Autor Wątek: Konkurs na plac centralny  (Przeczytany 297 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
Konkurs na plac centralny
« dnia: Sob, 06 Lut 2016, 22:47:22 »
Ned, 9 stycznia

PLAC CENTRALNY

Widzicie ten ciemny plac w samym środku? To tutaj ma znajdować się centralny budynek miasta, swoisty symbol, coś z czym Vienbien będzie się kojarzyć i czym będzie się wyróżniać. Macie pomysł co powinno się tu znaleźć? Zapraszam wszystkich chętnych do przedstawiania swoich propozycji. Później zorganizujemy ankietę, w której wybierzemy najlepszą propozycję.

Przypomnijmy jeszcze co wcześniej się o tym mówiło:
Eddard: Jaki wieżowiec/obiekt mógłby stanąć w centrum?

Irmina: Na pewno jeśli Razuryjczycy by też tutaj mieszkali to może jakaś ichniejsza świątynia a dla Hasselandczyków Ratusz Miasta?

Eddard: Myślę, że świątynie znalazłyby się w Razuryjskich dzielnicach. Natomiast w centrum mogłoby stanąć coś uniwersalnego. Ratusz? A czy potrzebuje on aż tak dużego obszaru?

Irmina: Myślę, że ratusz faktycznie nie potrzebuje tak dużego obszaru no ale jednak. Ewentualnie możemy postawić w środku jakąś filharmonię tudzież coś innego.

Podsumowując padły takie propozycje:
1) Wieżowiec./Wieża.
2) Ratusz.
3) Świątynia.
4) Filharmonia.
A można by jeszcze pomyśleć o:
5) Stadion.
6) Zamek/Pałac.
7) Pomnik.
8) Uniwersytet.
A co konkretnie?

Maciej

Medresa w wieżowcu. ;D

Iwan

Proponuję zbudować dwa 50 metrowe pomniki. Jeden JKM Piotra Pawła I, a drugi, nieskromnie mówiąc, JKW Iwana I, czyli mój. Dlaczego? Tak duże pomniki będą dobitnie świadczyć o dokonaniach tych dwóch władców. JKM Piotr Paweł I jest najbardziej zasłużonym i najbardziej doświadczonym Hasselandczykiem. To On prowadził Naród Hasselandzki do rozwoju, do ciągłych sukcesów. To dzięki Niemu Hasselandczycy mogą nazywać wyspy Razuri i Zegiesa "domem". Natomiast JKW Iwan I obejmował władzę w Królestwie Hasselandu w momencie kryzysu i z tegoż kryzysu kraj ten wyprowadził. Na okres rządów Iwana I przypada największy rozrost terytorialny Hasselandu. Noga żołnierza Królewskiej Armii Hasselandu stanęła m.in. w Cyberii i w Złotej Rusi. Król Iwan I zaszczepił w Hasselandczykach chęć do znalezienia nowej przestrzeni życiowej. Można powiedzieć, że kolonizacja Vienben jest kontynuacją polityki tego Króla.

Ned, 11 stycznia

A ja byłbym skłonny do wybudowania jakiejś niezwykle ciekawej pod względem architektonicznym filharmonii wraz z teatrem narodowym.  Muzyka i dramat to przecież bardzo ważne elementy kultury i tradycji narodowej, o którą trzeba dbać i kultywować. Kultura przetrwa wieki, jest uniwersalna.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Moderator
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
Odp: Konkurs na plac centralny
« Odpowiedź #1 dnia: Śro, 16 Mar 2016, 16:19:45 »
Wczoraj wpadłem na pewien pomysł - na placu Piotra Pawła I (centralnym) może by zbudować duży, nowoczesny budynek. Zawierał by 2 cechy Vienbien - nowoczesność i ekologię - byłby to budynek ogród, czyli szkło, stal, ale też drzewa, rośliny i taray. Mógłby być podzielony na 5 skrzydeł (tyle co głównych dzielnic miasta), a każda służyła by do czego innego - byłaby tam na przykład wielka biblioteka, muzea, teatr/opera, sale uniwersytetu i sale konferencyjne.
Co o tym myślicie?
Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Moderator
  • Bohater
  • : 94
    • NPE: KH15070500071
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2 dnia: Śro, 16 Mar 2016, 17:12:40 »
Jestem wzruszony, że będę mieć własny plac  :)
Az trudno mi cokolwiek proponowac, patrzę z zaciekawieniem...
Piotr de Zaym
Król Hasselandu
ambasador at large, wiceadmirał, doc. dr net.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Moderator
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #3 dnia: Śro, 16 Mar 2016, 18:51:33 »
To jak? Pomysł ośrodka kulturowo-naukowego podoba się?
Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.