Autor Wątek: Projekt ustawy o zmianie ustawy o sądownictwie.  (Przeczytany 3510 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
Projekt ustawy o zmianie ustawy o sądownictwie.
« dnia: Sob, 13 Sie 2016, 12:20:05 »
Przedstawiam pod obrady Wysokiej Izby projekt zmiany ustawy o sądownictwie - autorstwa Teddy'ego Upperwooda, który uzyskał wymaganą ilość podpisów obywateli RB.

USTAWA O ZMIANIE USTAWY O SĄDOWNICTWIE
z dnia ... sierpnia 2016 r.

Artykuł 1.

Artykuł 3. ustawy o sądownictwie z dnia 27 maja 2016 r. zyskuje brzmienie:

Artykuł 3.

1. Sąd Ludowy rozpatruje sprawy w składzie jednoosobowym, chyba że ustawa stanowi inaczej.

2. Sprawy dotyczące sędziów Sąd Ludowy rozpatruje w składzie trzyosobowym, w tym jeden Ławnik powołany spośród obywateli. Apelacje Sąd Ludowy rozpoznaje w pełnym składzie.

Artykuł 2.

Artykuł 5. ustawy o sądownictwie z dnia 27 maja 2016 r. zyskuje brzmienie:

Artykuł 5.

1. Sędziowie Ludowi powoływani są w drodze referendum zarządzanego przez Marszałka Parlamentu z dniem opróżnienia stanowiska sędziego.

2. Sędziowie Ludowi powoływani są na dożywotnie kadencje bądź do momentu zrzeczenia się urzędu, śmierci lub usunięcia z urzędu.

3. Sędziego Sądu Ludowego usunąć z urzędu może wyłącznie Sąd Ludowy.

4. Sędziego Sądu Ludowego usunąć z urzędu można wyłącznie wówczas, gdy warunki niezbędne do sprawowania urzędu sędziego opisane w art. 4. nie są dalej spełniane.

5. Usunięcie sędziego Sądu Ludowego z urzędu następuje według procedury postępowania karnego. Art. 3. ust. 2. niniejszej ustawy stosuje się.

Artykuł 3.

Artykuł 6. ustawy o sądownictwie z dnia 27 maja 2016 r. zyskuje brzmienie:

Artykuł 6.

1. W przypadku wakatu na stanowisku Sędziego Ludowego, pozostali sędziowie mają obowiązek powołać Asesora, który do czasu zaprzysiężenia nowego Sędziego Ludowego będzie wykonywał jego obowiązki.

2. W przypadku, gdy Sędzia Ludowy jest stroną w postępowaniu, pozostali sędziowie mają obowiązek, powołać Ławnika, który będzie orzekał w rzeczonym postępowaniu. W tym przypadku stosuje się art. 3. ust. 2. niniejszej ustawy.

Artykuł 4.

Artykuł 8. ustęp 2. ustawy o sądownictwie z dnia 27 maja 2016 r. zyskuje brzmienie:

2. Przysięgę tej samej treści, zmieniając w jej rocie słowo "Sędzia Ludowy" na inne, właściwe, powinien złożyć każdorazowo Asesor oraz Ławnik.

Artykuł 5.

Artykuł 9. ustęp 2. ustawy o sądownictwie z dnia 27 maja 2016 r. zyskuje brzmienie:

2. Od wyroku Sądu Ludowego, w sprawach o których mówi art. 2 lit. a i lit b, każda ze stron postępowania możne, w terminie nie przekraczającym 72 godzin od wydania wyroku przez Sędziego Ludowego, odwołać się do Sądu Ludowego, który postępuje według przepisów rozdziału V niniejszej ustawy.

Artykuł 6.

Do artykułu 11. ustawy o sądownictwie z dnia 27 maja 2016 r. dodaje się następujący ustęp:

7. Pokrzywdzonemu przestępstwami z art. 49 Kodeksu Karnego oraz art. 50 Kodeksu Karnego przysługuje prawo złożenia oskarżenia prywatnego.

Artykuł 7.

Artykuł 12. ustęp 2. ustawy o sądownictwie z dnia 27 maja 2016 r. zyskuje brzmienie:

2. Postępowanie karne zaczyna się od wniesienia aktu oskarżenia przez oskarżyciela publicznego lub oskarżyciela prywatnego.

Artykuł 8.

Artykuł 24. ustęp 1. ustawy o sądownictwie z dnia 27 maja 2016 r. zyskuje brzmienie:

1. Sąd Ludowy w pełnym składzie apelacyjnym przeprowadza ponownie postępowanie dowodowe na zasadach ogólnych.

Artykuł 9.

Uchyla się wraz z ustępami artykuł 7 ustawy o sądownictwie z dnia 27 maja 2016 r.

Artykuł 10.

1. Ustawa wchodzi w życie z dniem 1 września 2016 r.

2. Z chwilą wejścia w życie ustawy:

1) skraca się kadencję sędziego Sądu Ludowego Severino Castiglioni-Faradobusa do dnia 15 września 2016 r.
2) zobowiązuje się Marszałka Parlamentu do ogłoszenia wyników referendum w sprawie wyboru sędziów Sądu Ludowego najpóźniej dnia 16 września 2016 r.

Rozpoczynamy debatę, która potrwa 3 doby tj. do 16.08.16 do godz. 12.20.

Udzielam zgody na udział w debacie:
- autorowi projektu Teddy'emu Upperwoodowi
- urzędującemu sędziemu Severino Castiglioni-Faradobusowi

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

Offline Severino Castiglioni-Faradobus

• Żołnierz
  • Przodownik
  • : 108
  • Kocham Boga, bo kochanie ludzi jest tak bolesne
    • NPE: BI15071200105
    • Odznaczenia
Odp: Projekt ustawy o zmianie ustawy o sądownictwie.
« Odpowiedź #1 dnia: Nie, 14 Sie 2016, 12:16:30 »
Czy mogę zabrać głos w dyskusji?
x. mjr dr hab. net. prof. UP Severino Castiglioni-Faradobus SJ

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2 dnia: Nie, 14 Sie 2016, 12:39:52 »
Czy mogę zabrać głos w dyskusji?
Udzielam zgody na udział w debacie:
- autorowi projektu Teddy'emu Upperwoodowi
- urzędującemu sędziemu Severino Castiglioni-Faradobusowi
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

• Żołnierz
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #3 dnia: Nie, 14 Sie 2016, 13:00:12 »
Cóż, mogę tylko zachwalić ten projekt, ustawa wymaga jeszcze pewnych poprawek co do samego postępowania, ale te zmiany idą w dobrym kierunku.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #4 dnia: Nie, 14 Sie 2016, 14:03:01 »
Panie Marszałku,
Wysoka Izbo,

Projekt zakłada zwiększenie liczby sędziów ludowych. Mam pytanie do wnioskodawcy, ponieważ nie znalazłem odpowiedzi w treści ustawy: Jaka jest liczba Sędziów Ludowych według proponowanego projektu? Jaki jest cel zwiększenia liczby sędziów?

Mam również pytanie do innych parlamentarzystów: Czy według Was, zważając na art. 4 obecnej ustawy szansa na powołanie więcej niż jednego sędziego wydaje się realna?

Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

• Żołnierz
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #5 dnia: Nie, 14 Sie 2016, 14:06:16 »
To jest wada tego projektu, jestem bardzo ciekaw czy uda się powołać więcej niż jednego sędziego po moim odejściu z tej funkcji.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #6 dnia: Nie, 14 Sie 2016, 14:21:30 »
To jest wada tego projektu, jestem bardzo ciekaw czy uda się powołać więcej niż jednego sędziego po moim odejściu z tej funkcji.
Pytanie, czy uda się powołać chociaż jednego.

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Głowa państwa stowarzyszonego
  • Bohater
  • : 94
    • NPE: KH15070500071
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #7 dnia: Nie, 14 Sie 2016, 17:59:54 »
Ja też mam wątpliwości. Zastanawiam się, czy nie warto rozważyć uproszczenia rozmaitych spraw, np. wymóg składu trzyosobowego jest przesadny, natomiast pomysł powoływania ławników ciekawy. Może upoważnić Prezesa SL - o właśnie, chyba taki urząd nie został przewidziany, a ktoś jednak powinien przewodniczyć zgromadzeniom sędziów choćby dla wyłonienia asesora - do stworzenia listy kandydatów na ławników, ewentualnie kandydatów na asesorów.
Piotr de Zaym
Król Hasselandu
ambasador at large, wiceadmirał, doc. dr net.

Offline Tomasz Cyryl Dostojewski

• Minister Spraw Wewnętrznych
  • Żołnierz
  • Fundament
  • : 83
  • Wceadmirał BSZ, Admirał CSZ
    • NPE: BI15050900067
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #8 dnia: Nie, 14 Sie 2016, 21:25:21 »
Artykuł 5.

1. Sędziowie Ludowi powoływani są w drodze referendum zarządzanego przez Marszałka Parlamentu z dniem opróżnienia stanowiska sędziego.

Powoływać w drodze referendum ? Od kiedy to się powołuje poprzez referendum ?

3. Sędziego Sądu Ludowego usunąć z urzędu może wyłącznie Sąd Ludowy.

Jak można usunąć vel. odwołać samego siebie? Chyba że się poda do dymisji.

« Ostatnia zmiana: Nie, 14 Sie 2016, 21:57:58 wysłana przez Tomasz Bagrat-Dostojewski »
Dowódca Marynarki Wojennej BSZ , Minister Spraw Wewnętrznych,
Przewodniczący Rady Menedżerów BZS,Margrabia Lissendorf, właściciel 40 folwarków

Wielki Książę Bałmucji, Prezes partii "Jedna Brodria".
Głównodowodzący CSZ, Prezes BFS, Selekcjoner Reprezentacji Narodowej Brodrii

Offline Tadeusz Krasnodębski

• Minister Oświecenia i Aktywności
  • Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
  • : 42
  • Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość
    • NPE: BI16081200125
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #9 dnia: Nie, 14 Sie 2016, 21:56:09 »
Przybywam z odpowiedziami :)

Jaka jest liczba Sędziów Ludowych według proponowanego projektu? Jaki jest cel zwiększenia liczby sędziów?

Najmocniej przepraszam, ale rzeczywiście zapomniałem o tym istotnym punkcie.
W mojej wizji pełny skład byłby równy trzem sędziom.

Jaki jest cel zwiększenia liczby sędziów?

Władza sądownicza nie będzie skupiona w rękach jednej osoby, a sprawy wymagające dokładniejszego zbadania bądź ważne ze względu na dobro państwa rozpatrywane byłyby przez większy skład, co skłoni Sąd do przeanalizowania różnych opinii i punktów widzenia.

wymóg składu trzyosobowego jest przesadny, natomiast pomysł powoływania ławników ciekawy.

Uważam, że skład trzyosobowy nie ma większych minusów (poza ewentualnym brakiem odpowiednich kandydatów), a plusy odróżniające go od jednego Sędziego wymieniłem wyżej ;)
Ciekawym pomysłem jest sporządzenie listy. Biorąc pod uwagę Państwa zdania, uważam że dobrym rozwiązaniem byłoby powołanie jednego Sędziego, będącego Prezesem SL, oraz sporządzenie listy Sędziów dodatkowych. Postępowania w składzie jednoosobowym, czyli większość, rozpatrywałby Prezes, jednak sprawy wymagające składu 3 osób (apelacje, sprawy dot. Prezesa, ewentualnie można dopisać wykładnię prawa i orzekanie o konstytucyjności ustaw) rozpatrywałby Prezes (chyba że dotyczą jego, to wówczas nie) oraz odpowiednia ilość osób z tej listy, powoływana na Asesora/Ławnika.
Na Asesora/Ławnika można by powołać wyłącznie osoby z wymienionej listy, natomiast te nie byłyby Sędziami na co dzień. Obecność na liście nie byłaby równoznaczna z prawami i obowiązkami Sędziego, a dopiero powołanie, jednorazowe, do składu trzyosobowego sprawiałoby, że na ten czas stały się Sędziami ;) Ufam, że opisałem to w sposób zrozumiały.
Wpadło mi to do głowy dzisiaj, a więc nie ma tego w projekcie - należałoby dokonać poprawek. 

Powoływać w drodze referendum ? Od kiedy to się powołuje poprzez referendum ?

Nie wiedziałem, jak lepiej powinienem to sformułować. Wierzę, że Poseł wie, co miałem na myśli i pomoże mi z zapisaniem tego w sensownej formie :)

Jak można usunąć vel. odwołać sam siebie? Chyba że się poda do dymisji.

Miałem na myśli, że o usunięciu Sędziego orzeka Sąd Ludowy, z tym że bez obecności tego konkretnego Sędziego w składzie orzekającym. Identycznie jest to rozwiązane w polskim prawie, gdzie np. o odebraniu prawa do wykonywania zawodu adwokata bądź o uchyleniu immunitetu sędziowskiego orzeka ORA/Sąd ;)
(-) Tadeusz Krasnodębski
Minister Oświecenia i Aktywności, były Wiceminister Oświecenia, Poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, Marszałek Parlamentu XXIV Kadencji, Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość, były Członek Zarządu Wspólnoty Rozwoju, były Sekretarz Rady Przysięgłych, baron

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #10 dnia: Nie, 14 Sie 2016, 21:56:53 »
Jak można usunąć vel. odwołać sam siebie? Chyba że się poda do dymisji.

Myślałem Tomaszu, że coś o tym wiesz, tzn. odwoływanie i powoływanie samego siebie w instytucjach. :D
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

• Żołnierz
  • Fundament
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #11 dnia: Nie, 14 Sie 2016, 21:59:24 »
Uczę się od najlepszych Hewrecie  :P
Przewodniczący Rady Menedżerów BZS,Margrabia Lissendorf, właściciel 40 folwarków

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Głowa państwa stowarzyszonego
  • Bohater
  • : 94
    • NPE: KH15070500071
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #12 dnia: Nie, 14 Sie 2016, 22:27:38 »
Kluczowe pytanie: czy uda się znaleźć 3 Sędziów?...
Sugeruję jednego + Asesorzy lub Ławnicy.
Piotr de Zaym
Król Hasselandu
ambasador at large, wiceadmirał, doc. dr net.

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #13 dnia: Nie, 14 Sie 2016, 22:28:59 »
Kluczowe pytanie: czy uda się znaleźć 3 Sędziów?...
Sugeruję jednego + Asesorzy lub Ławnicy.

Jeśli nie uda się znaleźć, można to zorganizować tak, jak opisałem w moim poprzednim poście :)

Uważam, że skład trzyosobowy nie ma większych minusów (poza ewentualnym brakiem odpowiednich kandydatów), a plusy odróżniające go od jednego Sędziego wymieniłem wyżej ;)
Ciekawym pomysłem jest sporządzenie listy. Biorąc pod uwagę Państwa zdania, uważam że dobrym rozwiązaniem byłoby powołanie jednego Sędziego, będącego Prezesem SL, oraz sporządzenie listy Sędziów dodatkowych. Postępowania w składzie jednoosobowym, czyli większość, rozpatrywałby Prezes, jednak sprawy wymagające składu 3 osób (apelacje, sprawy dot. Prezesa, ewentualnie można dopisać wykładnię prawa i orzekanie o konstytucyjności ustaw) rozpatrywałby Prezes (chyba że dotyczą jego, to wówczas nie) oraz odpowiednia ilość osób z tej listy, powoływana na Asesora/Ławnika.
Na Asesora/Ławnika można by powołać wyłącznie osoby z wymienionej listy, natomiast te nie byłyby Sędziami na co dzień. Obecność na liście nie byłaby równoznaczna z prawami i obowiązkami Sędziego, a dopiero powołanie, jednorazowe, do składu trzyosobowego sprawiałoby, że na ten czas stały się Sędziami ;) Ufam, że opisałem to w sposób zrozumiały.
Wpadło mi to do głowy dzisiaj, a więc nie ma tego w projekcie - należałoby dokonać poprawek. 

Proponuję konsultacje społeczne na temat potencjalnych 3 Sędziów: czy znaleźliby się kandydaci.
(-) Tadeusz Krasnodębski
Minister Oświecenia i Aktywności, były Wiceminister Oświecenia, Poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, Marszałek Parlamentu XXIV Kadencji, Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość, były Członek Zarządu Wspólnoty Rozwoju, były Sekretarz Rady Przysięgłych, baron

• Żołnierz
  • Fundament
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #14 dnia: Nie, 14 Sie 2016, 22:29:15 »
Pomysł z ławnikami uważam za trafiony. Ale ławnikami nie mogliby być np. posłowie w Parlamencie oraz Prezydent.

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #15 dnia: Nie, 14 Sie 2016, 22:31:17 »
Pomysł z ławnikami uważam za trafiony. Ale ławnikami nie mogliby być np. posłowie w Parlamencie oraz Prezydent.

Dokładnie tak, ani Prezes Policji Krajowej będący oskarżycielem publicznym.

Jeśli wprowadzalibyśmy ławników i asesorów z listy, można wprowadzić zmiany w ustawie tylko w tym zakresie: dodać o nich rozdział :)

Chociaż wciąż jestem zwolennikiem wybierania Prezesa Sądu w referendum na dożywotnią kadencję i umożliwienia wniesienia prywatnego aktu oskarżenia w sprawach z 49. i 50. KK ;)
(-) Tadeusz Krasnodębski

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #16 dnia: Pon, 15 Sie 2016, 22:16:37 »
Wysoka Izbo,

Ponieważ nie otrzymałem od wczoraj odpowiedzi, a jutro w południe mija czas na debatę, nie będzie czasu na obgadanie zmian w projekcie, o których dyskutowaliśmy, przed rozpoczęciem głosowania. W związku z tym zwracam się z prośbą o przedłużenie czasu na debatę. Dziś lub jutro wrzucę projekt ustawy z naniesionymi poprawkami.
(-) Tadeusz Krasnodębski

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #17 dnia: Pon, 15 Sie 2016, 22:22:16 »
Milczenie przeważnie oznacza, że zamrażarka parlamentarna przytakuje co do reszty argumentacji.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #18 dnia: Pon, 15 Sie 2016, 23:07:13 »
Rozumiem, dziękuję ;) W takim razie obiecany projekt z poprawkami. Wprowadziłem Radę Przysięgłych, czyli Ławników, zamiast powoływania wielu Sędziów :)

USTAWA O ZMIANIE USTAWY O SĄDOWNICTWIE
z dnia ... sierpnia 2016 r.

Artykuł 1.

Artykuł 3. ustawy o sądownictwie z dnia 27 maja 2016 r. zyskuje brzmienie:

Artykuł 3.

1. Sąd Ludowy rozpatruje sprawy w składzie jednoosobowym.

2. W wypadkach określonych w ustawach Sąd Ludowy rozpoznaje sprawy w składzie trzyosobowym. Skład trzyosobowy podejmuje decyzje zwykłą większością głosów. Przegłosowani członkowie składu mają prawo złożyć zdanie odrębne.

3. Apelacje rozpoznaje Rada Przysięgłych. Ławnicy biorący udział w orzekaniu w pierwszej instancji wyłączeni są z orzekania w drugiej instancji.

Artykuł 2.

Artykuł 5. ustawy o sądownictwie z dnia 27 maja 2016 r. zyskuje brzmienie:

Artykuł 5.

1. Sędziego Ludowego mianuje Prezydent na dożywotnią kadencję.

2. Prezydent na stanowisko Sędziego Ludowego mianuje zwycięzcę wyborów na Sędziego Ludowego.

3. Wybory na Sędziego Ludowego zarządza Marszałek Parlamentu w wypadku wakatu na stanowisku.

4. Sędzia Ludowy wyłoniony z wyborów staje się z urzędu Prezesem Sądu Ludowego.

Artykuł 3.

Artykuł 6. ustawy o sądownictwie z dnia 27 maja 2016 r. zyskuje brzmienie:

Artykuł 6.

1. W przypadku czasowej nieobecności Sędziego Ludowego, Rada Przysięgłych ma obowiązek powołać spośród siebie Asesora, który do czasu powrotu Sędziego Ludowego będzie wykonywał jego obowiązki.

2. W przypadku, gdy Sędzia Ludowy jest stroną w postępowaniu, Rada Przysięgłych ma obowiązek powołać Asesora oraz dwóch Ławników, którzy będą orzekali w rzeczonym postępowaniu. Przewodniczącym takiego składu jest Asesor.

3. W przypadku, gdy sprawa powinna zostać rozpoznana przez skład trzyosobowy, Rada Przysięgłych powołuje spośród siebie dwie osoby, które wraz z Sędzią Ludowym stanowić będą skład sędziowski.

Artykuł 4.

Do ustawy o sądownictwie z dnia 27 maja 2016 r. dodaje się następujący artykuł:

Artykuł 6a.

1. Do Rady Przysięgłych Sędzia Ludowy powołuje niekaranych obywateli posiadających nieposzlakowaną opinię oraz autorytet społeczny wedle własnego uznania. Ławnicy sprawują urząd do rezygnacji, śmierci bądź zakończenia urzędowania Sędziego Ludowego.

2. Obywatele zasiadający w Radzie Przysięgłych otrzymują tytuł Ławników.

3. Pierwszy Ławnik na liście członków Rady Przysięgłych pełni funkcje Sekretarza Rady Przysięgłych.

4. Do obowiązków Sekretarza Rady Przysięgłych należy dbanie o jak najszybsze powołanie do składu sędziowskiego Ławników i Asesorów w przypadkach określonych w ustawie, ogłaszanie takiego powołania w formie zarządzenia oraz przeprowadzanie głosowań wewnątrz Rady.

5. Rada Przysięgłych większością kwalifikowaną 2/3 głosów ma prawo odwołać ze stanowiska Sędziego Ludowego, jeśli ustają warunki niezbędne do wykonywania tej funkcji opisane w art. 4. niniejszej ustawy lub jeśli Sędzia Ludowy zostaje skazany prawomocnym wyrokiem.

6. Prezydent, członkowie Rządu, Posłowie oraz Prezes Policji Krajowej nie mogą pełnić funkcji Ławnika.

Artykuł 5.

Artykuł 8. ustawy o sądownictwie z dnia 27 maja 2016 r. zyskuje brzmienie:

Artykuł 8.

1. Kadencja Sędziego Ludowego rozpoczyna się z chwilą złożenia przysięgi w brzmieniu: „Ślubuję uroczyście jako Sędzia Ludowy służyć wiernie Republice Bialeńskiej, stać na straży prawa, obowiązki sędziego wypełniać sumiennie, sprawiedliwość wymierzać zgodnie z przepisami prawa, bezstronnie według mego sumienia, dochować tajemnicy państwowej i służbowej, a w postępowaniu kierować się zasadami godności i uczciwości.”

2. Przysięgę tej samej treści, zmieniając w jej rocie słowo "Sędzia Ludowy" na "Ławnik", powinien złożyć obywatel powołany do Rady Przysięgłych.

Artykuł 6.

Artykuł 9. ustęp 2. ustawy o sądownictwie z dnia 27 maja 2016 r. zyskuje brzmienie:

2. Od wyroku Sądu Ludowego, w sprawach o których mówi art. 2 lit. a i lit b, każda ze stron postępowania może się odwołać w terminie nie przekraczającym 72 godzin od wydania wyroku przez Sędziego Ludowego.

Artykuł 7.

Do artykułu 11. ustawy o sądownictwie z dnia 27 maja 2016 r. dodaje się następujący ustęp:

7. Pokrzywdzonemu przestępstwami z art. 49 Kodeksu Karnego oraz art. 50 Kodeksu Karnego przysługuje prawo złożenia oskarżenia prywatnego.

Artykuł 8.

Artykuł 12. ustęp 2. ustawy o sądownictwie z dnia 27 maja 2016 r. zyskuje brzmienie:

2. Postępowanie karne zaczyna się od wniesienia aktu oskarżenia przez oskarżyciela publicznego lub oskarżyciela prywatnego.

Artykuł 9.

Artykuł 24. ustawy o sądownictwie z dnia 27 maja 2016 r. zyskuje brzmienie:

Artykuł 24.

1. Rada Przysięgłych, jako skład apelacyjny, przeprowadza ponownie postępowanie dowodowe na zasadach ogólnych.

2. Rada Przysięgłych może uznać przeprowadzone dowody w postępowaniu I instancji jako ujawnione.

3. Rada Przysięgłych orzeka bezwzględną większością głosów. Przegłosowani członkowie Rady  mają prawo złożyć zdanie odrębne.

4. Orzeczenie Rady Przysięgłych jest prawomocne z chwilą ogłoszenia. W przypadku braku złożenia w ciągu 72 godzin odwołania, cechę taką nabywa orzeczenie Sądu Ludowego wydane w I instancji.

5. Apelację bądź zażalenie wnosi się za pośrednictwem kancelarii Sądu Ludowego.

Artykuł 10.

Artykuł 25. ustawy o sądownictwie z dnia 27 maja 2016 r. zyskuje brzmienie:

Artykuł 25.

1. W przypadku, gdy ujawniły się nowe okoliczności nieznane Sądowi Ludowemu w trakcie orzekania bądź na wydanie orzeczenia miało wpływ przestępstwo, strony mogą wnioskować do Rady Przysięgłych o wznowienie postępowania zakończonego prawomocnym orzeczeniem. Rada podejmuje decyzję o wznowieniu postępowania w ciągu 48 godzin zwykłą większością głosów.

2. Od wyroku wydanego we wznowionym postępowaniu przysługuje apelacja na zasadach ogólnych.

Artykuł 11.

Do ustawy o sądownictwie z dnia 27 maja 2016 r. dodaje się następujący artykuł:

Artykuł 28a.
Sąd Ludowy w sprawach opisanych w art. 26.-28. niniejszej ustawy ma obowiązek zasięgnąć opinii Rady Przysięgłych. Rada podejmuje taką opinię bezwzględną większością głosów. Ławnicy przegłosowani mają prawo złożyć zdanie odrębne.

Artykuł 12.

Artykuł 30. ustawy o sądownictwie z dnia 27 maja 2016 r. zyskuje brzmienie:

Artykuł 30.

Sędzia Ludowy po konsultacji z Radą Przysięgłych w drodze zarządzenia może określić sprawy istotne dla administracyjnego funkcjonowania Sądu.

Artykuł 13.

Uchyla się wraz z ustępami artykuł 7 ustawy o sądownictwie z dnia 27 maja 2016 r.

Artykuł 14.

1. Ustawa wchodzi w życie z dniem 1 września 2016 r.

2. Z chwilą wejścia w życie ustawy:

1) skraca się kadencję sędziego Sądu Ludowego Severino Castiglioni-Faradobusa do dnia 15 września 2016 r.
2) zobowiązuje się Marszałka Parlamentu do ogłoszenia wyników wyborów na Sędziego Ludowego najpóźniej dnia 16 września 2016 r.
« Ostatnia zmiana: Pon, 15 Sie 2016, 23:16:42 wysłana przez Teddy Upperwood »
(-) Tadeusz Krasnodębski

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #19 dnia: Pon, 15 Sie 2016, 23:27:36 »
Wysoka Izbo,

Pomysł wprowadzenia Rady Przysięgłych bardzo mi się podoba. Zgadzam się z wszystkimi zaproponowanymi elementami z nią powiązanymi.
Moje wątpliwości budzi natomiast powoływanie Sędziego w ramach głosowania. Według mnie wybór sędziego powinien polegać na konkursie kompetencji i gotowości do pełnienia funkcji, a nie konkursie popularności jakim są wybory powszechne.

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #20 dnia: Wto, 16 Sie 2016, 10:46:53 »
Widzę, że większość Wysokiej Izby jest przeciwna wyborom na sędziego. Co więc powiecie na takie rozwiązanie?

Artykuł 5.

1. Sędziego Ludowego mianuje Prezydent na dożywotnią kadencję.

2. Obywatel mianowany przez Prezydenta na Sędziego Ludowego musi przed rozpoczęciem urzędowania uzyskać pozytywną opinię Parlamentu wyrażoną większością kwalifikowaną 2/3 głosów posłów.

3. Sędzia Ludowy staje się z urzędu Prezesem Sądu Ludowego.

4. W przypadku wakatu na stanowisku Sędziego Ludowego, pełniącym jego obowiązki jako Asesor jest Sekretarz Rady Przysięgłych.

Dopisałem ustęp 4., bo w moim projekcie Rada Przysięgłych ulega rozwiązaniu w momencie zakończenia urzędowania Sędziego. Nie mogłaby zatem wówczas powołać Asesora, bo nie istniałaby do momentu jej ponownego powołania przez nowego Sędziego Ludowego. W związku z tym obowiązki Asesora proponuję nałożyć na Sekretarza w tym konkretnym przypadku. 
(-) Tadeusz Krasnodębski

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #21 dnia: Wto, 16 Sie 2016, 10:51:58 »
Wysoka Izbo,

Takie rozwiązanie zdecydowanie bardziej mi się podoba i jestem gotów je poprzeć.

Offline Frederick Hufflepuff

• Poseł
  • Bohater
  • : 96
    • NPE: BI15081300080
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #22 dnia: Wto, 16 Sie 2016, 11:03:44 »
Wysoka Izbo, Szanowny Wnioskodawco!

Projekt ustawy o zmianie ustawy o sądownictwie w takim kształcie, jaki został przedstawiony powyżej, jest bardzo dobry. Idea powoływania Ławników (Rady Przysięgłych) i Asesora jest ciekawa i na pewno wzbogaci oraz poszerzy sposób funkcjonowania bialeńskiego wymiaru sprawiedliwości. Błędem było, że wymiar sprawiedliwości został kiedyś sprowadzony do sprawowania tylko jednej funkcji - Sędziego Ludowego.
Frederick Martin Hufflepuff
polityk, dziennikarz, ojciec-założyciel Santanii i Burgii, poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, redaktor naczelny gazety "wBialenii", Delegat Główny Bialenii przy MUP, Wicelider Wspólnoty Rozwoju, były Wiceprezydent Bialenii, były Lider partii Wspólnota Rozwoju, były Wiceminister i Minister Kultury i Sportu, były Marszałek Parlamentu XIX i XXIV Kadencji, były Wiceminister Edukacji Narodowej, były kandydat na prezydenta Republiki Bialeńskiej

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #23 dnia: Wto, 16 Sie 2016, 11:18:17 »
Również jestem zdania, że projekt ten to jest krok naprzód w organizacji Sądu Ludowego.
Co do jego powołania - myślę, że Sędzia Ludowy powinien podlegać kadencyjności, można by wydłużyć z 2, do 3 miesięcy. Można by pokusić się o przepis, że Parlament przedłuża kadencję sędziego, dopóki ten nie złożyć rezygnacji, bądź dyscyplinarnie nie zostanie z tego stanowiska wydalony.
Właśnie wspomniałem o Parlamencie. Myślę, że to zgromadzenie przedstawicieli obywateli Republiki Bialeńskiej powinno mieć ten przywilej, tzn. powoływanie kandydata wyłonionego z konkursu wiedzy i kompetencji na stanowisko Sędziego Ludowego.

Takie jest moje zdanie.
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #24 dnia: Wto, 16 Sie 2016, 11:24:19 »
Właśnie wspomniałem o Parlamencie. Myślę, że to zgromadzenie przedstawicieli obywateli Republiki Bialeńskiej powinno mieć ten przywilej, tzn. powoływanie kandydata wyłonionego z konkursu wiedzy i kompetencji na stanowisko Sędziego Ludowego.

To znaczy, że proponujesz, aby Prezydent został całkowicie odsunięty od powoływania Sędziego, tak? To też jest ciekawe rozwiązanie.

Co do kadencyjności, jeśli Sędzia rzeczywiście byłby powoływaniu przez Parlament, jestem zdania, że w tej sytuacji kadencja mogłaby zostać utrzymana, o ile byłaby wystarczająco długa :)

Składam jeszcze raz wniosek o przedłużenie debaty przynajmniej do wieczora. Za niecałą godzinę powinno rozpocząć się głosowanie, a wciąż pojawiają się nowe propozycje poprawek w projekcie ;)   
(-) Tadeusz Krasnodębski