Drodzy Hasselandczycy,
Szanowni Goście,
Zanim powiem słów parę celem wyjaśnienia i podsumowania swojej kadencji pragnę potwierdzić informację zamieszczoną w tytule wątku - z dniem dzisiejszym abdykuję z tronu Królestwa Hasselandu, tym samym tron uznaje się za opróżniony.
Głównym powodem mojej abdykacji jest zmęczenie pełnieniem najwyższej władzy państwowej - Królem jestem już prawie 5 miesięcy, a wcześniej, przez 3 miesiące pełniłem funkcję Prezydenta Republiki Bialeńskiej. Po prostu nie mam już sił, żeby dłużej podejmować najważniejsze decyzje. Ponadto przepadła również świeżość i pomysłowość (choć jak sądzę po czasie znów powróci), a uważam to za cechy bardzo potrzebne dobremu władcy. Potrzebuję urlopu, wypoczynku, ale nie takiego od mikronacji, ale tego od najwyższych państwowych stanowisk i polityki wielkiego świata oraz tej masy obowiązków nań spoczywających.
Kolejną przyczyną jest chęć zmiany profilu działalności. Robiąc cały czas w mikronacjnach przepalamy się i nudzimy. Chciałbym wkrótce zająć się czymś trochę innym jak zarządzaniem samorządem (małym), czy dziennikarstwem.
Co więcej zrealizowałem już wszystkie punkty, które przed sobą założyłem, a mó j Królewski Dwór tak wiele razy przechodził zmiany osobę, że sam już nie pamiętam kto w nim jest... No dobrze, tak naprawdę pamiętam, ale naprawdę ludzie zmieniali się często i szybko. W końcu udało się zrealizować 15-lecie Hasselandu, a to był kluczykowy moment mojej kadencji.
Chciałbym jeszcze wrócić do ostatnich pięciu miesięcy i pokrótce wrócić do tego co udało się zrobić i do tego co się nie udało:
1) Powołałem do życia Królewską Małą Radę oraz Hasselandzki Dom Młodzieżowy jako organ doradczy Króla.
2) Dwa razy przeprowadziłem wybory samorządowe.
3) Przeprowadzałem liczne ankiety i badania dotyczące oceny działań Dworu i Króla.
4) Zapoczątkowałem zwyczaj Kolacji Czwartkowych, odbyło się takowych 15 (14).
5) Przyjmowałem wizyty m.in. Carów Brodrii, Prezydenta RB,
6) Przeprowadziłem reformę samorządową wprowadzającą ziemie szlacheckie i królewskie.
7) Zorganizowałem konferencję- Hasseland przyszłości.
8) Organizowałem nabory na merów miast i wicekróla Vienbien.
9) Zorganizowałem Dni Hasselandzkie.
10) Przeprowadziłem liczne konkursy (m.in. filmowy) oraz plebiscyty.
11) Współorganizowałem v-mundial.
12) Zaktywizowałem FPH, a Hasseland odnosi sukcesy w v-piłce nożnej.
13) Współorganizowałem liczne akcje fabularne.
14) Wspierałem, doradzałem i pomagałem obywatelom i mieszkańcom Królestwa Hasselandu w ich działalności.
15) Organizowałem nagrody tygodniowe dla najaktywniejszych Hasselandczyków.
Na koniec pragnę podziękować wszystkim obywatelom, a w szczególności wszystkim osobom które wspierały mnie w pełnieniu tego najwyższego stanowiska. Chciałbym tu wymienić nieocenionego Lorda Protektora Piotra de Zayma, a także szlachetnych lordów i lady Dworu Królewskiego - Heinricha Hewreta Wettina, Bajtusia oraz Irminę de Vellior. Bez Waszego wsparcia moje panowanie nie wyglądało by tak jak wygląda. Dziękuję również wszystkim obywatelom za to, że są i działają na rzecz Hasselandu!
Ostatni raz:
z królewskim pozdrowieniem,
Eddard I Noqtern