Autor Wątek: Exposé Ministra Spraw Zagranicznych - 06.10.2016  (Przeczytany 683 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
  • : 62
    • NPE: BI14020800101
    • Odznaczenia
Exposé Ministra Spraw Zagranicznych - 06.10.2016
« dnia: Czw, 06 Paź 2016, 22:41:00 »
Panie Prezydencie,
Szanowni Ministrowie,
Rodacy,

przygotowując to przemówienie, myślałem o Prezydencie, który nieraz powtarzał: gdy człowiek ma przed sobą kilka dróg, gdy męczy się i waha i nie wie, którą wybrać – niech wybiera drogę honoru, ta zawsze będzie właściwsza.

Decyzją Prezydenta Andrzeja Swarzewskiego zostałem mianowany Ministrem Spraw Zagranicznych Republiki Bialeńskiej. Na sam wpierw chcę mu podziękować za zaufanie oraz wyróżnienie, bo jak historia pokazuje, jest to wysoce odpowiedzialne stanowisko. Postaram się wykorzystać mój bagaż doświadczeń, do prowadzenia rozsądnej polityki zagranicznej oraz dokonać wszelkich starań, aby resort pod moim zwierzchnictwem był aktywny i powodem do dumy obecnego rządu.

Priorytetem najbliższych dni będzie uruchomienie Bialenopedii, której celem będzie promocja naszego kraju poza granicami. Dzięki temu projektowi mieszkańcy innych państw na wyciągnięcie ręki będą mieli wszystkie informacje o naszej ojczyźnie oraz jej mieszkańcach. Na dłuższą metę zostaną dodane informacje również z poza Bialenii, co da w efekcie serwis konkurencyjny dla przestarzałej już Micropedii, która nie spełnia już oczekiwań stawianych przez dzisiejszą rzeczywistość.

Obecna kondycja mikroświata pozostawia wiele do życzenia. Republika Bialeńska jako lider aktywności nie może trzymać się na uboczu w tejże sytuacji, dlatego musi podjąć odpowiednie kroki w celu stworzenia osi aktywności, w okół której będzie się obracać większość wydarzeń mających miejsce. Dlatego jako Minister Spraw Zagranicznych, będę dążył do restauracji sojuszy z krajami, które mogą być dla nas partnerami w sferze organizacji projektów międzynarodowych. Warto również wysilić się w celu nawiązania dialogu dyplomatycznego z filarami mikroświatowej aktywności; Królestwem Dreamlandu oraz Księstwem Sarmacji. Współpraca na tej linii bez wątpienia okazałaby się bardzo efektywna, jednak tutaj potrzeba dobrej woli wielu osób, lecz głęboko wierzę, że dobro wirtualnego świata zostanie przełożone nad szowinistyczno-egoistyczne animozje.

Będę nakłaniał Prezydenta do organizacji kolejnego Szczytu Wolnogradzkiego, na który zostaliby zaproszeni wszyscy przywódcy państwowi. Celem owego szczytu, byłoby omówienie kwestii integracji międzynarodowej, która moim zdaniem jest antidotum na wszelkie bolączki, na które cierpi w chwili obecnej wirtualny świat. Moim zdaniem ewidentnie za mało jest okazji, aby obywatele różnych krajów mogli nawiązać ze sobą bliższe relacje interpersonalne. Niestety odkąd Republika Palmowa praktycznie upadła, projekty międzynawowe przestały być organizowane. Dlatego kto ma zając jej miejsce, jak nie lider aktywności?

Na koniec chciałbym zaapelować do opozycji, iż wszyscy jesteśmy w jednej drużynie i naszym obowiązkiem jest działać dla dobra ojczyzny. Nie możemy poprzez wewnętrzne spory dawać pożywkę zagranicznym podżegaczom, którzy tylko na to czekają.

Dziękuję.

/-/ Markus Felix Spirkin von Wettin
- Minister Spraw Zagranicznych Republiki Bialeńskiej

Offline AndrzejSwarzewski

Odp: Exposé Ministra Spraw Zagranicznych - 06.10.2016
« Odpowiedź #1 dnia: Pią, 07 Paź 2016, 08:24:39 »
Panie Ministrze,
Bardzo dziękuję za przedstawienie expose. Podobają mi się zawarte w nim pomysły. Chętnie zaangażuję się w Bialenopedię. Od dłuższego czasu nie kładzie się nacisku na opisy miast, krain geograficznych, historii przedinternetowej. Do tego również chciałbym wrócić, w ramach Bialenopedii. Organizacja III Szczytu Wolnogradzkiego jest bardzo interesująca, ale musimy to dobrze przemyśleć i dokładnie omówić. :)

Szanowni Obywatele,
Zgodnie z Planem Pracy, mamy czas do 24 października, by wspólnie (ja+Felix) przygotować projekt długofalowej polityki zagranicznej i przedstawić go Radzie Dyplomatycznej. Jeśli macie jakieś uwagi do expose lub inne propozycje, to proszę przesyłać je Panu Ministrowi. Chcemy słuchać Bialeńczyków i rządzić zgodnie z ich wolą! :)

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Głowa państwa stowarzyszonego
  • Bohater
  • : 94
    • NPE: KH15070500071
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2 dnia: Pią, 07 Paź 2016, 08:53:19 »
Panie Prezydencie,
Panie Marszałku,
Panie Ministrze!

Z zainteresowaniem wysłuchałem expose i pokrótce pragnę się do niego odnieść.
Po pierwsze, pomysł Bialenopedii jest znakomity i chętnie w nim pomogę; deklaruję też wsparcie ze strony Królestwa Hasselandu.
Po drugie, pomysł stworzenia "osi aktywności" jest dobry, choć niekonkretny - kogo chcielibyśmy zaprosić, co proponować?
Po trzecie, idea Szczytu Wolnogradzkiego jest słuszna, ale jeśli chcemy "integracji międzynarodowej", to potrzebny jest konkretny pomysł. Na jakikolwiek neo-OPM nie ma szans, nawet w wersji superlight, ale wg. mnie możliwa jest "integracja sektorowa", czyli współpraca w konkretnych dziedzinach - i to możemy proponować.
I wreszcie po czwarte, absolutnie nie zgadzam się z Panem Ministrem, że "nie możemy poprzez wewnętrzne spory dawać pożywkę zagranicznym podżegaczom". Wewnętrzne spory - to przejaw demokracji, a Republika Bialeńska szczyci się swym demokratycznym systemem. Wewnętrzne spory tylko nas umacniają. Bez opozycji bylibyśmy demokracją fasadową, udawaną. Ja osobiście uważam, że będąc w opozycji do Prezydenta i Rządu mogę znakomicie działać na rzecz Bialenii. I tak zamierzam postępować. Nie chcę być krytykantem, ale to, co Rząd będzie robił źle, będę krytykował. Ale też to, co Rząd będzie robił dobrze, będę uczciwie chwalił.
Dodatkowo pragnę się wypowiedzieć jako Król Hasselandu. Hasseland będzie czynnie wspierał politykę zagraniczną Republiki Bialeńskiej, a odpowiednie propozycje przedstawimy niebawem.
Piotr de Zaym
Król Hasselandu
ambasador at large, wiceadmirał, doc. dr net.

Offline Albert von Metzer

• Niepraktykujący poszukiwacz przygód
  • Moderator
  • Obserwator
  • **
  • : 30
    • NPE: BI16080100120
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #3 dnia: Pią, 07 Paź 2016, 17:39:25 »
Powiem lakonicznie, bo, jak już wielokrotnie mówiłem, w przemowach nie celuję, że mam nadzieję na dobrą i owocną współpracę w ramach Ministerstwa SZ i na osiągnięcie wspólnie wielkich rzeczy (chyba, że zostanę z funkcji Wice-MSZ odwołany, ze zrozumieniem czego zbytniego problemu nie mam).
Zarządca wsi Weinhof, Wiceminister Spraw Zagranicznych

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #4 dnia: Pią, 07 Paź 2016, 21:27:09 »
Wewnętrzne spory tylko nas umacniają.
W pewnym sensie racja, jednak trzeba uważać, aby nie przerodziło się to w coś destrukcyjnego.
(chyba, że zostanę z funkcji Wice-MSZ odwołany, ze zrozumieniem czego zbytniego problemu nie mam).
Nie mieliśmy wcześniej zbytnio okazji do współpracy, jednak liczę na nadrobienie zaległości. Dlatego proszę być spokojnym u urząd Wice-MSZ.

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #5 dnia: Pon, 17 Paź 2016, 22:44:35 »
Szukam pracy w ambasadach / konsulach. Czy coś się znajdzie dla mnie?
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #6 dnia: Pon, 17 Paź 2016, 22:53:49 »
Szukam pracy w ambasadach / konsulach. Czy coś się znajdzie dla mnie?
Z tego co wiem wolne jest miejsce w Południolandii.  :)
Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #7 dnia: Pon, 17 Paź 2016, 22:56:59 »
Może i by się znalazło, lecz tak średnio z decyzyjnością moją. Trochę głupio wydawać rozporządzenia będąc ministrem powołanym przez prezydenta bez zaprzysiężenia.

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #8 dnia: Pon, 17 Paź 2016, 23:04:29 »
Jeśli to będzie możliwe, z wielką chęcią chciałbym reprezentować RB w Suderlandzie.
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości