Witam!
Chciałbym przedstawić projekt u, ale właściwie o niesprecyzowanym przypisaniu. Dlatego nie sprecyzowanym, bo nie wiem, czy będzie to typowo gospodarcza dziedzina, czy może bardziej jeśli chodzi o promocję lub jakaś hybryda.
Po tylu miesiącach działania obecnie zawieszonej gospodarki, panuje chyba pełna zgoda w społeczeństwie, że nie była ona wydolna, a za to rozbudzała nastroje społeczne do czerwoności, także i z mojej strony. Chciałbym przedstawić pewien zarys, nie jest to wydedukowane krok po kroku, bo chciałbym aby do dyskusji włączył się każdy komu zależy na uzdrowieniu tej sytuacji.
Co ja stwierdzam?
W mikronacjach bardziej realny jest termin "przysługa za przysługę", co powinno stać się hasłem odnowionej Bialeńskiej Izby Wymiany. Republika Bialeńska powinna znieść podatki w zamian za, czy dla "budowy współpracy poprzez pośredniczenie w Bialeńskiej Izbie Wymiany, na czele której powinien stanąć mediator. Zatwierdzony przez prezydenta, po wyrażeniu zgody przez strony wymienione w ustawie o reprezentacji społecznej ( określać będzie grupy zawodowo - społeczne, które uzyskają reprezentację w odnowionej BIW). Każdy, kto zechce działać będzie miał konta i liczbę punktów, które będzie zbierał, świadcząc usługi. Punktów nie będzie wolno pożyczać, bo to nie pieniądze. Ilość punktów będzie zależna od wykonania usługi, co będzie na zasadzie ugody w której może pośredniczyć w razie wątpliwości, któreś z stron mediator. Punkty będą uwzględniane przy udzielaniu odznaczeń, nadań przez prezydenta.