Autor Wątek: ORĘDZIE KRÓLEWSKIE  (Przeczytany 290 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Moderator
  • Bohater
  • : 94
    • NPE: KH15070500071
    • Odznaczenia
ORĘDZIE KRÓLEWSKIE
« dnia: Pon, 18 Lip 2016, 10:09:48 »
Drodzy Hasselandczycy!
Szanowni Goście!

Po raz kolejny zostałem Królem Hasselandu. Mógłbym zacytować klasyka: "nie chcem, ale muszem". Tak jest w rzeczywistości. Moim marzeniem jest taka sytuacja, w której nie musiałbym kandydować na Króla i zająć się innymi sprawami. Bycie Królem co prawda daje duże możliwości, ale i ogranicza. Oczywiście, miałem znakomitego kontrkandydata; teraz mogę powiedzieć, jakie były przyczyny, dla których nie chciałem Go poprzeć. Otóż jestem zdania, że unia personalna Hasselandu i Brodrii nie jest rozwiązaniem pożądanym. Przynajmniej na razie.
Zostaję Królem w czasie, gdy mikronacje przeżywają dramatyczny kryzys, związany ze spadkiem liczby ich mieszkańców; gdy nasiliły się spory personalne (może dlatego, że jest nas znacząco mniej?); gdy mamy do czynienia ze wzrostem patologii, spamowania, brutalizacji wypowiedzi (może dlatego, że w wyludnionych mikronacjach stało się nudno?). To niełatwe wyzwania. Jeśli wirtualne państwo ma 50 obywateli, to odejście pięciu nie powoduje problemów. Jeśli ma ich 10, to odejście połowy z nich jest katastrofą. Przy kilku - czy nawet kilkunastoosobowym państwie nie ma szans na politykę. Można sobie podyskutować, a nawet pokłócić - i co z tego?... Niemal każdy sprawował jakiś urząd, nierzadko nawet ten najwyższy. Do czego więc dążyć?...
W tej sytuacji zasiadam ponownie na hasselandzkim tronie. Podstawowy cel, jaki sobie stawiam, to znalezienie sposobu na promocję "zewnętrzną", czyli nakierowaną poza mikronacje. Tak, to trudne, ale chyba nie nierealne? I wiem doskonale, że próbowaliśmy niemal wszystkiego, co można zrobić za darmo. Dla mnie kluczem jest słowo "niemal". Będę proponował stworzenie zespołu koncepcyjnego Hasseland - Bialenia - Brodria i wypracowanie nowych pomysłów. I rozpoczęcie działań na jesieni.
W sprawach wewnętrznych najważniejsze będzie dla mnie poszerzenie oferty Hasselandu. Chodzi na przykład o v-gospodarkę, ale też - o czym wkrótce - o wypracowanie koncepcji "barometru ideologicznego". Taki "barometr" byłby namiastką polityki. Oczywiście, trzeba dokonać zmian w składzie Dworu, co będzie niesłychanie trudne ze względu na szczupłość kadr. Wkrótce rozpocznę wybory Lorda Protektora.
Podtrzymuję twierdzenie, że stowarzyszenie z Bialenią i Brodrią jest korzystne dla każdej ze stron porozumienia. I tak powinno pozostać. Ja sam będę raczej mało aktywny na bialeńskiej scenie politycznej, bo nie będę miał czasu na cokolwiek innego poza wypełnianiem obowiązków Monarchy. Chętnie jednak będę wspomagał Prezydenta i Rząd.
Patrząc szerzej, wobec tych w mikronacjach, z którymi pozostawałem jakoś skonfliktowany (poza tymi, co mnie obrażali czy zniesławiali), będę proponował reset. Wyciągam dłoń i mówię: nie kłóćmy się, bo nie ma o co! Owszem, spierajmy się merytorycznie, to nawet jest potrzebne. Ale prywatne spory są niepotrzebne.
Będę próbował reanimować Mikronacyjny Instytut Pokoju, bo przy kryzysie mikronacji potrzebny jest nam pokój. Efektem mikronacyjnej wojny będzie ostateczna zagłada - a chyba nie o to nam chodzi? Tak naprawdę, wierzę, że przydałby się jakiś nowy OPM, ale nie sądzę, by się udało go powołać. A szkoda.
Proszę wszystkich Hasselandczyków o wsparcie, liczę na pomoc Bialenii i Brodrii, wierzę też, że uda nam się stworzyć prawdziwą solidarność mikronacyjną!

Vivat Hasseland!

Piotr Paweł I Rex Hasselandiae

PPI.jpg
Piotr de Zaym
Król Hasselandu
ambasador at large, wiceadmirał, doc. dr net.

Offline Frederick Hufflepuff

• Poseł
  • Bohater
  • : 96
    • NPE: BI15081300080
    • Odznaczenia
Odp: ORĘDZIE KRÓLEWSKIE
« Odpowiedź #1 dnia: Pon, 18 Lip 2016, 10:54:26 »
Winszuję ponownego objęcia tronu i życzę powodzenia!
Frederick Martin Hufflepuff
polityk, dziennikarz, ojciec-założyciel Santanii i Burgii, poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, redaktor naczelny gazety "wBialenii", Delegat Główny Bialenii przy MUP, Wicelider Wspólnoty Rozwoju, były Wiceprezydent Bialenii, były Lider partii Wspólnota Rozwoju, były Wiceminister i Minister Kultury i Sportu, były Marszałek Parlamentu XIX i XXIV Kadencji, były Wiceminister Edukacji Narodowej, były kandydat na prezydenta Republiki Bialeńskiej

Offline Akrypa Rabotowicz von Primisz

• Klacz Teutońska
  • Policja Krajowa
  • Fanatyk
  • : 38
  • Pałowniczka
    • NPE: BI14020900117
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2 dnia: Pon, 18 Lip 2016, 12:26:54 »
Vivat hassenland!
Vivat nowy-stary król!
Vivat! Vivat!

Była premierka Republiki Bialeńskiej, Kalifka Bialenii j ziem obok, Spahbod, Lordessa, Biskupka, Masonerka, Akryponystka, Padawanka Mocy, Policjantka, Posiadaczka 69 wsi.
"Kocham noc i niebo, o wiele bardziej niż ludzkich bogów." ~ Camus
"Używamy rozumu tylko po to, by wyartykułować nasze indywidualne interesy, by wmanipulować innych w służbę naszym przyjemnościom. To świat, któremu brak wszelkiej duchowej substancji, w którym ludzie zachowują się jak inteligentne zwierzęta. Stanowimy uduchowione społeczeństwo zwierząt." ~ Hegel

Offline Irmina de Vellior y Thorn

• Lord Hasselandu
  • Osiedlowiec
  • : 12
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #3 dnia: Pon, 18 Lip 2016, 14:39:52 »
Wasza Wysokość,

Winszuje i gratuluje objęcia tronu :)

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Moderator
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #4 dnia: Pon, 18 Lip 2016, 18:37:04 »
Po pierwsze - gratuluję nowemu Królowi i życzę powodzenia w pełnieniu najwyższego urzędu.

Co do promocji proponuje odnowienie forumły Sojuszu Promocji i Rozwoju.
Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.