Autor Wątek: Abdykacja Króla Eddarda Noqterna  (Przeczytany 309 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Moderator
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
Abdykacja Króla Eddarda Noqterna
« dnia: Śro, 06 Lip 2016, 19:13:16 »
Drodzy Hasselandczycy,
Szanowni Goście,

Zanim powiem słów parę celem wyjaśnienia i podsumowania swojej kadencji pragnę potwierdzić informację zamieszczoną w tytule wątku - z dniem dzisiejszym abdykuję z tronu Królestwa Hasselandu, tym samym tron uznaje się za opróżniony.

Głównym powodem mojej abdykacji jest zmęczenie pełnieniem najwyższej władzy państwowej - Królem jestem już prawie 5 miesięcy, a wcześniej, przez 3 miesiące pełniłem funkcję Prezydenta Republiki Bialeńskiej. Po prostu nie mam już sił, żeby dłużej podejmować najważniejsze decyzje. Ponadto przepadła również świeżość i pomysłowość (choć jak sądzę po czasie znów powróci), a uważam to za cechy bardzo potrzebne dobremu władcy. Potrzebuję urlopu, wypoczynku, ale nie takiego od mikronacji, ale tego od najwyższych państwowych stanowisk i polityki wielkiego świata oraz tej masy obowiązków nań spoczywających.

Kolejną przyczyną jest chęć zmiany profilu działalności. Robiąc cały czas w mikronacjnach przepalamy się i nudzimy. Chciałbym wkrótce zająć się czymś trochę innym jak zarządzaniem samorządem (małym), czy dziennikarstwem.

Co więcej zrealizowałem już wszystkie punkty, które przed sobą założyłem, a mó j Królewski Dwór tak wiele razy przechodził zmiany osobę, że sam już nie pamiętam kto w nim jest... No dobrze, tak naprawdę pamiętam, ale naprawdę ludzie zmieniali się często i szybko. W końcu udało się zrealizować 15-lecie Hasselandu, a to był kluczykowy moment mojej kadencji.

Chciałbym jeszcze wrócić do ostatnich pięciu miesięcy i pokrótce wrócić do tego co udało się zrobić i do tego co się nie udało:
1) Powołałem do życia Królewską Małą Radę oraz Hasselandzki Dom Młodzieżowy jako organ doradczy Króla.
2) Dwa razy przeprowadziłem wybory samorządowe.
3) Przeprowadzałem liczne ankiety i badania dotyczące oceny działań Dworu i Króla.
4) Zapoczątkowałem zwyczaj Kolacji Czwartkowych, odbyło się takowych 15 (14).
5) Przyjmowałem wizyty m.in. Carów Brodrii, Prezydenta RB,
6) Przeprowadziłem reformę samorządową wprowadzającą ziemie szlacheckie i królewskie.
7) Zorganizowałem konferencję- Hasseland przyszłości.
8) Organizowałem nabory na merów miast i wicekróla Vienbien.
9) Zorganizowałem Dni Hasselandzkie.
10) Przeprowadziłem liczne konkursy (m.in. filmowy) oraz plebiscyty.
11) Współorganizowałem v-mundial.
12) Zaktywizowałem FPH, a Hasseland odnosi sukcesy w v-piłce nożnej.
13) Współorganizowałem liczne akcje fabularne.
14) Wspierałem, doradzałem i pomagałem obywatelom i mieszkańcom Królestwa Hasselandu w ich działalności.
15) Organizowałem nagrody tygodniowe dla najaktywniejszych Hasselandczyków.

Na koniec pragnę podziękować wszystkim obywatelom, a w szczególności wszystkim osobom które wspierały mnie w pełnieniu tego najwyższego stanowiska. Chciałbym tu wymienić nieocenionego Lorda Protektora Piotra de Zayma, a także szlachetnych lordów i lady Dworu Królewskiego - Heinricha Hewreta Wettina, Bajtusia oraz Irminę de Vellior. Bez Waszego wsparcia moje panowanie nie wyglądało by tak jak wygląda. Dziękuję również wszystkim obywatelom za to, że są i działają na rzecz Hasselandu!

Ostatni raz:
z królewskim pozdrowieniem,
Eddard I Noqtern
Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Moderator
  • Bohater
  • : 94
    • NPE: KH15070500071
    • Odznaczenia
Odp: Abdykacja Króla Eddarda Noqterna
« Odpowiedź #1 dnia: Śro, 06 Lip 2016, 21:01:50 »
Z wielkim żalem przyjmuję abdykację królewską.
Zgodnie z Konstytucją:
Cytuj (zaznaczone)
Tron uznaje się za opróżniony w razie:
c) abdykacji Króla;
Opróżnienie tronu ogłasza Prezes Sądu Najwyższego, Lord Szambelan lub Lord Protektor. (...) W terminie 14 dni od ogłoszenia opróżnienia tronu, Prezes Sądu Najwyższego, Lord Szambelan, Lord Protektor lub Marszałek Zgromadzenia Obywateli, albo osoba, która to uczyniła obwieszcza wstąpienie na tron następcy Króla lub zwołuje Zgromadzenie Obywateli dla dokonania wyboru Króla. Szczegóły określa ustawa.
Niniejszym stwierdzam opróżnienie tronu.
Cytuj (zaznaczone)
W razie, gdy tron jest opróżniony, lub gdy Król jest nieobecny, jego obowiązki wypełnia Regent, wyznaczony przez Króla, a w razie braku Regenta – Lord Szambelan lub Marszałek Zgromadzenia Obywateli. Król określa czas swej nieobecności i okres wypełniania jego obowiązków przez Regenta lub inne osoby; jeśli tego nie uczynił, a jest nieobecny w miejscach publicznych co najmniej 5 dni, wówczas fakt ten stwierdza i podejmuje stosowne działania odpowiednio Regent, Lord Szambelan lub Marszałek Zgromadzenia Obywateli.
Mamy problem, albowiem nie ma Regenta, nie ma Lorda Szambelana, nie ma Marszałka ZO. W tej sytuacji, działam jako Prezes Sądu Najwyższego organizujący wybory Króla - i wypełniam obowiązki Regenta we współpracy z Lady Steward. Odpowiednie postanowienie wydam jako Prezes SN.
Piotr de Zaym
Król Hasselandu
ambasador at large, wiceadmirał, doc. dr net.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Moderator
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
Odp: Abdykacja Króla Eddarda Noqterna
« Odpowiedź #2 dnia: Śro, 06 Lip 2016, 21:50:30 »
W związku z tym moją ostatnią decyzją jest, aby Rengetem został Arcyksiążę Piotr de Zaym.
Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.