Autor Wątek: Zielona Monarchia - debata  (Przeczytany 912 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Alberto de Medici

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
  • : 173
  • Zapluty podmiot reakcji, mały naleśnik
    • NPE: LS14060400070
    • Odznaczenia
Zielona Monarchia - debata
« dnia: Pon, 06 Kwi 2015, 20:37:03 »

hrabia Dostojewski von Vincis, podczas wygłaszania przemowy przed Komisją Parlamentarną

Wasze Ekscelencje!

Straszenie przebrzydłym monarchizmem czas zacząć. Jak już pisałem w swoim artykuliku wprowadzenie monarchii w Bialenii jest możliwe. Wystarczą ino chęci. Jednak zdaje się, że monarchia powinna być dostosowana do naszych krajowych warunków. Pewnym wyznacznikiem naszej kultury jest Zielony Kościół, organizacja istniejąca w naszym kraju już od czasów bengazijskich. Niestety od jakiegoś czasu ta ważna organizacja jest nieaktywna. Pomyślałem tedy, a dlaczegóż by nie wprowadzić monarchii (notabene tak bliskiej mojemu sercu), która czerpała by z idei, głoszonych przez Zielony Kościół. Byłaby to istna zielona monarchia teokratyczna, coś na wzór relanej Wlk. Brytanii (jak pięknie ujął to Kristian), jednak z mocniej zarysowaną rolą monarchy, który prawdziwie byłby zwierzchnikiem Zielonego Kościoła. Dzięki temu istniałaby szansa na przywrócenie do aktywności tegoż prześwietnego związku wyznaniowego. A poza tym, co chyba ważniejsze doprowadzilibyśmy do restauracji monarchii! Zapewniłoby to nadto monarsze owe sacrum, o którym pisałem w artykuliku. Jak wyglądałoby to w praktyce?

Zielony Kościół stałby się religią państwową (oczywiście inne związki wyznaniowe miałby prawo do działania). Obok monarchy (Jego Najeminentniejszej Wysokości Króla Bialenii i Anatolii) w Zielonym Kościele działaliby kapłani, którzy odprawialiby obrzędy (np. koronacje) oraz dbali o kwestie dogmatyczne. Króla wybralibyśmy podczas głosowania chyba, że wymyślimy jakiś lepszy sposób - bądź, gdy znajdzie się osoba, która przejmie władzę w wyniku zamachu stanu. Oczywiście w społeczeństwie istniałaby pewna forma hierarchizacji - tutaj moglibyśmy wymyslic jakieś bardziej klimatyczne tytuły arystokratyczne (jakiś emir, czy ki diabeł). Wraz z monarchą państwem zaradzałaby powoływana przez niego Rada Doradców - w jej skład wchodziliby doradcy, odpowiedzialni za poszczególne resorty oraz jeden przedstawiciel duchowieństwa Zielonego Kościoła ("zielony" odpowiednik Prymasa - Mufti?). Zachowalibyśmy parlament - mniejsza czy składający się z posłów elekcyjnych czy przedstawicieli samorządów czy wszystkich obywateli. ;) Posiadałby on prawo do kreowania prawa, lecz byłby zwoływany oraz rozwiązywany przez monarchę. Policję zamieniłbym na Zieloną Inkwizycję, odpowiedzialną za dbanie o porządek, wydawanie wyroków w sprawach mniejszej wagi oraz doprowadzanie przestępców przed oblicze monarchy, który to by ich sądził. Kwestią wykładania prawa oraz opiniowanie aktów prawnych zajmowałby się Królewska Komisja Trybonianiańska (powoływana przez monarchę bądź na kadencję bądź do konkretnej sprawy - przy czym przychylałbym się do tej drugiej opcji).

W kwestii samorządów. Byłbym za maksymalną decentralizacją. Każdy obywatel musiałby należeć do danego samorządu, który byłby powoływany, gdyby znalazła się grupa przynajmniej trzech obywateli, chcących go tworzyć. Myślę że prawo centralne byłby na tyle ograniczone, że samorządy posiadałyby własne kodeksy porządkowe, prawa dotyczące funkcjonowania społeczności oraz jej ustroju. Dobrym rozwiązaniem byłoby pozwolenie samorządom na wybór delegatów do parlamentu zgodnie z własnym zamysłem (jeden, dwóch, trzech etc. przedstawicieli), lecz mieliby taka siłę głosu, jaką liczbę głosów otrzymaliby podczas głosowania w samorządzie. Na danego przedstawiciela głosują dwie osoby - waga jego głosu wynosi "dwa" etc.

Co o tem myśli gawiedź bialeńska?
« Ostatnia zmiana: Pon, 06 Kwi 2015, 20:37:30 wysłana przez Adam Aleksander Dostojewski von Vincis »
(-) Alberto Carlos de Médici y Zep

Offline Konstanty Jerzy Michalski

• Immanuel Kartografii Tamostosowanej
  • Obywatel
  • Bohater
  • : 21
  • GG: 50930927
    • NPE: BI13111600010
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
Odp: Zielona Monarchia - debata
« Odpowiedź #1 dnia: Pon, 06 Kwi 2015, 20:56:48 »
Wasza Ekscelencjo,

jestem w znacznej części na nie. O ile przebolałbym pomysł z elektoratami, to pomysł z Zielonym Kościołem, który nie cieszy się przecież wielką popularnością jest w większości wadliwy. Po pierwsze, kraj ma ogromne tradycje republikańskie i w dużej mierze jest pół-ateistyczny, bo przynależność do Kościoła jest jedynie formalnością, a on sam de facto nie działa.

Kolejna kwestia - sam republikanizm nas wyróżnia. Gdybyśmy stworzyli sobie królestwo, to przy braku wyraźnie wskazanego klimatu (Rotria, Skarland, Surmenia, RON) nie będziemy go posiadać w cale. No może będzie go miała Jahołda. Kraj zmarnieje, skończy się aktywność. Musielibyśmy wpierw stworzyć porządny klimat, oparcie na samorządach, w czym pomoże nam świetny pomysł z fylami. Póki co - stanowcze niet monarchii.
/-/ Konstanty Jerzy wielki kniaź Michalski
Immanuel Kartografii Tamostosowanej
Rednacz Gazety Bialeńskiej

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2 dnia: Pon, 06 Kwi 2015, 21:01:56 »
Ze wszystkich związków wyznaniowych to Zielony Kościół jest tym najaktywniejszym i najbardziej znaczącym.

Oczywiście, nie zmienia to faktu, że tego typu radykalnym projektom zmiany ustroju będę przeciwny póki dycham, jako beton nawet wśród betonu.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #3 dnia: Pon, 06 Kwi 2015, 21:17:51 »
Ze wszystkich związków wyznaniowych to Zielony Kościół jest tym najaktywniejszym i najbardziej znaczącym.

To tylko świadczy o tym, jak silny drzemie w nim potencjał. Dzięki temu jeszcze bardziej będziemy mogli podnieść jego aktywność.

Oczywiście, nie zmienia to faktu, że tego typu radykalnym projektom zmiany ustroju będę przeciwny póki dycham, jako beton nawet wśród betonu.

Nie chciałbyś zostać inkwizytorem i palić na stosie zamiast pałować?

Kolejna kwestia - sam republikanizm nas wyróżnia. Gdybyśmy stworzyli sobie królestwo, to przy braku wyraźnie wskazanego klimatu (Rotria, Skarland, Surmenia, RON) nie będziemy go posiadać w cale. No może będzie go miała Jahołda. Kraj zmarnieje, skończy się aktywność. Musielibyśmy wpierw stworzyć porządny klimat, oparcie na samorządach, w czym pomoże nam świetny pomysł z fylami. Póki co - stanowcze niet monarchii.

Bialenia opustoszeje, bo władzę obejmie król a nie Prezydent. Dlaczego? To właśnie monarchia pozwoli nam na budowę własnego klimatu w duchu wartości i ideałów zielonokościelnych. Co do fyli - to mój pomysł na samorządy czerpie z niego garściami.  :D

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
  • : 62
    • NPE: BI14020800101
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #4 dnia: Pon, 06 Kwi 2015, 21:29:17 »
Bialenia w obecnej formie też marnieje, bo nie posiada żadnego klimatu. Kiedy jeszcze posiadaliśmy regiony, to można było je jakoś fajnie zreformować, aby były atrakcyjne. Obecnie ten kraj nie ma nic do zaoferowania prócz parlamentu i oddolnych inicjatyw organizowanych przez ludzi, którzy krzyczą, aby coś zmienić. Republikanizm? Jasne, ale niech on będzie ciekawy. Już naprawdę robi mi się niedobrze kiedy widzę dyskusje w parlamencie, które nic nie wnoszą do życia. Jeśli ktoś myśli, że na samym parlamencie da się żyć, to się przejedzie i skończymy jak Dreamland pod tym względem. Zielona Monarchia byłaby ciekawym rozwiązaniem i czymś nowym, a może wreszcie zachęciłoby wszystkich do pisania na forum. Ja będę kibicować każdemu ruchowi antysystemowemu, który ma na celu zmianę szarej rzeczywistości.
A teraz proszę abyście wyobrazili sobie, gdybyśmy zlikwidowali rząd oraz parlament, i przywrócili samorządy na takich samych prawach jak obecnie Brodria.
« Ostatnia zmiana: Pon, 06 Kwi 2015, 21:30:13 wysłana przez Feliks Spirkin »

/-/ Markus Felix Spirkin von Wettin
- Minister Spraw Zagranicznych Republiki Bialeńskiej

Offline Ali ibn Abi Talib

• Ajatollah
  • Mieszkaniec
  • **
  • : 0
  • Ajatollah z woli Allaha i K.C. Rep. Socjal.Niebios
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #5 dnia: Pon, 06 Kwi 2015, 21:41:18 »
*Wchodzi do pomieszczania Ali w Zielonej szacie liturgicznej, widocznie niedawno było nabożeństwo, kiedy mównica była wolna po zabraniu głosu przez Feliksa, pozwolił sobie zabrać głos*
Towarzyszu Feliksie jak kolwiek często się z Wami zgadzam tym razem muszę to zrobić podwójnie. Tak... Bialenia obecnie nie ma klimatu. To prawda. Smutna ale prawdziwa prawda, tak prawdziwa jak to ,że Lewica jest jedyną słuszną ideologią. Zwłaszcza Zielona.
Bialenii obecnie brakuje klimatu. Dawno temu Dżamaharija miała klimat, SRS miała aż zabardzo klimat, a Bialenia dzisiaj ? Czym jesteśmy ?
SRS miało klimat tego puczu, w Dżamahariji był klimat takiej... Libii ale był. Tutaj dzisiaj nic... brak.
Ajatollah, człowiek lewicy, socjalista, mason.
Redaktor miesięcznika "STOP",
Twórca Radia Bialenii.

Offline AndrzejSwarzewski

« Odpowiedź #6 dnia: Pon, 06 Kwi 2015, 22:02:34 »
Już naprawdę robi mi się niedobrze kiedy widzę dyskusje w parlamencie, które nic nie wnoszą do życia.
A mi się robi niedobrze, gdy widzę takie gadanie. Jesteś inteligentnym, zdolnym człowiekiem i realizujesz świetne inicjatywy, ale wiele tracisz na niepotrzebnym filozofowaniu. I w gruncie rzeczy w tym nie różnisz się od ludzi, którym przeszkadzała Jahołda. "Regiony są bezwartościowe, a bawią się w nich jacyś fantaści- zlikwidować!" = "Parlament jest bezwartościowy, a bawią się w nim tylko jacyś nudziarze- zlikwidować!". No błagam, nie zniżaj się do tego poziomu.

Natomiast sam pomysł Zielonej Monarchii jest ciekawy i warty rozważenia. Rzeczywiście brakuje nam klimatu, ale to nie powód, żeby niszczyć to, co jeszcze jakimś klimatem jest. A republikanizm nim jest, to nas wyróżnia. Nie musimy palić czarownic, ani strzelać do separatystów. Nie taką drogę wybraliśmy. A na tej drodze, którą idziemy, całkiem nieźle sobie radzimy, wbrew niemilknącym ostrzeżeniem, które słyszymy od listopada '13.

« Ostatnia zmiana: Pon, 06 Kwi 2015, 22:02:59 wysłana przez AndrzejSwarzewski »

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #7 dnia: Pon, 06 Kwi 2015, 22:10:06 »
Różnica jest taka, że likwidacja regionów nic nam nie dała i nie jest to żaden futurystyczny pomysł, a wręcz przeciwnie. Likwidacja parlamentu byłaby wymuszeniem stworzenia klimatu oraz funkcjonowania samorządów. "Byłoby to coś czego jeszcze nie było", a więc skutek mógłby być idealny.

« Odpowiedź #8 dnia: Pon, 06 Kwi 2015, 22:14:51 »
A ja bym jednak upierał się przy twierdzeniu, żeby na obywatelach mikronacji niczego nie wymuszać. Bo jak będziemy coś wymuszać, to zwyczajnie sobie będą mogli pójść do kraju, gdzie nikt nie będzie na nich wymuszać czegoś, czego nie chcą robić.
Brak przymusu jest właśnie najlepszą cechą mikroświata. Jak chcesz, to robisz sobie region. Chcesz, to czcisz Kaddafiego jako proroka. Chcesz, to siedzisz w parlamencie i gadasz o prawie, które nikogo zbytnio nie obchodzi. Chcesz, to siedzisz w metrze i walczysz z mutantami. Chcesz, to jesteś sobie arystokratą i popijasz herbatkę w pałacu. Próby zmieniania wszystko na swój obraz i podobieństwo, to coś, co z pewnością się nie uda.

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #9 dnia: Pon, 06 Kwi 2015, 22:18:55 »
A ja bym jednak upierał się przy twierdzeniu, żeby na obywatelach mikronacji niczego nie wymuszać. Bo jak będziemy coś wymuszać, to zwyczajnie sobie będą mogli pójść do kraju, gdzie nikt nie będzie na nich wymuszać czegoś, czego nie chcą robić.
Ale tutaj nikt nie mówi o wymuszaniu, a o nawracaniu. Jeśli większość osób byłaby za, to oczywiście dopiero wtedy można by to wprowadzić. Zresztą likwidacja władz centralnych miałaby takie plusy, że bawić się w prawo i nudne ustawy można równie dobrze w samorządzie.

« Odpowiedź #10 dnia: Pon, 06 Kwi 2015, 22:24:40 »
Szkoda, że nie widzisz, że to prawo trzyma ten kraj w kupie. ;) Ja jednak wolę sytuację, gdy wszystko jest jasne, a nie samundyjską wioskę, że wódz Unga-bunga decyduje, co wolno i co jak ma wyglądać, a jak ktoś ma jakiś problem, to dostaje kopa i musi uciekać do innej wioski. Oczywiście prawo można zmienić na jakieś bardziej jasne i zrozumiałe, ale jednak przeciętny obywatel może sobie robić co chce i nie musi przeczytać nawet 10% spisanego przez nas prawa. Tak naprawdę jedynymi osobami, które muszą dobrze znać prawo, to policjant (prawo porządkowe), sędzia (prawo karne) i prezydent (wszystko). Nikt inny. Więc ja wciąż to narzekanie traktuję w ten sposób, że po prostu nie akceptujesz tego, że inni bawią się w coś, co według Ciebie jest całkowicie nudne. Ale według mnie niezbędne, choć oczywiście każdy może mieć inne zdanie.

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #11 dnia: Pon, 06 Kwi 2015, 22:32:41 »
Wgl. to dopiero teraz się skapnąłem, że wypowiadam się w parlamencie. :-X Przepraszam.

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #12 dnia: Pon, 06 Kwi 2015, 23:01:56 »
Ależ nikt nie mówi o całkowitej rezygnacji z władz centralnych, który obecność zapewnia ciągłość państwu. Zmiana, która proponuję wbrew pozorom (lub wyimaginowanym oczekiwaniom  ;D) nie jest aż tak radykalna - przynajmniej w przypadku samorządów. Proponuję ino wprowadzenie przymusowego samorządu (wszak każdy musi gdzieś zamieszkać), który posiadałby pełną swobodę w funkcjonowaniu oraz organizacji życia społecznego i politycznego - naturalnie z poszanowaniem praw centralnych, czyli tych wydanych przez monarchę oraz parlament.

Natomiast sam pomysł Zielonej Monarchii jest ciekawy i warty rozważenia. Rzeczywiście brakuje nam klimatu, ale to nie powód, żeby niszczyć to, co jeszcze jakimś klimatem jest. A republikanizm nim jest, to nas wyróżnia. Nie musimy palić czarownic, ani strzelać do separatystów. Nie taką drogę wybraliśmy. A na tej drodze, którą idziemy, całkiem nieźle sobie radzimy, wbrew niemilknącym ostrzeżeniem, które słyszymy od listopada '13.

Odniesienie się do Zielonego Kościoła miało zapewnić zachowanie części "dawnych republikańskich wartości", które obecnie wyznaje Bialenia - libijski patron, etos pracy, "zieloności".

Nie musimy też sprowadzać wszystkiego do absurdu. To jak wyglądałby klimat danego regionu (samorządu, fyli etc.) zależy wszak od jego mieszkańców. Mogą być to być "popijający herbatkę arystokraci"  <3, "walczący z mutantami żołnierze", czy "dzicy terroryści". To samorząd zapewnia grupę, która posiada podobne pomysły i umożliwia wspólną zabawę.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #13 dnia: Wto, 07 Kwi 2015, 10:25:33 »
Zasadniczo to ja jestem, w pewnym sensie, inkwizytorem. Takie moje prawne zadanie, po prostu... Zwyczajnie, wyznaję sobie też w oderwaniu od mojej roli w RB, zasadę, iż narzucanie jest bezsensowne. Chcecie zabawy w region? Prawo tego nie zabrania. Stwórzcie trzy aktywne miasta i zawiążcie sobie samorząd. Po coś Kristian pisał o tym w swojej ustawie. Jaki jest sens wprowadzać prawo, które już istnieje, tylko w bardziej, wybaczcie słówko, opresyjnej formie? Po co niby wymuszać od kogoś uczestnictwo tymi np. fylami? Tak jak z gospodarką - niby każdemu należy założyć konto w BIW (póki ustawa o BIW obowiązuje), ale nikt nie musi z niego korzystać, zaś obowiązkowe podatki odprowadza urzędas. Pozwala to pogodzić reguły INEM (gospodarka dla wszystkich) i takiej "ideologii swobody".

Pewnie, że doceniam pracę, jaka jest w te projekty wkładana. Nie ma mowy, że nie. Ale poglądy mam, jakie mam. I wolę się ich trzymać, bo zaskakująco (dla mnie, porównując staż mój i moich dyskutantów, podrzucających pomysły zmian, w mikroświecie) często w Bialenii się sprawdzały. Wszyscy, którzy mieli w ostatnich kadencjach dostęp do Sali Tajnej - pamiętacie, co tam pisałem o dyskutowaniu z sarmackim MSZ czy o ostatecznym odejściu pewnej osoby po skasowaniu przez nią konta? Sprawdziło się to. A pamiętacie pomysł wprowadzenia wandejskiego modelu gospodarczego?

Jeżeli wprowadzimy monarchię teokratyczną z zachowaniem części ideałów republikańskich... to szczerze, nie wiem, co nastąpi. Dlatego wolę zostać na "bezpiecznej pozycji". Powiedzcie mi, oby szczerze - czy trzeba usprawiedliwiać obronę status quo?

Ali, wyjdź proszę. A Feliks niech zostanie, ministrom wolno przecież się wypowiadać w Parlamencie. ;)
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

« Odpowiedź #14 dnia: Wto, 07 Kwi 2015, 11:43:04 »
2. Komisje tworzą posłowie, którzy zgłosili akces do pracy w Komisji oraz powołani eksperci, stanowiący niepolityczną grupę, zainteresowanych naprawą ustroju politycznego i relacji społecznych w Republice Bialeńskiej.
Powołuję Ali ibn Abi Taliba na eksperta przy Komisji.
« Ostatnia zmiana: Wto, 07 Kwi 2015, 11:43:10 wysłana przez AndrzejSwarzewski »

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #15 dnia: Wto, 07 Kwi 2015, 11:50:01 »
Powołuję Ali ibn Abi Taliba na eksperta przy Komisji.
No to wracaj.

Offline Zdzisław Marlena Pytkiewicz

• Lokator
  • **
  • : 16
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #16 dnia: Pią, 10 Kwi 2015, 18:54:16 »

Bialenia opustoszeje, bo władzę obejmie król a nie Prezydent. Dlaczego? To właśnie monarchia pozwoli nam na budowę własnego klimatu w duchu wartości i ideałów zielonokościelnych. Co do fyli - to mój pomysł na samorządy czerpie z niego garściami.  :D

Chodzi o to, że w mikroświecie jest w chuj księstw, królestw, sułtanatów i innych cesarstw.
Obecne realia demograficzne sprawiają, że aby mikronacja mogła przetrwać musi się mocno wyróżniać od pozostałych. Gdy z ustroju republikańskiego przerzucimy się na monarchię ( czyli ustrój funkcjonujący w większości wirtualnych państw) zwyczajnie utoniemy w gąszczu Pollinu.

Także uważam, iż obecny ustrój Republiki Bialeńskiej jest dosyć jałowy, jednak zamiast czerpać z realnych wzorców, takich jak monarchia czy teokracja (czy jedno i drugie) stwórzmy własny, nowy ustrój od podstaw. Taki, który będzie najlepiej pasował do bialeńskich realiów, a przy tym będzie tak jaskrawy za granicą, że będzie przyciągał nowych mieszkańców. ;)
« Ostatnia zmiana: Pią, 10 Kwi 2015, 18:59:45 wysłana przez Zdzisław Marlena Pytkiewicz »
@Sukces IRC #bialenia

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #17 dnia: Pią, 10 Kwi 2015, 19:20:21 »
W takim razie proponuję Katechoniczną Republikę Bialenii, gloryfikującą naszych ulubieńców.  ::)

« Odpowiedź #18 dnia: Pią, 10 Kwi 2015, 21:03:28 »
Proponuję Wolny Klub Narzekających RP.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #19 dnia: Pią, 10 Kwi 2015, 21:42:02 »
Brzecia też wpuszczasz do komisji, Andrzej?

Offline Zdzisław Marlena Pytkiewicz

• Lokator
  • **
  • : 16
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #20 dnia: Pią, 10 Kwi 2015, 21:44:49 »
O, to to jest w jakiejś komisji?  :D
Sorry, nie wiedziałem, myślałem, że każdy może pisać w tym temacie.
@Sukces IRC #bialenia

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #21 dnia: Pią, 10 Kwi 2015, 21:56:48 »
Najdłuższa nazwa działu na forum i trzykrotne powtórzenie w ścieżce dostępu słowa: "Parlament" to za mało? ;D

« Odpowiedź #22 dnia: Pią, 10 Kwi 2015, 22:33:31 »
Brzecia też wpuszczasz do komisji, Andrzej?
No ba.