Autor Wątek: Pewien pomysł  (Przeczytany 465 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jan Kaniewski

• Obywatel
  • Stary wyga
  • : 39
    • NPE: BI13111600133
    • Odznaczenia
Pewien pomysł
« dnia: Pią, 10 Kwi 2015, 19:02:36 »
Witam!

Chciałbym przedstawić projekt u, ale właściwie o niesprecyzowanym przypisaniu. Dlatego nie sprecyzowanym, bo nie wiem, czy będzie to typowo gospodarcza dziedzina, czy może bardziej jeśli chodzi o promocję lub jakaś hybryda.

Po tylu miesiącach działania obecnie zawieszonej gospodarki, panuje chyba pełna zgoda w społeczeństwie, że nie była ona wydolna, a za to rozbudzała nastroje społeczne do czerwoności, także i z mojej strony. Chciałbym przedstawić pewien zarys, nie jest to wydedukowane krok po kroku, bo chciałbym aby do dyskusji włączył się każdy komu zależy na uzdrowieniu tej sytuacji.

Co ja stwierdzam?

W mikronacjach bardziej realny jest termin "przysługa za przysługę", co powinno stać się hasłem odnowionej Bialeńskiej Izby Wymiany. Republika Bialeńska powinna znieść podatki w zamian za, czy dla "budowy współpracy poprzez pośredniczenie w Bialeńskiej Izbie Wymiany, na czele której powinien stanąć mediator. Zatwierdzony przez prezydenta, po wyrażeniu zgody przez strony wymienione w ustawie o reprezentacji społecznej ( określać będzie grupy zawodowo - społeczne, które uzyskają reprezentację w odnowionej BIW). Każdy, kto zechce działać będzie miał konta i liczbę punktów, które będzie zbierał, świadcząc usługi. Punktów nie będzie wolno pożyczać, bo to nie pieniądze. Ilość punktów będzie zależna od wykonania usługi, co będzie na zasadzie ugody w której może pośredniczyć w razie wątpliwości, któreś z stron mediator. Punkty będą uwzględniane przy udzielaniu odznaczeń, nadań przez prezydenta.

Offline AndrzejSwarzewski

Odp: Pewien pomysł
« Odpowiedź #1 dnia: Pią, 10 Kwi 2015, 21:23:56 »
Hmmm, a co Wy na to, żeby zrobić to w formie "fejsbukizacji"? Można ponownie wgrać polubienia na forum i sprawić, żeby wpływały one na stan konta.

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
  • : 62
    • NPE: BI14020800101
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2 dnia: Pią, 10 Kwi 2015, 21:26:09 »
Hmmm, a co Wy na to, żeby zrobić to w formie "fejsbukizacji"? Można ponownie wgrać polubienia na forum i sprawić, żeby wpływały one na stan konta.

Jestem za, a nawet przeciw.

/-/ Markus Felix Spirkin von Wettin
- Minister Spraw Zagranicznych Republiki Bialeńskiej

« Odpowiedź #3 dnia: Pią, 10 Kwi 2015, 21:31:04 »
Są plusy dodatnie i są plusy ujemne takich wypowiedzi. Plusem dodatnim jest to, że to jest śmieszne (?). A plusem ujemnym jest to, że nie wiadomo o co chodzi.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #4 dnia: Pią, 10 Kwi 2015, 21:53:50 »
Ciśniemy, bo ten tekst jest napisany na tyle prosto, że jestem w stanie go zrozumieć:
Po tylu miesiącach działania obecnie zawieszonej gospodarki, panuje chyba pełna zgoda w społeczeństwie, że nie była ona wydolna, a za to rozbudzała nastroje społeczne do czerwoności, także i z mojej strony.
Cóż... coś co nie działa, nie może być wydolne. Przy braku ruchu nie może być limitów energii, bo energii nie ma...

W mikronacjach bardziej realny jest termin "przysługa za przysługę", co powinno stać się hasłem odnowionej Bialeńskiej Izby Wymiany.
Czyli będzie projekt poprawki do ustawy o BIW.

Republika Bialeńska powinna znieść podatki w zamian za, czy dla "budowy współpracy poprzez pośredniczenie w Bialeńskiej Izbie Wymiany, na czele której powinien stanąć mediator.
Prezes Ci już nie pasuje? :'(

Zatwierdzony przez prezydenta, po wyrażeniu zgody przez strony wymienione w ustawie o reprezentacji społecznej ( określać będzie grupy zawodowo - społeczne, które uzyskają reprezentację w odnowionej BIW).
To ja od razu rzucę pomysł - niech tą ustawę napisze ekipa proponująca wprowadzenie fyli. Unikniemy miliarda pojęć z czasów połączenia BIW i MinGosp.

Każdy, kto zechce działać będzie miał konta i liczbę punktów, które będzie zbierał, świadcząc usługi. Punktów nie będzie wolno pożyczać, bo to nie pieniądze. Ilość punktów będzie zależna od wykonania usługi, co będzie na zasadzie ugody w której może pośredniczyć w razie wątpliwości, któreś z stron mediator.
No dobra. Tego z całą pewnością nie próbowaliśmy. Podoba mi się. I nie wymaga za dużo szczegółów.

Punkty będą uwzględniane przy udzielaniu odznaczeń, nadań przez prezydenta.
Jakikolwiek przymus przy wyrażaniu przez Prezydenta swojego uznania będę blokował do końca świata i jeden dzień dłużej. Tak być nie może i kropka. Przynajmniej póki to ma dawać komuś za dużo. Ewentualnie można by dać ograniczenia, ale wymuszać dawanie (nawet w tak nieprecyzyjnej formie, jak proponujesz) - absolutnie nie.

Cóż, pomysł, poza ostatnim punktem, bardzo mi się podoba. Chociaż na brak zadań do wykonania tak w Bialenii, jak i w realu, nie narzekam, to mógłbym w wolnej chwili skrobnąć stosowną poprawkę.

A co do tego:
Jeżeli ma być oceniana jakość, a nie to, jak bardzo ktoś jest lubiany, to pomysł spali na panewce.
Tak, piszę to dlatego, że generalnie nie lubicie moich zajęć. Daj buziaka!
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Kristian Arped

• Obywatel
  • Bohater
  • : 13
    • NPE: BI14053100132
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #5 dnia: Pią, 10 Kwi 2015, 21:55:44 »
Tak, piszę to dlatego, że generalnie nie lubicie moich zajęć. Daj buziaka!

Jak to? Ja je kocham.
(–) Kristian Arped

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #6 dnia: Pią, 10 Kwi 2015, 21:57:41 »
Jak to? Ja je kocham.
Ty siedź cicho. Nawet nie umiesz się poprawnie pod względem interpunkcyjnym przywitać. :(
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Kristian Arped

• Obywatel
  • Bohater
  • : 13
    • NPE: BI14053100132
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #7 dnia: Pią, 10 Kwi 2015, 21:59:48 »
Ty siedź cicho. Nawet nie umiesz się poprawnie pod względem interpunkcyjnym przywitać. :(

Ej no. Potrafię... tylko mi się nie chce! Wina Feliksa!
(–) Kristian Arped

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
  • : 62
    • NPE: BI14020800101
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #8 dnia: Pią, 10 Kwi 2015, 23:43:56 »
Ej no. Potrafię... tylko mi się nie chce! Wina Feliksa!

Ej no ja zawsze używam znaków inteprunkcyjnych

/-/ Markus Felix Spirkin von Wettin
- Minister Spraw Zagranicznych Republiki Bialeńskiej

Offline Fiodor Swirydiuk

• Ja
  • Obywatel
  • Bohater
  • : 105
  • Jestę Hardkorę
    • NPE: BI15031300128
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #9 dnia: Sob, 11 Kwi 2015, 08:49:49 »
A nie lepiej najniższą krajową podatki i wypłaty co miesiąc?(bądź co tydzień)
(-)Fiodor Swirydiuk, Antyludzki rak, Wielki Książe Noklezji, najstarszy żyjący mieszkaniec Noklezji;

« Odpowiedź #10 dnia: Sob, 11 Kwi 2015, 10:22:27 »
Co oznacza najniższa krajowa? :)

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #11 dnia: Sob, 11 Kwi 2015, 10:45:43 »
A nie lepiej najniższą krajową podatki i wypłaty co miesiąc?(bądź co tydzień)
Nie. Ten system już próbowaliśmy. Nie wypalił.

Offline Fiodor Swirydiuk

• Ja
  • Obywatel
  • Bohater
  • : 105
  • Jestę Hardkorę
    • NPE: BI15031300128
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #12 dnia: Sob, 11 Kwi 2015, 11:17:13 »
Najniższa krajowa stawka za pracę :o.Jakoś się dziwię że nie wiedziałeś.
(-)Fiodor Swirydiuk, Antyludzki rak, Wielki Książe Noklezji, najstarszy żyjący mieszkaniec Noklezji;

Offline Jan Kaniewski

• Obywatel
  • Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #13 dnia: Sob, 11 Kwi 2015, 11:18:30 »
Taki system ma być prosty i przystępny w pojęciu jego funkcjonowania, łatwy w obsłudze. Nie chodzi bowiem o to aby każdy na wstępie rozumienia go złapał się za głowę i powiedział w duchu choćby: To nie dla mnie. Doszedłem także do wniosku, że skoro ma to być skrojone do naszych warunków to nie ma mowy o odnoszeniu z nieistniejącego reala. U nas można to co w realu 100 razy szybciej  :D. Dlatego "punktowanie" za to powinno być równie przystępne.

Jeśli chodzi Macieju o ten ostatni punkt wiążący się z nagradzaniem przez prezydenta, to mogę się zgodzić faktycznie, że może bez sensu to tak formalizować " za tyle, a tyle punktów, taka nagroda". Może pozostawmy to opinii społecznej, a przez prezydenta jak i inne organy państwa i nie tylko może to być uwzględniane, choć nie będzie to sprecyzowane.
« Ostatnia zmiana: Sob, 11 Kwi 2015, 11:19:49 wysłana przez Jan Kaniewski »

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #14 dnia: Sob, 11 Kwi 2015, 11:44:05 »
Najniższa krajowa stawka za pracę :o.Jakoś się dziwię że nie wiedziałeś.
A, w takim sensie. Tego akurat nie było. Tylko to przeczy tej zasadzie punktowania jakości pracy.

Offline Jan Kaniewski

• Obywatel
  • Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #15 dnia: Sob, 11 Kwi 2015, 12:36:02 »
Prezes też może pozostać, to kwestia w dyskusji drugo lub dalej rzędna. To, co jest proponowane to premiowanie się nawzajem.   Nie będzie już żadnych podatków, bo są bez sensu.
« Ostatnia zmiana: Sob, 11 Kwi 2015, 14:38:31 wysłana przez Jan Kaniewski »