Piotr Novitius - kandydat niezależny do Parlamentu XXIV kadencji
Drodzy Rodacy.
Postanowiłem kandydować na stanowisko parlamentarzysty w XXIV kadencji Parlamentu Republiki Bialeńskiej. Jest to szansa na wprowadzenie do Parlamentu osób niezwiązanych z układem WR-BPD ani żadną opcją polityczną, a po prostu chcących zmienić Bialenię na lepsze. Jako parlamentarzysta zamierzam współpracować z Prezydentem, mam również nadzieję, że tak postępować będą pozostali parlamentarzyści, nie doprowadzając do niepotrzebnych waśni na linii Prezydent-Parlament. Jestem stosunkowo nowym obywatelem Bialenii (od 21 lipca 2016), jednak jestem zorientowany w panujących w Bialenii prawach i sytuacji. Oto, co chciałbym zrealizować będąc w Parlamencie:
- staranie się o nowy układ stowarzyszeniowy, z zapisami o nadrzędnej roli Bialenii w układzie i zakazie sprawowania najważniejszych funkcji państwowych w Bialenii przez obywateli państw stowarzyszonych
- powiększenie składu Parlamentu, aby dopuścić większą ilość obywateli do legislacji, bądź też ewentualnie wprowadzenie parlamentu bezpośredniego na wzór dreamlandzki
- współpraca w tworzeniu nowego systemu gospodarczego
- aktywizacja lenn i innych terytoriów Bialenii poprzez zmotywowanie obywateli do zwiększenia aktywności w swoim lennie oraz wprowadzenie kadencyjnych gubernatorów terytoriów nie będących w zasięgu lenn
- zwiększenie roli referendum poprzez wymaganie mniejszej ilości podpisów oraz zniesienie progu frekwencji
- zniesienie "martwych" i niepotrzebnych ustaw
- kolonizacja wysp Ahara i Fjara