Autor Wątek: System zależności gospodarczych  (Przeczytany 4935 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Konstanty Jerzy Michalski

• Immanuel Kartografii Tamostosowanej
  • Obywatel
  • Bohater
  • : 21
  • GG: 50930927
    • NPE: BI13111600010
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
Re: System zależności gospodarczych
« Odpowiedź #75 dnia: Pon, 14 Kwi 2014, 19:42:43 »
Cytat: "Krzysztof Razorblade"
Cytat: "Lehrabia"
Czy ktoś inny ma jakieś zastrzeżenia?
Warto by się jeszcze wypowiedział OutiesPL - w końcu był orędownikiem systemu zależności firm, a i zdanie Prezydenta by się przydało...

Tylko powinniśmy potem wprowadzać nowe rodzaje firm. Jak dla mnie wszystko spoko. Jak rozumiem wszelakie inwestycje i spółki z kimś, udziały w firmach, fuzje, nie są zakazane?
« Ostatnia zmiana: Czw, 01 Sty 1970, 01:00:00 wysłana przez Guest »
/-/ Konstanty Jerzy wielki kniaź Michalski
Immanuel Kartografii Tamostosowanej
Rednacz Gazety Bialeńskiej

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #76 dnia: Pon, 14 Kwi 2014, 19:51:39 »
Cytat: "OutiesPL"
Tylko powinniśmy potem wprowadzać nowe rodzaje firm.
Tak z czasem będziemy to rozwijać. Na razie jednak trzeba będzie stworzyć kilka firm, których na razie nie ma, a będą potrzebne:
- Firma zarządzająca portami lotniczymi (tą założę sam, bo prowadząc AIP Bialenia w zasadzie i tak zarządzałem lotniskami, tylko bez działalności gospodarczej)
- Firma zarządzające portami morskimi
- Firma zarządzająca drogami
- Firma transportu samochodowego
- Jakaś firma produkująca samochody
- Trzeba założyć też kopalnię węgla
- Przede wszystkim ktoś musiałby się zająć założeniem firmy energetycznej - bo to będzie ważne ogniwo naszej gospodarki, wręcz podstawowe.

Trzeba do zasad dopisać chyba jeden punkt:

V. W przypadku tworzenia przedsiębiorstw nie ujętych spisem - procentowy udział kosztów ustala każdorazowo BIW.

Jak rozumiem wszelakie inwestycje i spółki z kimś, udziały w firmach, fuzje, nie są zakazane?
Jak dla mnie OK - w każdym razie jeśli chodzi o firmy prywatne, z państwowymi takie decyzje będą musiały chyba przejść przez rząd.

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

Offline Jan Kaniewski

• Obywatel
  • Stary wyga
  • : 39
    • NPE: BI13111600133
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #77 dnia: Wto, 15 Kwi 2014, 15:40:07 »

Tylko powinniśmy potem wprowadzać nowe rodzaje firm. Jak dla mnie wszystko spoko. Jak rozumiem wszelakie inwestycje i spółki z kimś, udziały w firmach, fuzje, nie są zakazane?

No to zbliżyliśmy się do tego, co niedopuszczalne. Akcje w firmach? Toż to spekulantyzm, który należy odesłać tam gdzie jego miejsce czyli do lamusa historii! Ja też jestem człowiekiem, też mam swoje poglądy i jeśli coś będzie sprzeczne z moim sumieniem to jestem gotów wziąć teczkę i odejść ze służby państwowej. Jeśli ktoś chce mnie "wpasować" w zgniły system to na pewno trafił na niewłaściwą osobę.

• Obywatel
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #78 dnia: Wto, 15 Kwi 2014, 15:51:20 »
Cytat: "Jan Kaniewski"

No to zbliżyliśmy się do tego, co niedopuszczalne. Akcje w firmach? Toż to spekulantyzm, który należy odesłać tam gdzie jego miejsce czyli do lamusa historii! Ja też jestem człowiekiem, też mam swoje poglądy i jeśli coś będzie sprzeczne z moim sumieniem to jestem gotów wziąć teczkę i odejść ze służby państwowej. Jeśli ktoś chce mnie "wpasować" w zgniły system to na pewno trafił na niewłaściwą osobę.

Mój drogi panie. Jeśli tak, to dzielenie się zyskami jest nie dopuszczalne? Przecież nikt nie mówił o kupowaniu akcji. Ja dałem tylko na firmę Bial-Food, 200 św. na wkład początkowy, dostaje 30 % zysków które trafiają do właściciela. Nikt nie mówi tu o sprzedawaniu ich! Trzeba by było zrobić dożywotnie udziały w firmie, ze wpłaceniem wkładu początkowego na firmę, i gdy z nich rezygnujemy, to za darmo 100% swoich akcji oddajemy właścicielowi. To chyba nie jest spekulacja.

Offline Jan Kaniewski

• Obywatel
  • Stary wyga
  • : 39
    • NPE: BI13111600133
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #79 dnia: Wto, 15 Kwi 2014, 16:11:52 »
No chyba, że tak.

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #80 dnia: Wto, 15 Kwi 2014, 20:51:30 »
Macie Koledzy jeszcze jakieś propozycje do tego, uwagi lub pomysły o co należałoby ten system uzupełnić? Chciałbym jutro opracować ostateczną wersję, abyśmy mogli to poddać pod głosowanie i przystąpić do zmodyfikowanie działu przedsiębiorstw itd. Tak aby np. od nowego miesiąca ruszyć z gospodarką wg nowego systemu?

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

Offline AndrzejSwarzewski

« Odpowiedź #81 dnia: Wto, 15 Kwi 2014, 21:03:12 »
Na chwilę obecną wydaje mi się, że obecne propozycją są OK.
Mam tylko jeden taki pomysł (w sumie nie wiem, czy dobry, ale jak ten system ma dłuższy czas funkcjonować, to warto wszystkie możliwości omówić i ew. odrzucić w toku dyskusji). Czy nie byłoby dobrze, gdyby regiony czerpały jakieś zyski, np. z żywności i nieruchomości. To zaktywizowałoby regiony, dawałoby im naturalne zyski oraz tworzyłyby jakąś rywalizację pomiędzy regionami o szybkość załatwiania spraw i aktywność, a być może w przyszłości też o ceny.

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #82 dnia: Wto, 15 Kwi 2014, 21:49:28 »
Cytat: "AndrzejSwarzewski"
Czy nie byłoby dobrze, gdyby regiony czerpały jakieś zyski, np. z żywności i nieruchomości. To zaktywizowałoby regiony, dawałoby im naturalne zyski oraz tworzyłyby jakąś rywalizację pomiędzy regionami o szybkość załatwiania spraw i aktywność, a być może w przyszłości też o ceny.
Ciekawy pomysł... proponujesz coś w rodzaju podatku lokalnego (rozbicie podatku na państwowy i lokalny) czy podatek od nieruchomości?

Prawdę powiedziawszy to trochę skomplikuje system i tak już złożony. O ile sama idea podatku lokalnego mi się podoba (tak w wirtualu, jak i w realu) to jednak mam obawy przed kolejnym komplikowaniem systemu, który i tak będzie nowością dla wszystkich i sporym wyzwaniem zarówno dla prowadzących działalność, jak i BIW. Trzeba by prowadzić odrębne budżety dla regionów oraz przelewać część podatku na konta regionów - w zależności od? Miejsca zamieszkania czy miejsca prowadzenia działalności gospodarczej...

Moja propozycja w tym zakresie byłaby taka: Na razie sobie to darować, wdrożyć system bez kolejnej komplikacji i zobaczyć jak to w ogóle będzie się sprawdzać (bo pomiędzy rozważaniami teoretycznymi, a praktyką mogą być różnice), pewnie mogą być pożądane pewne zmiany pod wpływem praktycznego działania - natomiast gdy okaże się, że system działa sprawnie, radzimy sobie z obrotem środkiem wymiany itd., to wtedy można pomyśleć nad kolejnym jego skomplikowaniem.

Reasumując idea mi się podoba, ale mam obawy co do realizacji - ja bym jednak z tym trochę poczekał...

« Odpowiedź #83 dnia: Wto, 15 Kwi 2014, 22:12:11 »
Moja propozycja w tym zakresie byłaby taka: Na razie sobie to darować, wdrożyć system bez kolejnej komplikacji i zobaczyć jak to w ogóle będzie się sprawdzać (bo pomiędzy rozważaniami teoretycznymi, a praktyką mogą być różnice), pewnie mogą być pożądane pewne zmiany pod wpływem praktycznego działania - natomiast gdy okaże się, że system działa sprawnie, radzimy sobie z obrotem środkiem wymiany itd., to wtedy można pomyśleć nad kolejnym jego skomplikowaniem.

Reasumując idea mi się podoba, ale mam obawy co do realizacji - ja bym jednak z tym trochę poczekał...
W sumie myślałem tak samo, ale stwierdziłem, że im więcej rzeczy zawrze się w debacie, tym łatwiej będzie później. :)
To za kilka miesięcy wrócimy do tego pomysłu, jak już zobaczymy, jak działa nowy system.

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #84 dnia: Wto, 15 Kwi 2014, 22:44:29 »
To w zasadzie ja mam pytanie odnośnie jeszcze jednego elementu w państwie (w którym nie działam i nie zamierzam, stąd nie bardzo wiem co wydumać) - co zrobić z działalnością o charakterze stowarzyszeń czyli związków wyznaniowych i klubów sportowych? Można je ewentualnie zwolnić z podatków (jeśli utrzymują się z dobrowolnych składek, a ich zarządcy nie otrzymują wynagrodzenia), ale jakieś koszty działalności moim zdaniem powinny ponosić - choćby koszty energii. Jak to widzicie?

« Odpowiedź #85 dnia: Wto, 15 Kwi 2014, 22:50:26 »
co zrobić z działalnością o charakterze stowarzyszeń czyli związków wyznaniowych i klubów sportowych? Można je ewentualnie zwolnić z podatków (jeśli utrzymują się z dobrowolnych składek, a ich zarządcy nie otrzymują wynagrodzenia), ale jakieś koszty działalności moim zdaniem powinny ponosić - choćby koszty energii. Jak to widzicie?
Hmm, no nie wiem. Nie muszą wcale używać energii. Nikt nie powiedział, że muszą odbywać się oświetlane msze wieczorami albo mecze przy oświetleniu. ;-)

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #86 dnia: Wto, 15 Kwi 2014, 22:53:54 »
Hmm, no nie wiem. Nie muszą wcale używać energii. Nikt nie powiedział, że muszą odbywać się oświetlane msze wieczorami albo mecze przy oświetleniu. ;-)
No wiesz - na tej samej zasadzie możemy stwierdzić, że obywatel nie musi używać prądu, nie musi mieć telewizji, ale jednak ze względu na pewną sztuczność wirtualnego świata trzeba to było ubrać w jakieś obowiązkowe "opłaty abonamentowe".

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #87 dnia: Śro, 16 Kwi 2014, 15:03:36 »
W kwestii stowarzyszeń (sportowe, związki wyznaniowe) myślę, że na razie możemy się wstrzymać, podobnie jak z kwestiami gospodarki regionalnej - zobaczymy w przyszłości jak będzie pracował system.

W takim razie kolejna wersja "programu gospodarczego", poprawiona po niektórych uwagach w tym temacie:

I. Podstawową zasadą gospodarki bialeńskiej jest to, że żaden artykuł nie może pojawić się bez jego wytworzenia przez elementy systemu gospodarczego.

1/ Zasadzie tej nie podlaga ilość surowców kopalnych - nie podlega ona pomiarowaniu, do ich wydobycia wystarczy kopalnia o nieokreślanej wydajności.

2/ Paliwa płynne i gaz są sprowadzane przez firmą transpotu morskiego z niesprecyzowanego miejsca i w ilościach, które nie podlegają wyliczaniu.

3/ Transport dotyczący jakiejkolwiek działalności poza podróżami prywatnymi (opłaty ujete w pkt. IV) pomiędzy Wyspą Bialeńską, a Wyspą Anatolią nie może odbywać się bez udziału właściwych firm transportowych.

4/ Cena Wszelkich usług i produkcji firm jest ustalana na zasadzie umowy pomiędzy zainteresowanymi stronami, niniejszy dokument normuje tylko procentowy udział kosztów w tym procesie.

II. Zasada ogólna podziału obrotu

1/ dla wszystkich przedsiębiorstw poza firmą paliwową i energetyczną:

a/ Każde przedsiębiorstwo przeznacza 50% obrotu na koszty działania (na rzecz innych podmiotów)
b/ Każde przedsiębiorstwo płaci do Skarbu Państwa podatek w wysokości 10% obrotu.
c/ W przedsiębiorstwie pozostaje 40% obrotu - na rozwój, inwestycję i zysk właściciela.
d/ Zysk właściciela firmy prywatnej jest sprawą firmy i jej zarządzania, natomiast przedsiębiorstwa państwowe przeznaczają 10% obrotu na wynagrodzenie zarządzającego, zatrzymując 30% na rozwój i inwestycje.

2/ dla firmy paliwowej i energetycznej:

1/ Firma paliwowa i energetyczna przeznacza 70% obrotu na koszty działania (na rzecz innych podmiotów)
2/ Firma paliwowa i energetyczna płaci do Skarbu Państwa podatek w wysokości 10% obrotu.
3/ W firmach pozostaje 20% obrotu - na rozwój, inwestycję i zysk właściciela.
4/ W przypadku gdy właścicielem firmy paliwowej i energetycznej jest państwo to zarządzający otrzymuje w formie wynagrodzenia 5% obrotu

III. Podział kosztów jest następujący dla poszczególnych rodzajów działalności:

1. Przedsiębiorstwa komunikacyjne:

a/ Linie Lotnicze

30% - do firmy paliwowej
20% - opłaty lotniskowe (do firmy zarządzającej portami lotniczymi)

b/ Kolej

25% - do firmy energetycznej (lokomotywy i zestawy elektryczne)
25% - do firmy paliwowej (lokomotywy i zestawy spalinowe)

c/ Linie żeglugowe

30% - do firmy paliwowej
20% - opłaty portowe (do firmy zarządzającej portami morskimi)

d/ Komunikacja drogowa

30% - do firmy paliwowej
20% - opłaty drogowe (do firmy zarządzającej drogami)

2. Firmy energetyczne i paliwowe

a/ Firma Energetyczne

20% - do firmy paliwowej (paliwa płynne i gaz)
20% - do firmy wydobywczej (węgiel)
20% - do kolei za transport wewnętrzny
10% - do firmy transportu drogowego

b/ Firma Paliwowa

40% - do firmy dostarczającej paliwa i gaz (transport morski)
20% - do kolei za transport wewnętrzny
20% - do firmy transportu drogowego

3. Kopalnie węgla

30% - do firmy energetycznej
20% - do firmy paliwowej

4. Firmy budowlane

20% - do firmy energetycznej
20% - do firmy paliwowej

5. Firma produkcji i obrotu żywnością

20% - do firmy paliwowej

6. Inne firmy produkcyjne

a/ Zasada ogólna

40% - do firmy energetycznej

b/ Ze względu na specyfikę działalności BIW może indywidualnie ustalić inny podział procentowy kosztów

7. Firma telekomunikacyjna

30% - do firmy energetycznej
20% - do agencji kosmicznej za eksploatację satelitów telekomunikacyjnych

8. Firmy zarządzające portami lotniczymi i morskimi

10% - do agencji kosmicznej (systemy GPS)
10% - do biura kartograficznego za produkcję map.
10% - do firmy ochrony (za ochronę obiektów lotnisk i portów)

9. Biuro kartograficzne

10% - do firmy energetycznej
40% - do agencji kosmicznej (za zdjęcia satelitarne)

IV. Koszty obywatela na utrzymanie i podatki:

1/ Kwotowe

a/ 10 środków wymiany miesięcznie - podatek na rzecz skarbu państwa
b/ 10 środków wymiany miesięcznie na żywność (firma obrotu żywnością)
c/ 5 środków wymiany miesięcznie na energię (firma energetyczna)
d/ 5 środków wymiany miesięcznie na abonament RTV
e/ 5 środków wymiany miesięcznie na kolejowy transport wewnętrzny (kolej)
f/ 5 środków wymiany miesięcznie na lotniczy transport wewnętrzny (linie lotnicze)
g/ 10 środków wymiany miesięcznie dla linii lotniczych za każde obywatelstwo w innej mikronacji (komunikacja w tym państwem)

2/ Procentowe - podatek

- środki na koncie prywatnym do wysokości 1000 środków wymiany nie podlegają opodatkowaniu
- 10% podatku miesięcznie za każdą kwotę ponad 1000 środków wymiany na koncie.

Alternatywnie:

- środki na koncie prywatnym do wysokości 1000 środków wymiany nie podlegają opodatkowaniu
- 10% podatku miesięcznie od całej kwoty jeżeli kwota na koncie wynisi ponad 1000 środków wymiany.

V. W przypadku tworzenia przedsiębiorstw nie ujętych spisem - procentowy udział kosztów ustala każdorażowo BIW.

VI. BIW opracuje szczegółowe zasady i terminy dokonywania przelewów wynikających z powyższych przepisów i będzie zajmowała się nadzorem nad tymi czynnościami.

Czy jest to wersja, którą możemy poddać pod głosowanie? Pozostaje do rozstrzygnięcia jeszcze kwestia artykułu V o podatkach od środków wymiany na koncie. Wyjaśniamy tutaj czy zostawiamy to decyzji ogółu?

« Odpowiedź #88 dnia: Śro, 16 Kwi 2014, 15:07:35 »
2/ Paliwa płynne i gaz są sprowadzane przez firmą transpotu morskiego z niesprecyzowanego miejsca i w ilościach, które nie podlegają wyliczaniu.
Możemy tak uznać, aczkolwiek chciałbym zauważyć, że w czasach Dżamahiriji w okolicach Bengazi mieliśmy swój gaz i ropę naftową.

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #89 dnia: Śro, 16 Kwi 2014, 16:16:45 »
Możemy tak uznać, aczkolwiek chciałbym zauważyć, że w czasach Dżamahiriji w okolicach Bengazi mieliśmy swój gaz i ropę naftową.
No tak, ale w RB takich założeń nie zrobiliśmy - od początku nie było mowy o wydobyciu ropy (tylko o węglu - co znalazło się na mapie), to i rozwiązane zostało to poprzez stworzenie firmy z tankowcami i gazowcami i rafinerii na wybrzeży koło portu.

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby w przyszłości (gdy system zostanie wdrożony i trochę okrzepnie) odkryć ropę czy gaz na Anatolii i zgodnie z nowymi zasadami gospodarczymi rozpocząć ich eksploatację. Trochę spraw przecież okładamy to i w tym przypadku na razie bym zostawił jak jest - i tak musimy stworzyć jeszcze parę elementów gospodarki, których nie mamy i nauczyć się działać w nowym systemie. Zostawmy sobie coś na później - przecież nie od razu musimy zrobić wszystko, system będzie można modyfikować i rozbudowywać.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #90 dnia: Śro, 16 Kwi 2014, 20:34:04 »
ale jakieś koszty działalności moim zdaniem powinny ponosić - choćby koszty energii. Jak to widzicie?
A jaką energię zużyjesz na organizowanie meczu czy mszy, bez zapewniania komfortowych warunków? Ja specjalnie zaprojektowałem mój stadion tak, aby w eksploracji nie generował kosztów stałych. Natomiast koszty zmienne jak najbardziej powinny być pokrywane.
Inna sprawa - chyba ustawę o datkach trzeba będzie nowelizować - bo czy bilet na mecz liczyłby się jako "dobrowolny datek" (chyba, żeby rozwodzić się o pięknie amatorskiego sportu i ominąć bilety, ale to tak niezbyt, skoro kandydujemy do organizacji międzynarodowej)?

Kwestię podatków proponuję, po namyśle nad tą kwestią, wyjaśnić jednak tutaj.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #91 dnia: Śro, 16 Kwi 2014, 20:50:13 »
ale jakieś koszty działalności moim zdaniem powinny ponosić - choćby koszty energii. Jak to widzicie?
A jaką energię zużyjesz na organizowanie meczu czy mszy, bez zapewniania komfortowych warunków? Ja specjalnie zaprojektowałem mój stadion tak, aby w eksploracji nie generował kosztów stałych. Natomiast koszty zmienne jak najbardziej powinny być pokrywane.
I z czasem trzeba będzie wciągnąć do systemu i stowarzyszenia czyli na razie mamy sportowe i związki wyznaniowe - nie wiem tylko czy nie zrobić tego razem z II etapem czyli proponowaną przez Andrzeja  gospodarką w regionach. Po prostu obawiam się o nadmierne skomplikowanie systemu na początku jego działania.

Kwestię podatków proponuję, po namyśle nad tą kwestią, wyjaśnić jednak tutaj.
Też jestem za tym, w każdym razie moja propozycja to:

- 1000 ŚW na koncie wolne od podatku oraz podatek 10% od każdej kwoty powyżej.

Propozycja Twoja to również 1000 ŚW wolne od podatku, ale przy przekroczeniu 10% podatku od całej kwoty na koncie.

No to po prostu niech się wypowiedzą inni zaangażowani w Komisję Gospodarczą i zaproponujemy rozwiązanie, które zyska większe poparcie zaangażowanych w projekt stworzenia gospodarki.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #92 dnia: Śro, 16 Kwi 2014, 20:55:38 »
Dobry pomysł. Niech ta kwestia zostanie rozstrzygnięta tu przez większość, a potem można już się zabierać za referendum.

Ze stowarzyszeniami mi się nie spieszy. Mogą poczekać.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #93 dnia: Śro, 16 Kwi 2014, 21:13:31 »
Dobry pomysł. Niech ta kwestia zostanie rozstrzygnięta tu przez większość, a potem można już się zabierać za referendum.
Przy czym chyba trzeba jeszcze dopisać uwagę, że będzie się brało pod uwagę stan np. na ostatni dzień każdego miesiąca. Przed referendum jeszcze to uzupełnię.

Przy czym Twoja propozycja jest korzystniejsza dla państwa, a moja dla obywatela - bo w mojej propozycji unika się problemu przekroczenia "normy" o niewielka kwotę. W przypadku przyjęcia zasady podatku od całej kwoty może to rodzić pewne poczucie niesprawiedliwości bo osoba mająca (przetrzymująca) na koncie 990 ŚW nie zapłaci nic, a osoba która będzie miała raptem 20 ŚW więcej czyli 1010 zapłaci 101ŚW podatku. Ale niech zdecydują inni zaangażowani w projekt.

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #94 dnia: Czw, 17 Kwi 2014, 19:28:23 »
Czyżby naprawdę nikt nie miał zdania na temat opodatkowania obywateli RB? Mamy rzucić monetą i wybrać jedno z dwóch proponowanych rozwiązań? Trzeba przecież w końcu zakończyć projekt (to już ostatnia kwestia), poddać pod referendum, a jeszcze opracować potem kilka kwestii technicznych. Tyle było gadania o potrzebie stworzenia gospodarki, a jak przyszło co do czego to okazuje się, że nikogo to chyba nie interesuje - nawet tych co tak za stworzeniem gospodarki "lobbowali".

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #95 dnia: Czw, 17 Kwi 2014, 19:48:11 »
Mogę się tylko podczepić pod oburzenie.
Czy naprawdę wyrażenie swojego zdania na ostatnią kwestię do ustalenia jest takie trudne? :evil:

• Obywatel
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #96 dnia: Czw, 17 Kwi 2014, 19:49:43 »
Wole pana Razorblada pomysł.

PS Telefon...

Offline Jan Sapieha

• Osiedlowiec
  • : 0
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #97 dnia: Czw, 17 Kwi 2014, 21:18:50 »
10% podatku miesięcznie za każdą kwotę ponad 1000 środków wymiany na koncie.

Taki rodzaj podatku wybieram.
Jan Sapieha
Lew Wolnogradu

« Odpowiedź #98 dnia: Czw, 17 Kwi 2014, 21:21:33 »
Ja jednak poparłbym pozostanie przy podatku pogłównym. Opodatkowanie samej osoby podatnika, zamiast karania go za aktywność gospodarczą było słuszną drogą.

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #99 dnia: Czw, 17 Kwi 2014, 21:50:17 »
Ja jednak poparłbym pozostanie przy podatku pogłównym. Opodatkowanie samej osoby podatnika, zamiast karania go za aktywność gospodarczą było słuszną drogą.
Tylko proponowany przez nas podatek właśnie promuje aktywność gospodarczą - poprzez zaniechanie opodatkowania środków poniżej 1000ŚW (poza miesięcznym podatkiem w wysokości 10ŚW).

Premiowani będą właśnie ci podatnicy, którzy za swoje środki wymiany będą dokonywali zakupów (towarów i usług) lub inwestowali swoje środki wymiany w tworzenie firm. Będzie to działało korzystnie na rozwój gospodarki, bo zamiast przetrzymywać środki na kontach, korzystnie będzie coś kupić, gdzieś pojechać, coś otworzyć - wtedy nie będzie się traciło środków na podatek (a państwo i tak swoje dostanie, bo będzie miało 10% od obrotu gospodarczego). Właśnie ma być to opłacalne, aby środki wymiany inwestować lub dokonywać zakupów i napędzać tym samym rozwój gospodarki, a co za tym idzie też aktywność - bo każdy zakup to przecież opisana, często ilustrowana transakcja. Firmy z znowu będę rozszerzały oferty, aby zainteresować nimi podatnika.

To przecież lepsze rozwiązanie jak proponowane przez eks-ministra jakieś ujemne oprocentowanie kont czy programowy spadek wartości środka wymiany.

Zamiast trzymać na koncie 4000 środków wymiany, z których zapłaciłbym 300 środków wymiany podatku, opłacalnie będzie np. te środki wymiany zainwestować w jakąś działalność, kupić sobie np. samolot czy kupić rejs na wycieczkowcu - a w każdym tym przypadku i gospodarka się rozwija, i aktywność wzrasta (bo przecież trzeba to opisać, zilustrować itd.).