana przez PrezerwatywTradycja »

Offline Kristian Arped

• Obywatel
  • Bohater
  • : 13
    • NPE: BI14053100132
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #16 dnia: Pon, 13 Kwi 2015, 21:28:48 »
Dyskutować chyba można?  :)  A co do rozwiązywania to ja wpadłem spytać o opinie Bialeńczyków, co widać w moim pierwszym poście. Jako osoba prywatna, bo juz nie jestem KLDSZ.

Szczerze? Nie rozumiem po co Hasselandowi te ziemie... ale jeżeli już je chce, to niech sobie bierze. Są niczyje, nie obowiązują żadne traktaty, więc żadnych zasad tymi działaniami nie łamie. Może po prostu niektórym państwom na orientyce nie pasuje to, iż są ziemie niezagospodarowane i zapominają, iż nawet w nieistinejacym realu nie wszystkie lądy znajdują sie pod jurysdykcjami państwowymi. Przykład? Bir Tawil na granicy egipsko-sudańskiej lub zmiany granicy, nieuznawane przez Serbię, spowodowane przez zmianę przebiegu koryta rzeki na granicy chorwacko-serbskiej. No ale, jak kto woli. Bardziej mnie niepokoi to całe zamieszanie przy przekazaniu korony Brytanii, nazwałbym to szopką w porywach frustracji spowodowaną niemocą na tego typu incydenty, no ale, cóż poradzić. Uważam to za niestosowne zachowanie, a szczególnie skompromitowała się przy tym Surmenia w mojej ocenie. Dodatkowe regiony przy obecnej sytuacji demograficznej Hasselandu są zbędne, jeżeli nawet nie zgubne. Jednocześnie nalegałbym, by nie oceniać całego Hasselandu przez pryzmat ostatniej wpadki JKM Piotra de Zayma, człowieka obiektywnie mówiąc - zasłużonego dla mikroświata. Niestety, ludzie mają tendencję zapamiętywać tylko złe rzeczy, o dobrych kompletnie zapominając.
(–) Kristian Arped

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #17 dnia: Pon, 13 Kwi 2015, 21:32:04 »
Bir Tawil? Przecież tam znajduje się Królestwo Północnego Sudanu z Księżniczką Emily na czele.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #18 dnia: Pon, 13 Kwi 2015, 21:37:07 »
Ja zwrócę uwagę na problem iż obywatele innych mikronacji rozwiązują swoje problemy u nas a nie u siebie. Od kiedy jesteśmy siedzibą ONZ ( a może nowego OPM)?
Póki się nie żrą, tylko kulturalnie wymieniają argumenty, to niech sobie dyskutują... Od tego jest Plac Zielony.
W końcu, kogo obchodzi stan licznika?
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

« Odpowiedź #19 dnia: Pon, 13 Kwi 2015, 22:07:46 »
Wierzymy na słowo premierowi państwa, dla którego respektowanie zasad międzynarodowych zależy tylko od tego, czy jest to wygodne w danym momencie.
Mogę poznać kodeks tych zasad? :) Z tego co pamiętam, to markiz Noqtern był zainteresowany stworzeniem międzynarodowego trybunału i organizacji, która polubownie załatwiałaby konflikty. A kraje najgłośniej teraz krzyczące nie zrobiły nic w kierunku uporządkowania polityki międzynarodowej... :)

• Lokator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #20 dnia: Wto, 14 Kwi 2015, 18:38:30 »
Mogę poznać kodeks tych zasad? :) Z tego co pamiętam, to markiz Noqtern był zainteresowany stworzeniem międzynarodowego trybunału i organizacji, która polubownie załatwiałaby konflikty. A kraje najgłośniej teraz krzyczące nie zrobiły nic w kierunku uporządkowania polityki międzynarodowej... :)
Zasady międzynarodowe co do lokowania się na ziemiach niczyich, przynajmniej od czasów mapy Zeppa do momentu kiedy ja zaprzestałem ją prowadzić wymagały co najmniej zgody najbliższych sąsiadów zajmowanych ziem. Część kontynentów stosowała ponadto własne, ostrzejsze kryteria - na Vaarlandzie i Orientyce wymagana była zgoda wszystkich krajów kontynentu (co do Orientyki to zasadę tę wprowadziło UKW, ale utrzymała się ona w mocy nawet po zakończeniu istnienia tej organizacji - była stosowana np. przy lokowaniu Brytanii na terenie dawnej brugijskiej Mersji, którym jeszcze jako dysponent mapy, zarządzałem).

Ja bym powiedział tak - obecne Hasselandzkie jęki o trybunałach i pokojowych organizacjach są pustosłowiem w obliczu agresji na Solardię, podejrzanego "przejęcia" Brytanii i chamskiej aneksji ziem niczyich. To trochę tak, jakby podpalać komuś dom i narzekać, że nikt nie chciał zorganizować ochotniczej straży pożarnej.

Offline Kristian Arped

• Obywatel
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #21 dnia: Wto, 14 Kwi 2015, 19:01:51 »
Ja bym powiedział tak - obecne Hasselandzkie jęki o trybunałach i pokojowych organizacjach są pustosłowiem w obliczu agresji na Solardię, podejrzanego "przejęcia" Brytanii i chamskiej aneksji ziem niczyich. To trochę tak, jakby podpalać komuś dom i narzekać, że nikt nie chciał zorganizować ochotniczej straży pożarnej.

Przypomnę, że Hasseland proponował ich powołanie jeszcze przed całym tym zamieszaniem, we wrześniu lub październiku 2014 r. ;)
(–) Kristian Arped

Offline Zdzisław Marlena Pytkiewicz

• Lokator
  • **
  • : 16
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #22 dnia: Wto, 14 Kwi 2015, 19:06:10 »
Przypomnę, że Hasseland proponował ich powołanie jeszcze przed całym tym zamieszaniem, we wrześniu lub październiku 2014 r. ;)

Czyli to jest tak jakby podpalić komuś chatę, w zemście za niepowołanie straży ochotniczej? :D
@Sukces IRC #bialenia

Offline Kristian Arped

• Obywatel
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #23 dnia: Wto, 14 Kwi 2015, 19:08:47 »
Czyli to jest tak jakby podpalić komuś chatę, w zemście za niepowołanie straży ochotniczej? :D

Nie. Jeżeli Hasseland chciał odzyskać/podbić/łotewa, to chciał to na początku zrobić poprzez organizację międzynarodowe... no ale skoro większość się wypięła na szczyt w angemont, to co poradzić.
(–) Kristian Arped

Offline Ametyst Faradobus

• Rex Ambulans Serenissimus
  • Obywatel
  • Działacz
  • : 82
  • Kawaler Niezliczonych Odznaczeń
    • NPE: BI16040900111
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #24 dnia: Wto, 14 Kwi 2015, 19:21:23 »
Ba, Zjednoczone Socjalistyczne Królestwo Hirshbergii i Weerlandu również uszanowało ten prastary obyczaj: uzyskaliśmy zgodę wszystkich uznawanych przez nas za żywe państw Orientyki.
Ametyst
z rodu Faradobusów

Po Wieki Król Hirschbergii i Weerlandu
Hrabia na Mechanicach, Ojciec Ojca Świętego