Autor Wątek: Sprawy bieżące.  (Przeczytany 182 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Aleksandra Dostojewska

• Narzeczona Alberta Medycejskiego y Zep
  • Stary wyga
  • : 75
  • Tytularna Królowa Bialenii
    • Odznaczenia
Sprawy bieżące.
« dnia: Pią, 05 Cze 2015, 13:21:27 »
2 czerwca mieliśmy podobno Święto Plonów, oficjalnie zapisane w ADB 3/2015 art.3. Niestety z tego co widzę święto nie zostało w żaden sposób uhonorowane... Szczerze mówiąc nie dziwię się, gdyż wg mnie jest to bezsensowna data i bezsensowny powód do świętowania. Myślę, że Duma Bojarów mogłaby wprowadzić pewne zmiany w powyższym Akcie tak, by święta narodowe były prawdziwymi elementami łączącymi nasz Naród, byśmy świętowali w sposób g o d n y to z czego jesteśmy naprawdę dumni.
Po pierwsze proponuję wykreślić Święto Plonów a na jego miejsce wprowadzić Dzień Przyjaźni Narodów Nordaty (będzie to budowało obraz Brodrii, jako lidera w regionie), a po drugie ustanowić jasny regulamin obchodów.

Kolejną kwestią jest nasz zastój w polityce zagranicznej, a szkoda, bo wydawało mi się, że zostawiłam po sobie całkiem dobre podstawy do budowania dyplomacji na szerszą skalę. A tutaj w MSZ wieje pustką... Oczywiście nie obwiniam Cara, bo tutaj potrzeba wysiłku całego Narodu.

Na koniec pragnę poruszyć problem aktywności. Wydaje mi się, że częściową winę za obniżenie aktywności ponosi nasz ustrój, o ile w realu monarchia dziedziczna jest najlepszym rozwiązaniem o tyle w świecie wirtualnym już nie. Oczywiście jako tytularna caryca i matka Cara w życiu nie zgodziłabym się na zmianę ustroju w Brodrii, jednak nawołuję do jego reformy. Popatrzmy na to z tej perspektywy: wybory dają możliwość spełnienia się każdemu obywatelowi, a kampania wyborcza napędza machinę aktywności.
W Carstwie nawet Duma Bojarów nie jest wybieralna, nic nie jest wybieralne. Myślę, że coś z tym trzeba zrobić. Być może ciekawym rozwiązaniem byłby wybieralny premier, który by przejął część kompetencji cara, przy jednoczesnym zachowaniu prymaty monarchy?
BYŁY PREZYDENT RB
Jej Carska Wysokość Aleksandra Izabella Dostojewska de domo Salazar Savinion, secondo voto Swarzewska, Imperatorowa, Caryca Brodrii, Caryca Rosyji, Arcyksiężna Uhrainy do 30.01.2016 r., Księżna Czuwacji
Dwukrotnie Prezydent Republiki Bialeńskiej

Offline Mikołaj Patryk Dostojewski

• Moderator
  • Stary wyga
  • : 58
    • NPE: BR14081100041
    • Odznaczenia
Odp: Sprawy bieżące.
« Odpowiedź #1 dnia: Pią, 05 Cze 2015, 16:06:53 »
Zacznę od końca - pomysł na wprowadzenie monarchii elekcyjnej nie popieram. Nie kieruje mną w tym momencie żądza władzy, a obawa o przyszłość Brodrii. Monarchia elekcyjna, bez ustalonej dynastii panującej była w Batawii. Ostatecznie doprowadziło to do upadku monarchiii licznych rewolucji. Ja natomiast widzę potencjał w stanowisku Marszałka Dumy Bojarów. Poprzez ustalenie jego kadencyjności i poszerzenie kompetencji można uczynić to stanowisko celem rywalizacji.

Kwestia świąt jest już tematem na posiedzenie Dumy Bojarów. Dodam, że sam osobiście dodałbym kilka świąt.
Mikołaj Patryk Dostojewski von Vincis vel Hyjek
- Car - Senior Brodrii, syn byłego Cara Brodrii Alberto de Medici i Carycy Aleksandry Izabeli, ojciec Tomasza I Bagrata i Jana Lubomirskiego - Dostojewskiego
- lord bialeński,  pan na Patrykpolisie; trener Korony Patrykpolis
- członek Wspólnoty Rozwoju

Offline Tomasz Cyryl Dostojewski

• Minister Spraw Wewnętrznych
  • Moderator
  • Fundament
  • : 83
  • Wceadmirał BSZ, Admirał CSZ
    • NPE: BI15050900067
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
Odp: Sprawy bieżące.
« Odpowiedź #2 dnia: Pią, 05 Cze 2015, 18:55:54 »
Oto co proponuję :

1. Zachować dziedziczną Monarchię,
2. Wprowadzić Wybory Parlamentarne do Dumy Bojarów ( kadencja miesiąc lub 2 miesiące ),
3. Utworzenie Uniwersytetu Batawskiego,
4. Utworzenie i wprowadzenie w życie Systemu Gospodarczego m.in. poprzez wprowadzenie Narodowego Banku Brodrii
oraz waluty - Rubl Brodryjski (Rb),
5. Organizacja strukturalna Sił Zbrojnych ,
6. Zwiększenie aktywności polityki zagranicznej, oraz zaciśnięcie współpracy z obecnymi sojusznikami,
7. Utworzenie stanowiska Patriarchy Brodrii jako głowy Kościoła w Brodrii ( lub sprowadzić Prymasa z Rotrii ).
8.Wprowadzenie kilku zasad dzięki którym można uzyskać obywatelstwo: min. 12 postów, min. 3 dni w Brodrii, następnie zadeklarować się do Cara Brodrii z wnioskiem o obywatelstwo.
9.Wzięcie pod uwage utworzenie własnego forum,
10. Poszerzenie działalności Brodrii w zakresie Kultury i Sportu.
11. Utworzenie Narodowej Partii Brodrii , w celu reprezentowania nas w Parlamencie Bialenii .
Dowódca Marynarki Wojennej BSZ , Minister Spraw Wewnętrznych,
Przewodniczący Rady Menedżerów BZS,Margrabia Lissendorf, właściciel 40 folwarków

Wielki Książę Bałmucji, Prezes partii "Jedna Brodria".
Głównodowodzący CSZ, Prezes BFS, Selekcjoner Reprezentacji Narodowej Brodrii