Autor Wątek: Powiadomienie o śmierci Manduraja Razuri  (Przeczytany 903 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Moderator
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
Powiadomienie o śmierci Manduraja Razuri
« dnia: Pią, 19 Lut 2016, 18:23:39 »
Szanowni Obywatele,
Drodzy Razuryjczycy,

Dwór Królewski Królestw Hasselandu z przykrością informuje o śmierci Manduraja Razuri Takashiego Thana Li. Jego Wysokość zmarł w wieku 66 lat, w szpitalu, z powodu choroby serca. Funkcję Manduraja sprawował przez lat 34. Tysiące Razuryjczyków uważało go za ojca narodu razuryjsiego. Jako Manduraj był najwyższym przywódcą Razuryjczyków, ich przedstawicielem, rzecznikiem, duchowym przywódcą, strażnikiem tradycji i kultury. Do jego ostatnich najważniejszych działań można przepisać wywarcie nacisku na władzę Hasselandu w celu założenia miasta Vienbien z powodu przeludnienia razuryjskich dzielnic w miastach.

Mand1.jpg
Manduraj Razuri Takashi Tan Li na kilka miesięcy przed śmiercią

Mand2.jpg
Takashi Tan Li w wieku 32 lat, w chwili objęcia funkcji Maduraja

Dzisiaj rano Manduraj odbył swoją ostatnią rozmowę z Królem Hasselandu Eddardem I. W trakcie jej trwania przekazał Królowi przepowiednię dotyczącą jego następcy. Jego wybór jest ważny, ponieważ według tradycji to właśnie nowy Manduraj ma poprowadzić obrzędy pogrzebowe starego Manduraja dokonując symbolicznego spalenia zwłok i przeniesienia ich w urnie do krypty w Pałacu Manduraji w Angemont. Oto treść przepowiedni Manduraja:

Kiedy gwiazdy na niebie ułożą się w znak smoka, a kogut zapieje po raz piąty, tedy Wódz Razuryjczyków odejdzie do Opiekuna Lan Li. Nastąpi po tym wielki płacz narodu, lecz nie będzie trwał długo. Następnym Wodzem będzie Kim Myong Won, duchem i ciałem z narodu biorący swe korzenie, lecz pod inną nazwą żyjący w odległych krainach chłodu, do znanych rodów należący. Zadaniem będzie sprowadzenie go na rodzinne ziemię.

O kogo może chodzić? Wszyscy, którzy mają pomysł na rozwiązanie zagadki proszeni są o jego przedstawienie w tym wątku.
Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

Offline Iwan Pietrow

• Obywatel
  • Bohater
  • : 129
  • "Tylko ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi."
    • NPE: BI15060400075
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
Odp: Powiadomienie o śmierci Manduraja Razuri
« Odpowiedź #1 dnia: Pią, 19 Lut 2016, 21:53:49 »
Dzisiejszego dnia rano, na moim biurku, oprócz zwykłej dziennej poczty, znalazłem także nietypowy list. Był zrobiony z dziwnej, szorstkiej odmiany papieru, na pewno niespełniającej współczesnych wymogów jakości. Z niepokojem rozwiązałem czerwoną wstążkę, w którą był opatrzony, rozwinąłem go i znieruchomiałem. Przed moimi oczami widniały orientalne znaki. O dziwo byłem w stanie je przeczytać. Nie wiem, w jaki sposób mi się to udawało, ale to było jakby podświadome, wychodziło samo z siebie. Oto treść listu:

Opiekun Lan Li niepokoi się, że Wódz nie panuje nad narodem. Księgi Przeszłości mówią wyraźnie: "Naród jest jako to dziecko we mgle, które potrzebuje Ojca-Wodza, prowadzącego go za rękę. Bez ojca, dziecko gubi się i wpada w przepaść. Tak samo będzie z narodem, jeśli Wódz nie przybędzie".

Zdziwiło mnie to wielce, ale jakiś wewnętrzny głos mówił mi, żebym czym prędzej udał się do Hasselandu.
(-) Iwan Pietrow

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Moderator
  • Bohater
  • : 94
    • NPE: KH15070500071
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2 dnia: Sob, 20 Lut 2016, 14:15:09 »
Smutno. Dobrze znałem Manduraja. Wkrótce opiszę niezwykłe losy walk wewnątrzrazuryjskich na przełomie XIX i XX w.
Piotr de Zaym
Król Hasselandu
ambasador at large, wiceadmirał, doc. dr net.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Moderator
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #3 dnia: Sob, 20 Lut 2016, 15:43:55 »
A może w przepowiedni chodzi właśnie o... JKW Iwana? Wszystko by pasowało - Król Senior pochodzi przecież z Hasselandu, a obecnie mieszka w chłodnej Rosyji. No i ta wiadomość wszystko by potwierdzała... Hmmm... Teraz wydaje mi się, że na pewno chodzi o JKW.

Offline Iwan Pietrow

• Obywatel
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #4 dnia: Sob, 20 Lut 2016, 19:23:09 »
A może w przepowiedni chodzi właśnie o... JKW Iwana? Wszystko by pasowało - Król Senior pochodzi przecież z Hasselandu, a obecnie mieszka w chłodnej Rosyji. No i ta wiadomość wszystko by potwierdzała... Hmmm... Teraz wydaje mi się, że na pewno chodzi o JKW.

Cóż, mówiąc nieskromnie - też mi się tak wydaje. Tylko stawia mnie to w sytuacji bez wyjścia, ponieważ zgodnie z listem i przepowiednią muszę objąć funkcję Manduraja. Pamiętam, że w czasach, kiedy byłem Królem Hasselandu, w wolnych chwilach starałem zapoznać się z tradycją razuryjczyków. W jednej z książek było napisane, że na górze Królowej Magdaleny znajduje się klasztor pradawnego razuryjskiego zakonu Shang. Być może tam poznam prawdę...

Ponadto należy dodać, że od momentu, kiedy zjawiłem się w Hasselandzie, wszystko jest jakby inne... Cały czas czuję się obserwowany, Razuryjczycy inaczej się na mnie patrzą... Nie wiem, jak to opisać...

Król Iwan czym prędzej wyruszył. Zgodnie z książkowymi informacjami nie próbował dostać się na szczyt dzięki wynalazkom techniki, zresztą i tak było to niemożliwe. U podnóża góry rozstał się ze swoją służbą i samotnie powędrował ścieżką wzwyż, przez Razuryjczyków nazywaną "Drogą Przeznaczenia". Wędrówka była długa i męcząca. Praktycznie cały czas szło się pod górę, od pewnego momentu warunki pogodowe znacznie się pogorszyły. Wiał przeraźliwie mroźny wiatr i padał śnieg. Na szczęście wszystko skończyło się pomyślnie. Szczyt góry uwieńczony był małym klasztorem, wyglądającym bardzo niepozornie.

Król-Senior jął wspinać się po pradawnych stopniach. Czuł, że już niedługo wszystko zostanie wyjaśnione. Kiedy dotarł do wrót klasztoru, ujrzał znajdujący się nad nimi razuryjski napis: "Trzy uderzenia określą twą przyszłość". Zastanowił się chwilę i trzy razy uderzył pięścią we wrota. Nastąpiła cisza, lecz po chwili została przerwana przez skrzypienie wielkich drzwi. Król Iwan przestąpił próg i zniknął w mrokach wnętrza. Wejście zostało zamknięte...
(-) Iwan Pietrow

Offline Iwan Pietrow

• Obywatel
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #5 dnia: Nie, 21 Lut 2016, 15:33:27 »
Tzie siou, no Madurang!

Prawda spłynęła z nieba i przegnała wszelkie kłamstwo! Oczyszczenie nadeszło i jak ta morska fala obmyło przybrzeżne skały. Naród ponownie zyskał Wodza. Cieszmy się, nowy Manduraj!

Wasza Królewska Mość,

przepowiednia była prawdziwa, to na mnie spadł obowiązek przewodzenia Razuryjczykom. Pobyt w klasztorze okazał się uzdrawiający. Po licznych modlitwach i kontemplacjach osiągnąłem stan oczyszczenia i zajrzałem w głąb swej duszy. Dzięki temu zdałem sobie sprawę ze swego powołania.

Wpierw należy zorganizować rytualny pogrzeb Manduraja Takashiego Tan Li. Jego cierpiąca dusza wciąż znajduje się wśród żywych. Jest to niedopuszczalne, dlatego czym prędzej musimy spalić jego ziemskie wcielenie w zielonym ogniu umarłych. Rytuał spalenia musi odbyć się w Jaskini Opiekuna Lan Li, znajdującej się u podnóża góry Królowej Magdaleny.

Następnie, zgodnie z wcześniej wspomnianymi słowami, nowy Manduraj musi umieścić prochy Wodza w krypcie w angemonckim Pałacu Mandurajów. Wtedy to ostatecznie dusza zmarłego odejdzie na wieki, aby wędrować po Niebiańskich Krainach, a Razuryjczycy uzyskają nowego Wodza, który po odbyciu tradycyjnej kąpieli i namaszczeniu olejami, będzie mógł zasiąść na mandurajskim tronie.

Już teraz proszę WKM o zgodę na przeprowadzenie tychże rytuałów. Wielka żałoba trwa i tylko nowy Manduraj będzie w stanie poprowadzić Razuryjczyków w tym ciężkim okresie.

Zu wy sza,
/-/ Manduraj Kim Myong Won
(-) Iwan Pietrow

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Moderator
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #6 dnia: Nie, 21 Lut 2016, 15:39:50 »
Wasza Królewska Wysokość,

Zgadzam się ze słowami Waszmości, nie możemy czekać. Wydaję zgodę na organizacji pogrzebu i to zadanie powierzam Waszmości. Polecam, aby pogrzeb odbył się dziś lub jutro wieczorem. Proszę tylko, aby Waszmość poinformował o wybranym terminie jak najszybciej, tak aby wszyscy chętni mogliby przybyć na te ostatnie pożegnanie Jego Wysokości Maduraj.

Z wyrazami estymy,
(-) Eddard I Noqtern

Offline Irmina de Vellior y Thorn

• Lord Hasselandu
  • Osiedlowiec
  • : 12
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #7 dnia: Nie, 21 Lut 2016, 15:45:09 »
A czy Prezes Razurih też moze się pojawić?

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Moderator
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #8 dnia: Nie, 21 Lut 2016, 16:02:31 »
Myślę, że zjawić się może każdy, kto będzie czuł taką potrzebę. Ale o tym zadecyduje organizator.

Offline Iwan Pietrow

• Obywatel
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #9 dnia: Nie, 21 Lut 2016, 20:19:16 »
Wasza Królewska Mość,

Opiekun Lan Li nie lubi, gdy organizacja przeplata się z chaosem, zatem dzisiejszy dzień kategorycznie odpada. Oznacza to, iż pogrzeb odbędzie się jutro wieczorem.

A czy Prezes Razurih też moze się pojawić?

Mogą zjawić się wszyscy chętni, jednak przy rytuale spalenia będą mogli uczestniczyć wyłącznie mnisi z zakonu Szang oraz nowy Manduraj.
(-) Iwan Pietrow

Offline Irmina de Vellior y Thorn

• Lord Hasselandu
  • Osiedlowiec
  • : 12
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #10 dnia: Nie, 21 Lut 2016, 20:32:21 »
Dobrze. Zatem na jutrzejsze uroczystości pogrzebowe przybęde.