Przemyślałem swoją poprzednią propozycję i zastrzeżenia Piotra Pawła. Chciałbym zaproponować poprawioną wersję:
Unia Bialeńska
Państwo federacyjne złożone z trzech (czterech?) krajów członkowskich. Posiadają jedną, wspólną konstytucję i wspólne ustawy dot. najistotniejszych spraw (do uzgodnienia, moim zdaniem powinny to być m.in. doktryna polityki międzynarodowej, przepisy związane z gospodarką, przepisy karne, prawo o ustroju sądownictwa). Pozostałe kwestie mogą regulować państwa członkowskie we własnym zakresie, wówczas obowiązują one tylko w tym danym kraju. Każde z państw stowarzyszonych samo ustala swój ustrój, sposób sprawowania władzy w nim i swoje organy - zachowamy więc Republikę, Carstwo i Królestwo. Na czele całej Unii stoją organy federalne będące najwyższymi władzami państwowymi, sprawującymi nadzór i kontrolę nad władzami państw stowarzyszonych. Organy federalne sprawują politykę zagraniczną, uchwalają ustawy dla nich zastrzeżone oraz konstytucję, przeprowadzają wybory i referenda. Mają prawo uchylać decyzje państw członkowskich: władz RB, CB i KH. Instytucje wspólne rządzą w całej Unii, nie są ograniczone w żaden sposób. Federalną władzę wykonawczą sprawuje opisana już przeze mnie kolegialna głowa państwa: Prezydium Unii Bialeńskiej. Składa się z głów państw członkowskich. Przewodniczy mu przywódca RB. Pełni także funkcje Rządu Federalnego. Może powoływać sekretarzy stanu jako pracowników administracji rządowej. Senat Unii Bialeńskiej sprawuje władzę ustawodawczą. Co do jego składu, mam 2 propozycje:
a) wszyscy deputowani każdego z państw stowarzyszonych automatycznie są deputowanymi do Senatu, liczba deputowanych nie jest ustalona
b) do Senatu wchodzą deputowani każdego z państw stowarzyszonych w następujący sposób: 2/4 z Bialenii, 1/4 z CB, 1/4 z KH (chyba że przyjmiemy jeszcze ZSKHiW, wówczas te proporcje ulegną zmianie), liczba Senatorów jest ustalona odgórnie, wynosi np. 10 niezależnie od ilości deputowanych do parlamentów państw członkowskich. Jestem skłonny opcji B.
Jeśli chodzi o sądownictwo, proponuję, aby powstał tylko jeden sąd - po prostu organ federalny bez podziału na organy lokalne.
Proponuję także wspólną armię i Policję.
Stolica Unii i siedziba organów centralnych: Wolnograd. Dominująca rola Bialenii, bez jakiegoś wielkiego ograniczania roli państw stowarzyszonych.
Moja propozycja sprawi, że utworzymy jeden, duży i zarządzany razem organizm państwowy, a wszystkie kraje członkowskie zachowają autonomię. Później federację można jednoczyć jeszcze bardziej, aż staniemy się bardziej państwem unitarnym, niż federacyjnym. Jak apelował Piotr Paweł: stopniowo