Drodzy Rodacy!
W dniu dzisiejszym doszło do wielu nieprzyjemnych rzeczy. Skłóciliśmy się i nasze ambicje (każdej ze stron) wzięły górę nad racjonalnymi sposobami rozwiązania sporu.
Zawiniłam ja, ale zawiniły i osoby takie jak przedstawiciele WR, czy ich sympatycy.
Nie będę wskazywała nazwisk, bo nie chcę kolejnych sprzeczek.
Dokonano zamachu stanu i usunięcia poprzez egzekucję legalnego Prezydenta RB, który nie złamał żadnego z Praw Republiki. Jednakże oświadczam, że wybaczam Heinrichowi Wettinowi i nie postawię go w stan oskarżenia.
Teraz apeluję o ostudzenie emocji, bo cała sprawa kompromituje nasz Kraj na arenie międzynarodowej. Powiecie, że przeze mnie. Tak, wydałam wczoraj niefortunne oświadczenie, jednakże wycofałam się z niego i przeprosiłam, a przeprosiny zostały przyjęte. I pewnie na tym cała sprawa by się skończyła, gdyby nie.... obywatele Bialenii.
Stan nadzwyczajny będzie trwał poprzez okres świąteczny, byśmy wszyscy ochłonęli i przemyśleli do czego dążymy, potem rozpoczniemy rozmowy, które będą miały na celu zaprowadzenie porządku.
Jednocześnie podkreślam, że dzisiejsze rozporządzenie o internowaniu było niezgodne z Prawem i nie ma mocy sprawczej.
Niech dni Misterium Paschalnego, które przeżywamy przysłużą się również do szerszej refleksji nad naszym postępowaniem.