Autor Wątek: Wieści z zagranicy  (Przeczytany 199653 razy)

Offline Tadeusz Krasnodębski

• Minister Oświecenia i Aktywności
  • Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
  • : 42
  • Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość
    • NPE: BI16081200125
    • Odznaczenia
Odp: Wieści z zagranicy
« Odpowiedź #2750 dnia: Pią, 19 Sie 2016, 20:00:27 »
A moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem będzie wyrażenie naszego poparcia dla tej strony puczu, która najprawdopodobniej osiągnie sukces. Bo jeśli puczyści mieliby rzeczywiście przejąć władzę, solidarność z nimi wpłynęłaby pozytywnie na nasze stosunki. Więc trzeba według mnie jakoś się rozeznać w Księstwie, kto ma większe poparcie społeczeństwa - buntownicy czy legalnie wybrana władza ;)
(-) Tadeusz Krasnodębski
Minister Oświecenia i Aktywności, były Wiceminister Oświecenia, Poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, Marszałek Parlamentu XXIV Kadencji, Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość, były Członek Zarządu Wspólnoty Rozwoju, były Sekretarz Rady Przysięgłych, baron

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2751 dnia: Pią, 19 Sie 2016, 20:10:46 »
W Monarchofaszystanie zawsze poparcie większości społeczeństwa ma ten, kto rozdaje tytuły, godności, majątki i kasiorę, także nie ma co debatować...
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline AndrzejSwarzewski

« Odpowiedź #2752 dnia: Pią, 19 Sie 2016, 20:14:24 »
A ja tam mam pozytywny stosunek do Asketila. I nie, nie mam amnezji, pamiętam, co mówił o Bialenii. Po prostu, jak widzę kolejnego wspaniałego księcia, który może robić co chce, to doskonale pamiętam końcówkę rządów P2G* i to, jak różni śmieszni ludzie chowali się pod jego płaszczem i udawali miłość do niego. Cóż, świat się zmienia, a ludzie nie.
*Z całym szacunkiem do Jego Książęcej Wysokości, jednego z moich v-światowych autorytetów.

W Monarchofaszystanie zawsze poparcie większości społeczeństwa ma ten, kto rozdaje tytuły, godności, majątki i kasiorę, także nie ma co debatować...
Otóż to, Macieju. Wszyscy książęta mają swoje duże stronnictwo, jacy by nie byli. ;)

Ale to nie nasza sprawa. Jak Sergiusz Asketil zostanie wyrzucony z Sarmacji, to serdecznie zapraszam do Bialenii. Ja tam się o nic nie gniewam. ;)

Offline Karol Medycejski

• Naczelna Izba Szyderstwa
  • Przodownik
  • : 62
  • Venient in deceptione illusores
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2753 dnia: Pią, 19 Sie 2016, 20:45:22 »
Ja natomiast chciałbym zwrócić uwagę na pewną kwestię pozostającą zupełnie na marginesie marginesów obecnej dyskusji ogólnopaństwowej, toczącej się w Księstwie Sarmacji.

Pod jednym z artykułów zobaczyłem coś takiego (personalia zakryłem, bo są nieistotne dla całości):

Osoba, która zwróciła uwagę jednemu z mikronautów, odnosiła się do kwestii tytułowania Księcia Sarmacji i to niech posłuży za przyczynek tego, co już miałem napisać jakiś czas temu. Otóż, wiem jak wygląda dotychczasowa praktyka w KS w tym względzie, nie jest ona jednak zgodna z zasadami tytułowania w realu. W języku polskim (w angielskim zresztą też) do głów Księstw przyjęto zwracać się: Wasza Najjaśniejsza Wysokość, natomiast do Wielkich Książąt - Wasza Królewska Wysokość. Końcówka "Mość" (ang. 'Majesty') zarezerwowana jest dla królów i cesarzy. Szkoda, że chyba nigdzie w v-świecie te zasady nie są przestrzegane... :-\

Karol Medycejski
Hrabia Mockeryshire

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #2754 dnia: Pią, 19 Sie 2016, 20:49:52 »
A moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem będzie wyrażenie naszego poparcia dla tej strony puczu, która najprawdopodobniej osiągnie sukces. Bo jeśli puczyści mieliby rzeczywiście przejąć władzę, solidarność z nimi wpłynęłaby pozytywnie na nasze stosunki.

Bez obrazy, ale technika uzyskiwania sojuszników z gier komputerowych nie działa w polskim mikroświecie. ;)

Szkoda, że chyba nigdzie w v-świecie te zasady nie są przestrzegane...

Chcesz zrobić rewolucję obyczajową i poprawiać cały mikroświat? ;)
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Karol Medycejski

• Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2755 dnia: Pią, 19 Sie 2016, 20:52:08 »
Chcesz zrobić rewolucję obyczajową i poprawiać cały mikroświat?

Gdzie tam, ja po prostu byłbym zadowolony, gdyby mikronauci z tej zabawy też coś pożytecznego wyciągnęli (co się oczywiście nierzadko zdarza) i to zastosowali potem w praktyce, choćby tutaj, w samych mikronacjach. ;)

Karol Medycejski
Hrabia Mockeryshire

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #2756 dnia: Pią, 19 Sie 2016, 20:53:36 »
Czy czytanie ustaw RP w ISAPie można nazwać czymś pożytecznym? :P
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Karol Medycejski

• Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2757 dnia: Pią, 19 Sie 2016, 20:57:01 »
Czy czytanie ustaw RP w ISAPie można nazwać czymś pożytecznym? :P

Jak najbardziej, jeszcze jak. Najlepiej ze 3 co wieczór do poduszki, oczywiście w porządku chronologicznym, nie tematycznym, żeby było ciekawiej. ;)

Karol Medycejski
Hrabia Mockeryshire

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2758 dnia: Pią, 19 Sie 2016, 21:11:39 »
Bez obrazy, ale technika uzyskiwania sojuszników z gier komputerowych nie działa w polskim mikroświecie. ;)

Cóż, widać, że po spędzeniu tylko jednego tygodnia w Bialenii pewne aspekty mikronacyjnego życia wciąż są dla mnie zagadką. Zapamiętam na przyszłość :)
(-) Tadeusz Krasnodębski
Minister Oświecenia i Aktywności, były Wiceminister Oświecenia, Poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, Marszałek Parlamentu XXIV Kadencji, Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość, były Członek Zarządu Wspólnoty Rozwoju, były Sekretarz Rady Przysięgłych, baron

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #2759 dnia: Pią, 19 Sie 2016, 21:15:54 »
pewne aspekty mikronacyjnego życia wciąż są dla mnie zagadką

Może dlatego, że tutaj mamy do czynienia wyłącznie z ludźmi, którzy mają różne stany emocjonalne, różne dążenia, różne cele.
Na dzień dzisiejszy nawet skomplikowany ciąg funkcji i algorytmów w programie komputerowych nie jest w stanie odzwierciedlić tej kwestii.

Dlatego dla mnie bardzo często gry strategiczne wydają się być... zbyt monotonne, przewidywalne i schematyczne.

Offline Karol Medycejski

• Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2760 dnia: Pią, 19 Sie 2016, 21:19:23 »
Dlatego dla mnie bardzo często gry strategiczne wydają się być... zbyt monotonne, przewidywalne i schematyczne.

Chyba, że gra się w trybie wielu graczy. ;)

Karol Medycejski
Hrabia Mockeryshire

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2761 dnia: Pią, 19 Sie 2016, 21:20:24 »
Zdecydowanie muszę przyznać rację. I obawiam się, że strategie nigdy nie osiągną inteligencji chociaż trochę porównywalnej do tej prawdziwych generałów czy królów. Choć z drugiej strony technika idzie do przodu, 10 lat temu byłbym wyśmiany za stwierdzenie "telefony z czytnikiem linii papilarnych i tęczówki będą na porządku dziennym!" ;)

Ale nie ma co odbiegać od tematu, bo trochę offtop się wkradł :)     
(-) Tadeusz Krasnodębski

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #2762 dnia: Pią, 19 Sie 2016, 21:25:04 »
A co do Sarmacji - było ultimatum:

http://fc.sarmacja.org/viewtopic.php?f=115&t=20635

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2763 dnia: Pią, 19 Sie 2016, 21:25:47 »
Szczerze mówiąc, bardziej zaciekawiło mnie nagranie o valhallijskiej rzownicy.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Karol Medycejski

• Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2764 dnia: Pią, 19 Sie 2016, 21:29:23 »
Szczerze mówiąc, bardziej zaciekawiło mnie nagranie o valhallijskiej rzownicy.

Prawda? Zwłaszcza, że to dziedzictwo, które nie przeminie, a o "puczu" pewnie szybko zapomną.

Karol Medycejski
Hrabia Mockeryshire

Offline RCA

• Kaizer-Senior Cesarstwa Valhalli
  • Przechodzień
  • *
  • : 5
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2765 dnia: Pią, 19 Sie 2016, 22:48:13 »
RZOWNICA to zawsze było nasze vallhalijskie ukochane zwierzątko!
prof. net. Robert Janusz v-hr. von Thorn
Fryderyk I von Thorn

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2766 dnia: Sob, 20 Sie 2016, 10:57:46 »
Trud na swój sposób komentuje sytuację w Sarmacji. RCA ostro odpowiada, a następnie rezygnuje z funkcji rektora - cała sytuacja oburza Torkana Ingawaara (Sukcesa) i Premiera von Witta .
Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

« Odpowiedź #2767 dnia: Sob, 20 Sie 2016, 11:11:30 »
To apel do władz i do społeczeństwa
Po co promujecie przypadki szaleństwa?

Czy upadliśmy już tak nisko, że nawet flejmy musimy sobie eksportować z zagranicy? ;) Jak chcecie jakiś narodowy flejm, to firma Swarzewscy&Partners może się tego podjąć, serio. :P 6 lat doświadczenia w robieniu flejmów i dram, polecam się!

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2768 dnia: Sob, 20 Sie 2016, 11:20:16 »
To apel do władz i do społeczeństwa
Po co promujecie przypadki szaleństwa?

Czy upadliśmy już tak nisko, że nawet flejmy musimy sobie eksportować z zagranicy? ;) Jak chcecie jakiś narodowy flejm, to firma Swarzewscy&Partners może się tego podjąć, serio. :P 6 lat doświadczenia w robieniu flejmów i dram, polecam się!
Andrzeju! Ale może warto czasem obejrzeć z dystansu jak coś takiego wygląda (wreszcie nie u nas), a przy okazji uczyć się na błędach innych ludzi i starać się wyciągać z nich wnioski. Poza tym niby flejmy, ale mogą przynieść poważne zmiany w mikroświecie (rezygnacje, abdykacje, odejścia itp.).

« Odpowiedź #2769 dnia: Sob, 20 Sie 2016, 11:26:09 »
Andrzeju! Ale może warto czasem obejrzeć z dystansu jak coś takiego wygląda (wreszcie nie u nas), a przy okazji uczyć się na błędach innych ludzi i starać się wyciągać z nich wnioski.
Ależ ja nie zabraniam patrzeć, Eddardzie. ;) Ja już się naoglądałem i jakiegoś specjalnego wrażenia to na mnie nie robi. Zwłaszcza, że nie wiem jakie wnioski można wyciągnąć ze sporów personalnych. Bo te spory są personalne, jakiekolwiek ideologie sobie ktoś do tego dorobi. To nie spór monarchofaszystowskiego księcia z komunistycznym rządem. ;) W porównaniu z naszym flejmem z czasów kadencji Saszy, to ich wojenka wydaje się być wewnętrznymi tarciami w ramach jednego stronnictwa.

Poza tym niby flejmy, ale mogą przynieść poważne zmiany w mikroświecie (rezygnacje, abdykacje, odejścia itp.).
Zmiana kanclerza, czy nawet księcia, to jakaś poważna zmiana?

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2770 dnia: Sob, 20 Sie 2016, 11:28:50 »
Ależ ja nie zabraniam patrzeć, Eddardzie.  Ja już się naoglądałem i jakiegoś specjalnego wrażenia to na mnie nie robi. Zwłaszcza, że nie wiem jakie wnioski można wyciągnąć ze sporów personalnych. Bo te spory są personalne, jakiekolwiek ideologie sobie ktoś do tego dorobi. To nie spór monarchofaszystowskiego księcia z komunistycznym rządem.  W porównaniu z naszym flejmem z czasów kadencji Saszy, to ich wojenka wydaje się być wewnętrznymi tarciami w ramach jednego stronnictwa.

Ale inni może chcą obejrzeć i samodzielnie wyciągnąć jakieś wnioski.

Zmiana kanclerza, czy nawet księcia, to jakaś poważna zmiana?

O ile kanclerza może nie, o tyle księcia zdecydowanie.

« Odpowiedź #2771 dnia: Sob, 20 Sie 2016, 11:38:26 »
Ale inni może chcą obejrzeć i samodzielnie wyciągnąć jakieś wnioski.
Nikomu nie zabraniam. Po prostu wypowiedziałem swoje zdanie odnośnie tej sprawy. ;) Uważam, że Bialeńczycy mają sobie wiele do powiedzenia w innych sprawach, dotyczących bezpośrednio naszego kraju i szkoda marnować energii. ;) Ale nikomu nie zabraniam! :)

O ile kanclerza może nie, o tyle księcia zdecydowanie.
Zależy, kto tym księciem zostanie. Ale ja bym się rewolucji nie spodziewał. Chociaż oczywiście liczę na to, że księciem zostanie Kristian! :)

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2772 dnia: Sob, 20 Sie 2016, 11:59:56 »
Nikomu nie zabraniam. Po prostu wypowiedziałem swoje zdanie odnośnie tej sprawy.  Uważam, że Bialeńczycy mają sobie wiele do powiedzenia w innych sprawach, dotyczących bezpośrednio naszego kraju i szkoda marnować energii.  Ale nikomu nie zabraniam!

Hej? A od czego mamy Ministerstwo Spraw Zagranicznych i dyplomację? :D To też jedna z głównych dziedzin życia mikronacji, a my jako pretendent do bycia tą najaktywniejszą, nie powinniśmy zapominać o żadnej z nich.

ależy, kto tym księciem zostanie. Ale ja bym się rewolucji nie spodziewał. Chociaż oczywiście liczę na to, że księciem zostanie Kristian!

No cóż. Na obecną chwilę Krystian został chyba najbogatszym Sarmatą. :P Ale Księciem chyba jeszcze nie zostanie.

« Odpowiedź #2773 dnia: Sob, 20 Sie 2016, 12:03:56 »
Hej? A od czego mamy Ministerstwo Spraw Zagranicznych i dyplomację? :D To też jedna z głównych dziedzin życia mikronacji, a my jako pretendent do bycia tą najaktywniejszą, nie powinniśmy zapominać o żadnej z nich.
Ale plotki to jeszcze nie jest dyplomacja. :P A publiczne pisanie o ofensywie dyplomatycznej, to wręcz anty-dyplomacja. :)))

No cóż. Na obecną chwilę Krystian został chyba najbogatszym Sarmatą. :P Ale Księciem chyba jeszcze nie zostanie.
Pożyjemy, zobaczymy. :D

Edit:
tihler.jpg
« Ostatnia zmiana: Sob, 20 Sie 2016, 12:16:08 wysłana przez AndrzejSwarzewski »

Offline Karol Wawrzyniec

• Jego Katolicka Wysokość
  • Obywatel
  • Mieszkaniec
  • **
  • : 36
  • Król-Męczennik Imperium Skarlandu
    • NPE: BI16081300126
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2774 dnia: Sob, 20 Sie 2016, 18:11:23 »
Tak w ramach puczu w Sarmacji przypomniała mi się rozmowa z Szanownym Robertem Januszem von Thorn z lipca tego roku. Myślę, że ironia się do Szanownego uśmiechnęła, a moje widzenie stało się nadzwyczaj realne.

http://www.cytaty.sarmacja.org/rozmowy.php?id=1765
(-) Jego Katolicka Wysokość
Karol II Wawrzyniec z Medyceuszów i Zepów,,
Jego Ekscelencja Prymas Brodrii i Bialenii,

Król Senior Imperium Skarlandu, Wielki Książę Toskanii, etc., etc., etc.
Naczelny Palacz Heretyków w Mikroświecie