Autor Wątek: DEBATA - SZUKAMY FLOGISTONU  (Przeczytany 726 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Moderator
  • Bohater
  • : 94
    • NPE: KH15070500071
    • Odznaczenia
DEBATA - SZUKAMY FLOGISTONU
« dnia: Śro, 28 Wrz 2016, 10:28:58 »
Phlogistoncollector.JPG

FLOGISTON

W 1669 r. niemiecki chemik Johann Joachim Becher (1635-1682) przedstawił pogląd, iż ciała stałe składają się z trzech rodzajów "ziemi". Jeden rodzaj nosił nazwę terra pinguis – "ziemia tłusta", która miała powodować zjawisko spalania. Kontynuatorem tej teorii był niemiecki chemik i fizyk Georg E. Stahl (1660-1734), który czynnik odpowiedzialny za palenie nazwał flogistonem od greckiego słowa φλογιστός (phlogistós) co oznacza "palny". Twierdził on, że substancje palne są bogate we flogiston, który tracą w procesie spalania. Stahl uważał, iż flogiston zawarty jest nie tylko w materiałach palnych, jak drewno, lecz także w metalach. Te, które rdzewieją, zawierają flogiston, a metale szlachetne są flogistonu pozbawione.

Dziś tę teorię uznajemy za błędną. Ale pomysł, przyznajmy, był ciekawy. Wykorzystam więc go do naszych, mikronacyjnych celów. Otóż: do mikronacyjnej aktywności potrzebny jest (mikronacyjny) flogiston, bez którego wszystko upada. Zastanówmy się więc, czym jest ten flogiston, tak dla nas niezbędny! Zapraszam do dyskusji!

(na rysunku: maszyna do zbierania flogistonu)
« Ostatnia zmiana: Śro, 28 Wrz 2016, 10:36:51 wysłana przez Piotr Pawel I »
Piotr de Zaym
Król Hasselandu
ambasador at large, wiceadmirał, doc. dr net.

Offline AndrzejSwarzewski

Odp: DEBATA - SZUKAMY FLOGISTONU
« Odpowiedź #1 dnia: Śro, 28 Wrz 2016, 10:39:29 »
Bardzo interesujący temat! Ja sądzę, że flogistonem są ciekawe wydarzenia, które sprawiają, że chce nam się wchodzić na forum i w nich uczestniczyć. Ale może ktoś przekona mnie, że jest inaczej? ;)

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Moderator
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2 dnia: Śro, 28 Wrz 2016, 10:58:42 »
Wydaje mi się, że tym flogistonem są nowi mieszkańcy mikronacji. Nie ma nowych ludzi - nie ma atywności, wszystko się najpierw stabilizuje, potem degeneruje i powolnie następuje rozpad i zanik (  :D ) aktywności. Potrzeba nam trochę tych nowych ludzi.
Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

Offline Kaspian Morsis

• Obserwator
  • **
  • : 18
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #3 dnia: Śro, 28 Wrz 2016, 19:28:02 »
Pamiętam czasy kiedy za internet w telefonie płaciło się jak za zborze działał on tak wolno, że większości dzisiejszego mikronacyjnego społeczeństwa nie jest w stanie pojąć, że internet może być tak wolny a mimo to działo się w świecie mikronacji tyle, że nie sposób było sobie odmówić by nie zajrzeć tu. Im dłużej przyglądam się mikronacją dziś tym bardziej uważam, że należy pozwolić im odejść do historii.

JKM Piotrze, co jakiś czas zadajesz to samo pytanie używając innych słów zazwyczaj z tym samym skutkiem - brakiem odpowiedzi. Wydaje mi się, że nikt z naszego społeczeństwa nie potrafi na to pytanie odpowiedzieć. Problemów jest całe mnóstwo. Może brak chęci? Niezrozumienie czym są mikronacje?

Ludzie kiedy czytają "rób co chcesz" tak jak jest to napisane na praktycznie każdej mikronacyjnej państwowej stronie biorą to za bardzo do siebie i nie robią nic bo nowi nie wiedzą co mają robić i po co mają to robić.

Tak naprawdę nie oferujemy niczego. Zbudujmy coś a potem zacznijmy rozmawiać dlaczego nie chce nikt z tego korzystać. Obecnie w każdej mikronacji najważniejszą dyskusją jest brak aktywności. Proponuję by Król przedstawił jakiś plan budowy państwa, może z zawarciem kierunków dalszego rozwoju tego co już zbudujemy. Określmy cele i je realizujmy. może to pomoże.

Może by zrzucić się na reklamę, na informatyka?
Przejmuję władzę na terenie KH. Niebawem przedstawię struktury informatyczne nowych władz państwowych na tym terenie. Całą klasę polityczną skazuję na banicje ze skutkiem natychmiastowym.

/-/ Król Hasselandu Kaspian Morsis

Offline Bajtuś

• Obywatel
  • Fanatyk
  • : 55
    • NPE: KH15082500082
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #4 dnia: Śro, 28 Wrz 2016, 19:31:44 »
A do czego ci informatyk??
hrabia Bajtuś
Prezes Hasselandzkiego Banku Krajowego
Administrator system EGO
Lord Konstabl Królestwa Hasselandu

Offline Kaspian Morsis

• Obserwator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #5 dnia: Śro, 28 Wrz 2016, 21:23:35 »
Uświadomię może, to państwo wirtualne więc wychodzi na to że praktycznie do wszystkiego :P
Przejmuję władzę na terenie KH. Niebawem przedstawię struktury informatyczne nowych władz państwowych na tym terenie. Całą klasę polityczną skazuję na banicje ze skutkiem natychmiastowym.

Offline Bajtuś

• Obywatel
  • Fanatyk
  • : 55
    • NPE: KH15082500082
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #6 dnia: Śro, 28 Wrz 2016, 21:52:05 »
Wiem, że to państwo wirtualne, ale działa w ramach forum, które działa na standardowym skrypcie (zarządzanym przez osobę, która sie na tym zna) -> więc gdzie tu miejsce na informatyka ?? Pisanie oddzielnych skryptów działających obok forum mija się z celem czego wielkim przykładem jest e-gospodarka i v-mundial (zero zainteresowania) a napisanie dla samej satysfakcji napisania to fajne na początku, potem przychodzi zniechęcenie i cała radość tworzenia idzie sie bujać. Więc zamiast bawić się w pisanie skryptu dla v-państwa lepiej popisać dla firm, które za to dużo zapłacą a i satysfakcja większa, bo to czemuś służy, a nie jest sobie a muzom.
Próbowałem zachęcić towarzystwo do zabawy w gospodarkę, ale zainteresowania brak, pomocy brak więc i zapał minął. Dzisiaj już podchodzę do tematu na chłodno... co jest zostało, ale żeby coś nowego tworzyć , rozwijać .... przeszło minęło. A polityka mnie nie rajcuje ... za dużo w życiu przeszedłem i obecnie mam jej serdecznie dosyć. Jedynie co sprawdzam to czy jeszcze jesteśmy w realowej Polsce czy może już w innym kraju i czy emerytura wpływa na czas.
Reasumując -> informatyk w RB nie jest potrzebny czy za pieniądze czy za friko.
hrabia Bajtuś
Prezes Hasselandzkiego Banku Krajowego
Administrator system EGO
Lord Konstabl Królestwa Hasselandu

Offline Kaspian Morsis

• Obserwator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #7 dnia: Czw, 29 Wrz 2016, 09:34:29 »
Wiem, że to państwo wirtualne, ale działa w ramach forum, które działa na standardowym skrypcie (zarządzanym przez osobę, która sie na tym zna) -> więc gdzie tu miejsce na informatyka ?? Pisanie oddzielnych skryptów działających obok forum mija się z celem czego wielkim przykładem jest e-gospodarka i v-mundial (zero zainteresowania) a napisanie dla samej satysfakcji napisania to fajne na początku, potem przychodzi zniechęcenie i cała radość tworzenia idzie sie bujać. Więc zamiast bawić się w pisanie skryptu dla v-państwa lepiej popisać dla firm, które za to dużo zapłacą a i satysfakcja większa, bo to czemuś służy, a nie jest sobie a muzom.
Próbowałem zachęcić towarzystwo do zabawy w gospodarkę, ale zainteresowania brak, pomocy brak więc i zapał minął. Dzisiaj już podchodzę do tematu na chłodno... co jest zostało, ale żeby coś nowego tworzyć , rozwijać .... przeszło minęło. A polityka mnie nie rajcuje ... za dużo w życiu przeszedłem i obecnie mam jej serdecznie dosyć. Jedynie co sprawdzam to czy jeszcze jesteśmy w realowej Polsce czy może już w innym kraju i czy emerytura wpływa na czas.
Reasumując -> informatyk w RB nie jest potrzebny czy za pieniądze czy za friko.

Raz piszesz, że ogarniesz się po rozpoczęciu roku szkolnego raz, że sprawdzasz czy emerytura na czas wpływa :P Do emerytury szkoły nie zdołałeś zrobić? :D

Rozmawiamy tu o rozwijaniu mikronacji nie o staniu w miejscy. Kto z zewnątrz nie znający wcześniej tej zabawy przyjdzie pisać w większości bezsensowne posty na forum - nikt i dlatego potrzeba zmienić model działalności. Trzeba zacząć coś oferować a nie liczyć na przybysza i czekać aż on zrobi ofertę za nas. Trzeba innowacji nowego podejścia do starej dobrej i fajnej niegdyś zabawy.

Każda decyzja rządu wymaga informatyka bo ktoś to musi wprowadzać w życie a rządzący nie potrafią. Informatyk na pewno potrafiłby zrobić gospodarkę bez potrzeby rejestracji na innych stronach. Ba takie pierdoły to ja bym zrobił :P I wtedy byłoby wszystko spójne bez potrzeby przechodzenia z polityki do gospodarki. Tego brakuje. Gospodarka i polityka muszą od siebie zależeć i tego brakuje. Wtedy jest zabawa. 

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Moderator
  • Bohater
  • : 94
    • NPE: KH15070500071
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #8 dnia: Czw, 29 Wrz 2016, 10:14:10 »
Panie Kaspianie:

JKM Piotrze, co jakiś czas zadajesz to samo pytanie używając innych słów zazwyczaj z tym samym skutkiem - brakiem odpowiedzi.
Usiłuję pobudzić dyskusję, debatę. HKSW ma być m.in. miejscem debat. Nie chodzi tu o wypracowanie metod działania Hasselandu, ale o mniej czy bardziej naukową debatę o mikronacjach. Kto chce uczestniczyć w debacie, uczestniczy.

nowi nie wiedzą co mają robić i po co mają to robić.

Na razie głównym problemem jest znalezienie tych nowych. W ogóle - znalezienie sposobu dotarcia do potencjalnych nowych. Poradniki są, oferty pracy są, opiekun ew. nowych - przy tej ich liczbie wystarczę ja - jest.

Zbudujmy coś a potem zacznijmy rozmawiać dlaczego nie chce nikt z tego korzystać.

Mikronacja nie jest zabawką, którą dwie-trzy osoby konstruują dla innych. Podstawy Hasselandu są, trzeba je tylko rozwijać.

Proponuję by Król przedstawił jakiś plan budowy państwa, może z zawarciem kierunków dalszego rozwoju tego co już zbudujemy. Określmy cele i je realizujmy. może to pomoże.

Powtarzam: tu nie jest miejsce na takie sprawy, Hasselandzka Królewska Szkoła Wyższa jest miejscem nauki oraz debaty. Propozycja dyskusji o flogistonie nie miała służyć konkretnemu celowi budowy państwa hasselandzkiego. Co do meritum: podczas "dnia otwartego" w Pałacu 1 października przedstawię pewne propozycje.

Może by zrzucić się na reklamę, na informatyka?
Na reklamę to nie damy rady, bo tu trzeba by ciężkie tysiące złotych. A informatyk jest.
I moje komentarze do dyskusji z udziałem Bajtusia:

Próbowałem zachęcić towarzystwo do zabawy w gospodarkę, ale zainteresowania brak, pomocy brak więc i zapał minął. Dzisiaj już podchodzę do tematu na chłodno...

To jest dość trudna sprawa, tu potrzeba kilku mocno zainteresowanych. A takich jest niewielu - tym niemniej jakieś minimum gospodarki jest bardzo potrzebne także z punktu widzenia dalszego rozwoju Hasselandu (i Bialenii też, rzecz jasna).

Do emerytury szkoły nie zdołałeś zrobić

Hmmm radzę się zastanowić, kto może jednocześnie być na emeryturze i w szkole?  |B)

Trzeba innowacji nowego podejścia do starej dobrej i fajnej niegdyś zabawy.
To jest hasło - slogan, bardzo słuszne, ale nic konkretnego z niego nie wynika.

Gospodarka i polityka muszą od siebie zależeć i tego brakuje. Wtedy jest zabawa. 
Pewno tak - ale zrobienie czegoś takiego jest niesłychanie trudne - albo pochłania czas, albo pieniądze. Ja to znam z Sarmacji.
Reasumując:
dyskusja o przyszłości Hasselandu - w innych miejscach (Pałac Królewski, Dwór Królewski, Senat, Zgromadzenie Obywateli), debaty (para)naukowe - tutaj, w HKSW.
Piotr de Zaym
Król Hasselandu
ambasador at large, wiceadmirał, doc. dr net.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #9 dnia: Czw, 29 Wrz 2016, 22:23:01 »
Informatyk na pewno potrafiłby zrobić gospodarkę bez potrzeby rejestracji na innych stronach. Ba takie pierdoły to ja bym zrobił
To jest najczęściej powtarzany frazes w historii mikroświata, niepotwierdzony nigdy.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.