Autor Wątek: Wieści z zagranicy  (Przeczytany 200983 razy)

Offline AndrzejSwarzewski

Odp: Wieści z zagranicy
« Odpowiedź #1300 dnia: Pon, 05 Sty 2015, 20:53:16 »
Nie kłóćmy się tu o realną politykę, Wasza Królewska Mość.  ;) Od tego jest inny dział: http://spolecznosc.bialenia.net.pl/index.php/board,153.0.html

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #1301 dnia: Pon, 05 Sty 2015, 21:08:38 »
Zapraszam chętnych na otwarcie razuryjskiego miesiąca kozicy górskiej.
http://hasseland.eu/forum/viewtopic.php?f=68&t=754

Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

« Odpowiedź #1302 dnia: Pon, 05 Sty 2015, 21:17:10 »
http://aryun.cba.pl/viewtopic.php?f=48&p=2477#p2477
"Optujemy za pokojową drogą rozwiązywania sporów, lecz nie zawahamy się stanąć zdecydowanie w obronie pokrzywdzonego. Nie wykluczając w tym przypadku działań obronnych na płaszczyźnie militarnej. "
 <haha>

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #1303 dnia: Pon, 05 Sty 2015, 21:47:44 »
Ale w odniesieniu do Sarmacji brzmi bardzo dobrze. :D
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #1304 dnia: Pon, 05 Sty 2015, 22:03:47 »
Ale weźcie się tak nie śmiejcie, połowa z podpisanych reprezentuje nasze obecne państwa sojusznicze, a połowa byłe... :-\
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

« Odpowiedź #1305 dnia: Wto, 06 Sty 2015, 00:18:41 »

Offline Jan Kaniewski

• Obywatel
  • Stary wyga
  • : 39
    • NPE: BI13111600133
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #1306 dnia: Wto, 06 Sty 2015, 15:20:27 »
Te działania sarmackie, próby dogadywania się, wyglądają na bardzo panicznie czynione. Są jakimś próbami reakcji, tylko pytanie na co? Bo żeby były szczere i oparte na partnerskich, równych warunkach, to nie widać. Naprawdę dzisiaj jest wiele innych, pilnych spraw dla mikroświata, niż pójście we wzajemne uprzedzenia. Choćby wielki projekt integracji mikroświata, który jest specyficzny. Moim zdaniem nie chodzi w nim, jakby pomyśleli inni, o stworzenie w konsekwencji jednej wielkiej mikronacji, ale o utworzenie platformy rozwoju wzajemnych relacji, które można w ten sposób urozmaicić. Sprawi to, że wejdziemy w erę nowej jakości. Gdzie izolacjonizm oznaczać będzie praktycznie niebyt. I nie mam tu na myśli tez tego, że stosunki między mikronacjami będą wspaniałe w tym systemie.

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #1307 dnia: Wto, 06 Sty 2015, 19:58:29 »
Zidiocenie, poziom "trudny do ogarnięcia". A na czym ono polega? Założyciel SiB utwierdził mnie w przekonaniu, że na rozwoju mikronacji stanął w 2011 roku, kiedy to tutaj rządziły inne zasady. Cóż... Niech sobie żyją we własnym czasie. Nie będziemy, póki co żyć we wzajemnej sympatii.

Cytat: Frederick Stutthof
Cytat: Pavel Kovać
Pan Stutthof w przeszłości już wystarczająco skompromitował SiB w Al Rajnie.

A czego to dotyczy? Poza tym - w wywiadzie stwierdził Pan, że "stadem wielbłądów nie należy się przejmować". To jeszcze nie wszystko. Na forum Bialenii możemy przeczytać Pański post, w którym cytuje Pan całe wydanie nr 2 "Kuriera", pod cytatem wkleja do tego wydania link i wstawia emotikonę, której nie ma w naszym forumowym zestawie, ale wygląda tak: http://spolecznosc.bialenia.net.pl/Smileys/bbph/hahaha.gif. Jak sami Państwo widzicie, przedstawia człowieka, który ma niezły powód do śmiechu i żartów. Być może powodem ubawu pana Kovaca są kontrowersyjne słowa, jakie wypowiedział w wywiadzie, a może powodu my, jako obywatele Arcyksięstwa, nie znamy, a jest inny niż ten, który powiedziałem przed chwilką.

Link do tematu, w którym znajduje się post: http://spolecznosc.bialenia.net.pl/index.php/topic,575.1280.html .

Cytat: Moja wypowiedź
Panie Stutthof, żałosny Pan jesteś.
Wstawiłem emotkę, bo śmiałem się ze swojego wywiadu - właściwie, to miałem ubaw sam z siebie. Niedorzeczne, nieprawdaż? Ale taki jestem, lubię śmiać się sam z siebie czasami.
To prawda, mieszkańcy Al-Rajnu to hołota, która przesycona jest malkontenctwem, wiecznym niezadowoleniem, zero optymistycznym myśleniem. Dlatego mam taki stosunek, a nie inny. Może z czasem zmienię swój stosunek do nich, ale nie sądzę żeby to stało się prędko. Czasami jak czytam tamtejsze ich wypowiedzi, to mam wrażenie, że każdy mówi o czymś innym bez utrzymania ciągłości wątku. Cóż, dialog jest bardzo złożonym narzędziem i nie każdy potrafi go wykorzystać.
Moje stwierdzenie, że "Pan Stutthof wystarczająco skompromitował SiB w Al Rajnie" jest faktem. Można to tutaj znaleźć: http://alrajn.org/forum/viewtopic.php?f=323&t=939
Jest to mój argument na to, że Ekscelencja Frederick Stutthof będzie beznadziejnym arcyksięciem.
« Ostatnia zmiana: Wto, 06 Sty 2015, 20:09:15 wysłana przez Hugon Hewret »
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

« Odpowiedź #1308 dnia: Wto, 06 Sty 2015, 20:48:26 »
Nie znam JE Stutthofa (przynajmniej nie pod tym nazwiskiem ;) ), aczkolwiek niezwykle intryguje mnie jego nazwisko.  :D

A ten link do wypowiedzi tego pana w Al Rajnie- genialny. :D W dzisiejszych czasach chyba już jednak nie ma takich mikronacji, jak wtedy. ;) A szkoda, bo to było całkiem zabawne, te wszystkie Wurstlandie, które np. czuły się w obowiązku przybyć do Sarmacji, żeby poinformować, że łaskawie uznali państwowość Księstwa.  ;D

Offline Tomasz Anter

• Obserwator
  • **
  • : 2
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #1309 dnia: Śro, 07 Sty 2015, 04:39:36 »
https://gazetahasseladzka.wordpress.com/2015/01/05/jak-zalozyc-wielka-i-uznawana-powszechnie-mikronacje/
Ciekawy artykuł w Gazecie Hasselandzkiej. :)

Tylko obawiam się że ewentualni "państewkotwórcy" niekoniecznie muszą być świadomi istnienia takiego aktu. ;)
« Ostatnia zmiana: Śro, 07 Sty 2015, 17:56:02 wysłana przez Maciej Kamiński »

Offline Akrypa Rabotowicz von Primisz

• Klacz Teutońska
  • Policja Krajowa
  • Fanatyk
  • : 38
  • Pałowniczka
    • NPE: BI14020900117
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #1310 dnia: Czw, 08 Sty 2015, 15:21:59 »
Federację Al Rajn bardziej interesuje współpraca w dziedzinie wojskowości, nauki, kultury i sportu. Spotkania polityczne przy kawusi i pierdzenie w stołek to nie dla nas.
FAR ma u mnie duży plus.
Gdyby jeszcze nie kazali do siebie mówić tytułami to byłby to ideał polityki zagranicznej.  <3

Była premierka Republiki Bialeńskiej, Kalifka Bialenii j ziem obok, Spahbod, Lordessa, Biskupka, Masonerka, Akryponystka, Padawanka Mocy, Policjantka, Posiadaczka 69 wsi.
"Kocham noc i niebo, o wiele bardziej niż ludzkich bogów." ~ Camus
"Używamy rozumu tylko po to, by wyartykułować nasze indywidualne interesy, by wmanipulować innych w służbę naszym przyjemnościom. To świat, któremu brak wszelkiej duchowej substancji, w którym ludzie zachowują się jak inteligentne zwierzęta. Stanowimy uduchowione społeczeństwo zwierząt." ~ Hegel

« Odpowiedź #1311 dnia: Śro, 14 Sty 2015, 17:00:28 »
A jaki związek mają tytuły honorowe z polityką zagraniczną? :)

« Odpowiedź #1312 dnia: Śro, 14 Sty 2015, 21:19:25 »
Santania i Burgia - ta nazwa kiedyś wzbudzała podziw mikroświata. Rzadko kto nie wiedział, jaki mamy ustrój i kto sprawuje u nas najwyższą władzę. Ten kraj miał zwrócić znów na siebie uwagę reszty, miał oficjalnie, z wielkim hałasem ogłosić, że na nowo, odrodzony, istnieje, i ma się dobrze, ale zanim to ogłoszono i innych poinformowano, SiB zaczęło się chwiać. Dzielnie chwieje się, nie może utrzymać na swoich zmęczonych, bolących nogach, trzyma się jak na tak doświadczoną kobietę nieźle, co nie oznacza, że dobrze i niesłabo. Najgorsze jest to, że chciała rozpocząć nowy rozdział w swoim trudnym życiu, ale nie potrafiła podnieść pióra. Podniosła je zaledwie na wysokość kilkunastu milimetrów, by z wielkim zawodem i łomotem upuścić na twardy, nieugięty stół.
Rodacy, nasze państwo wpadło w kryzys! Oby okazał się tylko kryzysikiem i chwilową słabością. Na razie, nie ma co ukrywać, jest kiepsko. Nie będę się mądrzył, co trzeba zrobić, aby było lepiej, bo nie mam pojęcia, ale wiem, że mogło to wywołać kontrowersyjne zachowanie Pawła Kovaća, a bardziej może ogólnokrajowa reakcja na te kontrowersje. Warto zaznaczyć, że domagałem się kary dla tego Pana, ale odwołuję to, bo to i tak nie miałoby sensu. Kary w mikroświecie nie uczą, ale zniechęcają. Zniechęcił się też widocznie Petrović, nie wspominając o Raczyńskim, Radziwille (1-3 postów), Rabatowiczu i innych .
Santanio i Burgio, żyj choćby po to, abym miał o czym i o kim pisać w tej gazecie!
- pisze Frederick Stutthof w "Kurierze SiB"

Moim zdaniem publicysta przesadza. Są dwa miesiące, w których nie powinno się wymagać wielkiej aktywności. Styczeń i czerwiec. Dużo mikronacji składa się w większości z uczniów (a Bialenia i SiB z całą pewnością ;) ), a końcówka pierwszego i drugiego półrocza zawsze pełna jest popraw, sprawdzianów itp.
Liczę na to, że niedługo Bialenia i SiB ponownie zwiększą swoją aktywność i jestem pewny, że obecne załamanie aktywności to chwilowy kryzysik. ;)

« Odpowiedź #1313 dnia: Czw, 15 Sty 2015, 22:09:02 »

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #1314 dnia: Czw, 15 Sty 2015, 22:19:24 »
Sesja zimowa (bo sesje, bo kolokwia, bo seminaria) to najgorszy okres dla studentów, jak i dla uczniów to bo koniec i początek semestru. :))
Więc nie dziwcie się, że aktywność zamiera.

« Odpowiedź #1315 dnia: Czw, 15 Sty 2015, 23:01:03 »
Ja się nie dziwię, tak jest zawsze. ;) Ale jutro pierwsze województwa zaczynają ferie, więc się pewnie poprawi. ;) Ja jeszcze mam przed sobą dwa tygodnie i to takie niezbyt lekkie, ale cóż... Wieczorami się będę pojawiał, bo nie przesadzajmy- aż tyle pracy to nie mam. Najwyżej zmęczony jestem całym dniem, ale to tam mały problem.

Offline Osama bin Ramzani

• Ojciec Założyciel
  • Zainteresowany
  • *
  • : 0
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #1316 dnia: Pią, 16 Sty 2015, 22:12:42 »
Pozwolę sobie przekazać informację.

14 stycznia Federacja Al Rajn uznała Republikę Bialeńską za w pełni niepodległe państwo wirtualnego świata będące pełnoprawnym podmiotem życia politycznego Mikroświata na równi z innymi krajami.
(-) Jego Sułtańska Mość Osama bin Ramzani
Sułtan Sułtanatu Al Rajn
Jego Wysokość Sułtan Senior Federacji Al Rajn

« Odpowiedź #1317 dnia: Pią, 16 Sty 2015, 22:17:39 »
Cieszymy się z tej decyzji i dziękujemy Federacji. :)

« Odpowiedź #1318 dnia: Nie, 18 Sty 2015, 10:33:17 »
http://hasseland.eu/forum/viewtopic.php?f=26&t=744&p=6464#p6464

Dziś mija termin zgłaszania nominacji do Nagrody Hasselandzkiego Smoka.
Ja zostałem nominowany, obok JE Moralesa, w kategorii Mikronauta Roku.

« Odpowiedź #1319 dnia: Nie, 18 Sty 2015, 19:28:38 »
http://www.sarmacja.org/artykul/pokaz/7170/9
Bardzo ciekawy utwór diuczessy Lichtenstein. :)

Oczywiście w komentarzach plebs nie zapomniał o konieczności dalszego kompromitowania społeczeństwa sarmackiego. Cóż, my byśmy sobie z takim bydłem poradzili. :)

Offline Jan Kaniewski

• Obywatel
  • Stary wyga
  • : 39
    • NPE: BI13111600133
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #1320 dnia: Nie, 18 Sty 2015, 22:48:03 »
Z jaką namiętnością oni to robią to aż miło popatrzeć, jak niezgłębionym dla ich umysłów jest Republika Bialeńska. W tym sensie cieszą Nas próby badania wyjątkowości naszej mikronacji i w pewien sposób chcę zwrócić uwagę na tajemnicze, podejrzane fundamenty państwowości Sarmacji, które mogą się odezwć, a wnikliwe oko już widzi tą nieudolność, to marzenie Sarmatów o wreszcie normalnym państwie, jakie My realizujemy poprzez RB.
« Ostatnia zmiana: Nie, 18 Sty 2015, 22:48:56 wysłana przez Jan Kaniewski »

• Klacz Teutońska
  • Policja Krajowa
  • Fanatyk
  • Pałowniczka
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #1321 dnia: Pon, 19 Sty 2015, 13:23:05 »
Zostawię do pominięcia fakt iż Andrzej z Kaniewskim przed powstaniem wcale nie byli przyjaciółmi o czym pewnie sami zapomnieli.

Była premierka Republiki Bialeńskiej, Kalifka Bialenii j ziem obok, Spahbod, Lordessa, Biskupka, Masonerka, Akryponystka, Padawanka Mocy, Policjantka, Posiadaczka 69 wsi.
"Używamy rozumu tylko po to, by wyartykułować nasze indywidualne interesy, by wmanipulować innych w służbę naszym przyjemnościom. To świat, któremu brak wszelkiej duchowej substancji, w którym ludzie zachowują się jak inteligentne zwierzęta. Stanowimy uduchowione społeczeństwo zwierząt." ~ Hegel

« Odpowiedź #1322 dnia: Wto, 20 Sty 2015, 22:52:59 »
Szczerze mówiąc, to średnio pamiętam, czy znaliśmy się jakoś bardziej przed powstaniem. :D Ale jeśli nie byliśmy wcześniej przyjaciółmi, to tym lepiej, bo jest bardziej bajkowo. ^^

• Klacz Teutońska
  • Policja Krajowa
  • Fanatyk
  • Pałowniczka
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #1323 dnia: Śro, 21 Sty 2015, 14:50:55 »
Szczerze mówiąc, to średnio pamiętam, czy znaliśmy się jakoś bardziej przed powstaniem. :D Ale jeśli nie byliśmy wcześniej przyjaciółmi, to tym lepiej, bo jest bardziej bajkowo. ^^
Byliście wrogami przed, i po powstaniu i omijając parę okresów częściej byliście na be dla siebie niż przyjaciółmi. ;)

« Odpowiedź #1324 dnia: Śro, 21 Sty 2015, 15:00:02 »
A to jest akurat nieprawda. ;)