Autor Wątek: Exposé Ministra Oświecenia i Aktywności  (Przeczytany 952 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tadeusz Krasnodębski

• Minister Oświecenia i Aktywności
  • Moderator
  • Przodownik
  • : 42
  • Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość
    • NPE: BI16081200125
    • Odznaczenia
Exposé Ministra Oświecenia i Aktywności
« dnia: Pią, 07 Paź 2016, 18:16:40 »
Exposé Ministra Oświecenia i Aktywności
Tadeusza Krasnodębskiego

07 października 2016 r.

Drodzy Bialeńczycy!
Szanowni przedstawiciele innych Narodów i wszyscy zainteresowani!

Prezydent Andrzej Swarzewski desygnował mnie do pełnienia urzędu Ministra Oświecenia i Aktywności. Powierzony mi resort powstał z połączenia dwóch ministerstw: od początku października Ministerstwo Oświecenia nie będzie zajmować się wyłącznie sferą kulturalną, oświatą i konkursami, ale także promocją Republiki i aktywizacją jej mieszkańców. Mam świadomość, jak ważne jest to zadanie i obiecuję, że dołożę wszelkich starań, aby resort prowadzony był przeze mnie jak najlepiej, a kojarzony był przede wszystkim z nieprzerwanym pasmem sukcesów.

Podczas swojego urzędowania na stanowisku ministerskim jako priorytet pragnę postawić sobie aktywizację mieszkańców Republiki oraz promowanie jej na arenie międzynarodowej.
W temacie edukacji uważam, że reforma oświaty przeprowadzona przez mojego poprzednika odbyła się bezproblemowo. Nie mam zamiaru zmieniać czegoś, co - na tę chwilę - funkcjonuje bardzo dobrze.
Ważna dla mnie będzie promocja kultury. Chciałbym dołożyć wszelkich starań, aby Wolnogradzki Dom Kultury rozkwitł. Reaktywuję również Bialeńską Listę Przebojów.
Kolejnym krokiem ku aktywizacji obywateli Bialenii będą wydarzenia dla posiadaczy ziemskich. Jestem zdania, że rozwój majątków lennych doprowadzi do zwiększenia aktywności w Republice oraz stanie się interesujący dla osób spoza państwa. Jednym z moich pomysłów na poruszenie tego obszaru życia społecznego jest ranking lenn, o którym więcej powiem, gdy wszystko zostanie przygotowane.
Nie mogę także odejść od organizacji konkursów - to właśnie one powinny być, moim zdaniem, jednym z najistotniejszych zadań mojego Ministerstwa.
Jeśli mowa o promocji Republiki, zajmować będzie się nią Biuro Promocji z moim pełnym poparciem oraz wsparciem w każdej kwestii. Byłbym zaszczycony, gdyby Piotr Paweł I wciąż chciał prowadzić ten organ.

Osobny akapit pragnę poświęcić sportowi oraz Międzynarodowym Igrzyskom Mikroświata. Ponieważ sport jest dla mnie światem kompletnie obcym, bardzo cieszę się, że Tomasz Cyryl Dostojewski zgodził się na pełnienie funkcji Wiceministra. Powierzyłem mu obowiązki właśnie z zakresu sportu.
Natomiast Igrzyska w formie, w jakiej chciałem zorganizować je dotychczas, okazały się kompletnym niewypałem. Dlatego też chciałbym uczynić je wielkimi zawodami sportowymi zamiast konkursów artystycznych. Gdy tylko z Wiceministrem Tomaszem oraz Prezydentem i Rządem ustalimy szczegóły, poinformuję o naszych konkretnych planach.

Drodzy Obywatele,
Szanowni Mieszkańcy,

Na zakończenie mojego exposé zachęcam do zadawania pytań oraz sugerowania kierunku polityki mojego resortu. Działam dla Bialenii, dlatego Wasze zdanie jest dla mnie tak ważne.

(-) Tadeusz Krasnodębski
Minister Oświecenia i Aktywności
(-) Tadeusz Krasnodębski
Minister Oświecenia i Aktywności, były Wiceminister Oświecenia, Poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, Marszałek Parlamentu XXIV Kadencji, Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość, były Członek Zarządu Wspólnoty Rozwoju, były Sekretarz Rady Przysięgłych, baron

Offline AndrzejSwarzewski

Odp: Exposé Ministra Oświecenia i Aktywności
« Odpowiedź #1 dnia: Pią, 07 Paź 2016, 21:12:26 »
Panie Ministrze, gratuluję bardzo ciekawego i merytorycznego expose. :) Oby udało się zrealizować wszystkie założenia! :)

Offline Tomasz Cyryl Dostojewski

• Minister Spraw Wewnętrznych
  • Żołnierz
  • Fundament
  • : 83
  • Wceadmirał BSZ, Admirał CSZ
    • NPE: BI15050900067
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2 dnia: Nie, 09 Paź 2016, 16:47:47 »
Panie Prezydencie, Panie Ministrze.
Drodzy Rodacy.
Przede wszystkim pragnę podziękować za nominację i chciałbym obiecać iż będę swoje obowiązki wypełniał jak tylko będę umiał i na ile realioza pozwoli.
Chciałbym zapewnić iż  będą kontynuowane rozgrywki Ligi Bialeńskiej oraz Puchar Bialenii. Jak już wspomniał Minister Krasnodębski trwają prace nad stworzeniem i zorganizowaniem Międzynarodowych Igrzysk Mikroświata.
MIM opierać się będzie o konkurencje sportowe ,różnorodne , które odbywać się będą w określonym przez Statut czasie. Co do dyscyplin to sprawa jest jeszcze rozważana. Na stan dzisiejszy przeglądane są różnego rodzaje platformy gier sportowych które mogłyby posłużyć przy organizowaniu MIM.
Pragnę także poinformować iż planowane jest wznowienie konkursu Skoków Narciarskich w Bialenii i krajach stowarzyszeniowych .
Na ile starczy nam sił i ile uda nam sie dokonać , zobaczymy.

Dziękuję
Dowódca Marynarki Wojennej BSZ , Minister Spraw Wewnętrznych,
Przewodniczący Rady Menedżerów BZS,Margrabia Lissendorf, właściciel 40 folwarków

Wielki Książę Bałmucji, Prezes partii "Jedna Brodria".
Głównodowodzący CSZ, Prezes BFS, Selekcjoner Reprezentacji Narodowej Brodrii

Offline Albert von Metzer

• Niepraktykujący poszukiwacz przygód
  • Minister
  • Obserwator
  • **
  • : 30
    • NPE: BI16080100120
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #3 dnia: Nie, 09 Paź 2016, 16:50:30 »
Czy skoro desygnował Pana, Panie Ministrze Andrzej Swarzewski, przez was uznawany za niebędącego prezydentem, uważa się Pan za pozbawionego funkcji? Jeśli nie to dlaczego?
Zarządca wsi Weinhof, Wiceminister Spraw Zagranicznych

• Moderator
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #4 dnia: Nie, 09 Paź 2016, 16:54:27 »
Konkretną decyzję chciałem ogłosić w momencie zarządzenia przez nowego Marszałka Parlamentu wyborów prezydenckich, ale w związku z tym pytaniem, ogłoszę ją dzisiaj.

Nie uważam Rządu Andrzeja Swarzewskiego za Rząd legalny. Podczas kadencji Prezydenta Hewreta byłem Wiceministrem Oświecenia. Skoro Andrzej twierdzi, że jest legalną głową państwa, nie będzie on zapewne sprawował urzędu Ministra Oświecenia. W związku z tym uważam się za p.o. Ministra Oświecenia.
(-) Tadeusz Krasnodębski
Minister Oświecenia i Aktywności, były Wiceminister Oświecenia, Poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, Marszałek Parlamentu XXIV Kadencji, Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość, były Członek Zarządu Wspólnoty Rozwoju, były Sekretarz Rady Przysięgłych, baron

Offline AndrzejSwarzewski

« Odpowiedź #5 dnia: Nie, 09 Paź 2016, 16:56:31 »
Nie twierdzi. Ile razy mam to pisać i przepraszać za złożenie przysięgi w złym miejscu?

• Moderator
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #6 dnia: Nie, 09 Paź 2016, 16:57:38 »
Gdybyś tak nie twierdził, nie próbowałbyś usilnie zaprzeczać Ordynacji pod moją interpelacją.

Zresztą, tak jak tam pisałem - rozstrzygną nowe wybory.
(-) Tadeusz Krasnodębski

• Minister
  • Obserwator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #7 dnia: Nie, 09 Paź 2016, 17:02:00 »
Nie uważam Rządu Andrzeja Swarzewskiego za Rząd legalny. Podczas kadencji Prezydenta Hewreta byłem Wiceministrem Oświecenia. Skoro Andrzej twierdzi, że jest legalną głową państwa, nie będzie on zapewne sprawował urzędu Ministra Oświecenia. W związku z tym uważam się za p.o. Ministra Oświecenia.
Zasadne więc jest pisanie expose i zabieranie się do pracy nad ustawami nie-niezbędnymi do funkcjonowania państwa? Moim zdaniem niezbyt.

• Moderator
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #8 dnia: Nie, 09 Paź 2016, 17:04:54 »
Zauważ, że moje expose wygłosiłem zanim zorientowałem się, że Ordynacja wymaga złożenia przysięgi przed Parlamentem.

A żadnych działań ministerskich nie podejmę, dopóki sprawa się nie wyjaśni.
(-) Tadeusz Krasnodębski

• Minister
  • Obserwator
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #9 dnia: Nie, 09 Paź 2016, 17:06:03 »
Zauważ, że moje expose wygłosiłem zanim zorientowałem się, że Ordynacja wymaga złożenia przysięgi przed Parlamentem.

A żadnych działań ministerskich nie podejmę, dopóki sprawa się nie wyjaśni.
Cieszę się, że przynajmniej jesteś konsekwentny pod tym względem.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #10 dnia: Nie, 09 Paź 2016, 17:42:08 »
Całego rządu to się nie czepiaj, ja, Bajtuś, Albert i Seweryś jesteśmy przechowani od poprzedniej kadencji.
A, uważanie się za p.o. kogoś nieodwołanego legalnie jest bezzasadne, nie uważasz?
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

• Moderator
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #11 dnia: Nie, 09 Paź 2016, 17:44:06 »
Całego rządu to się nie czepiaj, ja, Bajtuś, Albert i Seweryś jesteśmy przechowani od poprzedniej kadencji.

Oczywiście, że tak - najmocniej Was przepraszam.

A, uważanie się za p.o. kogoś nieodwołanego legalnie jest bezzasadne, nie uważasz?

Andrzej nie został odwołany, ale nie wydaje mi się, żeby sprawował funkcję MO nadal, skoro uważa się za Prezydenta. Stąd moje p.o. ;)

Pomijam już, że według Ordynacji powinien zrzec się urzędu Ministra zanim przystąpił do wyborów:

[Kandydatem na urząd Prezydenta RB może zostać osoba, która] Nie pełni funkcji niepołączalnych z urzędem Prezydenta
« Ostatnia zmiana: Nie, 09 Paź 2016, 17:52:05 wysłana przez Tadeusz Krasnodębski »
(-) Tadeusz Krasnodębski

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #12 dnia: Nie, 09 Paź 2016, 17:47:47 »
omijam już, że według Ordynacji powinien zrzec się urzędu Ministra zanim przystąpił do wyborów:

[Kandydatem na urząd Prezydenta RB może zostać osoba, która] Nie pełni funkcji niepołączalnych z urzędem Prezydenta

Funkcją niedozwoloną jest funkcja posła, Konstytucja nie mówi nic o funkcji ministra.
Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

• Moderator
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #13 dnia: Nie, 09 Paź 2016, 17:51:29 »
Rzeczywiście. Nie wiem, skąd wziąłem tę rewelację, ale cały czas byłem więcej niż pewien, że Prezydent Ministrem być nie może.
(-) Tadeusz Krasnodębski