Przybywam z odpowiedziami

Jaka jest liczba Sędziów Ludowych według proponowanego projektu? Jaki jest cel zwiększenia liczby sędziów?
Najmocniej przepraszam, ale rzeczywiście zapomniałem o tym istotnym punkcie.
W mojej wizji pełny skład byłby równy trzem sędziom.
Jaki jest cel zwiększenia liczby sędziów?
Władza sądownicza nie będzie skupiona w rękach jednej osoby, a sprawy wymagające dokładniejszego zbadania bądź ważne ze względu na dobro państwa rozpatrywane byłyby przez większy skład, co skłoni Sąd do przeanalizowania różnych opinii i punktów widzenia.
wymóg składu trzyosobowego jest przesadny, natomiast pomysł powoływania ławników ciekawy.
Uważam, że skład trzyosobowy nie ma większych minusów (poza ewentualnym brakiem odpowiednich kandydatów), a plusy odróżniające go od jednego Sędziego wymieniłem wyżej
Ciekawym pomysłem jest sporządzenie listy. Biorąc pod uwagę Państwa zdania, uważam że dobrym rozwiązaniem byłoby powołanie jednego Sędziego, będącego Prezesem SL, oraz sporządzenie listy Sędziów dodatkowych. Postępowania w składzie jednoosobowym, czyli większość, rozpatrywałby Prezes, jednak sprawy wymagające składu 3 osób (apelacje, sprawy dot. Prezesa, ewentualnie można dopisać wykładnię prawa i orzekanie o konstytucyjności ustaw) rozpatrywałby Prezes (chyba że dotyczą jego, to wówczas nie) oraz odpowiednia ilość osób z tej listy, powoływana na Asesora/Ławnika.
Na Asesora/Ławnika można by powołać wyłącznie osoby z wymienionej listy, natomiast te nie byłyby Sędziami na co dzień. Obecność na liście nie byłaby równoznaczna z prawami i obowiązkami Sędziego, a dopiero powołanie, jednorazowe, do składu trzyosobowego sprawiałoby, że na ten czas stały się Sędziami

Ufam, że opisałem to w sposób zrozumiały.
Wpadło mi to do głowy dzisiaj, a więc nie ma tego w projekcie - należałoby dokonać poprawek.
Powoływać w drodze referendum ? Od kiedy to się powołuje poprzez referendum ?
Nie wiedziałem, jak lepiej powinienem to sformułować. Wierzę, że Poseł wie, co miałem na myśli i pomoże mi z zapisaniem tego w sensownej formie
Jak można usunąć vel. odwołać sam siebie? Chyba że się poda do dymisji.
Miałem na myśli, że o usunięciu Sędziego orzeka Sąd Ludowy, z tym że bez obecności tego konkretnego Sędziego w składzie orzekającym. Identycznie jest to rozwiązane w polskim prawie, gdzie np. o odebraniu prawa do wykonywania zawodu adwokata bądź o uchyleniu immunitetu sędziowskiego orzeka ORA/Sąd