Autor Wątek: Obrady Trapezowego Stołu  (Przeczytany 2244 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Alberto de Medici

• Moderator
  • Fundament
  • : 173
  • Zapluty podmiot reakcji, mały naleśnik
    • NPE: LS14060400070
    • Odznaczenia
Obrady Trapezowego Stołu
« dnia: Śro, 01 Lip 2015, 16:36:53 »

ZAPROSZENIE

Ja, Adam hrabia von Haller, bacząc na niepokoje, trawiące obecnie Najjaśniejsze Carstwo Brodryjskie, rzekomo Imperyum się zwące, zażenowany obustronnymi konfliktami, mający w pamięci idee, przyświecające temuż Carstwu Brodryjskiemu u jego początków, uroczyście zapraszam: Jego Ekscelencję Marcusa Felixa Wettina Prezydenta Republiki Bialeńskiej, Jego Carską Mość Mikołaja Patryka Dostojewskiego Cara Brodrii, Jego Carską Wysokość Tomasza Piotra Dostojewskiego, Carewicza Brodrii, a także Jej Carską Wysokość Aleksandrę Izbalellę Dostojewską, Carycę-Matkę, na obrady Trapezowego Stołu. Podczas których zostanie omówiona sytuacja, panująca obecnie w Najjaśniejszym Carstwie. Przede wszystkim zaś chciałbym byśmy się skupili na wyznaczeniu sytuacji prawnej, panującej w Carstwie Brodryjskim oraz jego stosunku (prawnego) do Republiki Bialeńskiej. Druga z palących kwestii, to sprawa dziedziczenia tronu i legalności władzy. Trzecia wreszcie, to wyznaczenie dalszego kierunku rozwoju Carstwa oraz konsolidacja jegoż systemu prawnego.

Byłbym niezmiernie niezadowolony, gdyby któryś z Szanownych Gości nie pojawił się na spotkaniu. Zapraszam zatem do przyjazdu do hrabstwa oraz do owocnej dyskusji, której będę przewodniczyć.

/-/ Adaś hrabia von Haller
(-) Alberto Carlos de Médici y Zep

Offline Aleksandra Dostojewska

• Narzeczona Alberta Medycejskiego y Zep
  • Stary wyga
  • : 75
  • Tytularna Królowa Bialenii
    • Odznaczenia
Odp: Obrady Trapezowego Stołu
« Odpowiedź #1 dnia: Śro, 01 Lip 2015, 17:06:43 »
Jeśli nie nastąpi zmiana w zaproszeniu to Carstwo nie będzie brało w wydarzeniu udziału.
Jestem formalną Carycą Brodrii - głową państwa zgodnie z porozumieniem zawartym pomiędzy mną a moim synem.
BYŁY PREZYDENT RB
Jej Carska Wysokość Aleksandra Izabella Dostojewska de domo Salazar Savinion, secondo voto Swarzewska, Imperatorowa, Caryca Brodrii, Caryca Rosyji, Arcyksiężna Uhrainy do 30.01.2016 r., Księżna Czuwacji
Dwukrotnie Prezydent Republiki Bialeńskiej

Offline Piotr Konstanty Pawłowicz

• Великий князь Руси Батавской
  • Obywatel
  • Osiedlowiec
  • : 7
  • "Niech powstanie Ruś Batawska!"
    • NPE: BI14111900121
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2 dnia: Śro, 01 Lip 2015, 17:28:36 »
Należę do Rodu Dostojewskich, a do tego jestem sojusznikiem Brodrii. Czuję się bardzo znieważony tym że nie zostałem zaproszony na obrady.

Z poważaniem JCM Arne I von Heim-Dostojewski

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #3 dnia: Śro, 01 Lip 2015, 17:30:30 »
Jeśli nie nastąpi zmiana w zaproszeniu to Carstwo nie będzie brało w wydarzeniu udziału.
Jestem formalną Carycą Brodrii - głową państwa zgodnie z porozumieniem zawartym pomiędzy mną a moim synem.

Jesteś regentką, Ty tępa dzido. Jesteś niewdzięczna i zdradliwa.
Mikołaj Patryk dalej jest Carem i raczej nie jest zadowolony, że dokonuje się starań żeby go zdyskredytować.
« Ostatnia zmiana: Śro, 01 Lip 2015, 17:31:29 wysłana przez Willem Passepartout-Wettin »
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

• Moderator
  • Fundament
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #4 dnia: Śro, 01 Lip 2015, 17:39:15 »
Wasza Carska Wysokość,
myślałem że jest Wasza Wysokość otwarta na dialog... Nie przypominam sobie, by Jego Carska Mość oddał Waszej Wysokośc koronę, abstrahując od tego, że takiego ruchu nie przewiduje brodryjskie prawodawstwo.

Lordzie Wettin,
proszę, by w moich progach dbać o kulturę języka zwłaszcza w stosunku do kobiet. Nie życzę sobie tak ordynarnego języka w pałacu. Choć muszę przyznać, że co do reszty wypowiedzi zgadam się z Lordem.

• Obywatel
  • Osiedlowiec
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #5 dnia: Śro, 01 Lip 2015, 17:41:27 »
Czyli Batawii nie dopuści nikt do głosu?

Offline Karol Wawrzyniec

• Jego Katolicka Wysokość
  • Obywatel
  • Mieszkaniec
  • **
  • : 36
  • Król-Męczennik Imperium Skarlandu
    • NPE: BI16081300126
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #6 dnia: Śro, 01 Lip 2015, 17:42:02 »
Tal zapytam: co ma Batawia do Brodrii? (Prócz nazwiska Jaśnie Wielmożnego Carewicza?)
(-) Jego Katolicka Wysokość
Karol II Wawrzyniec z Medyceuszów i Zepów,,
Jego Ekscelencja Prymas Brodrii i Bialenii,

Król Senior Imperium Skarlandu, Wielki Książę Toskanii, etc., etc., etc.
Naczelny Palacz Heretyków w Mikroświecie

• Obywatel
  • Osiedlowiec
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #7 dnia: Śro, 01 Lip 2015, 17:44:11 »
Jestem częścią rodu Dostojewskich. Poza tym jestem Sojusznikiem Brodrii i najbliższym współpracownikiem Carycy. Jeśli to nie starcza to nie wiem byłem pierwszym człowiekiem na księżycu ale zrobiłem zdjęcie Armstrongowi bo mnie wykiwał <żarcik xd>

• Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #8 dnia: Śro, 01 Lip 2015, 18:08:32 »
Uważam, że panu Adamowi wcale nie zależy na dialogu, a jedynie kolejnej dramie.
BYŁY PREZYDENT RB
Jej Carska Wysokość Aleksandra Izabella Dostojewska de domo Salazar Savinion, secondo voto Swarzewska, Imperatorowa, Caryca Brodrii, Caryca Rosyji, Arcyksiężna Uhrainy do 30.01.2016 r., Księżna Czuwacji

• Moderator
  • Fundament
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #9 dnia: Śro, 01 Lip 2015, 18:09:47 »
Wasza Carska Wysokość,
wydaje mi się, że nie jest w dobrym smaku, by publicznje domagać się uznania i dopiszczenia do obrad. Na obrady (podkreślmy - nieformalne) pozwoliłem sobie zaprosić przedstawicieli najwyższych władz obu krajów (Cara oraz Carycę-Matkę jako regentkę, zaś Carewicza jako następcę tronu, a ze strony bialeńskiej Prezydenta Republiki).

Offline Tomasz Cyryl Dostojewski

• Minister Spraw Wewnętrznych
  • Żołnierz
  • Fundament
  • : 83
  • Wceadmirał BSZ, Admirał CSZ
    • NPE: BI15050900067
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #10 dnia: Śro, 01 Lip 2015, 22:40:04 »
Przyjmuję zaproszenie.
Dowódca Marynarki Wojennej BSZ , Minister Spraw Wewnętrznych,
Przewodniczący Rady Menedżerów BZS,Margrabia Lissendorf, właściciel 40 folwarków

Wielki Książę Bałmucji, Prezes partii "Jedna Brodria".
Głównodowodzący CSZ, Prezes BFS, Selekcjoner Reprezentacji Narodowej Brodrii

• Moderator
  • Fundament
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #11 dnia: Czw, 02 Lip 2015, 11:44:55 »
Straż hrabiowska wyprowadziła wszystkich, którzy zakłócali atmosferę obrad do "Stańczyka". Bez niepotrzebnych wstępów myślę, że możemy kontynuować. A zatem przejdźmy do punktu pierwszego, analizy stanu prawnego Carstwa Brodryjskiego. Pozwolicie państwo, że zagaję rozmowę, przedstawię swój punkt widzenia, zaś potem rozpoczniemy dysputę.

Nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że umowa stowarzyszeniowa, zawarta między Carstwem a Republiką nie jest ważna. Primo, została ona ratyfikowana zgodnie z brodryjskim prawem. Coż to znaczy ratyfikować? Tę kwestię poniekąd definiuje Najwyższy Akt Prawny:

2. Ratyfikacja traktatów oraz umów międzynarodowych należy do Dumy Państwowej.

Duma Bojarów ratyfikowała tę umowę 23 kwietnia br. Zyskała on moc prawną z chwilą ratyfikacji przez obie strony - Brodrię i Bialenię, co oczywiście się stało. Spójrzmy jeszcze, co o wejściu aktu prawnego w życie mówi Najwyższy Akt Prawny:

Art.23.
Warunkiem wejścia w życie aktu prawnego jest jego ogłoszenie podług sprecyzowanej ustawowo formy.

Tutaj wkrada się pewna nieścisłość, gdyż żadna ustawa nie precyzuje owej "formy". Możemy zatem przyjąć, że zgodnie z p.2, art.21 NAP oraz z p.3, art.6 Umowy Akcesyjnej, wchodzi ona w życie, gdy zostanie ratyfikowana przez obie strony. To oczywiście się stało, a nikt nie może temu zaprzeczyć. Ergo, umowa została ratyfikowana zgodnie z prawem brodryjskim.

Sprzeczne z logiką - przynajmniej w mojej opinii - jest twierdzenie jakoby umowa była sprzeczna z NAP. W istocie ustawa zasadnicza Carstwa precyzuje do kogo należą obowiązki kierowania polityką zagraniczną Carstwa oraz administrowanie na terytorium Brodrii. Jednakże przyjmując Umowę Akcesyjną Duma Bojarów zobowiązała się niejako do zachowania tylko tego prawodawstwa, które nie byłoby sprzeczne z prawem bialeńskim. Co precyzuje dokładnie ten punkt umowy:

Art. 2.
1. Carstwo Brodryjskie zachowuje prawodawstwo sprzed podpisania Umowy Akcesyjnej o ile nie koliduje ono z powszechnie obowiązującym prawem Republiki Bialeńskiej, o czym zadecydują właściwe organy Republiki Bialeńskiej.

A zatem, jeśli NAP byłby sprzeczny z prawem bialeńskim - a taka sprzeczność ewidentnie zachodzi, to decyzją właściwych organów Republiki Bialeńskiej powinien on zostać uchylony. Wobec tego trzeba nam stwierdzić, że do września Carstwo Brodryjskie jest zależne od Republiki Bialeńskiej.

A teraz zapraszam Państwa do dyskusji oraz ustosunkowania się do mojego odczytu.

Offline Tomasz Cyryl Dostojewski

• Minister Spraw Wewnętrznych
  • Żołnierz
  • Fundament
  • : 83
  • Wceadmirał BSZ, Admirał CSZ
    • NPE: BI15050900067
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #12 dnia: Czw, 02 Lip 2015, 12:07:18 »
Moim zdaniem Brodria powinna uszanować obowiązująca umowę. Jeżeli natomiast nasza współpraca będzie kontynuowana to na nowych warunkach.
Dowódca Marynarki Wojennej BSZ , Minister Spraw Wewnętrznych,
Przewodniczący Rady Menedżerów BZS,Margrabia Lissendorf, właściciel 40 folwarków

Wielki Książę Bałmucji, Prezes partii "Jedna Brodria".
Głównodowodzący CSZ, Prezes BFS, Selekcjoner Reprezentacji Narodowej Brodrii

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
  • : 62
    • NPE: BI14020800101
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #13 dnia: Czw, 02 Lip 2015, 12:29:49 »
Zgadzam się z Hrabią von Hallerem i jak już mówiłem umowa jest ważna do września, i to nie podlega dyskusji. Niemniej dla dobra kraju kilka dni temu zaprosiłem Carycę do przedstawienia nowego projektu, aby już zaoszczędzić kolejnych kłótni na forum. Niestety część tej umowy była kuriozalna, a po usunięciu tych aspektów, owa umowa nie różniła się praktycznie od obowiązującej.
Również nie wiem co mają na celu Obrady Trapezowego Stołu skoro w tym temacie powiedzieliśmy już sobie praktycznie wszystko w kilkunastu tematach, na IRC, zapewne na GG i zapewne jeszcze na kilku forach innych państw. Dlatego przestańmy ciągnąć ten temat, bo i tak do niczego nie dojdziemy. Jeśli Brodryjczycy chcą nowego traktatu, to niech go napiszą porządnie, bo czasu do września jest wystarczająco. Chyba że takowy sensowny traktat uda Wam się napisać wcześniej, wtedy możemy wrócić jeszcze raz do tej sprawy. Od razu mówię, że nie przejdzie, aby Brodria prowadziła samodzielną politykę zagraniczną. Nie możemy ryzykować tego, że wciągu minuty zostanie anektowana cała Nordata, Orientyka, Morenika i kto wie może jeszcze Wirtuazja. Mogę zaakceptować to, aby Brodria posiadała własny system sądowniczy i robię tutaj ukłon w stronę postulatów Kristiana. Oczywiście nie oznaczałoby to tego, że Brodryjczycy mogą być sądzeni tylko przez sąd brodryjski, więc i to trzeba by jakoś dopracować. 

/-/ Markus Felix Spirkin von Wettin
- Minister Spraw Zagranicznych Republiki Bialeńskiej

• Moderator
  • Fundament
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #14 dnia: Czw, 02 Lip 2015, 12:39:23 »
Poniekąd Ekscelencja odpowiedział sobie na postawione pytanie poniżej. Celem naszym jest określenie statutu prawnego Brodrii, gdyż nie wszyscy podzielają opinię Waszej Ekscelencji w tej materii. Dopiero wyjaśnienie sobie wszystkiego na chłodno, pozwoli nam na napisanie nowej wersji umowy - o ile takowa w istocie będzie potrzebna. Druga sprawa to uspokojenie atmosfery w kraju, która ostatnimi czasy stała się bardzo napięta, poprzez merytoryczną dysputę.

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #15 dnia: Czw, 02 Lip 2015, 12:59:32 »
Wątpię czy takie tematy w jakikolwiek sposób ochłodzą sytuację w kraju o czym poniekąd powiedziała już Aleksandra. Jeśli chodzi o statut prawny, to Tomasz powiedział już chyba wszystko w tym temacie.

Moim zdaniem Brodria powinna uszanować obowiązująca umowę. Jeżeli natomiast nasza współpraca będzie kontynuowana to na nowych warunkach.
Amen.
« Ostatnia zmiana: Czw, 02 Lip 2015, 13:00:05 wysłana przez Markus Wettin »

• Moderator
  • Fundament
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #16 dnia: Czw, 02 Lip 2015, 13:14:34 »
Wątpię czy takie tematy w jakikolwiek sposób ochłodzą sytuację w kraju o czym poniekąd powiedziała już Aleksandra. Jeśli chodzi o statut prawny, to Tomasz powiedział już chyba wszystko w tym temacie.

Jeśli uważacie Państwo, że robię to dla dramy, to możemy skończyć. Mnie tu nic nie trzyma. Proszę tedy wracać do kolejnych przepychanek, utarczek słownych i prześmiewczej poezji, które to z pewnością łagodzą sytuację. Może wychodzę z mylnego założenia, ale póki co nikt nie wyszedł z publiczną inicjatywą interpretacji stanu prawnego Brodrii, a zakulisowe rozmowy w cieniu komunikatorów przyniosły owoce w postaci umowy, na którą nie spojrzał nawet parlament bialeński. 
Póki co, nic poza bełkotem, że chcemy "naprawy" stosunków i "nowej" umowy, nie ustaliliśmy.
« Ostatnia zmiana: Czw, 02 Lip 2015, 13:15:41 wysłana przez Adam von Haller »

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #17 dnia: Czw, 02 Lip 2015, 13:16:21 »
Jeśli uważacie Państwo, że robię to dla dramy, to możemy skończyć. Mnie tu nic nie trzyma.
Tego nie napisałem. Napisałem tylko, że takie tematy nie sprzyjają ochłodzeniu atmosfery, wiec proszę nie czytać między wierszami, kiedy tam nic nie ma.

• Moderator
  • Fundament
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #18 dnia: Czw, 02 Lip 2015, 13:19:11 »
Dlatego odniosłem się do słów Carycy, którą Ekscelencja raczył "przytoczyć".
« Ostatnia zmiana: Czw, 02 Lip 2015, 13:19:29 wysłana przez Adam von Haller »

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #19 dnia: Czw, 02 Lip 2015, 13:22:59 »
Odniosłem się tylko do kontekstu słów Carycy, a nie do samej treści. Niemniej jednak skoro już spotkaliśmy się w takim gronie, to chciałbym, aby publicznie strona brodryjska napisała, co by chcieli zawrzeć w nowej umowie.

• Moderator
  • Fundament
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #20 dnia: Czw, 02 Lip 2015, 13:24:01 »
Niemniej jednak skoro już spotkaliśmy się w takim gronie, to chciałbym, aby publicznie strona brodryjska napisała, co by chcieli zawrzeć w nowej umowie.

I to jest bardzo słuszne pytanie.

Offline Mikołaj Patryk Dostojewski

• Poseł
  • Stary wyga
  • : 58
    • NPE: BR14081100041
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #21 dnia: Czw, 02 Lip 2015, 13:47:54 »
Osobiście liczę na nawiązanie współpracy ws. sądownictwa (przestępca za wykroczenina na terenie Brodrii podlega podwójnej karze, ze strony sądu bialeńskiego i brodryjskiego, współdziałanie administracji z sądami brodryjskimi ws. blokowania skazanym dostępu do brodryjskich działów).
Mikołaj Patryk Dostojewski von Vincis vel Hyjek
- Car - Senior Brodrii, syn byłego Cara Brodrii Alberto de Medici i Carycy Aleksandry Izabeli, ojciec Tomasza I Bagrata i Jana Lubomirskiego - Dostojewskiego
- lord bialeński,  pan na Patrykpolisie; trener Korony Patrykpolis
- członek Wspólnoty Rozwoju

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #22 dnia: Czw, 02 Lip 2015, 14:55:05 »
No to da się zrobić, lecz prawo bialeńskie musiałoby być nadrzędne. Chodzi mi o przypadek, kiedy ktoś np. w prawie bialeńskim zasłużył na karę śmierci, a w brodryjskim nie.
« Ostatnia zmiana: Czw, 02 Lip 2015, 14:55:21 wysłana przez Markus Wettin »

• Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #23 dnia: Czw, 02 Lip 2015, 14:56:52 »
Również powinien znaleźć się zapis, że władza PK nie sięga Carstwa Brodryjskiego, a członkowie carskiej rodziny nie mogą być sądzeni jedynie przez Sąd RB.
Ponadto umowa powinna gwarantować zerwanie jej w każdej chwili.
BYŁY PREZYDENT RB

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #24 dnia: Czw, 02 Lip 2015, 16:25:38 »
Ponadto umowa powinna gwarantować zerwanie jej w każdej chwili.

Słusznie, lecz poprzez referendum. Nie może być tak, że jedna osoba decyduje o losie kraju.