Autor Wątek: Projekt nacjonalizacji UB  (Przeczytany 2871 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
Odp: Projekt nacjonalizacji UB
« Odpowiedź #25 dnia: Śro, 10 Sie 2016, 21:23:28 »
Zgadzam się z Andrzejem... Wybory Rektora - to teoretycznie nieźle brzmi (tak demokratycznie), tylko prawda jest taka, że tak czy inaczej stanowisko dostanie ktoś kto w ogóle będzie miał chęci i czas na taką działalność. Jak zresztą w większości działalności mikronacyjnej...

Wybory owszem być muszą... na Prezydenta, do Parlamentu czyli tam gdzie liczy się dobro naszego v-kraju i gdzie obywatele powinni móc o tym kto ich reprezentuje decydować. A wybory Rektora? A nagle się chętnych pojawi masa? W sumie, to co od człowieka na tym stanowisku zależy? Niechaj zostanie wyznaczony ten, który będzie chciał i będzie chciał działać w UB. Dobrze jak się znajdzie choć jeden,który to pociągnie w sposób stały i z odpowiednią aktywnością oraz zapałem nie tylko na początku.

Jeśli znajdę czas i chęci do działania produkując wykłady itd. Jeśli będę miał jakieś pomysły ku temu - to osobiście mi zwisa - kto się będzie uniwersytecką biurokracją zajmował... oby w ogóle był choć jeden wytrwały, co to mu się będzie chciało. Obawiam się, że raczej to będziemy częściej szukać chętnego do tego (i będziemy zadowoleni, jak szukać nie będzie trzeba), niż przebierać w kandydaturach.

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

Offline Severino Castiglioni-Faradobus

• Żołnierz
  • Przodownik
  • : 108
  • Kocham Boga, bo kochanie ludzi jest tak bolesne
    • NPE: BI15071200105
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #26 dnia: Śro, 10 Sie 2016, 21:39:05 »
Niech Rektora powołuje Prezydent. Nie torpedujcie i nie psujcie dobrego projektu. Tylko odgórne zajęcie i centralizacja pozwolą na odrodzenie UB.
x. mjr dr hab. net. prof. UP Severino Castiglioni-Faradobus SJ

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #27 dnia: Śro, 10 Sie 2016, 21:43:44 »
A ja to bym wykreślił z tego projektu wszystko poza p. 2 art. 3, bo jako jedyny zmienia cokolwiek w funkcjonowaniu tej szkoły.
No poważnie, co za różnica, kto oficjalnie jest właścicielem?
Dopóki nie jest państwowy, to nie możemy nic zrobić. I błagam, nie torpeduj z zasady tej inicjatywy. Zebrała się grupa osób, która chce coś zrobić, a obecnie nie może. Komu to przeszkadza?

Ale jak to nic? Przecież nie zamknąłeś formalnie głosowania nad rektoratem Montka (jedynie złożyłeś gratulacje z góry, i stwierdziłeś, że w sumie to już przegłosowane). :roll: Po prostu je anuluj, albo przekonaj ludzi do zmiany głosów...
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline AndrzejSwarzewski

« Odpowiedź #28 dnia: Śro, 10 Sie 2016, 21:50:54 »
No to ja się wstrzymam z pisaniem projektu ustawy o systemie oświaty i szkolnictwie wyższym do chwili ewentualnego przyjęcia tego projektu, bo nie wiem, czy jest sens w obliczu takiego wyszukiwania problemów i utrudniania.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #29 dnia: Śro, 10 Sie 2016, 21:53:08 »
Cóż, nie moja wina, że się w przeszłości sparzyłem podczas nacjonalizacji na czyjąś prośbę.
Ale jestem najwyraźniej sam z tą opinią, także...
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #30 dnia: Śro, 10 Sie 2016, 22:00:32 »
Spokojnie, wszystko jest przemyślane.
Nacjonalizacja ma pomóc w szybkiej reaktywacji Uniwersytetu Bialeńskiego. Reformę całego systemu szkolnictwa w Bialenii zaproponowałem Andrzejowi podczas obejmowania przez niego Ministerstwa Oświecenia. Jak widać, Andrzej pracuje nad projektami, a co za tym idzie, jestem zadowolony z jego pracy i nie mam powodów do narzekania.
Nie ma powodów, aby obawiać się upaństwowienia Uniwersytetu. Obecnie w ogóle nie działa, rektor Guliano Montini nawet nie przykłada się do jego dalszego funkcjonowania. Jeśli nowym rektorem państwowej uczelni ma zostać Swarzewski (bo tak planuję uczynić na podstawie upoważnienia w tym projekcie), to jak najbardziej Izba powinna poprzeć ten projekt.
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #31 dnia: Śro, 10 Sie 2016, 22:48:35 »
Wysoki Parlamencie,
Andrzeju, Rononie, Severinho,
Spokojnie - nikt nie stara się torpedować, ani działać przeciwko chętnym, czy zainteresowanym. Posłowie starają się tylko rozważyć wszelkie aspekty i podczas debaty wypracować opinię nad tym jak zagłosować. Taka debata i wyszukiwanie problemów to bardzo dobra sprawa, bo pozwala znaleźć słabe strony i ew. błędy ustawy. A czym więcej uda się takich znaleźć tym ustawa będzie lepsza. Przecież wymiana opinii, debata - tym jest właśnie demokracja.
Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

• Żołnierz
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #32 dnia: Śro, 10 Sie 2016, 22:55:46 »
Montini to człowiek, który swoje naukowe osiągnięcia oparł na ściągnietych z Internetu pracach i to z błędami. Jeżeli chcecie go ściągnąć i to na rektora, to ja umywam ręce od tej inicjatywy.

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #33 dnia: Śro, 10 Sie 2016, 22:58:12 »
Póki co, to chyba nikt nie planuje ściągać Montiniego.
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

• Żołnierz
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #34 dnia: Śro, 10 Sie 2016, 23:00:39 »
Jeżeli nie przyjmie się zmian postulowanych przez projekt Andrzeja, to dalsze dyskusje nad UB nie mają sensu. Moim skromnym zdaniem.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #35 dnia: Śro, 10 Sie 2016, 23:02:18 »
Montini to człowiek, który swoje naukowe osiągnięcia oparł na ściągnietych z Internetu pracach i to z błędami. Jeżeli chcecie go ściągnąć i to na rektora, to ja umywam ręce od tej inicjatywy.
Chyba odrobinę zbyt szybko przeczytałeś wypowiedzi w tym temacie.

• Żołnierz
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #36 dnia: Śro, 10 Sie 2016, 23:03:07 »
Bo nie wiem kto go wybrał na rektora lub usiłował to zrobić.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #37 dnia: Śro, 10 Sie 2016, 23:04:19 »
Bo nie wiem kto go wybrał na rektora lub usiłował to zrobić.
To otwórz sobie dział auli uniwersyteckiej.

• Żołnierz
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #38 dnia: Śro, 10 Sie 2016, 23:07:44 »
Dobrze, ja tak jak wspomniałem, jeżeli inicjatywa dobra zostanie spartaniona i pójdzie w złą stronę, to ja umywam ręce, a AL przekształcę wyłącznie w wydział historii i prawa i będzie to jakoś chodziło, ale unifikacji nie będzie, a wskrzeszenie UB będzie wątpliwe.

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Głowa państwa stowarzyszonego
  • Bohater
  • : 94
    • NPE: KH15070500071
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #39 dnia: Śro, 10 Sie 2016, 23:20:13 »
Po przyjrzeniu się dyskusji i odpowiedzi Andrzeja Swarzewskiego - popieram projekt. A ja będę proponował by HKSW w ramach współpracy funkcjonował tak, by w Bialenii funkcjonowała jego filia jako Wydział Dziennikarstwa i Dyplomacji UB.
Piotr de Zaym
Król Hasselandu
ambasador at large, wiceadmirał, doc. dr net.

Offline AndrzejSwarzewski

« Odpowiedź #40 dnia: Czw, 11 Sie 2016, 00:05:20 »
Wysoki Parlamencie,
Andrzeju, Rononie, Severinho,
Spokojnie - nikt nie stara się torpedować, ani działać przeciwko chętnym, czy zainteresowanym. Posłowie starają się tylko rozważyć wszelkie aspekty i podczas debaty wypracować opinię nad tym jak zagłosować. Taka debata i wyszukiwanie problemów to bardzo dobra sprawa, bo pozwala znaleźć słabe strony i ew. błędy ustawy. A czym więcej uda się takich znaleźć tym ustawa będzie lepsza. Przecież wymiana opinii, debata - tym jest właśnie demokracja.
Ale jeśli owi posłowie i tak nie są zainteresowani Uniwersytetem, to jaką im różnicę robi to, jak będzie wybierany Rektor? Jeśli ja np. nie jestem zbytnio zainteresowany Rzeszą, to nie robię problemów z tym, jak ma być wybierany Lew Wolnogradu.
Jak dla mnie, to jest próba bycia opozycją na siłę. W ten sposób możemy nie robić nic, tylko się nawzajem krytykować. Ale chciałbym przypomnieć, że aktywność i rozwój państwa buduje się na działaniu. Oczywiście Maciej może wszystko torpedować mówią, że "to już było" albo "to nie ma szans się sprawdzić", a Karol Medycyjski osobiście lub przez swoich fanów może wszystko uznawać za "odbywające się bez poszanowania podstawowych zasad tworzenia prawa". Ale mikronacje mają być zabawą. Przez rok Bialenia nieustannie się rozbijała, chociaż nikt nie miał za dużego pojęcia o tworzeniu prawa i innych tego typu kwestiach, przez ponad pół roku nie mieliśmy nawet żadnego informatyka. Bo działaliśmy, chcieliśmy coś robić i nie przeszkadzaliśmy sobie wzajemnie. Właściwie to stało u podstawy stworzenia Republiki. Gdy z Jankiem Kaniewskim rozmawialiśmy o ewentualnym stworzeniu tego kraju, to postawił on warunek: "Ty robisz swoje, ja robię swoje, każdy realizuje swoje wizje, nie wchodzimy sobie w drogę". Ale potem, w miarę rozrastania się kraju, postanowiono wszystko utrudnić. Znaleźli się eksperci od wszystkiego, a z parlamentarzystów to już w ogóle zrobiły się omnibusy. Konsekwencją tego było "poważne państwo" i reszta szczegółowych regulacji wszystkiego.

Ja spokojnie poczekam na decyzję Parlamentu i zaakceptuję ją, jakakolwiek będzie. Ja jestem, co pewnie zauważyli wszyscy, którzy od jakiegoś czasu razem ze mną działają w Bialenii, osobą, która angażuje się w to, co robi. Ale czasem, jak widzę takie całkiem bezinteresowne utrudnianie, to aż mi się wszystkiego odechciewa. Nie moglibyśmy, tak jak kiedyś, być solidarni i wspierać swoje działania? Przecież ja rozumiem, że są tutaj mądrzejsi ode mnie, że są tutaj ludzie wybitni, doświadczeni życiowo, studenci prawa, etc. Ale może jednak nie będziemy się tak napinać? To nie jest urojenie moje, Fiodora lub Severina, że w Bialenii spada aktywność (kilka ostatnich dni to tylko wyjątek od reguły). Kraj jest w coraz gorszej sytuacji nie dlatego, że zalewają nas trolle z Nordaty, że okupuje nas Hasseland, że następuje hasselandyzacja/nordatyzacja/sarmatyzacja. Brakuje wzajemnego szacunku i doceniania swojej pracy. Przez pewien czas przy nadawaniu folwarków (w ogóle jeszcze coś takiego jest?) pisałem o każdym publicznie kilka miłych słów, wymieniałem zasługi i zalety. To może było trochę przesłodzone, ale może warto do tego w jakiś sposób wrócić? Podziały w społeczeństwie są gigantyczne, ale nie z powodu wielonarodowości, tylko przez brak szacunku. Nie jest moim urojeniem, że niektórym osobom z zagranicy zależy na tym, żebyśmy się tutaj pożarli. Damy im tę satysfakcję?

• Żołnierz
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #41 dnia: Czw, 11 Sie 2016, 09:12:38 »
Nie chcę dodawać jeszcze od siebie więcej goryczy, ale też mam odpowiednie przemyślenia, iż są w Republice osoby, które najchętniej blokowały by wszystkie potrzebne zmiany.

Offline Frederick Hufflepuff

• Poseł
  • Bohater
  • : 96
    • NPE: BI15081300080
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #42 dnia: Czw, 11 Sie 2016, 09:39:13 »
Brawo Andrzeju za odwagę w myśleniu i analizowaniu rzeczywistości oraz za odwagę, która spowodowała, że w kilku słowach zawarłeś swoją opinię na temat obecnego stanu państwa i jego przyszłości!

Projekt nacjonalizacji Uniwersytetu Bialeńskiego jest bardzo dobry, co już we wcześniejszej swojej wypowiedzi zaznaczyłem, i pragnę raz jeszcze podkreślić, że chętnie go poprę w głosowaniu.
Frederick Martin Hufflepuff
polityk, dziennikarz, ojciec-założyciel Santanii i Burgii, poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, redaktor naczelny gazety "wBialenii", Delegat Główny Bialenii przy MUP, Wicelider Wspólnoty Rozwoju, były Wiceprezydent Bialenii, były Lider partii Wspólnota Rozwoju, były Wiceminister i Minister Kultury i Sportu, były Marszałek Parlamentu XIX i XXIV Kadencji, były Wiceminister Edukacji Narodowej, były kandydat na prezydenta Republiki Bialeńskiej

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #43 dnia: Czw, 11 Sie 2016, 09:43:24 »
Ale potem, w miarę rozrastania się kraju, postanowiono wszystko utrudnić. Znaleźli się eksperci od wszystkiego, a z parlamentarzystów to już w ogóle zrobiły się omnibusy. Konsekwencją tego było "poważne państwo" i reszta szczegółowych regulacji wszystkiego.
O ile dużą częścią Twojego wywodu się zgadzam, to jednak powyższe stwierdzenie nie jest zbyt trafne...

Na początku to budowaliśmy infrastrukturę i w ogóle wszystko w kilka osób... Nie było więc problemem z koniecznością nadmiernych uregulowań - w zasadzie każdy miał swój kawałek do zrobienia i sam sobie regulował jak to ma wyglądać. Jednak rozrost państwa musiał doprowadzić do uregulowań, bo po prostu przestała być to grupa kilku osób uzgadniająca w zasadzie wszystko między sobą lub w ogóle nie wchodzącą sobie "w paradę" bo każdy miał swój kawałek Bialenii do zrobienia i rozwinięcia.

Nie do końca zgodzę się też ze stwierdzeniem, że ta regulacja to wynik działań "potem"... W początkach też wytwarzano całą masę "aktów prawnych" w zasadzie psu na budę potrzebnych, które zniknęły z czasem. Spójrz tak obiektywnie na Biuletyn Ustaw... Przecież obecnie aktów jest mniej jak kiedyś, a samo znalezienie czegoś jest o wiele łatwiejsze niż dawniej, gdy była spora masa rzeczy kompletnie zbędnych i nie mających w praktyce żadnego zastosowania... jak bezsensowna BIW (niczemu nie to nie służyło), jakieś "ustawy emerytalne" i inne bzdury.

Zgodzę się jednak z Tobą, że tam gdzie nie ma potrzeby uregulowań lub nadmiernych uregulowań to nie powinno ich być. I tutaj przykładem jest kwestia uniwersytetu. Zbędne są jakieś wybory, zbiory zasad i przepisów - bo coś takiego działać będzie tylko wtedy gdy będą chętni do działań i nie należy tego nadmiernie ani formalizować, ani ograniczać (narzucając niepotrzebne unormowania).

Ktoś tym musi kierować, ale nie ma potrzeby aby nadmiernie go ograniczać - wszak akurat to działanie nie jest polem do konfliktów, bo niby jakich? Co najwyżej dotyczących samych treści "wykładów" i "prac"... no, ale to akurat jest pożądane bo "produkuje" dyskusje o treściach, których oby jak najwięcej. W sumie bez tych dyskusji i polemik to będzie coś martwego, ot "sztuka dla sztuki". Rola prowadzącego ogranicza się do porządku informatycznego (aby to było czytelne wszystko) oraz do ewentualnej interwencji gdy w dyskusji nad jakimś elementem stronnicy przeciwstawnych poglądów się nieco "zagalopują". Ponadto te wszystkie nudne w sumie formalności z tytulaturą i ewidencjonowaniem tego wszystkiego...

Dlatego popieram Twój pogląd w kwestii prostoty zapisów o UB, w kwestii prostoty mianowania na Rektora - bo fajnie będzie jak to będzie działać i coś ciekawego tam się pojawiać będzie, i fajnie będzie jak komuś się będzie chciało to porządnie poprowadzić. Nie ma co komplikować tego, co skomplikowane być nie powinno.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

• Żołnierz
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #44 dnia: Czw, 11 Sie 2016, 09:52:57 »
Tytulatura niech zostanie. Dla takiego fana edukacji jak ja, jest ona jak stopnie w wojsku. Ale na wszelkie świętości  - zlikwidujmy durne przepisy o objętości prac dyplomowych! Nie pisze się na ilość, tylko do wyczerpania tematu (debilne pytania kolegów, ile już masz stron magisterki i na ile piszesz).

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #45 dnia: Czw, 11 Sie 2016, 10:04:09 »
Tytulatura niech zostanie. Dla takiego fana edukacji jak ja, jest ona jak stopnie w wojsku.
Ale ja nie mam nic przeciw tytulaturze... być powinna (jak stopnie wojsku... porównanie dobre jak najbardziej), ja tylko pisałem, że nie ma znaczenia kto to obrabia i ewidencjonuje oraz że dobrze będzie jak się trafi ktoś sumienny w tej materii, co mu się będzie chciało.

...zlikwidujmy durne przepisy o objętości prac dyplomowych! Nie pisze się na ilość, tylko do wyczerpania tematu (debilne pytania kolegów, ile już masz stron magisterki i na ile piszesz).
Słuszny wniosek... już nawet nie wspominam, że już ktoś chce takowe to z sensem czyli nie "ilość słów" (nie wiem skąd to wzięto?) tylko "ilość znaków". Ale zgadzam się, że jest to całkowicie zbędne - w tej materii niech decyduje zdrowy rozsądek.

• Żołnierz
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #46 dnia: Czw, 11 Sie 2016, 10:29:11 »
Chodzi o liczbę znaków. Dla mnie to bezsens
 Promotor sam winien oceniać. Statut mogę napisać na prośbę rektora, żaden problem.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #47 dnia: Czw, 11 Sie 2016, 10:38:43 »
Andrzeju, czy trochę nie przesadzasz? Uważasz, że parlamentarzyści powinni cały czas siedzieć cicho, głosować za i wypowiadać się i angażować tylko w kwestie, które ich dotyczą? Np. ja mógłbym komentować tylko kwestie dotyczące sportu, kultury, dyplomacji i państw stowarzyszonych, a w reszcie milczeć i "nie utrudniać pracy ludziom, którzy się chce"?

Moim celem nie jest utrudnianie nikomu pracy, czy odbieranie chęci. Jako parlamentarzysta chce się przyjrzeć i zastanowić nad każdą ustawą, która pojawia się w parlamencie. W każdej szukać jakiś błędów, czy pomyłek, aby je poprawić i ewentualnie ulepszyć. Może zgłaszane przez mnie uwagi nie są dobre - wystarczy wtedy, że inni odpowiednio to uargumentują i wtedy mogę zmienić zdanie. Tak jak teraz przekonaliście mnie, że to jednak Prezydent mógłby powoływać rektora.

Ale proponuje, aby przekonywać się nie krzykiem i lamentem, a spokojną argumentacją i debatą. Jeżeli w danym temacie jesteś ekspertem i osobą zaangażowaną na pewno miałbyś dużo więcej merytorycznych argumentów, które mogłyby przekonać wątpiące osoby.
Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #48 dnia: Czw, 11 Sie 2016, 11:13:40 »
Chodzi o liczbę znaków. Dla mnie to bezsens
Przecież sam napisałem, że to "całkowicie zbędne" (bezsens - jak wolisz)... chodziło mi tylko o to, że "jak już", to w sposób ogólnie przyjęty przy normowaniu długości tekstu (liczba znaków ze spacjami), a nie jakieś wzięte z sufitu "liczby słów".

Promotor sam winien oceniać.
W pełni popieram!

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #49 dnia: Czw, 11 Sie 2016, 11:42:29 »
W początkach też wytwarzano całą masę "aktów prawnych" w zasadzie psu na budę potrzebnych, które zniknęły z czasem. Spójrz tak obiektywnie na Biuletyn Ustaw... Przecież obecnie aktów jest mniej jak kiedyś, a samo znalezienie czegoś jest o wiele łatwiejsze niż dawniej, gdy była spora masa rzeczy kompletnie zbędnych i nie mających w praktyce żadnego zastosowania... jak bezsensowna BIW (niczemu nie to nie służyło), jakieś "ustawy emerytalne" i inne bzdury.

No i poziom pisania ustaw znacznie się podniósł.
Proszę porównać sobie treść dzisiejszych ustaw, z ustawami, np: z 2013 roku.
http://spolecznosc.bialenia.org.pl/index.php?topic=170.0