Autor Wątek: Eddard Noqtern na Prezydenta RB - program  (Przeczytany 3882 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AndrzejSwarzewski

Odp: Eddard Noqtern na Prezydenta RB - program
« Odpowiedź #25 dnia: Wto, 27 Wrz 2016, 16:36:39 »
Praktyka jest taka, że Andzrzej dopuścił się czynu niegodnego, czyli przechwytywania prywatnej dyskusji partyjnej, która była tylko dyskusją, a nie decyzjami! Wielokrotnie zdażało się, że Prezydent oferował stanowiska przed wyborami - robił tak chociażby Markus Wettin.
Markusa również za to publicznie skrytykowałem, chociaż miałem z nim duuużo bliższe kontakty niż z Tobą kiedykolwiek. Wówczas nie startowałem na prezydenta, więc nie była to część mojej kampanii. Chodzi o zasady. A zasadą jest, że wygrać powinno się dzięki dobremu programowi, a nie ustalaniu "jak na mnie zagłosujesz, to cię powołam do rządu". To, wbrew tłumaczeniem WR, nie jest koalicja. Po to wprowadziliśmy wybory powszechne, aby każdy wybrał najlepszego kandydata zgodnie ze swoim sumieniem. Kupowanie głosów nie jest prawnie zakazane, ale zakazana nie jest też krytyka niemoralnej polityki, więc będziemy z Fiodorem prowadzić ją do woli.

Gdyby doświadczony członek WR dla którego liczą się zasady nie poinformował mnie o tym, to sprawa nigdy nie wyszłaby na światło dzienne. Na szczęście, społeczeństwo się o tym dowiedziało i przy urnie wyborczej wyciągnie konsekwencje.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #26 dnia: Wto, 27 Wrz 2016, 16:43:38 »
Oczywiście masz Andrzeju prawo do krytyki. Szkoda tylko, że jest ona nieuzasadniona i nie poparta żadnym dowodem... Przykro mi, że mój kontrkandydat postępuje niemerytorycznie.  :-[

Skoro, jako powiedziałeś, uważasz program wyborczy za bardzo ważny element kampanii proszę Cię o skomentowanie mojego programu. Co o nim myślisz? Czy jakieś rozwiązania uważasz za ciekawe?
Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

« Odpowiedź #27 dnia: Wto, 27 Wrz 2016, 19:07:11 »
Oczywiście masz Andrzeju prawo do krytyki. Szkoda tylko, że jest ona nieuzasadniona i nie poparta żadnym dowodem... Przykro mi, że mój kontrkandydat postępuje niemerytorycznie.
Chcesz, żebym ujawnił te fragmenty rozmów? Po co, skoro wszyscy wiemy, że to fakty?
Wiesz, wystarczyłoby przeprosić wszystkich za taką sytuację, a nie odwracać kota ogonem. ;) Jestem pewny, że wszyscy łatwo wybaczymy ten błąd.

Skoro, jako powiedziałeś, uważasz program wyborczy za bardzo ważny element kampanii proszę Cię o skomentowanie mojego programu. Co o nim myślisz? Czy jakieś rozwiązania uważasz za ciekawe?
O, a to akurat dobre pytanie. :) Odniosę się wieczorem, jeśli za szybko nie zasnę. ;)

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #28 dnia: Wto, 27 Wrz 2016, 19:10:39 »
Wiecie, kiedy wybory byłyby w pełni uczciwe w tak małym środowisku ludzi, jak Republika Bialeńska?
Poprzez pozbawienie kandydatów możliwość oddawania głosów w wyborach, w których startują.
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

« Odpowiedź #29 dnia: Wto, 27 Wrz 2016, 19:15:27 »
Wiecie, kiedy wybory byłyby w pełni uczciwe w tak małym środowisku ludzi, jak Republika Bialeńska?
Poprzez pozbawienie kandydatów możliwość oddawania głosów w wyborach, w których startują.
Chyba niewiele by to zmieniło, bo każdy kandydat i tak ma jeden głos. ;) Wybory byłyby w pełni uczciwe, gdyby agitacja wyborcza odbywała się tylko na publicznym forum i gdyby używano jedynie argumentów programowych, a nie argumentów stołkowych. Ja staram się tak postępować. O składzie rządu rozmawiałem tylko z dwoma osobami, które zadeklarowały już wcześniej, że na mnie zagłosują.

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #30 dnia: Wto, 27 Wrz 2016, 19:17:42 »
Ale sytuacja ma się całkiem inaczej podczas wyborów parlamentarnych - partie polityczne głosują na siebie, tj. na swoich członków-kandydatów. W pewnym sensie jest to wypaczenie demokracji, gdyż grono osób biorących w tym udział jest bardzo małe.
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Kristian Arped

• Obywatel
  • Bohater
  • : 13
    • NPE: BI14053100132
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #31 dnia: Wto, 27 Wrz 2016, 19:53:43 »
Tutaj bardziej leży idea demokracji przedstawicielskiej w warunkach mikronacyjnych, w których - moim skromnym zdaniem - o wiele lepszy jest dreamlandzki model partycypacyjny. Brakuje nam, jak to określił mój przyjaciel w rozmowie prywatnej, warstwy pasywnej - biernie śledzących obywateli.

Nie wydaje mi się, by uniemożliwienie kandydatom głosowania na samych siebie miało cokolwiek zmienić. Ba, kiedyś w Bialenii była tradycja (czy jest nadal - nie mam pojęcia), by w wyborach prezydenckich oddawać głos na kontrkandydata. Wynikała ona bodajże z faktu, iż kiedyś w Bialenii to Parlament wybierał Prezydenta. Chociaż pamięć (co do tradycji) może mnie mylić.
(–) Kristian Arped

Offline Tadeusz Krasnodębski

• Minister Oświecenia i Aktywności
  • Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
  • : 42
  • Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość
    • NPE: BI16081200125
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #32 dnia: Wto, 27 Wrz 2016, 20:07:14 »
Tutaj bardziej leży idea demokracji przedstawicielskiej w warunkach mikronacyjnych

Dlatego już jakiś czas temu wysunąłem dość śmiałą propozycję likwidacji Parlamentu i wprowadzenia pełnej demokracji bezpośredniej.

Z ciekawości, na czym polega ten dreamlandzki system?
(-) Tadeusz Krasnodębski
Minister Oświecenia i Aktywności, były Wiceminister Oświecenia, Poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, Marszałek Parlamentu XXIV Kadencji, Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość, były Członek Zarządu Wspólnoty Rozwoju, były Sekretarz Rady Przysięgłych, baron

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #33 dnia: Wto, 27 Wrz 2016, 20:10:07 »
Z ciekawości, na czym polega ten dreamlandzki system?

Że można zgłosić się do Parlamentu w każdej chwili, nie podlega on kadencyjności.
Przynajmniej tak to wygląda z moich obserwacji.

Offline Kristian Arped

• Obywatel
  • Bohater
  • : 13
    • NPE: BI14053100132
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #34 dnia: Wto, 27 Wrz 2016, 20:12:26 »
Niekoniecznie chodzi o likwidację Parlamentu jako tako, a o zmienienie zasad wyłaniania jego składu, a tu - likwidacji wyborów. Wadą czystej demokracji bezpośredniej jest osiąganie kworów; nie orientuję się natomiast kompletnie w obecnym bialeńskim prawodawstwie i najzwyczajniej nie wiem, czy takowe w ogóle są wymagane przy jakimkolwiek procesie.

W Królestwie Dreamlandu lordem, czyli członkiem ichniejszego parlamentu, może być każdy chętny. Nie jest się nim natomiast automatycznie po uzyskaniu obywatelstwa. Wpisanie na listę następuje na wniosek zainteresowanego.
(–) Kristian Arped

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #35 dnia: Wto, 27 Wrz 2016, 20:14:32 »
Bardzo ciekawe rozwiązanie!

Myślę, że przedstawię za jakiś czas na Placu Zielonym projekt nowej Konstytucji wprowadzającej coś na wzór tego, bo pomysł bardzo mi się podoba.
(-) Tadeusz Krasnodębski
Minister Oświecenia i Aktywności, były Wiceminister Oświecenia, Poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, Marszałek Parlamentu XXIV Kadencji, Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość, były Członek Zarządu Wspólnoty Rozwoju, były Sekretarz Rady Przysięgłych, baron

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #36 dnia: Wto, 27 Wrz 2016, 20:29:37 »
Niekoniecznie chodzi o likwidację Parlamentu jako tako, a o zmienienie zasad wyłaniania jego składu, a tu - likwidacji wyborów. Wadą czystej demokracji bezpośredniej jest osiąganie kworów; nie orientuję się natomiast kompletnie w obecnym bialeńskim prawodawstwie i najzwyczajniej nie wiem, czy takowe w ogóle są wymagane przy jakimkolwiek procesie.

W Królestwie Dreamlandu lordem, czyli członkiem ichniejszego parlamentu, może być każdy chętny. Nie jest się nim natomiast automatycznie po uzyskaniu obywatelstwa. Wpisanie na listę następuje na wniosek zainteresowanego.
Na usta ciśnie się słowo: "komitety".
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Alberto de Medici

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
  • : 173
  • Zapluty podmiot reakcji, mały naleśnik
    • NPE: LS14060400070
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #37 dnia: Wto, 27 Wrz 2016, 20:33:58 »
warstwy pasywnej - biernie śledzących obywateli.

Wypraszam sobie. Ja, już od kilku kadencji, nie siedziałem w ławie poselskiej. A przepychankami parlamentarnymi, interesuje się, gdy dotyczą judykatywy albo traktatów międzynarodowych. No, chyba, że ktoś chciałbym restaurować szczytną ideę głosów ważonych.
(-) Alberto Carlos de Médici y Zep

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #38 dnia: Śro, 28 Wrz 2016, 11:19:25 »
plakat1.png
Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Głowa państwa stowarzyszonego
  • Bohater
  • : 94
    • NPE: KH15070500071
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #39 dnia: Śro, 28 Wrz 2016, 11:58:28 »
Tak sobie czytam wypowiedzi Andrzeja Swarzewskiego...
1. Wszyscy doskonale wiemy, że w mikronacjach, przy 20-30 głosujących, program liczy się tylko dla tych kilku osób, które są względnie nowe i nie znają kandydatów. Dla pozostałych ważne są sympatie. Ciebie, Andrzeju, lubią - to zagłosują. Eddarda lubią bardziej - zagłosują na niego. Tego nie zmieni żaden program. Oczywiście, mogą być i tacy, którzy nie mają skrystalizowanych sympatii.
2. Tak naprawdę więc dla kandydata ważne są dwie rzeczy: pozyskanie najmniej zorientowanych (programem!) oraz niepewnych (np. potencjalną koalicją).
3. Jest rzeczą oczywistą, że kandydat na Prezydenta ma jakieś koncepcje co do kształtu Rządu. To nie tylko nie jest naganne - to jest jak najbardziej słuszne.
4. Kluczowe pytanie brzmi: czy kandydat może uzgadniać z innymi ewentualne wejście do Rządu jeszcze przed wyborami? To jest to, co Ty nazywasz kupowaniem stołkami. Wg mnie jeśli nie wymyśla się jakichś skrajnie egzotycznych koalicji (tak jak przywołane tu porozumienie WR z ob. Swirydiukiem) - to może.
5. Sytuacja jest taka, że ty rozważania w łonie WR czy to zrobić przedstawiasz fałszywie jako podjętą przez WR próbę korupcji politycznej. Pisząc, że "jeśli się przyznamy, zostanie nam to wybaczone", dodatkowo wzmacniasz swój atak. Nie - nie było korupcji politycznej, nie - nie było niczego nagannego, nie - nie ma się do czego przyznawać. Ale obawiam się, że Twój zręczny propagandowo atak może być skuteczny i zadziałać na niezdecydowanych: "WR zrobiło coś złego, lepiej poprzemy Swarzewskiego". I przyniesie Ci to 2-3 głosy więcej niż możnaby się spodziewać... I to nawet, jeśli posługujesz się przy tym informacjami uzyskanymi w niejasny i dość kompromitujący Cię sposób. W tym sensie - cóż, wykazałeś się zdolnościami w dziedzinie czarnego PR.
Piotr de Zaym
Król Hasselandu
ambasador at large, wiceadmirał, doc. dr net.

Offline Iwan Pietrow

• Obywatel
  • Bohater
  • : 129
  • "Tylko ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi."
    • NPE: BI15060400075
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #40 dnia: Śro, 28 Wrz 2016, 12:07:31 »
No i jak tu nie grzmić...

O składzie rządu rozmawiałem tylko z dwoma osobami, które zadeklarowały już wcześniej, że na mnie zagłosują.

Andrzeju, opanuj się! Tworzysz tylko niepotrzebne spory. Myślałem, że te wybory będą charakteryzowały się profesjonalizmem i czystą rywalizacją. Ale nie, Ty zacząłeś wyciągać brudy, których tak naprawdę nie ma. Oskarżasz Eddarda o coś, czego (jestem przekonany) nie zrobił.

Przecież sam ze mną rozmawiałeś i w trakcie rozmowy zaoferowałeś członkom ZSPB stanowiska w rządzie. Tego nie nazywasz kupowaniem głosów?

Zawiodłem się na Tobie, Andrzeju. Myślałem, że w końcu skończyłeś z tym pseudo awanturniczym wizerunkiem. Jak widać nie, a to bardzo źle, skoro startujesz w najważniejszych wyborach w kraju.
(-) Iwan Pietrow

« Odpowiedź #41 dnia: Śro, 28 Wrz 2016, 12:16:37 »
Piotrze, nie sądzę, żeby Twoje sztuczki erystyczne w jakimkolwiek sposób pomogły kandydatowi Twojej partii. Korzystając z okazji, że siedzę w szkole i mam czas, pokrótce odpowiem.
1. Jeśli ktoś nie umie bawić się w mikronacje, to tak robi. Ja często głosuję na kandydatów, których uważam za lepszych, nawet jeśli mniej ich lubię.
2. A dlaczego niepewnych nie pozyskać również programem?
3.Ja również mam koncepcje, które nawet pokrótce opisałem. Ale jest różnica między koncepcją, a przekupywaniem niezdecydowanych. Nie sądzisz, że to dwie różne sprawy?
4.Kluczowe pytanie brzmi, jaki jest tego cel. Jeśli celem jest przekonanie danej osoby do oddania konkretnego głosu, to moim zdaniem nie powinien.
5.To co było, a czego nie było, to kwestia interpretacji faktów. Ja mówię 3 razy tak. Ty zza pleców krzyczysz "nie". Ale taka reakcja nie zmieni faktów. Czy to, że nawet w łonie WR są opinie, że przekroczyliście granicę, nie skłania Cię do żadnych przemyśleń?

Jak już mówiłem, celem ujawnienia tych rozmów nie było wsparcie mojej kampanii wyborczej, a ujawnienie prawdy i dążenie do przestrzegania zasad. Takie samo stanowisko miałem w czasie wyborów mnie nie dotyczących, więc proszę, nie przedstawiaj tego jako elementu kampanii, bo mocno rozmijasz się z prawdą.

Odnośnie wypowiedzi: (screeny usunięte na wniosek Iwana)Nie mam nic do ukrycia. :)

Iwanie, gdzie tu awanturniczość?
« Ostatnia zmiana: Śro, 28 Wrz 2016, 12:46:23 wysłana przez AndrzejSwarzewski »

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #42 dnia: Śro, 28 Wrz 2016, 13:00:10 »
celem ujawnienia tych rozmów nie było wsparcie mojej kampanii wyborczej, a ujawnienie prawdy i dążenie do przestrzegania zasad

Przykro mi, Andrzeju, ale Ci nie wierzę.

nie sądzę, żeby Twoje sztuczki erystyczne w jakimkolwiek sposób pomogły kandydatowi Twojej partii

To nie sztuczki erystyczne, a po prostu moje uwagi i spostrzeżenia. Natomiast - Twoja akcja antyeddardowa, choć bardzo nieładna, będzie zapewne skuteczna.
Piotr de Zaym
Król Hasselandu

« Odpowiedź #43 dnia: Śro, 28 Wrz 2016, 13:03:11 »
Przykro mi, Andrzeju, ale Ci nie wierzę.
To przykre, ale nic na to nie poradzę.

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #44 dnia: Śro, 28 Wrz 2016, 13:10:08 »
No to tu się zasadniczo różnimy.
Piotr de Zaym
Król Hasselandu

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #45 dnia: Śro, 28 Wrz 2016, 15:26:52 »
A tak zostawiając jad na boku, plakaty wracają i bardzo mnie to cieszy. <3
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Fiodor Swirydiuk

• Ja
  • Obywatel
  • Bohater
  • : 105
  • Jestę Hardkorę
    • NPE: BI15031300128
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #46 dnia: Śro, 28 Wrz 2016, 16:02:20 »
z ob. Swirydiukiem
Jeszcze raz napiszesz obywatel Swirydiuk, a idę do Sądu Ludowego za szkalowanie.
(-)Fiodor Swirydiuk, Antyludzki rak, Wielki Książe Noklezji, najstarszy żyjący mieszkaniec Noklezji;

Offline Aleksandra Dostojewska

• Narzeczona Alberta Medycejskiego y Zep
  • Stary wyga
  • : 75
  • Tytularna Królowa Bialenii
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #47 dnia: Śro, 28 Wrz 2016, 16:06:53 »
Pragnę poinformować, że nie wyrażam swojej aprobaty dla powyższej kandydatury i jestem zszokowana, że w ogóle się debatuje nad nią.
BYŁY PREZYDENT RB
Jej Carska Wysokość Aleksandra Izabella Dostojewska de domo Salazar Savinion, secondo voto Swarzewska, Imperatorowa, Caryca Brodrii, Caryca Rosyji, Arcyksiężna Uhrainy do 30.01.2016 r., Księżna Czuwacji
Dwukrotnie Prezydent Republiki Bialeńskiej

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #48 dnia: Śro, 28 Wrz 2016, 16:08:01 »
Odnośnie wypowiedzi: (screeny usunięte na wniosek Iwana)Nie mam nic do ukrycia. :)

Szkoda, że już są usunięte, ale zdążyłem je przeczytać i sam na nich ewidentnie proponujesz stołki socjalistom. "Czemu to widzisz drzazgę w oku swego brata, a belki we własnym oku nie dostrzegasz"?
Przykre jest, że zacząłeś oskarżać Eddarda o kupowanie głosów, samemu czyniąc identycznie...

Btw. ja też jestem zszokowany, że AIDS w ogóle zabiera głos w sprawie kandydatów na Prezydenta po tym, jak zhańbiła ten urząd.
(-) Tadeusz Krasnodębski

« Odpowiedź #49 dnia: Śro, 28 Wrz 2016, 16:18:04 »
Szkoda, że już są usunięte, ale zdążyłem je przeczytać i sam na nich ewidentnie proponujesz stołki socjalistom. "Czemu to widzisz drzazgę w oku swego brata, a belki we własnym oku nie dostrzegasz"?
Przykre jest, że zacząłeś oskarżać Eddarda o kupowanie głosów, samemu czyniąc identycznie...
Zakłamywanie rzeczywistości nim nie pomoże autorowi odrzuconego przez Eddarda pomysłu o kupieniu głosów. BTW, 8+4 to nie 11, pomyliłeś się w obliczeniach głosów dla Eddarda. ;)
Śmieszne jest twierdzenie, że kupowałem głos Iwana, który nie będzie zasiadał w rządzie ze względu na stanowisko asesorskie i Hewreta, który wówczas był kandydatem na prezydenta. :P Ale logika nigdy nie była silną stroną WR, jak widać matematyka również. To ile w końcu tych głosów będzie? :)