Ned, 9 stycznia
PLAC CENTRALNY
Widzicie ten ciemny plac w samym środku? To tutaj ma znajdować się centralny budynek miasta, swoisty symbol, coś z czym Vienbien będzie się kojarzyć i czym będzie się wyróżniać. Macie pomysł co powinno się tu znaleźć?
Zapraszam wszystkich chętnych do przedstawiania swoich propozycji. Później zorganizujemy ankietę, w której wybierzemy najlepszą propozycję.
Przypomnijmy jeszcze co wcześniej się o tym mówiło:
Eddard: Jaki wieżowiec/obiekt mógłby stanąć w centrum?
Irmina: Na pewno jeśli Razuryjczycy by też tutaj mieszkali to może jakaś ichniejsza świątynia a dla Hasselandczyków Ratusz Miasta?
Eddard: Myślę, że świątynie znalazłyby się w Razuryjskich dzielnicach. Natomiast w centrum mogłoby stanąć coś uniwersalnego. Ratusz? A czy potrzebuje on aż tak dużego obszaru?
Irmina: Myślę, że ratusz faktycznie nie potrzebuje tak dużego obszaru no ale jednak. Ewentualnie możemy postawić w środku jakąś filharmonię tudzież coś innego.
Podsumowując padły takie propozycje:
1) Wieżowiec./Wieża.
2) Ratusz.
3) Świątynia.
4) Filharmonia.
A można by jeszcze pomyśleć o:
5) Stadion.
6) Zamek/Pałac.
7) Pomnik.
8) Uniwersytet.
A co konkretnie?
Maciej
Medresa w wieżowcu.

Iwan
Proponuję zbudować dwa 50 metrowe pomniki. Jeden JKM Piotra Pawła I, a drugi, nieskromnie mówiąc, JKW Iwana I, czyli mój. Dlaczego? Tak duże pomniki będą dobitnie świadczyć o dokonaniach tych dwóch władców. JKM Piotr Paweł I jest najbardziej zasłużonym i najbardziej doświadczonym Hasselandczykiem. To On prowadził Naród Hasselandzki do rozwoju, do ciągłych sukcesów. To dzięki Niemu Hasselandczycy mogą nazywać wyspy Razuri i Zegiesa "domem". Natomiast JKW Iwan I obejmował władzę w Królestwie Hasselandu w momencie kryzysu i z tegoż kryzysu kraj ten wyprowadził. Na okres rządów Iwana I przypada największy rozrost terytorialny Hasselandu. Noga żołnierza Królewskiej Armii Hasselandu stanęła m.in. w Cyberii i w Złotej Rusi. Król Iwan I zaszczepił w Hasselandczykach chęć do znalezienia nowej przestrzeni życiowej. Można powiedzieć, że kolonizacja Vienben jest kontynuacją polityki tego Króla.
Ned, 11 stycznia
A ja byłbym skłonny do wybudowania jakiejś niezwykle ciekawej pod względem architektonicznym filharmonii wraz z teatrem narodowym. Muzyka i dramat to przecież bardzo ważne elementy kultury i tradycji narodowej, o którą trzeba dbać i kultywować. Kultura przetrwa wieki, jest uniwersalna.