Towarzyszu Marszałku, Wysoka Izbo,
zgodnie z zapowiedziami poczynionymi jakiś czas temu pozwalam sobie przedłożyć projekt noweli prawa o tytułach szlacheckich:
USTAWA O ZMIANIE USTAWY O TYTUŁACH SZLACHECKICH
Artykuł 1.
Artykuł 2. Ustawy o tytułach szlacheckich zyskuje brzmienie:
Artykuł 2.
Posiadaczom folwarków przysługują następujące tytuły szlacheckie :
a) 3 folwarki – Szlachcica
b) 6 folwarków – Barona
c) 12 folwarków – Wicehrabiego
d) 18 folwarków – Hrabiego
e) 30 folwarków – Markiza, tożsamy z tytułem Margrabiego
f) 50 folwarków – Lorda
g) 75 folwarków – Kniazia
h) 100 folwarków – Wielkiego Kniazia
i) 150 folwarków – Etnarchy
j) 200 folwarków – Despoty
k) 300 folwarków – Tetrarchy
l) 400 folwarków – Autokratora.
Artykuł 2.
Artykuł 4. Ustawy o tytułach szlacheckich zyskuje brzmienie:
Artykuł 4.
Szlachcicom przysługują obszary dworskie, baronom - baronie, wicehrabiom - wicehrabstwa, hrabiom - hrabstwa, markizom - marchie, lordom - lordostwa, kniaziom - kniaźstwa, wielkim kniaziom - wielkie kniaźstwa, etnarchom - etnarchie, despotom - despotaty, tetrarchom - tetrarchie, autokratom - autokracje.
Artykuł 3.
Artykuł 5. Ustawy o tytułach szlacheckich zyskuje brzmienie:
Artykuł 5.
Autokratom przysługuje kolejny dodatkowy tytuł szlachecki w przypadku łącznej liczby folwarków:
a) 450 - barona
b) 500 - hrabiego
c) 550 - margrabiego
d) 600 - lorda
e) 650 - kniazia
f) 750 - etnarchy
Artykuł 4.
Artykuł 6. Ustawy o tytułach szlacheckich zyskuje brzmienie:
Artykuł 6.
Autokratom posiadającym dodatkowy tytuł szlachecki przysługuje drugie lenno. W przypadku, gdy osoba posiadająca tytuły autokraty i etnarchy uzyska co najmniej 800 folwarków przysługuje jej trzecie lenno wraz z tytułem, zgodnie z liczbą wymaganych folwarków określoną w Artykule 2.
Artykuł 5.
Ustawa wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
Pierwszą z proponowanych przeze mnie zmian, i chyba najbardziej znaczącą, jest zastąpienie najwyższych tytułów nowymi odpowiednikami. Tym, co skłoniło mnie do zaproponowania tej zmiany jest fakt, iż obecne najwyższe tytuły nijak mają się do siebie z hierarchicznego punktu widzenia: parem zgodnie z tradycją francuską i angielską mógł być każdy członek izby wyższej parlamentu, a hiszpańskim grandem - pierwszy lepszy hrabia. Elektor jako tytuł w systemie republikańskim brzmi trochę kuriozalnie, bo de facto elektorami w Bialenii są wszyscy obywatele. Proponowane przeze mnie godności wywiodłem głównie z tradycji bizantyńsko-rzymskiej. Moim zdaniem są dosyć klimatyczne, a zarazem neutralne. Równocześnie sugeruję umożliwienie margrabiom tytułowania się markizami, a także zastąpienie dziwnej nazwy "margrabstwo" marchią (od razu moglibyśmy "kniaźstwa" zastąpić kniażestwami, skoro czerpiemy z rosyjskiego) Zamiast wsi proponuję używać nazwy "obszar dworski", zaczerpniętej z administracji Cesarstwa Austriackiego. Wynika to z faktu, iż w majątku szlachcica może przecież istnieć więcej niż jedna wioska. Wreszcie mój projekt zakłada przyznanie trzeciego lenna tym, którzy kiedyś będą posiadaczami ośmiuset folwarków.
Zmiany zawarte w przedstawionej noweli wpiszą się, w mojej opinii, w proces budowy Rzeszy Bialeńskiej, której najważniejszym elementem będą właśnie lenna, a konkretnie sami lennicy. W wyniku konsultacji z opinią publiczną skupiłem się na reformie najwyższych tytułów, których na chwilę obecną nikt jeszcze nie uzyskał. Pewne osoby wspominały swego czasu, że w ich opinii słowa "despota" i "autokrata" zawierają w sobie konotację negatywną. Nie mam więc nic przeciwko temu, aby w tym przypadku również wprowadzić opcje alternatywne (cezar? august? dowolny wymyślony przez obdarzonego nim?), dzięki czemu nikt nie będzie w przyszłości zmuszony do noszenia tytułu, który zwyczajnie mu się nie podoba.