Autor Wątek: Królewska Mała Rada  (Przeczytany 272 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Moderator
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
Królewska Mała Rada
« dnia: Śro, 30 Mar 2016, 16:59:53 »

Pałac Królewski - sala Małej Rady

W sali panowała świetna atmosfera. Stół suto zastawiony był przeróżnymi ciastami, ciastkami, lodami, babeczkami, cukierkami, dropsami i lodami. W około grupka ludzi ubrana w szlacheckie stroje siedziała, podjadała i głośno rozmawiała. - Haha, dobre te nasze Królestwo - i jest coś zjeść i co wypić - odezwał się siedzący na tronie królewskim Lord Szambelan (gdy Króla nie ma w sali, Lord Szambelan może siedzieć na tronie). - To prawda, a próbowaliście te pyszne galaretki, które przywiozłem z Rusi Batawskiej? - odezwał się Lord Steward - są pyszne!. - Próbowałam kochani Lordowie już chyba wszystkiego, ale najlepsze są te małe pączuszki ze słodkiej Sarmacji, które wam przywiozłam. - rzekła szeroko uśmiechnięta Lady Tajnej Pieczęci. - Nie zgodzę się, słodkie, lukrowane bułeczki nie mają konkurencji. To przecież najstarsza receptura, takie jadało się na dworze Magdaleny. Ahh... to były czasy - rozmarzył się Lord Protektor. - Jakoś ich nie pamiętam, mi najbardziej w pamięć zapadł ten sernik brzoskwiniowy, co brałem go do domu, coby mieć na później - odpowiedział Lord Kontabl - Kelner donieś mi go! - Mi także! - krzyknęli chórem wszyscy.

Stół jadalny w Sali Małej Rady

Nagle obradujący usłyszeli huk, a drzwi otworzyły się głośno trzaskając. Do sali szybkimi krokami wszedł Król. Spojrzał wściekłym wzrokiem na suto zastawiony stół i siedzących za nim ludzi.
- Król w sali - proszę powstać! - odkrzyknął z lekkim opóźnieniem, zmieszany całą sytuacją Lord Sekretarz siedzący na brzegu stołu, będący w Małej Radzie dopiero od tygodnia. Wszyscy Lordowie wstali, Lord Szambelan szybko odsunął się na krzesło po prawej stronie, przez pomyłkę trącając Lorda Stewarda trzymającego babeczkę. Ta wypadła mu i poleciała... wprost pod nogi Króla. Ten właśnie miał zrobić krok, ale zatrzymał się i krzyknął - co to ma być?! Co to ma być?! To ja flaki sobie wypruwam, organizuje konferencje, spotykam się z poddanymi, a wy podjadacie sobie ciastka? - Wasza Królewska Mość, zostało po Wielkanocy i... - Nie obchodzi mnie po czym, to zostało - Król przerwał Lordowi Szambelanowi. - Kelnerzy, proszę zabrać stąd ten stół. Nie mogę na to patrzeć.

Król Eddard I

Szanowna Mała Rado,
Z przykrością, muszę stwierdzić, że na obradach nie ustaliliśmy nic. Nie będę obwiniać, czy wytykać wady każdego z osobna, ale powiem o całości. Nie pałaliśmy entuzjazmem, nie przedstawialiśmy nowych pomysłów, nie zaangażowaliśmy się, a nawet nie próbowaliśmy. Dlatego postanowiłem zamknąć Małą Radę już teraz. I żeby nie zatracić kontaktu z rzeczywistością już teraz wyjdziemy z Pałacu do siedziby HKSW, gdzie wraz ze wszystkimi obywatelami będziemy debatować nad przyszłością Hasselandu. Oczekuje od wszystkich pełnego zaangażowania. I proszę nie mówić, że jakiegoś tematu brakuje - jeśli tak uważasz, załóż i zorganizuj odpowiedni temat do rozmów.

Król skończył mówić i rozejrzał się po sali - wszystkich zamurowało. - No, na co jeszcze czekacie? Idziemy na konferencje już teraz. Proszę się nie ociągać - pogonił Dworzan Król.
Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

Offline Alberto de Medici

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
  • : 173
  • Zapluty podmiot reakcji, mały naleśnik
    • NPE: LS14060400070
    • Odznaczenia
Odp: Królewska Mała Rada
« Odpowiedź #1 dnia: Śro, 30 Mar 2016, 17:16:41 »
O tak! To lubię, trzymanie za mordę poddanych!
(-) Alberto Carlos de Médici y Zep

Offline Jan Kaniewski

• Obywatel
  • Stary wyga
  • : 39
    • NPE: BI13111600133
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2 dnia: Śro, 30 Mar 2016, 17:26:38 »
O tak! To lubię, trzymanie za mordę poddanych!

ZA *****? - nie obrażajcie się daje pretekst do wy****** mnie stąd.
« Ostatnia zmiana: Śro, 30 Mar 2016, 17:29:46 wysłana przez Eddard Noqtern »

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Moderator
  • Bohater
  • : 94
    • NPE: KH15070500071
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #3 dnia: Czw, 31 Mar 2016, 09:54:44 »
Panu Kaniewskiemu polecam wątek:
http://hasseland.bialenia.org.pl/index.php?topic=4917.0
a w nim moją wypowiedź:
Cytuj (zaznaczone)
15 lat to rzeczywiście dużo. Hasseland przeżywał w tym czasie okresy wzlotów i mniej lub bardziej dramatycznych upadków. Kilka wniosków można wyciągnąć od razu.
- prawo i praktyka jego stosowania musza uwzględniać szybką eliminację jednostek szkodliwych, np. zachowujących się po chamsku, faktycznie rozwalających mikronację od środka.
Nie wiem, panie Kaniewski, czemu chce Pan na siłę udowodnić, że jest Pan jednostką szkodliwą. Przecież Pan nie jest  B)
Piotr de Zaym
Król Hasselandu
ambasador at large, wiceadmirał, doc. dr net.

Offline Irmina de Vellior y Thorn

• Lord Hasselandu
  • Osiedlowiec
  • : 12
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #4 dnia: Czw, 31 Mar 2016, 21:14:24 »
Irmina popatrzyła na Króla. Jeszcze nigdy nie widziała go takiego wściekłego. Co mogło sie stać?? Przecież zawsze lubił ucztować, że swoją radą, a dzisiaj? Irmina zastanawiała sie przez cały czas próbując nawiązać z nim kontakt, ale nie potrafiła.