Autor Wątek: Zawiadomienie o Brytanii  (Przeczytany 3395 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zdzisław Marlena Pytkiewicz

• Lokator
  • **
  • : 16
    • Odznaczenia
Odp: Zawiadomienie o Brytanii
« Odpowiedź #25 dnia: Wto, 14 Kwi 2015, 19:25:09 »
Najwygodniejszy jest tzw. Manewr S****cki, tj. jednostronne uznanie mikronacji, które się z nami nie zgadzają za martwe. Może Klonoland na czele z tow. de Zaym, tow. de Zaym i tow. de Zaym go wykorzysta?  ;)
@Sukces IRC #bialenia

Offline PrezerwatywTradycja

• Lokator
  • **
  • : 22
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #26 dnia: Wto, 14 Kwi 2015, 19:28:01 »
Ale tak generalnie rzecz biorąc, skoro pojawiają się takie wybryki, być może faktem jest, że państwa Orientyki powinny ponownie spisać zasady dotyczące zajmowania ziem niczyich. Skoro dżentelmeńskie porozumienia i przyjęte powszechnie obyczaje już nie wystarczają do powstrzymywania pixelkriegów, widać faktycznie potrzeba niektórym machać przed nosem kawałkiem papieru. Co nie zmienia faktu niesłuszności w/w podziału.

I o ile jeszcze w przypadku Hirshbergii i Weerlandu można by mieć najmniej zarzutów, bo mówimy o zajęciu terenów przy własnych granicach (choć i tak przynajmniej Austro-Węgry powinny zgodę wyrazić), o tyle ekspansja mikroskopijnego Hasselandu na takie terytoria, a także zablokowanej w głębi lądu Rotrii wydaje się być żartem.

Najwygodniejszy jest tzw. Manewr S****cki, tj. jednostronne uznanie mikronacji, które się z nami nie zgadzają za martwe.
\
Tow. Pytkiewicz, tak próbowali - na pierwszych mapach podziału widać że podzielone miały być także ziemie Winktown ;-)
{~} Prezerwatyw Tradycja Radziecki

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #27 dnia: Wto, 14 Kwi 2015, 19:41:50 »
Najwygodniejszy jest tzw. Manewr S****cki, tj. jednostronne uznanie mikronacji, które się z nami nie zgadzają za martwe. Może Klonoland na czele z tow. de Zaym, tow. de Zaym i tow. de Zaym go wykorzysta?  ;)

Heh. Król-Senior na czele Hasselandu? Do tego jako towarzysz? Ciekawe. Szkoda, że ani trochę prawdziwe.
Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

• Lokator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #28 dnia: Wto, 14 Kwi 2015, 19:56:34 »
Heh. Król-Senior na czele Hasselandu? Do tego jako towarzysz? Ciekawe. Szkoda, że ani trochę prawdziwe.

Towarzysz de Zaym w pełni kontrolował Hasseland od chwili jego odtworzenia i będzie to robił do swojej v - śmierci, a nawet dłużej (Morthensen v. 2.0).
« Ostatnia zmiana: Wto, 14 Kwi 2015, 19:57:10 wysłana przez Zdzisław Marlena Pytkiewicz »
@Sukces IRC #bialenia

Offline AndrzejSwarzewski

« Odpowiedź #29 dnia: Wto, 14 Kwi 2015, 20:10:28 »
Prosiłbym o szacunek dla jednego z najbardziej zasłużonych działaczy mikroświata i powstrzymanie się od nieprawdziwych oskarżeń o kloning, który rzekomo ma obecnie występować w Hasselandzie. Niekulturalnym jest wejść komuś do domu tylko po to,aby obrażać przyjaciół gospodarza.

• Lokator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #30 dnia: Śro, 15 Kwi 2015, 13:13:06 »
Z tym jednym z najbardziej zasłużonych lekka przesada.  Nie zgodzę się z wyrażoną opinią o klonach,  acz wydaje mi się,  że bez klonowania to nie ma raczej szans żeby oni te tereny zagospodarowali ;)

Obawiam się,  że tow. Zaym w chwili obecnej jest w pewnym stopniu zakładnikiem nordackiego stylu polityki obecnego władcy, ale musi go popierać,  bo inaczej hasselandzki wagonik się wykolei. A może szczerze popiera tą politykę - to jednak kładbym na karb jego zmęczenia i braku refleksji względem obecnego Mikroświata.

« Odpowiedź #31 dnia: Śro, 15 Kwi 2015, 15:22:42 »
Z tym jednym z najbardziej zasłużonych lekka przesada.
No to już kwestia bardziej subiektywna, ale wielu bardziej zasłużonych wymienić bym nie potrafił.

Offline Iwan Pietrow

• Obywatel
  • Bohater
  • : 129
  • "Tylko ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi."
    • NPE: BI15060400075
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #32 dnia: Śro, 15 Kwi 2015, 17:15:27 »
Z tym jednym z najbardziej zasłużonych lekka przesada.  Nie zgodzę się z wyrażoną opinią o klonach,  acz wydaje mi się,  że bez klonowania to nie ma raczej szans żeby oni te tereny zagospodarowali ;)

Obawiam się,  że tow. Zaym w chwili obecnej jest w pewnym stopniu zakładnikiem nordackiego stylu polityki obecnego władcy, ale musi go popierać,  bo inaczej hasselandzki wagonik się wykolei. A może szczerze popiera tą politykę - to jednak kładbym na karb jego zmęczenia i braku refleksji względem obecnego Mikroświata.

Szanowny Panie Radziecki,

proponuję powstrzymać się od takich komentarzy. Królestwo Hasselandu nie popiera stosowania multikont w celu "rozwoju" państwa. Po raz kolejny powtarzam, iż pod Konwencją podpisy złożyła większość państw Orientyki. Oznacza to, iż owa większość w tamtym momencie zaakceptowała postanowienia i zezwoliła na podział ziem niczyich. Bawi mnie to, iż na dzień dzisiejszy największy lament podnoszą osoby lub państwa, które nie brały bezpośredniego udziału w rozmowach w Kaharonei. Proszę również Szanownego Pana o to, aby nie martwił się tematem zagospodarowania nowych ziem przez KH. Z moich obserwacji wynika, iż Mandragorat Wandystanu ma własne problemy aktywnościowe i ludnościowe. Czasami odnoszę wrażenie, iż Królestwo Hasselandu jest jedynym elementem, który oddziałuje na jakąkolwiek aktywność w tym jakże...nietypowym państwie.
(-) Iwan Pietrow

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #33 dnia: Śro, 15 Kwi 2015, 17:45:29 »
Policja czuwa nad tym wątkiem zdwojonymi siłami.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

• Lokator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #34 dnia: Śro, 15 Kwi 2015, 18:54:14 »

proponuję powstrzymać się od takich komentarzy. Królestwo Hasselandu nie popiera stosowania multikont w celu "rozwoju" państwa. Po raz kolejny powtarzam, iż pod Konwencją podpisy złożyła większość państw Orientyki. Oznacza to, iż owa większość w tamtym momencie zaakceptowała postanowienia i zezwoliła na podział ziem niczyich. Bawi mnie to, iż na dzień dzisiejszy największy lament podnoszą osoby lub państwa, które nie brały bezpośredniego udziału w rozmowach w Kaharonei. Proszę również Szanownego Pana o to, aby nie martwił się tematem zagospodarowania nowych ziem przez KH. Z moich obserwacji wynika, iż Mandragorat Wandystanu ma własne problemy aktywnościowe i ludnościowe. Czasami odnoszę wrażenie, iż Królestwo Hasselandu jest jedynym elementem, który oddziałuje na jakąkolwiek aktywność w tym jakże...nietypowym państwie.

Akurat, towarzyszu Iwanowicz, temat Hasselandu nie jest zbyt często w Wandystanie poruszany, a jedynie kilkoro wandejczyków (w tym ja) porusza ten temat na zagranicznych forach. Nie przeczę, że Wandystan ma problemy z aktywnością, jednak w celu jej ratowania nie uciekamy się do typowego, jojonacyjnego kloningu, jak miało to miejsce w Hasselandzie. Poza tym wandejczycy w tym trudnym okresie bardziej skupiają się na istotnych dla naszego państwa kwestiach, a nie na budowaniu pikselowego imperium.

Tak na marginesie. Z tego co czytałem na forum MAW takie zmiany terytoriów powinny zaakceptować wszystkie państwa na kontynencie, a nie jedynie większość z nich. Jednak tutaj mogę się mylić, więc przepraszam towarzysza, jeśli plotę głupoty.
« Ostatnia zmiana: Śro, 15 Kwi 2015, 19:01:04 wysłana przez Zdzisław Marlena Pytkiewicz »
@Sukces IRC #bialenia

• Lokator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #35 dnia: Śro, 15 Kwi 2015, 18:59:18 »
Towarzyszu Iwanowicz,
proponuję powstrzymać się od takich komentarzy. Królestwo Hasselandu nie popiera stosowania multikont w celu "rozwoju" państwa.
Proponuję ogarnąć takie pojęcia jak sarkazm. Jak powiedziałem wyżej - nie zgadzam się z oskarżeniem o kloning w chwili obecnej. Natomiast podtrzymuję swoją opinię, że hasselandzkie deklaracje o aktywizacji zagarniętych ziem są obietnicami bez pokrycia. Hasseland nie ma dość potencjału ludnościowego.

Po raz kolejny powtarzam, iż pod Konwencją podpisy złożyła większość państw Orientyki.
Policzmy... Surmenia,  Hasseland,  Rotria i Trizondal. Cztery. Austro-Węgry, Winktown, Elderland i Hirsbergia-Weerland nie.  Też cztery. Czyli nie większość,  a równo połowa.  A jakby doliczyć nie przez wszystkich uznawaną,  ale obecną na kontynencie Ciprofloksję, to mamy nawet mniejszość. Czy Towarzysz Król liczy inaczej?

Bawi mnie to, iż na dzień dzisiejszy największy lament podnoszą osoby lub państwa, które nie brały bezpośredniego udziału w rozmowach w Kaharonei.
No tak,  to przecież dziwne,  że ktoś kogo dotyczą podjęte decyzje, a kto nie został zaproszony do udziału w podejmowaniu decyzji ma o to pretensje.  Przecież gdyby ktoś zwołał konferencję i ustalił na przykład że Razuri i Zegisa zostaną otoczone lądem który zajmie ktoś inny,   to jako niezaproszony Towarzysz Król wcale by nie protestował?

Czasami odnoszę wrażenie, iż Królestwo Hasselandu jest jedynym elementem, który oddziałuje na jakąkolwiek aktywność w tym jakże...nietypowym państwie.
Cóż,  mawiają że ignorancja jest przywilejem Królów.

Offline Iwan Pietrow

• Obywatel
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #36 dnia: Śro, 15 Kwi 2015, 19:25:36 »
Towarzyszu Iwanowicz,

jeżeli już to "Towarzyszu Romanow". Jeżeli Szanowny Pan chce być bardzo dokładny, to powinno być "Towarzyszu Romanow-Phillips-Mountbatten-Windsor"

Proponuję ogarnąć takie pojęcia jak sarkazm. Jak powiedziałem wyżej - nie zgadzam się z oskarżeniem o kloning w chwili obecnej. Natomiast podtrzymuję swoją opinię, że hasselandzkie deklaracje o aktywizacji zagarniętych ziem są obietnicami bez pokrycia. Hasseland nie ma dość potencjału ludnościowego.

Być może potencjału ludnościowego brakuje, jednakże nie brakuje chęci i zaangażowania. Tak jak powiedziałem wcześniej, proszę się tą sprawą nie martwić.
Policzmy... Surmenia,  Hasseland,  Rotria i Trizondal. Cztery. Austro-Węgry, Winktown, Elderland i Hirsbergia-Weerland nie.  Też cztery. Czyli nie większość,  a równo połowa.  A jakby doliczyć nie przez wszystkich uznawaną,  ale obecną na kontynencie Ciprofloksję, to mamy nawet mniejszość. Czy Towarzysz Król liczy inaczej?

Nie zmienia to jednak faktu, iż ZSKHiW popiera podział ziem - voilà: http://hasseland.eu/forum/viewtopic.php?f=95&t=978

No tak,  to przecież dziwne,  że ktoś kogo dotyczą podjęte decyzje, a kto nie został zaproszony do udziału w podejmowaniu decyzji ma o to pretensje.  Przecież gdyby ktoś zwołał konferencję i ustalił na przykład że Razuri i Zegisa zostaną otoczone lądem który zajmie ktoś inny,   to jako niezaproszony Towarzysz Król wcale by nie protestował?

Panowie z Winktown prowadzą politykę zagraniczną w iście japońskim stylu (oczywiście mam na myśli politykę do XIX wieku). Nie moją winą jest, iż dzięki swojej polityce zostali zapomniani przez świat.

Cóż,  mawiają że ignorancja jest przywilejem Królów.

Dominus Noster Ivanus!
(-) Iwan Pietrow

• Lokator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #37 dnia: Śro, 15 Kwi 2015, 20:29:44 »
jeżeli już to "Towarzyszu Romanow". Jeżeli Szanowny Pan chce być bardzo dokładny, to powinno być "Towarzyszu Romanow-Phillips-Mountbatten-Windsor"
Wstydzicie się swojego 'otczestwa?

BTW słyszałem, że w Hasselandzie używanie realnych nazwisk nie jest mile widziane. Rozumiem, że z kolei zabieranie ich realnym osobom/rodzinom jest już jak najbardziej w porządku? Cóż, a mówi się że mikronacje to rozrywka dla ludzi z wyobraźnią :)

Być może potencjału ludnościowego brakuje, jednakże nie brakuje chęci i zaangażowania. Tak jak powiedziałem wcześniej, proszę się tą sprawą nie martwić.
Nie martwię się, bo wątpliwe "panowanie" Hasselandu nad tymi ziemiami skończy się wraz z kolejnym Kongresem Orientyki - takim, w którym wezmą udział wszystkie państwa Orientyki, a nie tylko te wybrane. Na waszym miejscu zastanawiałbym się już jak wykorzystać chęci i zaangażowanie na już posiadanych ziemiach.

Nie zmienia to jednak faktu, iż ZSKHiW popiera podział ziem - voilà: http://hasseland.eu/forum/viewtopic.php?f=95&t=978
Za to Trizondal już nie popiera, co nadal dawałoby ten sam wynik. Zresztą jak może doczytać Towarzysz kilka postów wyżej, tow. Ametyst wyraził wątpliwość co do niestosowania zwyczaju powszechnej zgody co do zajmowania nowych ziem na Orientyce. Tego tematu jakoś wolicie unikać, ciekawe dlaczego.

Panowie z Winktown prowadzą politykę zagraniczną w iście japońskim stylu (oczywiście mam na myśli politykę do XIX wieku). Nie moją winą jest, iż dzięki swojej polityce zostali zapomniani przez świat.
Myślę, że z kolei Hasseland doskonale ilustruje politykę Japonii końca XIX i pierwszego czterdziestolecia XX wieku. Może trochę pokracznie i na poziomie około przedszkolnym, ale zawsze.

Offline Karol Wawrzyniec

• Jego Katolicka Wysokość
  • Obywatel
  • Mieszkaniec
  • **
  • : 36
  • Król-Męczennik Imperium Skarlandu
    • NPE: BI16081300126
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #38 dnia: Śro, 15 Kwi 2015, 20:42:21 »
Myślę, że z kolei Hasseland doskonale ilustruje politykę Japonii końca XIX i pierwszego czterdziestolecia XX wieku. Może trochę pokracznie i na poziomie około przedszkolnym, ale zawsze.

W moim mniemaniu polityka manewrów wojskowych i mobilizacji przy granicach austro-węgierskiej i trizondalskiej to jakoby zachowanie Hitlera w '39. Małymi kroczkami do wielkiej afery. Ciągłe prowokacje i walki np. z Winktown to ukazują.
(-) Jego Katolicka Wysokość
Karol II Wawrzyniec z Medyceuszów i Zepów,,
Jego Ekscelencja Prymas Brodrii i Bialenii,

Król Senior Imperium Skarlandu, Wielki Książę Toskanii, etc., etc., etc.
Naczelny Palacz Heretyków w Mikroświecie

Offline Iwan Pietrow

• Obywatel
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #39 dnia: Śro, 15 Kwi 2015, 21:32:25 »
BTW słyszałem, że w Hasselandzie używanie realnych nazwisk nie jest mile widziane. Rozumiem, że z kolei zabieranie ich realnym osobom/rodzinom jest już jak najbardziej w porządku? Cóż, a mówi się że mikronacje to rozrywka dla ludzi z wyobraźnią :)

Nigdy nie słyszałem o tym, iż w Hasselandzie używanie realnych nazwisk nie jest mile widziane. Owszem, mikronacje to rozrywka dla ludzi z wyobraźnią, również dla tych, którzy tę wyobraźnię mają odwróconą do góry nogami. Pokazuje to chociażby twór jakim się brzydzę, a mianowicie Wandystan.

Nie martwię się, bo wątpliwe "panowanie" Hasselandu nad tymi ziemiami skończy się wraz z kolejnym Kongresem Orientyki - takim, w którym wezmą udział wszystkie państwa Orientyki, a nie tylko te wybrane. Na waszym miejscu zastanawiałbym się już jak wykorzystać chęci i zaangażowanie na już posiadanych ziemiach.

Szanowny Panie Radziecki, co raz zostało przez Hasseland przejęte, nie zostanie już oddane.

Jakże ja uwielbiam te nieudolne porównania tworzone przez Towarzysza. Z drugiej strony, to nie spodziewam się nic więcej po obywatelu Wandystanu.
W moim mniemaniu polityka manewrów wojskowych i mobilizacji przy granicach austro-węgierskiej i trizondalskiej to jakoby zachowanie Hitlera w '39. Małymi kroczkami do wielkiej afery. Ciągłe prowokacje i walki np. z Winktown to ukazują.

My tylko potwierdzamy swoje panowanie w obu regionach, WKM. Lubimy ciekawą narrację... Pragnę natomiast zaznaczyć, iż to Winktown pierwsze zdecydowało się na otwarcie ognia.

P.S. Zbrojne podporządkowanie Rotrii jest zupełnie akceptowalne? To już nie jest działanie à la Adolf Hitler?
(-) Iwan Pietrow

Offline Karol Wawrzyniec

• Jego Katolicka Wysokość
  • Obywatel
  • Mieszkaniec
  • **
  • : 36
  • Król-Męczennik Imperium Skarlandu
    • NPE: BI16081300126
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #40 dnia: Śro, 15 Kwi 2015, 22:04:14 »
P.S. Zbrojne podporządkowanie Rotrii jest zupełnie akceptowalne? To już nie jest działanie à la Adolf Hitler?

Zrobienie porządku w danym kraju, nie zajmowanie jego ziem, brak walki z jego żołnierzami, a w niedługim czasie i wyprowadzenie wojsk to w rozumieniu Waszej Królewskiej Mości zbrojny atak w wykonaniu Hitlera? Gratuluję rozumowania. Przywróciłem wszelką władzę Ojcu Świętemu, pozbyłem się jednostek oczerniających Rotrię i zakończyłem trwający od zamachu spór rotryjsko-rotryjski. Anything else?
(-) Jego Katolicka Wysokość
Karol II Wawrzyniec z Medyceuszów i Zepów,,
Jego Ekscelencja Prymas Brodrii i Bialenii,

Król Senior Imperium Skarlandu, Wielki Książę Toskanii, etc., etc., etc.
Naczelny Palacz Heretyków w Mikroświecie

Offline Ametyst Faradobus

• Rex Ambulans Serenissimus
  • Obywatel
  • Działacz
  • : 82
  • Kawaler Niezliczonych Odznaczeń
    • NPE: BI16040900111
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #41 dnia: Śro, 15 Kwi 2015, 22:19:38 »
Przyznaję, że mimo wszystko liczyłem wtedy na jakieś szybkie, demokratyczne referendum.
« Ostatnia zmiana: Śro, 15 Kwi 2015, 22:20:08 wysłana przez Ametyst Faradobus »
Ametyst
z rodu Faradobusów

Po Wieki Król Hirschbergii i Weerlandu
Hrabia na Mechanicach, Ojciec Ojca Świętego

« Odpowiedź #42 dnia: Czw, 16 Kwi 2015, 16:25:46 »
Zrobienie porządku w danym kraju, nie zajmowanie jego ziem, brak walki z jego żołnierzami, a w niedługim czasie i wyprowadzenie wojsk to w rozumieniu Waszej Królewskiej Mości zbrojny atak w wykonaniu Hitlera? Gratuluję rozumowania. Przywróciłem wszelką władzę Ojcu Świętemu, pozbyłem się jednostek oczerniających Rotrię i zakończyłem trwający od zamachu spór rotryjsko-rotryjski. Anything else?
No to tak trochę jak wojna włoska w celu zwrócenia władzy Duce, jak już jesteśmy przy hitlerowskich analogiach. :P

Offline Aleksandra Dostojewska

• Narzeczona Alberta Medycejskiego y Zep
  • Stary wyga
  • : 75
  • Tytularna Królowa Bialenii
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #43 dnia: Czw, 16 Kwi 2015, 17:52:08 »
Byłam i będę dalej nieobecna, ale pozwólcie, że poproszę o wyjaśnienie, skąd ta nagonka na Hasseland?
BYŁY PREZYDENT RB
Jej Carska Wysokość Aleksandra Izabella Dostojewska de domo Salazar Savinion, secondo voto Swarzewska, Imperatorowa, Caryca Brodrii, Caryca Rosyji, Arcyksiężna Uhrainy do 30.01.2016 r., Księżna Czuwacji
Dwukrotnie Prezydent Republiki Bialeńskiej

Offline Konstanty Jerzy Michalski

• Immanuel Kartografii Tamostosowanej
  • Obywatel
  • Bohater
  • : 21
  • GG: 50930927
    • NPE: BI13111600010
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #44 dnia: Czw, 16 Kwi 2015, 18:18:33 »
Byłam i będę dalej nieobecna, ale pozwólcie, że poproszę o wyjaśnienie, skąd ta nagonka na Hasseland?

Zapomniałbym, proszę o zmianę podpisu i tytułu. Trudno się tytułować prezydentem RB po dymisji. :)
/-/ Konstanty Jerzy wielki kniaź Michalski
Immanuel Kartografii Tamostosowanej
Rednacz Gazety Bialeńskiej

• Lokator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #45 dnia: Czw, 16 Kwi 2015, 19:10:13 »
Wypowiedź Iwanowicza nt. Wandystanu kompletnie zniszczyła resztki szacunku, jakimi darzyłem Hasseland i jego obywateli. Obawiam się, że obywatel de Zaym wybrał złą osobę na króla, jednak to już sprawy Królestwa, któremu zbyt świetlanej przyszłości nie wróżę.
@Sukces IRC #bialenia

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #46 dnia: Czw, 16 Kwi 2015, 19:57:35 »
Bo Hasseland prowadzi ekspansję.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline MvP

• Bohater
  • : 7
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #47 dnia: Czw, 16 Kwi 2015, 21:00:23 »
Hasseland "zajął" sobie pół Orientyki i Cyberie w iście brodyjskim stylu, a potem przy pomocy klona Archonta Surmenii ogłosił "unię-personalną" z Wielką Brytanią - mikronacją martwą od pół roku.
Maria von Primisz

II Prezydent Republiki Bialenii
Premier IV i V Kadencji    Poseł IV, V i VI, VII, IX Kadencji
Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice

« Odpowiedź #48 dnia: Czw, 16 Kwi 2015, 21:18:21 »
A ja poszukałbym innych źródeł nagonki... Hasseland nie zrobił nic aż tak skandalicznego i karygodnego. Owszem, złamał niektóre dawne porozumienia, aczkolwiek przejął jedynie obpp, a nie terytoria innych państw. Brytania była martwa, więc za zgodą innych państw kontynentu (w tym lokalnego mocarstwa, Surmenii) Hasseland mógł ją przejąć nawet jako obpp. Ale zdecydował się na krok narracyjny, czyli unię personalną. Sytuacji z podszywaniem się Archonta nie znam. Nie wiem, czy zwyczajnie się podszywał, czy wcześniej występował pod postacią Króla Brytanii. Ale nawet jeśli było to oszustwo, to pretensje można mieć do niego samego, a nie do Surmenii, czy tym bardziej do Hasselandu, który najpewniej także został wprowadzony w błąd.
Należy zastanowić się, kto występuje przeciwko Hasselandowi. Czy głównym krytykiem nie jest okupant Awary? Czy główni krytycy to nie osoby, które już wcześniej pogardliwie odnosiły się do Jego Królewskiej Wysokości de Zayma? Każdy może sam ocenić jakimi pobudkami się kierują oraz jaki stosunek mają do nas. Nad tym samym mógłby się zastanowić Wandystan i Trizondal. Ale czy chcą?

Offline MvP

• Bohater
  • : 7
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #49 dnia: Czw, 16 Kwi 2015, 21:29:00 »
Hasseland zrobił coś niegodnego miana poważnej mikronacji - zajął w cholerę OBPP bez zgody ich wszystkich sąsiadów i bez możliwości ich zagospodarowania to wystarczająco zeby go atakować niezależnie od osobistych sympatii. Oddzielmy prywatny stosunek do poszczególnych osób, takich jak sławetny Diuk i pan Eddard, od trzeźwej oceny sytuacji!
Maria von Primisz

II Prezydent Republiki Bialenii
Premier IV i V Kadencji    Poseł IV, V i VI, VII, IX Kadencji
Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice