Autor Wątek: Ostatni zawód na Ziemi  (Przeczytany 404 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hewret Faradobus

Ostatni zawód na Ziemi
« dnia: Wto, 19 Kwi 2016, 18:39:09 »
Podczas rozmów z kolegami "po fachu" nasze dialogi zeszły na kwestię zawodów, które człowiek będzie wykonywał w przyszłości. A przy tym poruszyliśmy temat najnowszych botów tworzonych przez Microsoft i Facebook. Podczas dyskusji pewna osoba podsunęła następującą projekcję:

Dotyczy on zastępowania człowieka w pracy maszyną.

Zapewne wielu z Was oglądało "Elizjum", abstrahując przy tym od ukazanej tam nierówności klasowej między biednymi - mieszkającymi na planecie, a bogatymi - na stacji kosmicznej, również tam w moim odczuciu świetnie został ukazany skutek wyparcia człowieka przez technologię; ludzie próbują znaleźć jakąkolwiek pracę i podejmują się dorywczych zajęć, a wszelkie sprawy urzędowa załatwiają za pośrednictwem maszyn.

Przy tej tematyce można powołać się na wiele filmów, jednak rzecz nie o tym...

Jestem ciekaw, jak będzie wyglądało społeczeństwo ludzkie za 50-100 lat, kiedy to wiele zawodów zastąpi SI. Obstawiam, że dojdzie do powstania kast, do których ludzie będą "przypisywani" na podstawie indywidualnych umiejętności i predyspozycji - tutaj nasuwają mi się filmy "Dawca pamięci" oraz "Niezgodna".

Wybaczcie mi te maturalne zboczenie powoływania się na dzieła kultury. :D

Jestem ciekaw opinii i wizji innych.
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Fiodor Swirydiuk

• Ja
  • Obywatel
  • Bohater
  • : 105
  • Jestę Hardkorę
    • NPE: BI15031300128
    • Odznaczenia
Odp: Ostatni zawód na Ziemi
« Odpowiedź #1 dnia: Wto, 19 Kwi 2016, 20:31:26 »
Ja jestem w praktyce niezgodny ze społeczeństwem i szczerze, to go nienawidzę, bo znajduje się tam wilk ciągnący za sobą owce. Kaganiec ze smyczą manipulacji na którym trzyma tę bandę debili, która łyka każdą bajeczkę. Jak kiedyś to będzie w szkołach to nie wiem, czy nie będzie cenzury. xD
(-)Fiodor Swirydiuk, Antyludzki rak, Wielki Książe Noklezji, najstarszy żyjący mieszkaniec Noklezji;

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
  • : 62
    • NPE: BI14020800101
    • Odznaczenia
Odp: Ostatni zawód na Ziemi
« Odpowiedź #2 dnia: Śro, 20 Kwi 2016, 06:30:39 »
Mnie ciekawi kiedy powstanie ruch wzorujący się na luddystach, który będzie niszczył urządzenia elektroniczne, aby nie dopuścić do tego, by zastąpiły one człowieka. 

/-/ Markus Felix Spirkin von Wettin
- Minister Spraw Zagranicznych Republiki Bialeńskiej