Autor Wątek: VII Kongres Wspólnoty Rozwoju - wybory do zarządu  (Przeczytany 1107 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Moderator
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
VII Kongres Wspólnoty Rozwoju - wybory do zarządu
« dnia: Pon, 05 Wrz 2016, 20:17:49 »
Wielce Szanowni Koledzy,

Na początku chciałbym przypomnieć wszystkim fragment naszego statutu:

Cytuj (zaznaczone)
§ 8.
a) Zarząd Wspólnoty, liczący do trzech osób, wspomaga Lidera Wspólnoty w kierowaniu Wspólnotą i pełni funkcje sądu partyjnego.
b) Lider powołuje jednego członka Zarządu, zaś Kongres wybiera do dwóch członków Zarządu.
c) Zarząd określa bieżące działania programowe, a także tworzy listy wyborcze.
d) Za działanie sprzeczne z programem i statutem Wspólnoty, Zarząd może ukarać członka upomnieniem, a przy poważnym naruszeniu programu i statutu, powodującym znaczące szkody dla Wspólnoty - usunąć członka ze Wspólnoty.
e) Zarzad może wprowadzić dyscyplinę w przypadku ważnych głosowań w parlamentach lub ciałach samorządowych, decydując o tym zwykłą większością głosów.

Jako, że mamy nowy Kongres, wielu nowych członków pora przeprowadzić ponowne wybory do zarządu partii. Jako Lider partii mam możliwość powołania jednej osoby do zarządu własną decyzją. Chcę, aby stało to się jednak już po wyborze dwóch osób przez Kongres.

Oto terminarz i plan wyborów:

Cytuj (zaznaczone)
Wybory do Zarządu Wspólnoty Rozwoju - VII Kongres

05.09 - 08.09 - zgłaszanie kandydatur, prezentacja programów i prowadzenie kampanii przez kandydatów.
09.09 - 10.09 - głosowanie członków Kongresu.
11.09 - ogłoszenie wyników, wybranie członka Zarządu przez Lidera.

Na początku, chciałbym spytać, czy ktoś zgłasza jakiekolwiek zastrzeżenia do mojego planu? Jeśli nie to zapraszam do zgłszania się i prezentacji programów/CV.
Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

Offline Frederick Hufflepuff

• Poseł
  • Bohater
  • : 96
    • NPE: BI15081300080
    • Odznaczenia
Odp: VII Kongres Wspólnoty Rozwoju - wybory do zarządu
« Odpowiedź #1 dnia: Pon, 05 Wrz 2016, 20:51:05 »
FREDERICK HUFFLEPUFF - KANDYDAT DO ZARZĄDU WSPÓLNOTY ROZWOJU

Szanowny Liderze!
Drodzy Koledzy Wspólnotowcy!
Mili Państwo!

Zamieszkuję Republikę Bialeńską od sierpnia 2015 r. Piastowałem stanowisko Wiceprezydenta Republiki Bialeńskiej, Marszałka Parlamentu XIX Kadencji (02.03.2016 r. - 14.03.2016 r.) i członka Komisji Edukacji Narodowej (2 razy). Byłem również Wiceministrem i Ministrem Kultury i Sportu w rządzie kolejno: Alberto de Mediciego i Heinricha Hewreta Wettina, Wiceministrem Edukacji Narodowej, dwukrotnie Prezesem Ośrodka Badań Opinii Publicznej, rzecznikiem, wiceliderem i liderem Wspólnoty Rozwoju, posłem do Parlamentu XVI, XVII i XIX Kadencji, członkiem Rady Dyplomatycznej, ambasadorem RB w Dreamlandzie i Elderlandzie oraz Sędzią w kilku procesach.

Startowałem z ramienia Wspólnoty Rozwoju w wyborach na urząd Prezydenta Republiki Bialeńskiej, które odbyły się 11 stycznia 2016 r. Przegrałem minimalnie z Alim ibn Abim Talibem (popieranym przez BPR-R i RC). Byłem także kandydatem ugrupowania w przyspieszonych wyborach prezydenckich, które odbyły się tuż przed końcem stycznia br. w wyniku nieaktywności Prezydenta Taliba, ale na kilka godzin przed rozpoczęciem głosowania wycofałem swoje zgłoszenie (partia poparła Heinricha Hewreta Wettina z Bialeńskiej Partii Demokratycznej).

Podczas tzw. Bialeńskiej Wiosny (marzec 2016 r.) współorganizowałem protesty opozycji, które miały miejsce przed Pałacem Prezydenckim, a za cel stawiały sobie doprowadzenie do dymisji skompromitowanej wcześniejszymi błędami i pomyłkami Prezydent Aleksandry Izabelli Swarzewskiej-Dostojewskiej. Za te działania zostałem wybrany przez Prezydent do internowania (wraz z Eddardem Noqternem). Dalsze wydarzenia cofnęły jednak zdanie Prezydent. Kandydowałem w wyborach prezydenckich kwiecień 2016 r. Przeszedłem do II tury, w której uległem Alberto de Mediciemu.

Obecnie jestem Delegatem Głównym Bialenii przy Mikronacyjnej Unii Piłkarskiej, wiceliderem partii Wspólnota Rozwoju oraz posłem, a jednocześnie Wicemarszałkiem Parlamentu XXIII Kadencji.

Jestem odpowiedzialny za opracowanie poprawki do zmiany Konstytucji Republiki, zakładającej wprowadzenie obowiązku wygłoszenia przed Parlamentem raportu z prac przez Prezydenta i Ministrów. Wspierałem i będę wspierał zmiany poszerzające zakres kompetencji Wiceprezydenta. W trwającej poselskiej kadencji skupię się także na pomocy w stworzeniu i wdrożeniu idei Muzeum Historii Bialenii oraz stanowiska Rzecznika Praw Obywatelskich. Mam zamiar optować za wszystkimi projektami ustaw korzystnymi dla obywateli i państwa.

Liczę na Wasze poparcie, zaufanie i docenienie zasług politycznych i partyjnych! Dziękuję!

Za: Micropedia

Frederick Martin Hufflepuff
polityk, dziennikarz, ojciec-założyciel Santanii i Burgii, poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, redaktor naczelny gazety "wBialenii", Delegat Główny Bialenii przy MUP, Wicelider Wspólnoty Rozwoju, były Wiceprezydent Bialenii, były Lider partii Wspólnota Rozwoju, były Wiceminister i Minister Kultury i Sportu, były Marszałek Parlamentu XIX i XXIV Kadencji, były Wiceminister Edukacji Narodowej, były kandydat na prezydenta Republiki Bialeńskiej

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Głowa państwa stowarzyszonego
  • Bohater
  • : 94
    • NPE: KH15070500071
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2 dnia: Wto, 06 Wrz 2016, 11:35:33 »
Mnie proszę traktować jako kandydata rezerwowego. Będzie 3 chętnych, to poczekam. Nie będzie - to kandyduję...
Rozpisywać się o sobie nie będę... bo mnie znacie  ;)
Piotr de Zaym
Król Hasselandu
ambasador at large, wiceadmirał, doc. dr net.

Offline Tadeusz Krasnodębski

• Minister Oświecenia i Aktywności
  • Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
  • : 42
  • Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość
    • NPE: BI16081200125
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #3 dnia: Wto, 06 Wrz 2016, 18:30:06 »
TEDDY UPPERWOOD - powiew świeżości w Zarządzie WR!

Drogi Liderze,
Szanowni Wspólnotowcy,
Wszyscy zainteresowani!

Jestem jednym z najmłodszych obywateli Republiki Bialeńskiej. Mimo to staram się wnieść do państwa powiew świeżości. Moim kolejnym krokiem chciałbym uczynić wniesienie go także w szeregi Wspólnoty Rozwoju.

Jako młody mikronauta, nie mam bogatej przeszłości. Jestem Wiceministrem Oświecenia, pełnię także funkcję Sekretarza Rady Przysięgłych.
Podczas swojej niedługiej obecności zgłosiłem 3 projekty ustaw, z czego dwie są w trakcie obrad, a jedna została przyjęta.

Działając w Zarządzie Partii pragnę reprezentować cały Naród Bialeński, pomagając w obieraniu kierunków polityki WR. Wierzę, że jako członek Zarządu moje działania uczynię jeszcze efektywniejszymi, a Bialenia wciąż pozostanie tą najlepszą z mikronacji.

Zwracam się z prośbą o poparcie oraz o Państwa głosy. Wspólnie tchnijmy nowe pomysły w szeregi Wspólnoty!

Serdecznie pozdrawiam.
(-) Tadeusz Krasnodębski
Minister Oświecenia i Aktywności, były Wiceminister Oświecenia, Poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, Marszałek Parlamentu XXIV Kadencji, Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość, były Członek Zarządu Wspólnoty Rozwoju, były Sekretarz Rady Przysięgłych, baron

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Moderator
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #4 dnia: Wto, 06 Wrz 2016, 21:04:02 »
Szanowni Wspólnotowcy. Zgłosiły się już trzy osoby. Zachęcam pozostałych do zgłaszania swoich kandydatur. Macie czas do ósmego, jednak czym wcześniej tym lepiej!

Jako, że mamy już liczbę kandydatów większą niż miejsc chciałbym, aby jeszcze przed głosowaniem w dniach 07-08.09 odbyła się debata kandydatów do Zarządu Wspólnoty. Pytanie będzie mógł zadać każdy członek partii, a więc także uczestnicy. Mam nadzieję, że dzięki debacie będziemy mogli dokonać pewnego wyboru, z czystym sumieniem.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Moderator
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #5 dnia: Śro, 07 Wrz 2016, 15:47:13 »
Szanowni kandydaci,
Wspólnotowcy,
Rozpoczynamy debatę!

Na początku chciałbym zadać parę pytań:
1) Czy warto zwiększyć liczbę członków partii? Jeśli tak, jak to osiągnąć?
2) Czy uważacie, że kryterium dołączenia do partii powinno zostać zaostrzone? Przypomnę, że obecnie do WR może dołączyć każdy chętny.
3) Czy zauważacie potrzebę zmiany programu bądź statutu partii?

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Głowa państwa stowarzyszonego
  • Bohater
  • : 94
    • NPE: KH15070500071
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #6 dnia: Śro, 07 Wrz 2016, 15:53:51 »
Cytuj (zaznaczone)
Tak, warto. Jak? Naszym działaniem - to co robimy powinno przyciągać innych.

Cytuj (zaznaczone)
2) Czy uważacie, że kryterium dołączenia do partii powinno zostać zaostrzone? Przypomnę, że obecnie do WR może dołączyć każdy chętny.

Tak. Myślę, że każdy członek WR (alternatywnie, każdy członek Zarządu) mógłby zgłosić sprzeciw - ostateczną decyzję podejmowałby wówczas Zarząd.

Cytuj (zaznaczone)

Tak - wprowadzenie propozycji z pkt. 2.
Piotr de Zaym
Król Hasselandu
ambasador at large, wiceadmirał, doc. dr net.

Offline Alberto de Medici

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
  • : 173
  • Zapluty podmiot reakcji, mały naleśnik
    • NPE: LS14060400070
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #7 dnia: Śro, 07 Wrz 2016, 15:58:02 »
Czy kandydaci uważają, że Wspólnota Rozwoju panuje nad dyskursem politycznym w Republice Bialeńskiej? Jeśli tak, to czy są dumni z tego powodu?
(-) Alberto Carlos de Médici y Zep

• Poseł
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #8 dnia: Śro, 07 Wrz 2016, 16:11:14 »
Szanowni kandydaci,
Wspólnotowcy,
Rozpoczynamy debatę!

Na początku chciałbym zadać parę pytań:

1) Ależ oczywiście, że warto zwiększyć liczbę członków partii. Stare porzekadło głosi, że "ilość nie idzie w parze z jakością", ale nie dotyczy ono działalności w mikroświecie i nie dotyczy ono na pewno działalności partyjnej. Im więcej osób chętnych do wspólnych zadań, do spełniania ustalonych celów, do rozwijania państwa i sfery obywatelskiej, tym lepiej. Wspólnota Rozwoju, co można było zaobserwować w przeciągu ostatnich kilkunastu dni, świetnie radzi sobie z pozyskiwaniem nowych członków i powinniśmy być z tego dumni. Praca, praca i jeszcze raz praca oraz nieustanne zachęcanie, przedstawianie argumentów, tworzenie badań, ankiet i głosowań, prywatne rozmowy z obywatelami - to recepta na sukces.
2) Kryterium nie powinno zostać zaostrzone. Obecna formuła sprawdza się.
3) Program został właściwie opracowany przy okazji ostatnich wyborów do Parlamentu. Statut Partii nie wymaga większych zmian.
polityk, dziennikarz, ojciec-założyciel Santanii i Burgii, poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, redaktor naczelny gazety "wBialenii", Delegat Główny Bialenii przy MUP, Wicelider Wspólnoty Rozwoju, były Wiceprezydent Bialenii, były Lider partii Wspólnota Rozwoju, były Wiceminister i Minister Kultury i Sportu, były Marszałek Parlamentu XIX i XXIV Kadencji, były Wiceminister Edukacji Narodowej, były kandydat na prezydenta Republiki Bialeńskiej

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #9 dnia: Śro, 07 Wrz 2016, 17:19:44 »

Zdecydowanie tak. Partie w mikroświecie, aby rozwijać się jak najlepiej, powinny moim zdaniem zrzeszać jak najwięcej odpowiedzialnych osób. Każdy członek WR może rzucić na różne sprawy całkiem inne światło, a taka różnorodność poglądów wewnątrz Wspólnoty może mieć duży wpływ na politykę całej Bialenii, dzięki czemu Republika będzie miejscem jeszcze bardziej przyjaznym wszystkim jej obywatelom.

Moim zdaniem: tak, powinno. Przyjmowanie każdego "z marszu" nie jest według mnie dobrym rozwiązaniem, ponieważ uważam, że nie wszyscy nadają się do zostania Wspólnotowcem. Nie powinniśmy przede wszystkim przyjmować osób kontrowersyjnych czy nieodpowiedzialnych, chyba że nie zależy nam na poważnym traktowaniu WR; ale nam na tym zależy ;)

Program powinien ulegać zmianom przed każdymi wyborami w ten sposób, aby jego postanowienia odpowiadały aktualnej sytuacji RB, jednak cele i główne kierunki polityki nie powinny ulegać zmianie.

Czy kandydaci uważają, że Wspólnota Rozwoju panuje nad dyskursem politycznym w Republice Bialeńskiej? Jeśli tak, to czy są dumni z tego powodu?

Moim zdaniem jakakolwiek próba panowania nad dyskursem politycznym mija się z głównymi założeniami demokracji. Uważam, że rozmowa, dyskusja nad innymi poglądami oraz wspólne szukanie najlepszego rozwiązania problemów są podstawowymi ideami, których - mam nadzieję - Wspólnota będzie się trzymać.
(-) Tadeusz Krasnodębski
Minister Oświecenia i Aktywności, były Wiceminister Oświecenia, Poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, Marszałek Parlamentu XXIV Kadencji, Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość, były Członek Zarządu Wspólnoty Rozwoju, były Sekretarz Rady Przysięgłych, baron

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Moderator
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #10 dnia: Pią, 09 Wrz 2016, 17:23:14 »
Rozpoczynamy głosowanie. Głosować mogą wszyscy członkowie Wspólnoty Rozwoju, każdy może zagłosować na dwóch kandydatów, jednego, bądź oddać głos pusty. Głosujemy poprzez PW do mnie.

Kandydaci:
1) Frederick Hufflepuff.
2) Piotr Paweł I de Zaym.
3) Teddy Upperwood.

Głosowanie potrwa do końca dnia jutrzejszego.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Moderator
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #11 dnia: Nie, 11 Wrz 2016, 13:35:15 »
Wyniki wyborów do Zarządu Wspólnoty Rozwoju:

1) Frederick Hufflepuff - 6 głosów.
2) Piotr Paweł I de Zaym - 2 głosy.
3) Teddy Upperwood - 3 głosy.

Frekwencja: 7/9

Nowymi członkami Zarządu zostają: Frederick Hufflepuff i Teddy Upperwood. Gratuluję!

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #12 dnia: Nie, 11 Wrz 2016, 13:40:45 »
Bardzo dziękuję tym trzem osobom za zaufanie i powierzenie mi funkcji członka Zarządu. Mam nadzieję, że w swojej przyszłej pracy nie zawiodę Wspólnotowców ani Narodu Bialeńskiego ;)
(-) Tadeusz Krasnodębski

• Poseł
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #13 dnia: Nie, 11 Wrz 2016, 14:56:03 »
Serdecznie dziękuję za głosy i postaram się nie zawieść kolegów!

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Moderator
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #14 dnia: Nie, 11 Wrz 2016, 16:09:16 »
Szanowni Wspólnotowcy,

Gratuluję nowym członkom Zarządu: Frederickowi, który wyróżnił się niezwykłym wynikiem, co jest tylko potwierdzeniem tego, dlaczego pełni on stanowisko Wicelidera Partii oraz Teddy'emu Upperwoodowi, który mimo krótkiego stażu pokonał doświadczonego kontrkandydata.

Jednakże zgodnie z obietnicą po zakończonym głosowaniu miałem dokonać wyboru trzeciego członka Zarządu (którego wybiera Lider). Jako, że nie było innych kandydatów ogłaszam, że kolejnym nowym członkiem Zarządu zostaje Piotr de Zaym.

• Poseł
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #15 dnia: Nie, 11 Wrz 2016, 16:39:26 »
Dziękuję i gratuluję Piotrowi Pawłowi I za to kolejne wyróżnienie!

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #16 dnia: Nie, 11 Wrz 2016, 20:26:08 »
Moje gratulacje, Piotrze Pawle! ;)
(-) Tadeusz Krasnodębski