Szanowni Obywatele!O moim starcie w wyborach prezydenckich zadecydowała panująca sytuacja w kraju. Nie ukrywajmy, jest ona dosyć chaotyczna i wymaga poprawy. Oczywiście, nie mam tu zamiaru wyolbrzymiać problemów, które dotykają Bialenię, ale jednak wydaje mi się, że potrzebny jest powiew świeżości.
Przede wszystkim chciałbym skupić się na dwóch wyrazach - "spokój" i "profesjonalizm". Myślę, że właśnie nimi powinna kierować się osoba pełniąca funkcję Prezydenta. Swoim spokojnym postępowaniem powinna dawać przykład obywatelom, powinna zachęcać ich do pracy na rzecz państwa; pracy pozbawionej zbędnych emocji, będącej wyrazem oddania się jednostki na rzecz większej społeczności - na rzecz Bialenii. Musimy pamiętać o tym, że należy tworzyć prawdziwe obywatelskie społeczeństwo, wolne od podziałów i wzajemnej nienawiści. Jeżeli chcemy, aby Nasz kraj funkcjonował sprawnie, to musimy współpracować i szukać elementów, które łączą Nas wszystkich.
Jeżeli chodzi o profesjonalizm, to powinien on być wizytówką mikronacji. Działania Prezydenta powinny inicjować falę, która napędza innych, która przez wyższych urzędników państwowych trafia do zwykłego obywatela. Powtarzam, należy skupić się na budowie społeczeństwa obywatelskiego - aktywnego i pozbawionego podziałów. Obywatel bialeński nie powinien czuć się ograniczony, powinien mieć wpływ na to, co dzieje się w JEGO kraju.
Kierując się tymi dwoma wyrazami opracowałem program, który mam zamiar wprowadzić w życie, jeżeli zostanę Prezydentem.
Program Kim Myong Wona - "Spokój i profesjonalizm drogą ku lepszej Bialenii"
1. Sprawy bieżące:
- pomoc Prezydenta przy organizacji Mundialu - Prezydent jako łącznik między Narodem, a Komisją Organizacyjną;
- budowa wzajemnego zaufania - zorganizowanie konferencji, która pomoże zacieśnić współpracę między Bialenią, a krajami stowarzyszonymi;
- wybór Sędziego Ludowego - organizacja konkursu;
- organizacja obchodów IV Rocznicy Powstania Marcowego.
2. Sprawy wewnętrzne:
- wznowienie Bialeńskiego Programu Kosmicznego;
- próba pobudzenia Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej - zmiany kadrowe.
3. Polityka zagraniczna:
- utrzymanie dotychczasowej polityki
4. Sprawy ustrojowe:
- zorganizowanie debaty obywatelskiej dotyczącej pomysłu wprowadzenia Senatu
- zmiany w Ordynacji Wyborczej, zezwalające na start w wyborach parlamentarnych, jak i prezydenckich osobom, posiadającym tylko obywatelstwo bialeńskie;
- próba zniesienia ustawy o partiach politycznych; jeżeli to się nie uda, wtedy złagodzenie ustawy (zniesienie art. 6 ust. 1);
Program nie będzie oczywiście niezmienny. Jestem otwarty na wszelkiego rodzaju obywatelskie inicjatywy i jeżeli uda mi się zostać Prezydentem, to oczywiście będę starał się w miarę możliwości wprowadzać je w życie.
Zachęcam także do zadawania pytań.