Autor Wątek: Ustawa o zmianie Ustawy o tytułach szlacheckich  (Przeczytany 1640 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ametyst Faradobus

• Rex Ambulans Serenissimus
  • Obywatel
  • Działacz
  • : 82
  • Kawaler Niezliczonych Odznaczeń
    • NPE: BI16040900111
    • Odznaczenia
Ustawa o zmianie Ustawy o tytułach szlacheckich
« dnia: Sob, 11 Cze 2016, 18:54:39 »
Towarzyszu Marszałku, Wysoka Izbo,

zgodnie z zapowiedziami poczynionymi jakiś czas temu pozwalam sobie przedłożyć projekt noweli prawa o tytułach szlacheckich:

USTAWA O ZMIANIE USTAWY O TYTUŁACH SZLACHECKICH

Artykuł 1.

Artykuł 2. Ustawy o tytułach szlacheckich zyskuje brzmienie:

Artykuł 2.

Posiadaczom folwarków przysługują następujące tytuły szlacheckie :

a) 3 folwarki – Szlachcica

b) 6 folwarków – Barona

c) 12 folwarków – Wicehrabiego

d) 18 folwarków – Hrabiego

e) 30 folwarków – Markiza, tożsamy z tytułem Margrabiego

f) 50 folwarków – Lorda

g) 75 folwarków – Kniazia

h) 100 folwarków – Wielkiego Kniazia

i) 150 folwarków – Etnarchy

j) 200 folwarków – Despoty

k) 300 folwarków – Tetrarchy

l) 400 folwarków – Autokratora.

Artykuł 2.

Artykuł 4. Ustawy o tytułach szlacheckich zyskuje brzmienie:

Artykuł 4.

Szlachcicom przysługują obszary dworskie, baronom - baronie, wicehrabiom - wicehrabstwa, hrabiom - hrabstwa, markizom - marchie, lordom  - lordostwa, kniaziom - kniaźstwa, wielkim kniaziom - wielkie kniaźstwa, etnarchom - etnarchie, despotom - despotaty, tetrarchom - tetrarchie, autokratom - autokracje.

Artykuł 3.

Artykuł 5. Ustawy o tytułach szlacheckich zyskuje brzmienie:

Artykuł 5.

Autokratom przysługuje kolejny dodatkowy tytuł szlachecki w przypadku łącznej liczby folwarków:

a) 450 - barona

b) 500 - hrabiego

c) 550 - margrabiego

d) 600 - lorda

e) 650 - kniazia

f) 750 - etnarchy

Artykuł 4.

Artykuł 6. Ustawy o tytułach szlacheckich zyskuje brzmienie:

Artykuł 6.

Autokratom posiadającym dodatkowy tytuł szlachecki przysługuje drugie lenno. W przypadku, gdy osoba posiadająca tytuły autokraty i etnarchy uzyska co najmniej 800 folwarków przysługuje jej trzecie lenno wraz z tytułem, zgodnie z liczbą wymaganych folwarków określoną w Artykule 2.

Artykuł 5.

Ustawa wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Pierwszą z proponowanych przeze mnie zmian, i chyba najbardziej znaczącą, jest zastąpienie najwyższych tytułów nowymi odpowiednikami. Tym, co skłoniło mnie do zaproponowania tej zmiany jest fakt, iż obecne najwyższe tytuły nijak mają się do siebie z hierarchicznego punktu widzenia: parem zgodnie z tradycją francuską i angielską mógł być każdy członek izby wyższej parlamentu, a hiszpańskim grandem - pierwszy lepszy hrabia. Elektor jako tytuł w systemie republikańskim brzmi trochę kuriozalnie, bo de facto elektorami w Bialenii są wszyscy obywatele. Proponowane przeze mnie godności wywiodłem głównie z tradycji bizantyńsko-rzymskiej. Moim zdaniem są dosyć klimatyczne, a zarazem neutralne. Równocześnie sugeruję umożliwienie margrabiom tytułowania się markizami, a także zastąpienie dziwnej nazwy "margrabstwo" marchią (od razu moglibyśmy "kniaźstwa" zastąpić kniażestwami, skoro czerpiemy z rosyjskiego) Zamiast wsi proponuję używać nazwy "obszar dworski", zaczerpniętej z administracji Cesarstwa Austriackiego. Wynika to z faktu, iż w majątku szlachcica może przecież istnieć więcej niż jedna wioska. Wreszcie mój projekt zakłada przyznanie trzeciego lenna tym, którzy kiedyś będą posiadaczami ośmiuset folwarków.

Zmiany zawarte w przedstawionej noweli wpiszą się, w mojej opinii, w proces budowy Rzeszy Bialeńskiej, której najważniejszym elementem będą właśnie lenna, a konkretnie sami lennicy. W wyniku konsultacji z opinią publiczną skupiłem się na reformie najwyższych tytułów, których na chwilę obecną nikt jeszcze nie uzyskał. Pewne osoby wspominały swego czasu, że w ich opinii słowa "despota" i "autokrata" zawierają w sobie konotację negatywną. Nie mam więc nic przeciwko temu, aby w tym przypadku również wprowadzić opcje alternatywne (cezar? august? dowolny wymyślony przez obdarzonego nim?), dzięki czemu nikt nie będzie w przyszłości zmuszony do noszenia tytułu, który zwyczajnie mu się nie podoba. 
Ametyst
z rodu Faradobusów

Po Wieki Król Hirschbergii i Weerlandu
Hrabia na Mechanicach, Ojciec Ojca Świętego

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
Odp: Ustawa o zmianie Ustawy o tytułach szlacheckich
« Odpowiedź #1 dnia: Sob, 11 Cze 2016, 19:27:00 »
a zarazem neutralne. Równocześnie sugeruję umożliwienie margrabiom tytułowania się markizami, a także zastąpienie dziwnej nazwy "margrabstwo" marchią (od razu moglibyśmy "kniaźstwa" zastąpić kniażestwami, skoro czerpiemy z rosyjskiego)
Margrabstwo zostało zastąpione marchią już dawno. Ktoś tu kijowo skopiował ustawę ze starego forum...
Nie mam zastrzeżeń co do kniażestwa.
Obszar dworski brzmi obrzydliwie, a ma być swojsko.
Czemu hierarchia drugiego lenna sięga tylko do etnarchy?
Sugeruję, po głębszym namyśle, pozostawić określenie nazwy dla despotów i autokratów tym, którzy jako pierwsi się tych tytułów dorobią.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

• Obywatel
  • Działacz
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2 dnia: Sob, 11 Cze 2016, 19:52:02 »
Wszelkie błędy wynikają z tego, że korzystałem z dostępnej wersji ustawy.
Ametyst
z rodu Faradobusów

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #3 dnia: Sob, 11 Cze 2016, 19:54:16 »
Wszelkie błędy wynikają z tego, że korzystałem z dostępnej wersji ustawy.
No spoko. A reszta zastrzeżeń?
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

• Obywatel
  • Działacz
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #4 dnia: Sob, 11 Cze 2016, 19:58:31 »
Przy obszarze dworskim się nie upieram, a co do despoty i autokraty to jeżeli wolimy pozostawić decyzję pierwszym noszącym ten tytuł to uważam to za rozwiązanie do przyjęcia, chociaż moim zdaniem te dwa tytuły są ładne.

W artykule 3 uwzględniłem tytuły tylko do etnarchy w powodów przytoczonych powyżej.
Ametyst
z rodu Faradobusów

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
  • : 62
    • NPE: BI14020800101
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #5 dnia: Sob, 11 Cze 2016, 21:59:20 »
Panie Marszałku,
Wysoka Izbo,

Chciałbym zaproponować, iż może jednak warto zrobić ukłon w stronę tradycji, i postanowić, aby najwyższym tytułem szlacheckim był - Katechon?

/-/ Markus Felix Spirkin von Wettin
- Minister Spraw Zagranicznych Republiki Bialeńskiej

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #6 dnia: Sob, 11 Cze 2016, 22:01:23 »
Katechona to możemy zostawmy jako jeden z dwóch zwrotów wobec prezydenta.

Offline AndrzejSwarzewski

« Odpowiedź #7 dnia: Sob, 11 Cze 2016, 22:03:44 »
A kto prezydenta nazywa katechonem?

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
  • : 62
    • NPE: BI14020800101
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #8 dnia: Sob, 11 Cze 2016, 22:05:28 »
Prezydent na zawsze już zostanie konduktorem, a bycie katechonem nie powinno wynikać z urzędu, a z zasług dla kraju.

/-/ Markus Felix Spirkin von Wettin
- Minister Spraw Zagranicznych Republiki Bialeńskiej

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #9 dnia: Sob, 11 Cze 2016, 22:18:12 »
Głównie ja.

Prezydent na zawsze już zostanie konduktorem, a bycie katechonem nie powinno wynikać z urzędu, a z zasług dla kraju.
Nie, bycie katechonem wynika najbardziej z cech charakteru. Przekonanie ludzi, żeby na Ciebie głosowali, wyraża to lepiej, niż długotrwałe przekonywanie głowy państwa o tym, że się pracuje.

• Obywatel
  • Działacz
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #10 dnia: Sob, 11 Cze 2016, 22:57:32 »

Ja dosyć często mówię tak o tow. Jaruzelskim. Myślę, że tytuł katechona jest związany z konkretnymi osobami i nie trzeba tego zmieniać. To tak, jakbym nadał komuś tytuł Wielkiego Sternika.
Ametyst
z rodu Faradobusów

Offline AndrzejSwarzewski

« Odpowiedź #11 dnia: Sob, 11 Cze 2016, 23:07:02 »
Towarzysz Jaruzelski to niewątpliwie wielki katechon, szlachcic podlaski, atlas zbuntowany, etc.

• Obywatel
  • Działacz
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #12 dnia: Pon, 13 Cze 2016, 18:51:22 »
W związku ze zgłoszonymi uwagami proponuję dwie autopoprawki.

Autopoprawka I:

Artykuł 3.

Artykuł 5. Ustawy o tytułach szlacheckich zyskuje brzmienie:

Artykuł 5.

Autokratom przysługuje kolejny dodatkowy tytuł szlachecki w przypadku łącznej liczby folwarków:

a) 450 - barona

b) 500 - hrabiego

c) 550 - margrabiego lub markiza

d) 600 - lorda

e) 650 - kniazia

f) 700 - etnarchy

g) 800 - despoty

h) 850 - tetrarchy

Autopoprawka II:

Artykuł 4.

Artykuł 6. Ustawy o tytułach szlacheckich zyskuje brzmienie:
Artykuł 6.

Autokratom posiadającym dodatkowy tytuł szlachecki przysługuje drugie lenno. W przypadku, gdy osoba posiadająca tytuły autokraty i tetrarchy uzyska co najmniej 900 folwarków przysługuje jej trzecie lenno wraz z tytułem, zgodnie z liczbą wymaganych folwarków określoną w Artykule 2.
Ametyst
z rodu Faradobusów

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #13 dnia: Czw, 11 Sie 2016, 20:32:57 »
Halo, halo?
Co z tą ustawą? Jak tak można?
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #14 dnia: Czw, 11 Sie 2016, 21:22:20 »
Co z tą ustawą? Jak tak można?
Nie weszła pod głosowanie w Parlamencie XXI Kadencji.

Przepisy zawarte w Regulaminie Parlamentu nie przewidują takiej sytuacji czyli wg mnie projekt nie został zaakceptowany (został zarzucony? Nie wiem?) przez Parlament XXI Kadencji. Nie istnieje (albo nie znalazłem) zapis prawa mówiący o przenoszeniu projektów z poprzedniego Parlamentu. Nic się nie mówi o projektach, które po debacie nie zostały poddane pod głosowanie itd.

Chyba najlepiej byłoby aby wnioskodawca (będący przecież posłem w obecnej kadencji) złożył projekt jeszcze raz w Parlamencie XXI Kadencji.

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #15 dnia: Czw, 11 Sie 2016, 21:29:08 »
Ale gdybym nie zwrócił uwagi, to ustawa zaginęłaby w archiwach Parlamentu. :)
Można by rozwiązać formalność poprzez dopisanie takiej zasady w regulaminie.
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #16 dnia: Czw, 11 Sie 2016, 21:42:32 »
Można by rozwiązać formalność poprzez dopisanie takiej zasady w regulaminie.
Pytanie tylko, w którą stronę? Czyli projekt nie przegłosowany w Parlamencie przed końcem kadencji jest uważany za "zarzucony", "odrzucony"? I musi być ponownie złożony... Czy może zapis, że w terminie X dni od rozpoczęcia kolejnej kadencji Parlamentu Marszałek (Parlamentu nowej kadencji) ma obowiązek przenieść pod obrady niedokończone projekty z poprzedniej kadencji?

Tyle, że tym drugim przypadku nowy Marszałek (który przecież wcale nie musiał być posłem w poprzedniej kadencji)  byłby zmuszony do przeczytania wszystkich tematów w Parlamencie poprzedniej kadencji i robienie porządków po poprzedniku. Można też zawrzeć zapis, że ustępujący Marszałek przekazuje (na piśmie - czyli w odrębnym poście) wykaz spraw niedokończonych. Tyle, że to powyżej to chyba wynik właśnie zapomnienia Marszałka Parlamentu XXI Kadencji, a jak zapomniał to jak by to ujął na wykazie? Przecież to przeoczył.

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #17 dnia: Czw, 11 Sie 2016, 21:52:13 »
Myślę, że należałoby podjąć dyskusję z Posłami obecnej kadencji oraz rozpatrzyć rozwiązanie takiego przypadku.
Zwłaszcza, że to chyba nie pierwszy taki raz.