Autor Wątek: Zrzeczenie się  (Przeczytany 314 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jan Kaniewski

• Obywatel
  • Stary wyga
  • : 39
    • NPE: BI13111600133
    • Odznaczenia
Zrzeczenie się
« dnia: Czw, 04 Cze 2015, 14:36:42 »
Szanowni Państwo!

By nie przedłużać tej farsy składam dzisiaj swoje obywatelstwo zarówno te bialeńskie, jak i brodyjskie. Mikronacje to zabawa, ale uwierzcie mi znudzić tez potrafią, a to dzieje się w moim przypadku. Podczas moich wielokrotnych pożegnań i powrotów, a szczególnie tych pierwszych (pożegnań, wszystkich) jasno wyraziłem swoje zdanie. Sądzę, że Bialenia traci dużo na procesie decyzyjnym i staje się tez zwykłą republiką biurokratyczną. Odniosłem wrażenie, że w pewnych momentach to Księstwo Sarmacji jest bardziej sprawiedliwe wobec swoich obywateli, wynagradzając lojalność. Oczywiście nie przenoszę się tam, ale spostrzeżenia zostawiam.

P.S. Proszę także dokonać likwidacji Integralistycznej Partii Bialenii.

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
  • : 62
    • NPE: BI14020800101
    • Odznaczenia
Odp: Zrzeczenie się
« Odpowiedź #1 dnia: Czw, 04 Cze 2015, 14:49:40 »
I kolejna wysoce zasłużona postać dla Bialenii odchodzi. No nic, życzę powodzenia na płaszczyźnie realnej.

Sądzę, że Bialenia traci dużo na procesie decyzyjnym i staje się tez zwykłą republiką biurokratyczną.
Święte słowa i mam nadzieję, iż wiele osób zapamięta je sobie.

/-/ Markus Felix Spirkin von Wettin
- Minister Spraw Zagranicznych Republiki Bialeńskiej

Offline AndrzejSwarzewski

« Odpowiedź #2 dnia: Czw, 04 Cze 2015, 14:52:59 »
Do całości odnosić się n-ty raz nie będę. Liczę na to, że jeszcze wrócisz, tym razem z jakimiś propozycjami. Bo ja niestety w myślach czytać nie potrafię i nie wiem, czego ode mnie oczekujesz. Odniosę się tylko do jednej kwestii:

Odniosłem wrażenie, że w pewnych momentach to Księstwo Sarmacji jest bardziej sprawiedliwe wobec swoich obywateli, wynagradzając lojalność.
A jakie wynagrodzenia oczekujesz? Sarmaccy diukowie, a nawet książęta seniorowie stają na czele różnych organizacji, stronnictw politycznych, są często ministrami. To fakt. Ale wynika to z faktu, że cały czas działają, pracują, starają się. Cały czas muszą rywalizować, walczyć o utrzymanie swojej pozycji. To nie jest tak, że ktoś sobie przyjedzie na kilka dni i od razu wszyscy robią tak, jak ten zasłużony obywatel sobie zażyczy. Wszędzie trzeba sobie zapracować na pozycję, to nie kwestia kraju. Bo o ile wszyscy Ciebie bardzo szanujemy za Twoje zasługi, tak nie jesteśmy w stanie od razu robić wszystkiego, co tylko wymyślisz, gdy Ty nie wykazujesz zaangażowania, a jedynie chciałbyś wydawać jakieś rozkazy wszem i wobec. No sorry, ale to tak nie działa.

Co do biurokracji, bo widzę, że Feliks zdecydował się ugrać tu swój polityczny interes. Jaka to biurokracja zwykłemu obywatelowi przeszkadza? Mamy zrezygnować z wniosków o obywatelstwo? Każdy ma być adminem, żeby nie było konieczności składania wniosków o np. stworzenie nowego działu? Parlament ma rozpatrywać projekty obywatelskie w ciągu 15 minut? No błagam, o czym my tu mówimy.

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #3 dnia: Czw, 04 Cze 2015, 15:03:40 »
Co do biurokracji, bo widzę, że Feliks zdecydował się ugrać tu swój polityczny interes.
Akurat od zawsze byłem przeciwnikiem biurokracji i się tu zgadzam z Jankiem. Wystarczy spojrzeć na akt dot. powrotu Jahołdy, w której już od kilku dni mogłoby się coś dziać, ale nie może. I tutaj nie chodzi o żaden interes polityczny, znaczy chodzi, ale nie w takim sensie o jakim ty myślisz.

Offline Jan Kaniewski

• Obywatel
  • Stary wyga
  • : 39
    • NPE: BI13111600133
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #4 dnia: Czw, 04 Cze 2015, 15:17:09 »
Do całości odnosić się n-ty raz nie będę. Liczę na to, że jeszcze wrócisz, tym razem z jakimiś propozycjami. Bo ja niestety w myślach czytać nie potrafię i nie wiem, czego ode mnie oczekujesz. Odniosę się tylko do jednej kwestii:
A jakie wynagrodzenia oczekujesz? Sarmaccy diukowie, a nawet książęta seniorowie stają na czele różnych organizacji, stronnictw politycznych, są często ministrami. To fakt. Ale wynika to z faktu, że cały czas działają, pracują, starają się. Cały czas muszą rywalizować, walczyć o utrzymanie swojej pozycji. To nie jest tak, że ktoś sobie przyjedzie na kilka dni i od razu wszyscy robią tak, jak ten zasłużony obywatel sobie zażyczy. Wszędzie trzeba sobie zapracować na pozycję, to nie kwestia kraju. Bo o ile wszyscy Ciebie bardzo szanujemy za Twoje zasługi, tak nie jesteśmy w stanie od razu robić wszystkiego, co tylko wymyślisz, gdy Ty nie wykazujesz zaangażowania, a jedynie chciałbyś wydawać jakieś rozkazy wszem i wobec. No sorry, ale to tak nie działa.

Co do biurokracji, bo widzę, że Feliks zdecydował się ugrać tu swój polityczny interes. Jaka to biurokracja zwykłemu obywatelowi przeszkadza? Mamy zrezygnować z wniosków o obywatelstwo? Każdy ma być adminem, żeby nie było konieczności składania wniosków o np. stworzenie nowego działu? Parlament ma rozpatrywać projekty obywatelskie w ciągu 15 minut? No błagam, o czym my tu mówimy.

Chodzi tez o to, że w takiej dla przykładu Sarmacji jak zajmujesz jakieś stanowisko w danej dziedzinie to ma sie ten autorytet, który u nas sukcesywnie jest podkopywany. W końcu, ktoś, kiedyś powiedział, że mikronacje to zabawa i powinny odpowiadać  na to zapotrzebowanie swoich uczestników.

Offline Kristian Arped

• Obywatel
  • Bohater
  • : 13
    • NPE: BI14053100132
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #5 dnia: Czw, 04 Cze 2015, 15:27:02 »
Akurat od zawsze byłem przeciwnikiem biurokracji i się tu zgadzam z Jankiem. Wystarczy spojrzeć na akt dot. powrotu Jahołdy, w której już od kilku dni mogłoby się coś dziać, ale nie może. I tutaj nie chodzi o żaden interes polityczny, znaczy chodzi, ale nie w takim sensie o jakim ty myślisz.

Nie popadajmy w paranoję. To nie jest najważniejszy akt prawny w prawodastwie bialeńskim. Taką uchwalę mogliśmy bez problemu uchwalić bardzo szybko, bo terminy tego wymagały, natomiast tutaj taki pośpiech nie jest wymagany. Ponadto warto zauważyć, iż akt ten jest bardzo rozległy. Może ktoś się chce do niego odnieść?

Co do kwestii poruszonej przez Andrzeja – a gdzie aktywność i lojalność w Bialenii nie jest wynagradzana? To właśnie najaktywniejsi obywatele mają najwięcej posad. Przykładem jest nasze najaktywniejsze combo pt. "Andrzej i Maciej". Ich stanowisk nie muszę chyba nikomu wypisywać. Feliks przy porywach swojej aktywności też wiele stanowisk dzierży. MKiS czy też reprezentowanie Bialenii przy MUP-ie nie jest dla każdego. Poza tym, zawsze pozostają folwarki, których rozdawanie zawsze odbywało się w miarę sprawiedliwie.

Chodzi tez o to, że w takiej dla przykładu Sarmacji jak zajmujesz jakieś stanowisko w danej dziedzinie to ma sie ten autorytet, który u nas sukcesywnie jest podkopywany. W końcu, ktoś, kiedyś powiedział, że mikronacje to zabawa i powinny odpowiadać  na to zapotrzebowanie swoich uczestników.

Oj, no nie powiedziałbym. Z racji przesiadywania na pewnych kanałach na IRC-u byłem świadkiem kłótni dot. wicekróla Baridasu, którego autorytet został bardzo mocno podkopany przez obecnego kanclerza Sarmacji. Tak czy siak, oceniacie Bialenię zbyt ostro. Jakby nie patrzeć, bez władzy administratorskiej*, bez zaplecza informatycznego, w dobie kryzysu demograficznego, przy notorycznym robieniu nam na złość przez inne v-mocarstwa jakoś się nam udało przetrwać i prosperować.

*) próbowałem się dwa razy skontaktować przez Sarmację z Wojtkiem – zero odpowiedzi.
(–) Kristian Arped

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #6 dnia: Czw, 04 Cze 2015, 15:56:41 »
*) próbowałem się dwa razy skontaktować przez Sarmację z Wojtkiem – zero odpowiedzi.

To już będzie zadanie dla przyszłego prezydenta.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #7 dnia: Czw, 04 Cze 2015, 19:09:27 »
Nawet nie mam siły tego czytać, tak szczerze.
Piszesz po raz kolejny o dokładnie tym samym, a ja przewiduję dokładnie tak sam rezultat jak zawsze.
Kiedy mnie coś w Bialenii się nie podoba, to albo coś z tym robię, albo, po przemyśleniu wszystkiego, dochodzę do wniosku, że aż tak mi to nie przeszkadza, i wtedy nie robię z tym nic.
I nie obrażam się na rzeczywistość.

Powiedzcie, drodzy obywatele, zamykamy kolejny melodramatyczny wątek, czy jeszcze przez chwilę będziemy tu powtarzać te same slogany?
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.