Exposé Ministra Oświecenia i Aktywności
Tadeusza Krasnodębskiego
07 października 2016 r.
Drodzy Bialeńczycy!
Szanowni przedstawiciele innych Narodów i wszyscy zainteresowani!Prezydent Andrzej Swarzewski desygnował mnie do pełnienia urzędu Ministra Oświecenia i Aktywności. Powierzony mi resort powstał z połączenia dwóch ministerstw: od początku października Ministerstwo Oświecenia nie będzie zajmować się wyłącznie sferą kulturalną, oświatą i konkursami, ale także promocją Republiki i aktywizacją jej mieszkańców. Mam świadomość, jak ważne jest to zadanie i obiecuję, że dołożę wszelkich starań, aby resort prowadzony był przeze mnie jak najlepiej, a kojarzony był przede wszystkim z nieprzerwanym pasmem sukcesów.
Podczas swojego urzędowania na stanowisku ministerskim jako priorytet pragnę postawić sobie aktywizację mieszkańców Republiki oraz promowanie jej na arenie międzynarodowej.
W temacie edukacji uważam, że reforma oświaty przeprowadzona przez mojego poprzednika odbyła się bezproblemowo. Nie mam zamiaru zmieniać czegoś, co - na tę chwilę - funkcjonuje bardzo dobrze.
Ważna dla mnie będzie promocja kultury. Chciałbym dołożyć wszelkich starań, aby Wolnogradzki Dom Kultury rozkwitł. Reaktywuję również Bialeńską Listę Przebojów.
Kolejnym krokiem ku aktywizacji obywateli Bialenii będą wydarzenia dla posiadaczy ziemskich. Jestem zdania, że rozwój majątków lennych doprowadzi do zwiększenia aktywności w Republice oraz stanie się interesujący dla osób spoza państwa. Jednym z moich pomysłów na poruszenie tego obszaru życia społecznego jest ranking lenn, o którym więcej powiem, gdy wszystko zostanie przygotowane.
Nie mogę także odejść od organizacji konkursów - to właśnie one powinny być, moim zdaniem, jednym z najistotniejszych zadań mojego Ministerstwa.
Jeśli mowa o promocji Republiki, zajmować będzie się nią Biuro Promocji z moim pełnym poparciem oraz wsparciem w każdej kwestii. Byłbym zaszczycony, gdyby Piotr Paweł I wciąż chciał prowadzić ten organ.
Osobny akapit pragnę poświęcić sportowi oraz Międzynarodowym Igrzyskom Mikroświata. Ponieważ sport jest dla mnie światem kompletnie obcym, bardzo cieszę się, że Tomasz Cyryl Dostojewski zgodził się na pełnienie funkcji Wiceministra. Powierzyłem mu obowiązki właśnie z zakresu sportu.
Natomiast Igrzyska w formie, w jakiej chciałem zorganizować je dotychczas, okazały się kompletnym niewypałem. Dlatego też chciałbym uczynić je wielkimi zawodami sportowymi zamiast konkursów artystycznych. Gdy tylko z Wiceministrem Tomaszem oraz Prezydentem i Rządem ustalimy szczegóły, poinformuję o naszych konkretnych planach.
Drodzy Obywatele,
Szanowni Mieszkańcy,
Na zakończenie mojego exposé zachęcam do zadawania pytań oraz sugerowania kierunku polityki mojego resortu. Działam dla Bialenii, dlatego Wasze zdanie jest dla mnie tak ważne.
(-) Tadeusz Krasnodębski
Minister Oświecenia i Aktywności