Autor Wątek: Projekt ustawy o zmianie ustawy o sądownictwie  (Przeczytany 2195 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Karol Medycejski

• Naczelna Izba Szyderstwa
  • Przodownik
  • : 62
  • Venient in deceptione illusores
    • Odznaczenia
Odp: Projekt ustawy o zmianie ustawy o sądownictwie
« Odpowiedź #25 dnia: Pią, 02 Wrz 2016, 22:36:05 »
Wiem, że późno, ale dopiero to zauważyłem - ja bardzo proszę, żeby parlament zmienił dla dobra moich oczu i wszystkich innych czytających to forum, nazwę Rada Przysięgłych na Rada Ławników, czy jakoś jeszcze inaczej. Już tłumaczę dlaczego.

Otóż, ława przysięgłych (składająca się z sędziów przysięgłych) istnieje tylko w systemie common law (z małymi wyjątkami), i wydaje werdykt (od łac. vere dictum), czyli przesądza o winie lub niewinności oskarżonego lub stanie faktycznym w procesach cywilnych. I na podstawie werdyktu sędzia dopiero wydaje w takiej sprawie (karnej lub cywilnej, w żadnej innej nie ma ławy przysięgłych) wyrok.

W niektórych systemach prawa w modelu kontynentalnym natomiast istnieje instytucja ławnika, który razem z sędzią zawodowym orzeka. Taka jest różnica. W Bialenii dodatkowo ławnikom powierzono wydawanie niewiążących dla Sądu opinii w niektórych sprawach. Ok, ciekawy pomysł, ale błagam nie nazywajcie tego Radą Przysięgłych...

PS I przy okazji od razu w projekcie ustawy o zmianie konstytucji. ;)
« Ostatnia zmiana: Pią, 02 Wrz 2016, 22:41:57 wysłana przez Karol Medycejski »

Karol Medycejski
Hrabia Mockeryshire

Offline Tadeusz Krasnodębski

• Minister Oświecenia i Aktywności
  • Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
  • : 42
  • Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość
    • NPE: BI16081200125
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #26 dnia: Pią, 02 Wrz 2016, 22:43:33 »
Nie wydaje mi się, żeby fakt innego nazewnictwa w krajach anglosaskich był powodem zmiany ustawy, która byłaby zmianą tylko kosmetyczną. To wprowadzi niepotrzebny chaos, a według mnie nazwa organu nie ma aż tak ogromnego wpływu na niego. Przepisy jasno określają prawa, obowiązki i przywileje Rady. Równie dobrze mogłaby się nazywać Radą Szczekających Mopsów. To tylko nazwa ;)

Zresztą, to tylko zapożyczenie z systemu common law, a nie dokładna kalka tamtejszej Rady. Także poważnie nie widzę tutaj żadnego problemu. Już bardziej irytujące może być występowania w obowiązujących aktach prawnych odniesień do Kodeksu Cywilno-Karnego zamiast KK ;)     
(-) Tadeusz Krasnodębski
Minister Oświecenia i Aktywności, były Wiceminister Oświecenia, Poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, Marszałek Parlamentu XXIV Kadencji, Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość, były Członek Zarządu Wspólnoty Rozwoju, były Sekretarz Rady Przysięgłych, baron

Offline Karol Medycejski

• Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #27 dnia: Pią, 02 Wrz 2016, 22:50:18 »
Nie wydaje mi się, żeby fakt innego nazewnictwa w krajach anglosaskich był powodem zmiany ustawy, która byłaby zmianą tylko kosmetyczną. To wprowadzi niepotrzebny chaos, a według mnie nazwa organu nie ma aż tak ogromnego wpływu na niego. Przepisy jasno określają prawa, obowiązki i przywileje Rady. Równie dobrze mogłaby się nazywać Radą Szczekających Mopsów. To tylko nazwa ;)

Oczywiście, że nie ma znaczenia dla samego funkcjonowania, jako takiego, ale ma znaczenia dla profesjonalizmu, a jak sądzę (zwłaszcza po ostatnich działaniach rządu i parlamentu) Bialenia chce uchodzić za państwo, którego organy i prawo są profesjonalne. Oczywiście możemy to tak zostawić - wówczas proponuję zmienić np. nazwę Parlamentu na zgromadzenie prezydentów nordackich, żeby było do kompletu. Absurdalna nazwa, nieprawdaż? I w dodatku nieprawdziwa, wprowadzająca w błąd, że Parlament jest jakimś zgromadzeniem prezydentów.

Ja wiem, że niektórym taka nazwa nie przeszkadza, ale uwierzcie, że kiedy zna się znaczenie jakichś słów, to ich niepoprawne używanie strasznie kole w oczy i raczej nie przyczynia się do pozytywnego odbioru danej mikronacji.

Karol Medycejski
Hrabia Mockeryshire

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #28 dnia: Pią, 02 Wrz 2016, 22:54:37 »
Otóż, ława przysięgłych (składająca się z sędziów przysięgłych) istnieje tylko w systemie common law (z małymi wyjątkami)

Obecnie tak, ale kiedyś istniała również w Polsce (II RP):
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ława_przysięgłych

I myślę, że tutaj ktoś się wzorował, jeśli chodzi o nazewnictwo.
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #29 dnia: Pią, 02 Wrz 2016, 22:55:14 »
Ale czym innym jest znanie znaczenia słów, a czym innym czepianie się szczegółów. Z całym szacunkiem, Karolu, bo wiem, że masz w zakresie prawa dużą wiedzę, ale w tym momencie to jest dla mnie właśnie takie czepialstwo.

Wiceprezydenta też zmieńmy w takim razie na cokolwiek innego, skoro w USA, Brazylii czy Meksyku Wiceprezydenci mają nieco inne uprawnienia niż u nas.

Wiele instytucji w różnych państwach ma takie same nazwy, a zupełnie inne uprawnienia. Nie popadajmy w skrajności.
(-) Tadeusz Krasnodębski
Minister Oświecenia i Aktywności, były Wiceminister Oświecenia, Poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, Marszałek Parlamentu XXIV Kadencji, Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość, były Członek Zarządu Wspólnoty Rozwoju, były Sekretarz Rady Przysięgłych, baron

Offline Karol Medycejski

• Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #30 dnia: Pią, 02 Wrz 2016, 23:03:47 »
Otóż, ława przysięgłych (składająca się z sędziów przysięgłych) istnieje tylko w systemie common law (z małymi wyjątkami)

Obecnie tak, ale kiedyś istniała również w Polsce (II RP):
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ława_przysięgłych

I myślę, że tutaj ktoś się wzorował, jeśli chodzi o nazewnictwo.

Tak, ale miała podobne zadania jak ława przysięgłych w systemie common law, bo po prostu ława przysięgłych, czyli przysięgli, z definicji wydaje werdykt i nic innego.

Ale czym innym jest znanie znaczenia słów, a czym innym czepianie się szczegółów.

Nie, kiedy zna się znaczenie słów i widzi się, że są one kompletnie źle używane, przez nieświadome tego osoby, to stara się im na to zwrócić uwagę.

Wiceprezydenta też zmieńmy w takim razie na cokolwiek innego, skoro w USA, Brazylii czy Meksyku Wiceprezydenci mają nieco inne uprawnienia niż u nas.

Kompletnie absurdalny przykład, który pokazuje, że nie do końca rozumiesz o czym mówię. Ale zostawiam już to, jak chcesz dalej mówić na słonia małpa i jeszcze to legitymizować prawnie, to już twoja rzecz. Ale dla mnie to jest takie trochę wycieranie sobie, przepraszam za określenie, mordy prawem. Mam nadzieję jednak, że komuś w Parlamencie też będzie przeszkadzać takie stawianie sprawy.

Karol Medycejski
Hrabia Mockeryshire

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #31 dnia: Pią, 02 Wrz 2016, 23:07:49 »
W żadnym razie nie wycieram sobie mordy twarzy prawem. Po prostu uważam, że w tym momencie czepiasz się rzeczy kompletnie bez znaczenia.

Tak jak wspomniałem, jest masa instytucji i organów, które występują w wielu państwach pod tą samą nazwą, choć mają różniące się obowiązki i uprawnienia.
(-) Tadeusz Krasnodębski

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #32 dnia: Pią, 02 Wrz 2016, 23:13:46 »
Zapomniałeś Karolu użyć magicznego zaklęcia. :santa:
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Karol Medycejski

• Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #33 dnia: Pią, 02 Wrz 2016, 23:51:16 »

ja bardzo proszę, żeby parlament zmienił dla dobra moich oczu i wszystkich innych czytających to forum, nazwę Rada Przysięgłych na Rada Ławników, czy jakoś jeszcze inaczej. Już tłumaczę dlaczego.

Ale mogę powtórzyć ;): proszę, proszę, proszę.

Na marginesie, przypomina się tutaj analogiczna sprawa sprzed kilku miesięcy, jak nie kilkunastu, kiedy to, tak samo uparcie jak teraz Teddy, Eddard Noqtern twierdził, że nazw federacja i konfederacja, można używać wymiennie. I że coś, co podpada pod schemat federacji lub tworu sui generis, można nazywać bez przeszkód konfederacją, (o której uczą się już realowi licealiści na WOSie, bodajże w 1 klasie, ale proszę mnie poprawić, jak się pomyliłem, wiec to żadna ekskluzywna wiedza, dostępna tylko wąskiemu kręgowi osób...), bo to "przecież tylko mikronacje".
Tutaj mamy sytuację bardzo podobną i znowu pojawia się argument (z odnośnikiem do reala, mimo, że argumentujący jest zwolennikiem swobody w nazywaniu w mikronacjach i nie podpieraniu się realem...), że "masa instytucji ma tę samą nazwę, ale różni się w swojej budowie itp.". I znowu powtórzę, tak, to prawda, ale zawsze ta różnica w strukturze dokonuje się w pewnych granicach, które ustalają najczęściej definicje. Więc zdecydujcie się w końcu czego chcecie, poprawności od początku do końca, a nie tylko "po łebkach" (bo obok "zabawy", mikronacje to jednak także, a może przede wszystkim, "symulacje państw", które garściami czerpią, co oczywiste, z reala), czy może jednak "róbta co chceta", nie trzymamy się kompletnie zasad, bawimy się w nadawanie nowych znaczeń nazwom (przywołany słoń i małpa), wszystko "na pół gwizdka", bo to przecież "tylko mikronacje"... Ok, w porządku, ale apeluję zatem o minimum konsekwencji, bo stanie "w rozkroku" nie przystoi, że tak się posłużę kolejnym zobrazowaniem...

Karol Medycejski
Hrabia Mockeryshire

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #34 dnia: Sob, 03 Wrz 2016, 09:05:20 »
Karolu, specjalnie dla Ciebie złożę dziś w Parlamencie tą arcyważną poprawkę, która może zadecydować o losach państwa.
Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

Offline Karol Medycejski

• Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #35 dnia: Sob, 03 Wrz 2016, 10:10:52 »
Karolu, specjalnie dla Ciebie złożę dziś w Parlamencie tą arcyważną poprawkę, która może zadecydować o losach państwa.

Cóż, dziękuję. Cieszę się, że Wspólnota Rozwoju potrafi czasem spojrzeć nieco szerzej i poprawić swoje głupie błędy. Mam nadzieję, że w końcu dojrzejecie do tego we wszystkich obszarach. ;)

Karol Medycejski
Hrabia Mockeryshire

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #36 dnia: Sob, 03 Wrz 2016, 10:17:39 »
Ach, dziękuję. Jak to mawiają mądry człowiek uczy się na błędach  ;).

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #37 dnia: Sob, 03 Wrz 2016, 10:36:46 »
Karolu, skoro tak bardzo czepiasz się słówek, proszę:

Z Wikipedii, może to nie jest pierwszorzędne źródło, ale zawsze:

Ława przysięgłych – instytucja władzy sądowniczej, w skład której wchodzą zwykli obywatele, a nie sędziowie zawodowi. Jest wyrazem udziału czynnika społecznego w sprawowaniu wymiaru sprawiedliwości.

Nie widzę w definicji nic o tym, że musi wyglądać absolutnie identycznie, jak w krajach anglosaskich. Jest za to napisane, że zasiadają w niej obywatele, a nie sędziowie zawodowi - zupełnie jak u nas. Pójdźmy dalej.

Jeśli jeszcze tego nie zauważyłeś, w Bialenii Ława Przysięgłych nie istnieje. My mamy Radę Przysięgłych i chyba jako prawnik powinieneś wiedzieć, że zmiana jednego członu nazwy może diametralnie zmienić jej znaczenie.

Z SJP:

Rada - rodzaj instytucji doradczej, grupa osób obradująca nad czymś.

Z SJP PWN:

Przysięgły - uprawniony do wykonywania pewnej funkcji na podstawie urzędowo złożonej przysięgi.

W Bialenii Ławnicy, obradujący w Radzie Przysięgłych, są osobami, które złożyły urzędową przysięgę i mogą spełniać pewne funkcje. Rada jest organem doradczym, ponieważ wydaje opinie - a że jest także Sądem Apelacyjnym, to już dodatkowe uprawnienie.

Cały czas próbujesz wmówić mi, że definicja Ławy Przysięgłych w systemie common law jest inna, wobec czego w Bialenii musi być podobna i trzeba to zmienić. Tylko nie zwróciłeś uwagi na ten istotny szczegół: że w RB Ławy Przysięgłych nie ma. Jest Rada Przysięgłych. Poszukaj w Google definicji określenia "Rada Przysięgłych". Nie znajdziesz go, bo ten organ nigdzie nie istnieje. A skoro wprowadziliśmy go jako pierwsi, możemy sami ustalić jego kompetencje.

Eddardzie, jako Sekretarz Rady proszę Cię, abyś wstrzymał się z poprawką. Jestem pewien, że parlamentarzyści jej nie przyjmą, ale jednak poddanie jej pod obrady jakimś cudem może skłonić Posłów to głosowania za. Wówczas wprowadziłoby to niepotrzebny chaos, obowiązek zmiany nazwy działów, zmian w zarządzeniach, opiniach...

Zresztą, Karol miał okazję przez połowę sierpnia zgłosić swoje zastrzeżenia, gdy ustawa była dopiero omawiana, a tego nie zrobił.
(-) Tadeusz Krasnodębski

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #38 dnia: Sob, 03 Wrz 2016, 10:40:02 »
Ach, rzeczywiście. Jeśli to jest Rada, a nie ława przysięgłych wydaje mi się, że nie ma sensu tego zmieniać. Karolu?

Offline Karol Medycejski

• Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #39 dnia: Sob, 03 Wrz 2016, 12:46:46 »
Krócej niż chciałem, bo z komórki.

Wybacz Teddy, że to powiem, ale teraz to wygląda już jak rzeźbienie w czarnym marmurze.

Jeśli już podajesz dokładny cytat, to zwykła przyzwoitość nakazywałaby podawać całą definicję, a nie tylko wygodny fragment. Abstrahując już od tego, że akurat w przypadku instytucji prawa czerpanie wiedzy z Wikipedii nie jest najlepszym pomysłem...

Co do kwestii rada-ława, oczywiście, że nie są one tym samym, gdybyś jednak wykazał minimum woli, to wiedziałbyś, że nigdzie tego nie sugerowalem, a piję wyłącznie do instytucji sędziego przysięgłego. I wybacz, ale słownik znów nie jest dobrym źródłem do poszerzania swojej wiedzy z zakresu prawa i jego instytucji.

Mógłbym jeszcze zrozumieć tę rozpaczliwą obronę tej niefortunnej nazwy, gdybyś utworzył tą drugą w sposób świadomy, teraz jednak jest to próba zaklinania rzeczywistości i dorabiania teorii, by uzasadnić błąd, którego jednakowoż racjonalnie uzasadnić się nie da. Znam wykładowców, u których za takie teorie wyleciałbyś z dwóją.

Chcę jednak, żebyś nie unosił się honorem, a zrozumiał. Nazwa przysięgłego nie wzięła się od jakiejś tam pierwszej lepszej przysięgi i nie jest ona wcale uniwersalna, co starasz się usilnie dowieść. Przysięgli byli niegdyś osobami, które pod specjalną przysięgą zeznawały, iż (niepozbawiony czci) poddany popełnił dany czyn, o który się go oskarża lub, że dane twierdzenie strony jest prawdziwe. Byli oni zatem bardziej kimś w rodzaju dzisiejszego świadka, gdyż zaświadczali przysięgając na Boga i swoją cześć (stąd przysieglymi mogli być tylko ludzie tej czci niepozbawieni), że dane twierdzenie jest prawdziwe. Potem jednak uznano, że lepiej będzie po prostu powoływać przedstawicieli danej społeczności na jakąś kadencję. Wciąż jednak ich wyłączną i jedyną kompetencją jest wydawanie werdyktu, to jest orzekanie o stanie faktycznym. Nigdy w historii słowo przysięgły i jakiekolwiek ich zgromadzenie, jakkolwiek by go nie nazwać (w języku kraju, skąd ta instytucja pochodzi, nie ma problemu tego rodzaju), nie pełniło innej roli i nie znaczyło czegoś innego. Kiedy rozmawiamy o prawie, to używajmy faktycznych konotacji jego instytucji. Instytucja ławnika też ma swoją genezę i znaczenie i zapewniam cię, że są one kompletnie różne od przysięgłego. Jak więc ławnicy mogą tworzyć kolegialnych organ przysięgłych?

Gdybyś jednak faktycznie chciał nadać tym, od kilkuset lat zakorzenionym prawie, instytucjom nowe znaczenia, to warto wprowadzić wyraźną definicję legalną. W przeciwnym wypadku ktoś mający na ten temat pojęcie złapie się wyłącznie za głowę widząc takie pomieszanie z poplątaniem. I owszem, dobry prawnik będzie umiał użyć lub poruszać się nawet w obrębie instytucji, których nazwy są pomylone, ale jak to świadczy o prawodawcy, które takie prawo uchwalił? W najlepszym wypadku nie miał on po prostu wiedzy, bywa, ale można to naprostować, w najgorszym jednak był ignorantem. Oby tutaj chodziło tylko o to pierwsze.

Co do argumentu, że mogłem zareagować w sierpniu - nie śledziłem wszystkich zmian i poprawek w tej ustawie. Nie jestem w Bialenii 24h/7, ani nawet na "pół etatu" i dopiero teraz, kiedy Rada wydała opinię, to zauważyłem.

Co twojej prośby do Eddarda, chciałbym ja nazwać po prostu dziecinną, ale wygląda na to, że traktujesz deputowanych jak bandę idiotów, a w każdym razie masz o nich bardzo niskie mniemanie...
« Ostatnia zmiana: Sob, 03 Wrz 2016, 13:26:46 wysłana przez Karol Medycejski »

Karol Medycejski
Hrabia Mockeryshire

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #40 dnia: Sob, 03 Wrz 2016, 15:02:35 »

ja bardzo proszę, żeby parlament zmienił dla dobra moich oczu i wszystkich innych czytających to forum, nazwę Rada Przysięgłych na Rada Ławników, czy jakoś jeszcze inaczej. Już tłumaczę dlaczego.

Chodziło mi o to magiczne zaklęcie: http://x3.cdn03.imgwykop.pl/c3201142/comment_y2hAxkWR29zwjZxeSirrzsrSF1sxJxy1.jpg
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Karol Medycejski

• Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #41 dnia: Sob, 03 Wrz 2016, 15:24:14 »

Chodziło mi o to magiczne zaklęcie: http://x3.cdn03.imgwykop.pl/c3201142/comment_y2hAxkWR29zwjZxeSirrzsrSF1sxJxy1.jpg

To nie jest magiczne zaklęcie, a najbardziej wkurwiający wkurzający tekst, jaki można usłyszeć, obok: "Jestem wege." i "Demokracja w Polsce jest zagrożona."

Karol Medycejski
Hrabia Mockeryshire

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #42 dnia: Sob, 03 Wrz 2016, 18:57:11 »
Argumenty króla Karola do mnie trafiają, bo wyrażenie "przysięgły" rzeczywiście kojarzy się większości z systemem sądownictwie w angielskim systemie common law.
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #43 dnia: Pon, 05 Wrz 2016, 15:17:20 »
Proszę wybaczyć, że odpowiadam dopiero dzisiaj, ale w weekend miałem ograniczone pole manewru w RB.

Nie będę odpowiadał na cały Twój post. To jakaś walka z wiatrakami, bo i tak nie przyznamy sobie racji. Jeśli rzeczywiście w Parlamencie pojawi się ten projekt, ufam, że zostanie odrzucony i to chyba zakończy tę niepotrzebną sprzeczkę.

Karolu, zdecyduj się. Najpierw stwierdzasz, że:

Tak, ale miała podobne zadania jak ława przysięgłych w systemie common law, bo po prostu ława przysięgłych, czyli przysięgli, z definicji wydaje werdykt i nic innego.

po czym informujesz mnie, że słowniki są kiepskim miejscem na definiowanie pojęć związanych z prawem. Oczywiście, że nie są najlepszym, ale do którego prawa mamy odwoływać się tutaj? Polskiego, brytyjskiego, amerykańskiego? Skoro sami stanowimy wewnętrzne prawo bialeńskie, jak najbardziej możemy zajrzeć do pojęć ze słownika.

Znam wykładowców, u których za takie teorie wyleciałbyś z dwóją.

Okej, a co to zmienia? Wybacz, nie interesuje mnie zdanie wykładowców, którzy zajmują się prawem RP, o wewnętrznym prawie fikcyjnego, internetowego państwa.

Co twojej prośby do Eddarda, chciałbym ja nazwać po prostu dziecinną, ale wygląda na to, że traktujesz deputowanych jak bandę idiotów, a w każdym razie masz o nich bardzo niskie mniemanie...

Twoim zdaniem prośba o niezgłaszanie poprawki, która nie zmieni absolutnie nic, wprowadzi niepotrzebny chaos i co najwyżej spełni pseudoprawnicze ambicje jednej osoby, to dziecinada? Cóż, wracam do przedszkola.

A traktowanie Posłów jak bandę idiotów byłoby chyba lekką hipokryzją, skoro większość w Parlamencie ma WR, której jestem członkiem, nie uważasz?
(-) Tadeusz Krasnodębski